abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 5
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 32
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 805 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Jak odhalit červí díru

    22. 1. 2021 | Redakce | Různé | 1769×

    Možné nové částice v izolátorech: neutrální fermiony. Černé díry v raném vesmíru. Jak počítají vlci, vrány a šimpanzi. Drony v kvantovém Internetu. Magnetická zrna v mozku. Co letos očekávat v kosmonautice. Voda jako směs dvou různých kapalin. Mohou v krvi růst houby?

    Na stopě dosud neznámých částic? Kvantové oscilace objevili i v izolátorech

    Tellurid wolframičitý WTe2 vykazuje velmi zajímavé chování, které by mohlo naznačovat i existenci dosud neznámých částic – neutrálních fermionů. Při zvyšování intenzity vnějšího magnetického pole začal elektrický odpor materiálu oscilovat, i když pořád zůstával značný. Elektrony zřejmě přešly do kvantového stavu podobně jako u kovu…

    Nejvzdálenější kvasar ukazuje, že černé díry vznikly a rostly hrozně rychle

    Astronomové objevili dosud nejvzdálenější známý kvasar J0313-1806, nacházející se přes 13 miliard (přesněji 13,03 miliardy) světelných let od Země. Vidíme ho tedy ve stavu asi 670 milionů let po velkém třesku, kdy vesmír měl jen 5 % svého současného stáří. Přesto je v centru tohoto kvasaru černá díra o obrovské hmotnosti 1,6 miliardy Sluncí.

    Počítání zvířat: Vlčí smečka má představu, kolik jich je

    Nakolik zvířata počítají a nakolik odhadují? Matematické schopnosti krkavcovitých a šimpanzů. V některých případech se navíc určitě nejedná o odhady, ale skutečně o počítání, jak ho provádějí lidé – „vědomě“. Šimpanzice Ai se dokázala pracovat na monitoru přímo s číslicemi jako abstraktními kategoriemi, přiřazovat je počtu předmětů i je i umisťovat do správného pořadí podle velikosti.

    Kvantový internet by mohly zajišťovat i drony

    Pro menší kvantové sítě na úrovni města jsou satelity nepraktické a nákladné, věže zase mohou být cílem fyzických útoků. To drony samozřejmě také, nicméně takto koncipovanou síť by mělo být možné vždy rychle zase obnovit. Nově publikovaná studie popisuje, jak se laserový generátor dvojic provázaných fotonů dá namontovat na dron.

    Červí díra by mohla být vidět jako dva fotonové prstence

    Za určitých podmínek by mohl pozorovatel ze Země vidět hned dva fotonové prstence – jeden ze „své“ strany vesmíru, v okolí „svého“ konce červí díry, a druhý z toho opačného konce. Velmi podstatným momentem by pak mohlo být, kdyby fotony z „naší“ strany červí dírou procestovaly ve směru na její opačný konec, ale díky tomu, že by neměly dostatečnou energii, by se „odrazily“ zpět. Tím by ztratily dost energie a bylo by možné je jasně odlišit.

    V Milovicích testují auto s řízením drive-by-wire

    Zatímco u letadel se řízení typu fly-by-wire, tedy ovládání bez mechanické vazby přes elektronický interface, objevilo již v šedesátých letech minulého století a dnes je naprosto běžné i u dopravních letadel, u automobilů se stále lpí na mechanické vazbě mezi koly a volantem, tak i mezi brzdovým pedálem a brzdami. Nicméně s blížícím se nástupem plně autonomního řízení je jasné, že se taková vozidla neobejdou bez ovládání tzv. „po drátech“.

    Krátce

    Zdravější pivo? Poprvé upravili chmel technologií CRISPR. Po prvním úspěších se čeští vědci zaměří na cílené změny v genech zodpovědných za tvorbu hořkých kyselin, důležitých v pivovarnictví, nebo tzv. prenylovaných flavonoidů.

    Nanomagnety v mozku a Alzheimerova choroba. Zdá se, že železo může začít v mozkové tkání spontánně biomineralizovat, vytvářet magnetická zrna o stále se zvětšující velikosti.

    Izotopy stroncia mají ukazovat, kde ležel Punt. Starověcí Egypťané se po Rudém moři plavili do země Punt. Kde přesně ležela? Nový výzkum to zkouší lokalizovat podle paviánů…

    Pomocí plazmatu lze vyčistit vodu od mikroorganismů a zbytků chemikálií. Kavitace sama o sobě není příliš efektivní, lze ale doplnit výbojem plazmatu.

    Vědci odhalili a původce epidemie dětských infekcí kůže. Přenáší se hlavně z morčat. V početnosti dokonce tyto případy překonaly obávané infekce přenesené z toulavých koček.

    Kosmonautika: Na co se těšit v roce 2021? Velká pozornost se v únoru zaměří na Mars. V průběhu několika dní sem totiž mají přiletět hned tři sondy tří různých agentur.

    Dalekohled CHEOPS už dělá, co má. Upřesnil parametry planet a našel další. Na rozdíl od Keplera nebo TESS neprohledává CHEOPS obří zorné pole s desítkami tisíc hvězd. Soustředí vždy jen jednu hvězdu.

    Muž si píchl lysohlávky, začaly v něm růst. Působí to jako výmysl, nicméně publikovaná studie skutečně uvádí, že lysohlávka Psilocybe cubensis v muži začala růst a v krvi dokonce vytvářet sraženiny.

    Podchlazená voda může být stabilní. Podchlazená voda podle nového výzkumu existuje jako směs dvou kapalin s různou hustotou. Hustší struktura je „divná“, řidší více odpovídá normální kapalině.

    Vakcína proti leismanióze. Imunitu hostitele ochromují sliny přenášejícího hmyzu.

    U 8 z 25 druhů eurasijských netopýrů našli protilátky na vzteklinu. Většina pozitivních zvířat byla nalezena na přirozených stanovištích.

    Elektronový mikroskop kombinovaný se světlem. Optická elektronová mikroskopie blízkého pole. Nový mikroskop by měl dosáhnout rozlišení 3 nanometrů, a to při vysokých frekvencích snímání.

    V Brně budou vznikat nové typy elektronových mikroskopů. Kryoelektronová mikroskopie je využívána hlavně při studiu bílkovin.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.