abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 743 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Další kouzla s grafenem, může být supravodič i izolant hned vedle sebe

    16. 5. 2021 | Redakce | Různé | 13418×

    Střídavý Josephsonův jev a kvantové tečky. Strojové učení mělo podpořit hypotézu o vesmíru jako simulaci. Drony by mohly hasit požáry v mrakodrapech. V Bulharsku se spouští nejvýkonnější superpočítač ve východní Evropě. Historie čísla Pí.

    Grafen může být vším: supravodičem i izolantem hned vedle sebe

    Twistronika a magický úhel. Jednoelektronový tranzistor, různé typy qubitů v jediném zařízení. Nejnovější kouzla s grafenem. V Natuture Nanotechnology vyšly hned dvě studie popisující, jak lze vlastnosti grafenové dvojvrstvy ovládat pomocí vnějšího elektrického napětí. Jedná se opět o grafen s pootočením o magický úhel 1,1 °. Přepínání se tentokrát netýká materiálu jako celku, ale supravodivé i izolační oblasti se mohou nacházet těsně vedle sebe. Přitom nejde o topologický materiál v tom smyslu, že by vodivý byl např. vnější povrch a nevodivý vnitřek, jednotlivá místa lze nastavovat nezávisle na sobě.

    Proč se sklo někdy rozbíjí na stejně velké střepy

    Sklenice se při pádu nejspíš rozbije na střepy nestejné velikosti. Podle okolností bude asi existovat nějaká střední hodnota a odpovídající statistické rozdělení, ale o moc víc toho o situaci asi říct nepůjde. … Skla rozpadající se na stejně velké kousky se vyznačuje vnitřním napětím, které vzniklo při předcházejícím zpracování. Tímto způsobem se chovají např. kapky skla zvané holandské slzy, eventuálně kapky prince Ruprechta.

    Strojové učení mělo podpořit hypotézu o vesmíru jako simulaci

    Hong Qin z Princetonu vytvořil pomocí strojového učení na základě historických dat algoritmus, který dokázal vypočítat polohu libovolného tělesa Sluneční soustavy v daném okamžiku. Na tom není samo o sobě nic divného. Zajímavé má být, že příslušná umělá inteligence přitom vůbec neodvodila a nepoužívala Newtonovy gravitační zákony ani žádnou jejich obdobu (např. relativistickou). Fyzik Joshua Burby z Los Alamos National Laboratory uvádí, že Qinův program vlastně úplně vypouští fyzikální teorii ve smyslu formulace nějakého obecného pravidla, jde „od dat přímo k datům“. A jak to souvisí s hypotézou simulace?

    Střídavý Josephsonův jev a kvantové tečky

    Vědci zkoumali střídavý Josephsonův jev ve speciálním druhu Josephsonova spoje, kterým byla uhlíková nanotrubička (druh kvantové tečky) připojená na supravodivé přívody. Zjistili, že v tzv. Kondově režimu dochází v systému k nečekanému poklesu proudu.

    Drony by mohly hasit požáry v mrakodrapech

    Ve Spojených arabských emirátech je s ohledem na množství mrakodrapů a solventních klientů obývajících nejvyšší patra velká poptávka po alternativních systémech hašení požárů. Jeden ze scénářů řešených skupinou MRS se ubírá směrem vývoje dronu, který bude schopen vyletět do desátého patra budovy a vstřelit oknem dovnitř hasicí kapsli.

    Český Atos postaví v Bulharsku nejvýkonnější superpočítač ve východní Evropě

    Nový superpočítačový systém využívá procesory AMD EPYC chlazené horkou vodou a má rychlé diskové úložiště s kapacitou 2 PB. Velikost operační paměti RAM dosahuje přes 300 TB a počet jader je 144 384. Velikost systému je 12 výpočetních racků, které jsou doplněny dvěma racky s pomocnou infrastrukturou. Celý komplex váží přes 30 tun. Superpočítač umožní bulharským vědcům dosáhnout špičkového výkonu 6 petaFLOPS.

    Krátce

    Protein čepičky koronaviru dokáže poškodit plíce i bez viru. Stačí, když se protein naváže na povrchové receptory buněk, žádný genetický materiál viru už dovnitř proniknout nemusí.

    Kde se v Jižní Americe vzaly austronéské geny? Mezi původními obyvateli Jižní Ameriky a ostrovní jižní Asie existují nečekané genetické podobnosti. Nelze je však vysvětlit nějakými kontakty Polynésanů s obyvateli pozdně předkolumbovského Peru.

    Již před 11 000 lety existovalo 5 hlavních současných psích linií. Od domestikace byl tok genů od vlků k domácím psům již velmi malý.

    Zpátky na stromy – a k vyšší inteligenci? Celkem zábavné jsou výsledky výzkumu, které naopak mají ukazovat, že hlodavci žijící na stromech by mohli být obecně inteligentnější než jejich pozemní bratranci.

    Čím Europa Clipper prozkoumá ledovou Europu? Europa Clipper bude vybaven kamerami k mapování povrchu měsíce ve vysokém rozlišení, měření výšky povrchových útvarů, vytváření stereoskopických snímků a hledání důkazů geologické aktivity.

    Kladistika ukazuje, že na COVID-19 na člověka přeskočil opravdu z netopýrů. Evoluční stromeček hostitelů koronaviru.

    Našli obří planetu daleko od hvězdy – tam, kde by vůbec neměla existovat. Co je zvláštní, plynný obr YSES 2b, který je asi 6krát větší než Jupiter, se nachází od své hvězdy 110krát dále než Země od Slunce. Samotná hvězda je stará asi 14 milionů let…

    Z historie čísla Pí. V Eulerově době pojali lidé podezření, že jsou ještě „horší“ čísla než iracionální, totiž čísla, která nejenže jsou iracionální, ale nejsou ani kořenem žádné algebraické rovnice. (úryvek z knihy Petr Beckmann: Historie čísla Pí, nové české vydání)

    V době ledové pronikali do Evropy stepní hlodavci. K odhalení evoluční historie pomohla genová sekvenace stovek vzorků z myšice temnopásé (Apodemus agrarius).

    Kryo-elektronová mikroskopie ukázala, jak rhinovirus proniká do buněk. Rhinoviry patří mezi nejčastější příčiny infekcí, se kterými se lidstvo potýká.

    Vědci přišli na nový způsob léčby poruch růstu. Poškozený růst kostí vedoucí k achondroplázii lze částečně zvrátit pomocí syntetické molekuly ribonukleové kyseliny, tzv. RNA aptameru.

    Jak zabránit odolnosti bakterií proti nanostříbru. Základem je silná vazba mezi chemickými skupinami na povrchu grafenu a nanočásticemi stříbra.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.