abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    23.4. 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 727 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Opakovače i pro kvantový Internet

    3. 4. 2020 | Redakce | Různé | 1333×

    Lze informaci zesílit a přitom ji nečíst? Kromě 2D existují i 1D materiály. Fyzikální zákony a časová (a)symetrie. Sterilní neutrina a temná hmota. Věda a koronavirus. Přírodní supravodiče, navíc v meteoritech. Je víra v posmrtný život vrozená?

    Pohyby tří černých děr jsou prý časově nevratné

    Časová symetrie fyzikálních zákonů má být porušena i v případě makroskopických objektů. Otázkou ale je, jak příslušné tvrzení vlastně chápat. Planckova délka a simulace.

    Fosforen funguje jako 1D materiál, excitony se zde pohybují jen v jednom směru

    Fosforen by mohl mít ještě unikátnější vlastnosti. Ukázalo se totiž, že je anizotropický. Tzv. optoelektronická anizotropie mj. znamená, že elektrony se ve fosforenu pohybují jedním směrem a látka se tak chová částečně nejen jako 2D, ale i přímo jako 1D materiál („drát“).

    Opakovače: sestrojen další prvek pro infrastrukturu kvantového Internetu

    Pokud má informace podobu fotonů, ať už v optickém vláknu nebo ve vzduchu, signál se přirozeně zeslabuje. Kvantový opakovač by měl dokázat zdánlivě nemožné: signál znovu zesílit, aniž by jej ovšem „přečetl“ a tím zničil. Jednou funkčností opakovače v kvantové síti musí být i schopnost vytvářet provázané (zapletené, entanglement) stavy.

    Temná hmota stále uniká, ani sterilní neutrina se zachytit nepodařilo

    Už samotná neutrina jsou podivná a příliš nezapadají ani do standardního modelu fyziky částic. Jim podobné hypotetické částice, tzv. sterilní neutrina, by podle některých názorů mohly tvořit i temnou hmotu. Sterilní neutrina by se měla rozkládat na neutrina „klasická“ a elektromagnetické záření. Právě takové k nám mělo přicházet ze sousedních galaxií, nyní se ale vědci pokusili tyto výsledky ověřit…

    Krátce

    V meteoritech se ukrývaly supravodiče. Mohou supravodivé materiály hrát v chladném vesmíru roli např. při vzniku a formování magnetických polí?

    Asteroid Ryugu je mladší a vznikl jako zbytek po srážce větších objektů. Japonská sonda Hayabusa2 vypálila před dvěma lety proti asteroidu Ryugu měděnou kouli. Co z pokusu vyplynulo?

    Dualismus máme vrozený, těžko s tím hnout. Je vrozená třeba i víra v posmrtný život? Experimenty k prozkoumání vrozených intuic o povaze světa. (úryvek z knihy Daniel Wegner, Kurt Gray: Klub mysli: Kdo myslí, co cítí a proč na tom záleží)

    Mohla by být exoplaneta K2-18 b přece jen obyvatelná? Vloni na podzim oběhla svět zpráva o objevu vody v atmosféře exoplanety K2-18 b.

    Kvantové počítače kryptografii v blízké budoucnosti neohrozí. V příštím desetiletí pravděpodobně ještě nedojde k vývoji výkonných kvantových počítačů, které by představovaly reálnou hrozbu pro používané šifrovací algoritmy.

    Akustické zjišťování vad. Akustická emise je jev, při kterém generované akustické signály umožňují detekovat vznikající porušování nebo jiné strukturní změny v materiálu.

    Věda a koronavirus

    Respirátor z 3D tiskárny. Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT získal certifikaci pro svůj nový respirátor vyráběný 3D tiskem.

    Může proti koronaviru pomáhat krev vyléčených pacientů? Zní to jako metoda málem ze středověku nebo alespoň z doby před vznikem moderních vakcín/očkování, ale nenechme se mýlit. Zkoušelo se to nedávno i proti SARS a Ebole.

    Epidemie a pád velkých říší, černá smrt a husité Ani obchod se nemusí vždy vyplácet. A jak souvisí středověký mor a husitství, přesněji řečeno přijímání pod obojí?

    Aplikace proti koronaviru využívá umělou inteligenci a anonymní sběr dat. Pomocí aplikace FreMEn Explorer se každý uživatel stane průzkumníkem města a ručně zaznamená údaje o koncentraci osob v daném místě.

    COVID-19: Kdo za to může? Jestli, případně kdy a za jakých podmínek, dojde k přeskoku netopýřích virů na člověka, není jasné. Ke zvýšení pravděpodobnosti přenosu však kromě přímé manipulace a konzumace divokých zvířat včetně netopýrů zásadním způsobem přispívá přelidnění a pronikání člověka do nových oblastí.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.