abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 765 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Kvantová Fourierova transformace

    13. 9. 2019 | Redakce | Různé | 1350×

    Matematická hříčka na počest Douglase Adamse. Elektrody a přenos myšlenek – lidé hrají počítačovou hru, kdy na monitor hledí někdo jiný. Černé díry, temná energie a rozpínání vesmíru. Další kvantový algoritmus. Ocasy asteroidů, obyvatelné exoplanety, jezera na Titanu, evoluce sexu…

    Problém 3 trojmocí vyřešen, nejdéle vzdorovalo číslo 42

    Matematici se přes 60 let potýkali s otázkou, která čísla od 1 do 100 lze vyjádřit jako součet tří trojmocí, tedy jako řešení diofantické rovnice k = x3 + y3 + z3 (x, y a z mohou být záporná, jinak by šlo o triviální problém). A k tomu související matematické hádanky a otázka, nakolik dnes v matematice hraje roli hrubá výpočetní síla.

    Po potkanech si myšlenky z mozku do mozku přenášejí i lidé

    Tetris v podání vědců z University of Washington připomíná málem telepatii – jeden z hráčů vidí padající kostky, druhý podniká příslušnou akci. A navíc zde nejsou jen dva lidé. Srovnání s podobnými pokusy u laboratorních hlodavců.

    Nový kvantový algoritmus umožňuje rychle provádět obdobu Fourierovy transformace

    Současná věda, ale stejně tak i IT, technické obory nebo medicína jsou závislé na rychlém zpracování dat z vnějších zdrojů – zvukových záznamů, statických obrázků, dat ze senzorů. Pro toto zpracování se používá především tzv. rychlá Fourierova transformace. Podle všeho se v této souvislosti podařilo objevit další efektivní kvantový algoritmus.

    Černé díry a rozpínání vesmíru se možná vzájemně ovlivňují

    Matematický formalismus v teorii relativity. Černé díry a objekty GEODEs. Rozpínání vesmíru a temná energie a jak to všechno spolu souvisí. Pokud by se část nejstarších hvězd zhroutila do objektů GEODEs namísto klasických černých děr, mohly by tyto objekty vytvořit právě takovou celkovou temnou energii, jakou potřebujeme pro vysvětlení zrychlující expanze vesmíru.

    Označovat K2-18b za obyvatelnou exoplanetu? Nesmysl

    Média žijí objevem vody v atmosféře exoplanety K2-18b. Velmi často se označuje jako obyvatelná. Prý je to zkratka. Není. Je to nesmysl a to úplný. Polemický komentář.

    Krátce

    Válka, mír a černé labutě. Dějiny tvoří z velké části mír, který tu a tam přeruší válka, ne naopak. (úryvek z knihy Nassim Nicholas Taleb: Nasadit vlastní kůži; máme tomu věřit?)

    Trendy: nano 3d tisk, satelity na nízké orbitě, edge A. Letošní hype křivka rodících se technologií podle Gartneru.

    Těhotnou ženu s mrtvým mozkem udrželi při životě 117 dní. Případ je unikátní nejen v českém, ale také světovém měřítku.

    Sex jako ochrana proti nakažlivým rakovinám? Evoluční biologové potřebují vysvětlit, proč pohlavní rozmnožování v evoluci převládlo. Máme zde další teorii.

    Unikátní hnědý trpaslík z kosmické pouště. Je to skutečně bizarní svět. Menší než Jupiter, ale mnohem hmotnější.

    Na kůrovce elektřinou? Katedra fyziky FEL ČVUT v Praze se zabývá projektem na likvidaci kůrovce elektrickým proudem.

    Aktin a kyselina salicylová: Jak rostliny zvyšují odolnost proti chorobám. Čeští odborníci zjistili, že narušení vnitrobuněčné sítě bílkovinných vláken může za určitých okolností posílit odolnost rostlin vůči chorobám.

    Astrofoto: Jižní koruna. Titul Česká astrofotografie měsíce za srpen 2019 obdržel snímek Corona Australis.

    Asteroid mění barvu a má ohony podobné kometě. Asteroid 6478 Gault je suchý a skalnatý, ohon tedy nemůže vznikat jako u komet (vypařováním ledu, když se kometa blíží ke Slunci).

    Hluboká jezera na Titanu vytvořily výbuchy dusíku. Některá jezera na Titanu mají skalnaté okraje vysoké stovky metrů; taková jezera asi nevznikla jenom deštěm metanu a rozpouštěním podloží.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.