abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 19:11 | Nová verze

    Open source RDP (Remote Desktop Protocol) server xrdp (Wikipedie) byl vydán ve verzi 0.10.0. Z novinek je vypíchnuta podpora GFX (Graphic Pipeline Extension). Nová větev řeší také několik bezpečnostních chyb.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 04:11 | Nová verze

    Rocky Linux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    9.5. 22:22 | Bezpečnostní upozornění

    Dellu byla odcizena databáze zákazníků (jméno, adresa, seznam zakoupených produktů) [Customer Care, Bleeping Computer].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    9.5. 21:11 | Zajímavý článek

    V lednu byl otevřen editor kódů Zed od autorů editoru Atom a Tree-sitter. Tenkrát běžel pouze na macOS. Byl napevno svázán s Metalem. Situace se ale postupně mění. V aktuálním příspěvku Kdy Zed na Linuxu? na blogu Zedu vývojáři popisují aktuální stav. Blíží se alfa verze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 25
    9.5. 14:33 | Pozvánky

    O víkendu 11. a 12. května lze navštívit Maker Faire Prague, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.5. 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 19
    8.5. 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    8.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    7.5. 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    7.5. 18:33 | IT novinky

    Apple představil (keynote) iPad Pro s čipem Apple M4, předělaný iPad Air ve dvou velikostech a nový Apple Pencil Pro.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (63%)
     (8%)
     (14%)
     (16%)
    Celkem 153 hlasů
     Komentářů: 11, poslední včera 18:00
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Nová forma uhlíku, prstenec z 18 atomů

    25. 8. 2019 | Redakce | Různé | 1802×

    Neutronové hvězdy. Buněčné továrny. Topologické supravodiče. Textilní vlákna jako chemická čidla. Chameleonské vojenské uniformy mění barvy. Velikost mozku a inteligence. Luštění staroegyptských papyrů.

    Neutronové hvězdy mají asi několik vrstev

    Neutronové hvězdy rotují rychle a konstantní rychlostí, alespoň za normálních okolností. Občas se však v rychlosti rotace vyskytnou podivné „poruchy“, nepravidelnosti. Z poruch lze usuzovat na vnitřní strukturu neutronových hvězd, kombinaci pevných a tekutých vrstev…

    2D topologický supravodič, prý poprvé

    Již delší dobu se předpokládalo, že topologické izolátory mohou mít vztah k supravodivosti; nyní se jako údajně novou strukturu podařilo konečně připravit i topologický supravodič v podobě 2D materiálu. Jako možné využití jevu autoři uvádějí ukládání dat a kvantové výpočty s efektivnější opravou chyb.

    Uhlíkový kruh z 18 atomů

    Uhlík i bez dalších prvků může existovat v nepřeberném množství forem. Kruh osmnácti atomů uhlíku, v němž se střídají jednoduché a trojné vazby – tak vypadá nově připravená molekula. Má jít o první spolehlivě popsanou cyklickou molekulu uhlíku vůbec, potenciální využití je v i v elektronice.

    Snazší vkládání DNA umožní další vývoj buněčných továren

    Nová studie identifikuje enzymy odpovědné za různé varianty methylace bází v DNA i metody, jak chování těchto enzymů řídit. Díky tomu bychom měli dokázat lépe vkládat do genomů další DNA, protože pak bude methylovaná stejně jako ta původní a s menší pravděpodobností z genomu zase vypadne ven.

    Krátce

    Indická sonda Chandrayaan-2 míří k Měsíci. Od startu až do dneška nebyl zaznamenán žádný problém a všechny systémy pracují správně.

    Chytrý textil detekuje toxické látky. Vlákna jako čidla plynů, integrovaná do textilií, mohou být základem nové generace inteligentních oděvů.

    Nemyslet na zelenou opici. Výzkum na University of New South Wales potvrdil, že alespoň v podvědomí určitá myšlenka přes veškerou snahu zůstane.

    180 let od vzniku fotografie – zrod daguerrotypie. 19. srpna 1839 byl členům francouzské Akademie věd oficiálně představen vynález daguerrotypie, čímž byla světu zpřístupněna jedna z prvních prakticky využitelných fotografických metod.

    Otazníky kolem Mořských národů. Téma zániku civilizací nás přitahuje. Nejoblíbenější je konec Říma, pojďme se nyní podívat na to, co se na Blízkém východě a v Řecku odehrálo koncem doby bronzové, kolem roku 1200 př. n. l. (podle knihy Eric. H. Cline: 1177 př. Kr. – Zhroucení civilizace a invaze Mořských národů)

    Pigmenty dodávají uniformám proměnlivou chameleoní kamufláž. Při pohybu v lese má uniforma tmavozelené odstíny, v sušším a teplejším prostředí zesvětlá.

    Ultratenké vrstvy ochrání šneky akurátorů. Materiál z ČVUT až desetinásobně prodlouží životnost leteckých komponent. Míří do letounů Airbus.

    Přečetli papyrus popsaný neviditelným inkoustem. Synchrotron BESSY II byl nově použit k nedestruktivnímu zkoumání staroegyptských papyrů.

    Vztah inteligence a velikosti mozku – hrátky s logaritmy. Spíše než o absolutní velikost jde o poměr hmotnosti mozku a celého těla, jenže k lepším výsledkům potřebujeme ještě několik matematických triků.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Diskuse k tomuto článku

    Vložit první komentář
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.