abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:44 | IT novinky

    Počítačová hra Tetris slaví 40 let. Alexej Pažitnov dokončil první hratelnou verzi 6. června 1984. Mezitím vznikla celá řada variant. Například Peklo nebo Nebe. Loni měl premiéru film Tetris.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    dnes 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 10:22 | Nová verze

    Canonical vydal Ubuntu Core 24. Představení na YouTube. Nová verze Ubuntu Core vychází z Ubuntu 24.04 LTS a podporována bude 12 let. Ubuntu Core je určeno pro IoT (internet věcí) a vestavěné systémy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 01:00 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 19:55 | IT novinky

    Intel na veletrhu Computex 2024 představil (YouTube) mimo jiné procesory Lunar Lake a Xeon 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Na blogu Raspberry Pi byl představen Raspberry Pi AI Kit určený vlastníkům Raspberry Pi 5, kteří na něm chtějí experimentovat se světem neuronových sítí, umělé inteligence a strojového učení. Jedná se o spolupráci se společností Hailo. Cena AI Kitu je 70 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14.1 svobodného unixového operačního systému FreeBSD. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:55 | Zajímavý software

    Společnost Kaspersky vydala svůj bezplatný Virus Removal Tool (KVRT) také pro Linux.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 12:33 | Nová verze

    Grafický editor dokumentů LyX, založený na TeXu, byl vydán ve verzi 2.4.0 shrnující změny za šest let vývoje. Novinky zahrnují podporu Unicode jako výchozí, export do ePub či DocBook 5 a velké množství vylepšení uživatelského rozhraní a prvků editoru samotného (např. rovnic, tabulek, citací).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 1
    včera 12:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 7.0 LTS open source monitorovacího systému Zabbix (Wikipedie). Přehled novinek v oznámení na webu, v poznámkách k vydání a v aktualizované dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Kromě excitonů existují i biexcitony

    2. 5. 2022 | Redakce | Různé | 2146×

    Bakterie rozezvučí grafen, jako bubínek. Stopy různorodého života v hornině staré snad až 4 miliardy let. Mikronova – hvězdná exploze s lokální termojadernou reakcí. Fraktální dimenze a fyzika. Kapsy v ledu Europy. Astronauti a zimní spánek.

    Poprvé stanovili vazebnou energii biexcitonů

    Exciton je kvazičástice, kombinace elektronu exctiovaného na vyšší energetickou úroveň a kladně nabité díry na jeho původním místě. Co je potom biexciton? Můžeme si ho prý představit nějak jako molekulu vodíku, prostě kombinaci dvou „atomů“, které se samy zase skládají z jedné kladně a jedné záporně nabité částice.

    Hornina stará asi 4 miliardy let má obsahovat fosilie dávných bakterií

    Podle nové studie existoval na Zemi rozvinutý a rozmanitý mikrobiální život již minimálně před 3,75 miliardami let. To se zdá být přece jen trochu brzo, i kdybychom připustili samotný vznik života už před 4 miliardami let; navíc řada vědců předpokládá, že k tomu došlo později (spodní limit je asi 3,5 miliardy let).

    Bakterie rozezvučí grafen. Pozná se tak, zda žije

    Napadla vás někdy otázka, zda bakterie vydávají zvuky? Kdyby tomu tak bylo a my bychom dokázali tyto zvuky (jistěže velmi slabé) zachytit, odlišili bychom tím živého bacila od mrtvého. Takže po aplikaci antibiotika bychom ze zvukového záznamu také poznali, zda bakterie před námi je/jsou rezistentní…

    Astronomové objevili nový druh hvězdné exploze, říkají mu mikronova

    K mikronovám dochází u některých bílých trpaslíků, kde silné magnetické pole dopravuje hmotu do blízkosti magnetických pólů. Vědci poprvé pozorovali, že k termojaderné reakci může dojít na povrchu jen lokálně. Vodík může být shromážděn poblíž magnetických pólů některých bílých trpaslíků, a proto k fúzi dojde pouze v omezeném prostoru.

    Krátce

    C/2014 UN271: Do centra Sluneční soustavy míří největší kometa. Z okraje Sluneční soustavy k nám míří rychlostí asi 35 000 kilometrů za hodinu obrovská kometa o průměru přibližně 130 km. Při svém největším přiblížení v roce 2031 dorazí asi do vzdálenosti 1,6 miliardy km od Sluce (zhruba vzdálenost Země od Saturnu).

    Fraktální dimenze má určovat fyzikální vlastnosti látky. I když fraktální (neceločíselná) dimenze je matematická abstrakce, nikoliv fyzikální vlastnost, příslušná „zrnitost/členitost“ má s fyzikálními vlastnostmi souviset, a to univerzálně.

    Editace genů a CRISPR – technologie, která Evropě utekla. V roce 2019 tři francouzští vědci vyhodnotili patenty udělené CRISPR produktům a zjistili, že Evropa už nyní dramaticky zaostává. (úryvek z knihy Matt Ridley: Jak fungují inovace)

    Nejstarší písemná zmínka o polární záři má být ze starověké Číny. Kultury existující v oblastech, kde bývá polární záře běžně k vidění, nepatřily zrovna k průkopníkům písma. Kdy tedy někdo poprvé napsal o polární záři?

    Tučná strava udělá z tyčinkovitých bakterií kulové. Tvar buňky ovlivňuje její fyzikální a chemické vlastnosti. Různé typy buněk mají různé tvary, které podporují jejich efektivní fungování. A jaký tvar měly úplně první buňky, když se začal vyvíjet život?

    Při vzniku pozemského života mohly hrát roli i kyanidy. Dnes kyanid funguje pro pozemský život jako jed, nicméně při vzniku života mohl umožňovat fixaci oxidu uhličitého a jeho přeměnu na organické sloučeniny.

    Modifikované kvasinky hledají nádorové buňky. Oproti nákladným diagnostickým metodám jako je např. průtoková cytometrie, je možné s využitím technologie Sampling Human analyzovat miliony lidských buněk (např. vzorky lidské krve) najednou – tzn. mnohonásobně rychleji.

    Jak PARP inhibitory působí v nádorových buňkách. Při přirozeném dělení buněk je potřeba opravit až desetitisíce nespojených Okazakiho fragmentů.

    Zoo Praha získala vzácné luskouny. Savce, kteří mají tělo pokryté šupinami.

    Mikroskopická zemětřesení v kovech. Nejdůležitější inovací je možnost záznamu akustické emise, tj. elastického vlnění uvolněného v důsledku pohybu dislokací během deformace.

    Co se mohou astronauti naučit ze zimního spánku zvířat. Zimující savci si svalovinu šetří tím, že dusík jinak vylučovaný v podobě močoviny opět vstřebávají, respektive s pomocí svých střevních mikroorganismů recyklují zase do aminokyselin a proteinů.

    Život by na Europě mohl být i blíže povrchu. Radarové zkoumání grónského ledu, pod nímž, jak se nakonec ukázalo, se skrývaly vodní kapsy, vedlo vědce k domněnce, že na Europě by to mohlo být stejné.

    Cvrček polní hmyzem roku 2022. Na rozdíl od mnoha jiných nápadných druhů hmyzu cvrček v Česku neubývá. Naopak, v posledních letech zaznamenáváme jeho rychlé šíření…

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.