abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 13:44 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová major verze 17 softwarového nástroje s webovým rozhraním umožňujícího spolupráci na zdrojových kódech GitLab (Wikipedie). Představení nových vlastností i s náhledy a videi v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:22 | Komunita

    Sovereign Tech Fund, tj. program financování otevřeného softwaru německým ministerstvem hospodářství a ochrany klimatu, podpoří vývoj FFmpeg částkou 157 580 eur. V listopadu loňského roku podpořil GNOME částkou 1 milion eur.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:55 | Komunita

    24. září 2024 budou zveřejněny zdrojové kódy přehrávače Winamp.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    16.5. 23:33 | Nová verze

    Google Chrome 125 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 125.0.6422.60 přináší řadu oprav a vylepšení (YouTube). Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 9 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 21:11 | Nová verze

    Textový editor Neovim byl vydán ve verzi 0.10 (𝕏). Přehled novinek v příspěvku na blogu a v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 20:55 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.3 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.15.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 13:33 | IT novinky

    Dnes ve 12:00 byla spuštěna první aukce domén .CZ. Zatím největší zájem je o dro.cz, kachnicka.cz, octavie.cz, uvycepu.cz a vnady.cz [𝕏].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    16.5. 13:22 | Nová verze

    JackTrip byl vydán ve verzi 2.3.0. Jedná se o multiplatformní open source software umožňující hudebníkům z různých částí světa společné hraní. JackTrip lze instalovat také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 12:22 | Pozvánky

    Patnáctý ročník ne-konference jOpenSpace se koná 4. – 6. října 2024 v Hotelu Antoň v Telči. Pro účast je potřeba vyplnit registrační formulář. Ne-konference neznamená, že se organizátorům nechce připravovat program, ale naopak dává prostor všem pozvaným, aby si program sami složili z toho nejzajímavějšího, čím se v poslední době zabývají nebo co je oslovilo. Obsah, který vytváří všichni účastníci, se skládá z desetiminutových

    … více »
    Zdenek H. | Komentářů: 0
    16.5. 03:11 | Nová verze

    Program pro generování 3D lidských postav MakeHuman (Wikipedie, GitHub) byl vydán ve verzi 1.3.0. Hlavní novinkou je výběr tvaru těla (body shapes).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (74%)
     (6%)
     (10%)
     (10%)
    Celkem 305 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Co jsou to elektridy, dokonce 2D

    3. 3. 2017 | Redakce | Různé | 2451×

    Samsung Exynos 9. Co všechno se může stát, když je na počátku cílem vyrobit slitinu niklu a titanu. Nové české vydání kultovní knihy o evoluční biologii. Proxima B a výstřednost oběžných drah exoplanet. Zranitelné chytré kávovary. SpaceX se vrací k Měsíci. Autonomní auta ve spolupráci s drony.

    První 2D elektrid

    Jako elektridy se označují iontové sloučeniny, kde aniont představuje samotný elektron, respektive elektrony. Z hlediska schopnosti přenášet náboj elektrid svými parametry často předčí klasické vodiče, ve 2D podobě pak i grafen. A nitridů vápníku může být hned několik.

    Samsung představil procesor Exynos 9 Series

    Jak praví dodavatel: Jedná se o první procesorový čipset, který je vytvořen 10nanometrovou FinFET technologií. Exynos 8895 je osmijádrový procesor složený ze čtyř CPU jader Samsung druhé generace, která zajišťují lepší výkon, a dalších čtyř jader Cortex-A53 pro nižší spotřebu energie.

    Výbuch nitinolu zlevní výrobu stentů i tepelných spínačů

    Titulek zní poněkud záhadně, že? Na začátku pomohla vědcům z VŠCHT Praha náhoda. Záměr vyrobit slitinu NiTi (tzv. nitinol) ve vakuu pro testování mechanických vlastností nevyšel. Váleček tvořený slisovanou směsí prášků niklu a titanu uzavřený do zkumavky z křemenného skla po zahřátí vybuchl, čímž však vznikla struktura s nečekanými vlastnostmi…

    Na světě je nové vydání Jak se dělá evoluce

    „Při psaní druhého českého vydání jsme si přece jenom zpětně uvědomili určitou změnu stylu: nějak více než dřív obhajujeme hlavní proud proti výstřelkům, kterých je v evoluční biologii vždycky dost – evoluční biologie je podobným nehájeným revírem jako třeba kosmologie. Zatímco jen vzácně někdo napíše knihu o tom, že v současné mikrobiologii je všechno úplně špatně a věc si žádá zásadní změnu paradigmatu (to, že nerozumějí mikrobiologii, o sobě lidé obvykle vědí), v evoluční biologii se to děje ustavičně,“ praví autoři.

    Termodynamicky stabilní slitiny existují

    Dosud všeobecně přijímaný fakt, že s rostoucí teplotou roste zrno materiálu, čímž se nepříznivě mění i jeho vlastnosti (ztráta pevnosti, výrazné měknutí), nemusí platit vždy. Nová studie tvrdí, že je možné vyrobit slitiny, které budou díky nanostruktuře zrna termodynamicky stabilní, a tím mnohem odolnější vůči vysokým teplotám a radiaci.

    Krátce

    Cesta k buněčnému jádru. Mnohé bakterie mají struktury, které bychom čekali spíše u složitějších organismů s jádrem – třeba různé obaly na DNA.

    Potenciálně obyvatelná Proxima B: Jak výstřední má dráhu? Střídání ročních období je závislé na sklonu zemské osy a nikoliv na vzdálenosti Země od Slunce. Jenže oběžná dráha Země je téměř kruhová, pokud má dráha planety větší výstřednost, může se dostávat i mimo obyvatelnou oblast.

    Kolik je ve Španělsku zranitelných chytrých kávovarů? Může útočník dělat ještě něco jiného než spustit ohřívání vody v konvici?

    SpaceX příští rok dopraví dva lidi k Měsíci. Půjde o první výpravu do těchto míst od doby, co americká vesmírná agentura NASA ukončila mise modulů Apollo před zhruba půl stoletím.

    Ford chce v roce 2021 komerčně nasadit plně autonomní vůz. Autonomní dodávkové vozy by mohly rychle a efektivně doručovat nákupy nebo i spěšné zásilky, přičemž poslední etapu cesty k příjemci by obsloužily drony.

    Konkurence pro Siri: Asistent Googlu na smartphony s Androidem. Od jeho podzimního uvedení na trh jej Google zatím instaloval jen na své vlastní produkty.

    Gigantické larvy trilobitů z českého kambria. Rozhodujeme se mezi asi dvěma možnostmi: drobné larvy, které se líhnou z malých vajíček a po vylíhnutí se začnou živit planktonem, nebo larvy z velkých vajíček bohatých na žloutek, jsou větší a během raného vývoje žijí z těchto žloutkových zásob.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.