abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:56 | Nová verze

    Operační systém 9front, fork operačního systému Plan 9, byl vydán v nové verzi "do not install" (pdf). Více o 9front v FQA.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:11 | Nová verze

    Svobodná webová platforma pro sdílení a přehrávání videí PeerTube (Wikipedie) byla vydána v nové verzi 6.1. Přehled novinek i s náhledy v oficiálním oznámení a na GitHubu. Řešeny jsou také 2 bezpečnostní chyby.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 12:33 | Zajímavý software

    Lennart Poettering na Mastodonu představil utilitu run0. Jedná se o alternativu k příkazu sudo založenou na systemd. Bude součástí systemd verze 256.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 23:22 | Nová verze

    Hudební přehrávač Amarok byl vydán v nové major verzi 3.0 postavené na Qt5/KDE Frameworks 5. Předchozí verze 2.9.0 vyšla před 6 lety a byla postavená na Qt4. Portace Amaroku na Qt6/KDE Frameworks 6 by měla začít v následujících měsících.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 21:44 | Komunita

    Ubuntu 24.10 bude Oracular Oriole (věštecká žluva).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 20:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 2.45.0 distribuovaného systému správy verzí Git. Přispělo 96 vývojářů, z toho 38 nových. Přehled novinek v příspěvku na blogu GitHubu a v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze počáteční podporu repozitářů, ve kterých lze používat SHA-1 i SHA-256.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:33 | IT novinky

    Před 25 lety, ve čtvrtek 29. dubna 1999, byla spuštěna služba "Úschovna".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.04.28 s kódovým názvem Time After Time svobodného multiplatformního video editoru Shotcut (Wikipedie) a nová verze 7.24.0 souvisejícího frameworku MLT Multimedia Framework. Nejnovější Shotcut je vedle zdrojových kódů k dispozici také ve formátech AppImage, Flatpak a Snap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    28.4. 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    28.4. 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 885 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Elektricky vodivý beton

    2. 5. 2021 | Redakce | Různé | 1624×

    Obrábění laserem zastudena. Jak se materiály smršťují a roztahují. Exoplanety jako detektory temné hmoty. Většina vodních světů je pod ledem. Pohled na vlastní tvář nás potěší. Vodíkové křehnutí. Život v jednom pohlaví.

    Chytrý materiál se vždy roztáhne

    Běžné elastické materiály fungují tak, že když je v jednom směru natahujete, v kolmém se smršťují. Kromě toho existují materiály tzv. auxetické (neboli se záporným Poissonovým číslem), kde deformace probíhá stejně ve více směrech – asi jako kdyby se materiál na(vy)fukoval – což nakonec ukazuje, že záleží i na tom, zda změny velikosti posuzujeme ve 2D nebo ve 3D. Zajímavým případem je korkový uzávěr lahví…

    Navrhují detekovat temnou hmotu pomocí exoplanet

    Podle nové studie by exoplanety měly lapat temnou hmoty, ta klesá do nitra a při jejím zániku by se mělo uvolňovalo teplot. … Autoři nové studie jsou přesvědčeni, že hustota temné hmoty bude stoupat směrem k centru Mléčné dráhy. Z toho vyplývá, že tímto směrem by mohla růst i teplota jinak podobných exoplanet; bude nám připadat, že jsou teplejší, než by „být měly“.

    Vodních světů je plno, většina ale pod ledem

    Kde ve vesmíru existuje s největší pravděpodobností život cca pozemského typu? Vezměme si naši Sluneční soustavu. Kapalná voda se nachází na povrchu Země – a to je tak všechno. Naopak oceány existují pod povrchem Ganymedu, Europy, Enceladu a nejspíš i mnoha dalších těles – dokonce věčně zdánlivě na kost zmrzlého Pluta.

    Krátce

    Jak vznikají mezihvězdné komety a asteroidy. Kdy do hry vstupuje interakce více hvězd a kdy působení obřích planet?

    Pohled na vlastní tvář potěší, i když se vědomě nepoznáme. Krásný Narkissos se zamiloval do svého obrazu na vodní hladině, narcistní jsme však všichni.

    Selekce antibiotiky mění tvar bakterií. Je to spíše hříčka, nicméně snad zajímavá. Nastanou v souvislosti s růstem antibiotické rezistence i změny tvaru bakterií? Optimalizuje se poměr povrchu a objemu…

    Elektricky vodivý beton vylepšený nanouhlíkem. Přidání nanouhlíku do cementu a podobných materiálů by mohlo podstatně rozšířit funkčnost stavebních hmot. Elektricky vodivý beton by pak například mohl fungovat jako zásobník energie nebo se sám ohřívat.

    Doba kovová v Severní Americe začala a zase skončila. Pokud víme, ve starém světě lidé kovy od jejich objevu nikdy používat nepřestali. Nová studie mapující dobu měděnou v části Severní Ameriky dochází k odlišným výsledkům.

    Starship vrátí člověka na Měsíc. Artemis má nejen zajistit návrat lidí na Měsíc, ale také připravit lidstvo na cestu k Marsu. …NASA bude pokračovat se SpaceX na vývoji dvou typů Starship – první bude nepilotovaný, druhý pilotovaný.

    Dějiny Prahy: Kterak malta soupeřila s betonem. Město Praha bylo vystavěno především proto, aby na jednotlivých domech i celých čtvrtích soupeřící zednářské lóže mohly demonstrovat výhody konkurenčních technologií. (poznámka: není apríl, ale sešlo se to takto)

    Unikátní tomograf dokáže zjistit poškození oceli vodíkem. Vysokopevnostní oceli jsou náchylné k vodíkovému zkřehnutí, pokud do jejich struktury vstoupí atomární vodík.

    Unikátní stroj umí obrábět laserem zastudena. V zařízení se využívá laser s ultrakrátkými pulzy, které trvají tisícinu miliardtiny vteřiny. Krátkost pulzu způsobí, že se materiál v místě dopadu laserového pulzu okamžitě odpaří, aniž by bylo jeho okolí zatíženo teplem.

    Magnetické nanočástice na čipu zpřesní testování na Covid-19. Čip najde využití všude tam, kde je třeba detekce RNA nebo DNA.

    Start sondy JUICE k ledovým měsícům Jupiteru se zpozdil. Naplánovány jsou těsné průlety poblíž jeho měsíců Europa a Callisto, navedení na oběžnou dráhu měsíce Ganymed.

    Sonda z ČVUT pro bezkontaktní sledování odběru energie. Krabička, která se připevní na napájecí kabel, dokáže měřit spotřebu libovolného spotřebiče a na dálku ji odesílat prostřednictvím sítě internetu věcí (IoT).

    Život v jednom pohlaví: skokani u Odry jsou jen samci. Je třeba být trochu zloděj a umět klonovat…

    I za hemeroidy mohou asi geny. Bylo navrženo mnoho mechanismů, které by mohly vznik hemeroidů vyvolávat – obezita, sedavý životní styl, nízký příjem vlákniny nebo poruchy vyprazdňování.

    Nový fond podpoří spolupráci vědců z České republiky a MITu. Program MIT-Czech Republic Seed Fund bude v příštích třech letech rozdělovat každoročně 100 tisíc USD.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.