abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 18:11 | Nová verze

    Yocto Project byl vydán ve verzi 5.0. Její kódové jméno je Scarthgap. Yocto Project usnadňuje vývoj vestavěných (embedded) linuxových systémů na míru konkrétním zařízením. Cílem projektu je nabídnou vývojářům vše potřebné. Jedná se o projekt Linux Foundation.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 17:56 | Nová verze

    Operační systém 9front, fork operačního systému Plan 9, byl vydán v nové verzi "do not install" (pdf). Více o 9front v FQA.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:11 | Nová verze

    Svobodná webová platforma pro sdílení a přehrávání videí PeerTube (Wikipedie) byla vydána v nové verzi 6.1. Přehled novinek i s náhledy v oficiálním oznámení a na GitHubu. Řešeny jsou také 2 bezpečnostní chyby.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 12:33 | Zajímavý software

    Lennart Poettering na Mastodonu představil utilitu run0. Jedná se o alternativu k příkazu sudo založenou na systemd. Bude součástí systemd verze 256.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 23:22 | Nová verze

    Hudební přehrávač Amarok byl vydán v nové major verzi 3.0 postavené na Qt5/KDE Frameworks 5. Předchozí verze 2.9.0 vyšla před 6 lety a byla postavená na Qt4. Portace Amaroku na Qt6/KDE Frameworks 6 by měla začít v následujících měsících.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 21:44 | Komunita

    Ubuntu 24.10 bude Oracular Oriole (věštecká žluva).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 20:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 2.45.0 distribuovaného systému správy verzí Git. Přispělo 96 vývojářů, z toho 38 nových. Přehled novinek v příspěvku na blogu GitHubu a v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze počáteční podporu repozitářů, ve kterých lze používat SHA-1 i SHA-256.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:33 | IT novinky

    Před 25 lety, ve čtvrtek 29. dubna 1999, byla spuštěna služba "Úschovna".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.04.28 s kódovým názvem Time After Time svobodného multiplatformního video editoru Shotcut (Wikipedie) a nová verze 7.24.0 souvisejícího frameworku MLT Multimedia Framework. Nejnovější Shotcut je vedle zdrojových kódů k dispozici také ve formátech AppImage, Flatpak a Snap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    28.4. 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 887 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Počítačová paměť v podobě chemické reakce

    28. 8. 2017 | Redakce | Různé | 2373×

    Bezpečnější jaderné reaktory, kvark-gluonové plazma, rekordní elektromotor, nové nanočočky z Brna, Zemi mine obří asteroid, reakce Bělousova-Žabotinského, náhodný světelný šum pro sledování v mlze…

    Zirkoniové prvky pokryté diamantem v jaderných reaktorech

    Zvýšení bezpečnosti jaderných reaktorů a prodloužení životnosti jaderného paliva pokrytím povrchu palivových prvků antikorozními polykrystalickými diamantovými vrstvami. Metoda ochrany zirkoniových slitin polykrystalickými diamantovými vrstvami byla navržena odborníky z Fyzikálního ústavu AV ČR, Fakulty strojní ČVUT a firmy Westinghouse.

    Chemické bity a reakce Bělousova-Žabotinského

    Když k reprezentaci informace může sloužit elektrický náboj, magnetický moment (spin) nebo písmenko v DNA, proč by nemohly existovat i bity ovládané chemickou reakcí? Paměť chemického „počítače“ reprezentují tři kapičky, pro přepis informace se používá chemická reakce, která může běžet oběma směry. Konkrétně si vědci zvolili populární reakci Bělousova-Žabotinského…

    Nanočočky z Brna pro fotoaparáty i diagnostiku rakoviny

    Vědci z Ústavu fyzikálního inženýrství VUT nedávno představili novou koncepci miniaturní čočky, která má tloušťku jen okolo 30 nanometrů a najde tak využití v optické mikroskopii nebo například v optoelektronice, kde umožní zmenšování moderních čoček fotoaparátů do chytrých telefonů.

    Kvark-gluonové plazma je nejrychleji rotující kapalina

    Velikost rotačního pohybu QGP (kvark-gluonové plazma) byla určena měřením polarizace Λ částic produkovaných ve srážkách jader zlata na urychlovači RHIC. Částice je polarizována jestliže její vnitřní moment hybnosti (spin) je orientován ve směru momentu hybnosti plazmatu… Vesmír po Velkém třesku a studium fáze hmoty existující při teplotách stotisíckrát převyšujících teplotu slunečního jádra.

    Jak sledovat objekty zahalené v mlze

    Nová technika využívá ke sledování pohybujících se objektů zahalených rozptylujícím médiem náhodný („šumový“) světelný signál. Fyzici z Floridy vyvinuli statistické metody, které jim umožňují oddělit fluktuace světla emitovaného zamlženým médiem od těch, které se odrazily od pohybujícího se objektu.

    Lidožraví lvi a izotopy – věříte tomu?

    V roce 1898 se v oblasti Tsavo v Keni stavěla železnice spojující Keňu a Ugandu. Neštěstím místních dělníků ovšem bylo, že si je jako kořist vyhlédli dva lidožraví lvi. Analýza kostí a chlupů obou (nakonec zabitých) lvů nyní vede k závěru, že jeden sežral asi 24 lidí, druhý 11. Věříte, že se to dá tak přesně zjistit jen na základě poměru dvou izotopů uhlíku?

    Krátce

    Ediakarské organismy nemusely být přisedlé. Co víme o fauně edikara? Moc toho není…

    Přežití druhů v potravních řetězcích závisí na změnách velikosti těla jedinců s teplotou. Zmenšování velikosti jedinců může zvýšit pravděpodobnost přežití populací…

    Jaká byla strategie pravěkých zemědělců? Produkce ječmene se postupně zvyšovala, lze to spojovat i s pěstováním sladového ječmene na výrobu piva.

    Tři jazykové perličky: Zvlčení, bitná a duál. Lze podle okolností kopat nohama i nohami? Mění se člověk nejčastěji ve vlka?

    Synchronní elektromotor překonal rekord v účinnosti. Celosvětová poptávka po energii podle prognózy Mezinárodní energetické agentury do roku 2030 vzroste o dalších 50 %.

    Nejdetailnější snímek povrchu hvězdy a její atmosféry. První mapa pohybu hmoty v atmosféře jiné hvězdy než našeho Slunce.

    Okolo Země proletí obří asteroid Florence. Florence mine Zemi 1. září v bezpečné vzdálenosti 7 milionů kilometrů. I tak je to ale jedno z nejtěsnějších přiblížení takto velkého objektu za poslední dobu.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.