abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 770 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Přenos kvantových bitů mezi třemi uživateli

    17. 5. 2019 | Redakce | Různé | 1268×

    Závisí šipka času na tom, že vesmír se rozpíná? Kacířský faraon Achnaton a počátky vědy. Exotické kvazičástice ukazují neznámé elektromagnetické vlastnosti. Feromagnetický polovodič. Jak zmizela voda z Marsu. Barevné vidění ryb v temných hlubinách. Psi a zrcadlo.

    Šipka času v kolabujícím vesmíru

    Zprvu jsem předpokládal, že neuspořádanost vesmíru během smršťování klesá. Vedla mne k tomu domněnka, že se vesmír musí vrátit do hladkého a uspořádaného stavu v době, kdy se stane zase malý. To by znamenalo, že fáze smršťování je vlastně velmi podobná časově převrácené expanzi. Lidé by v období kontrakce prožívali své životy pozpátku: zemřeli by dříve, než by se narodili; s postupujícím smršťováním by se omlazovali. (úryvek z knihy Stephen Hawking: Stručná historie času, v češtině nyní vychází znovu)

    Kontrolovaná teleportace qubitů

    Dosud byla kvantová teleportace prováděna pouze mezi dvěma uživateli. Jeden z nich kvantovou informaci posílal a druhý přijímal, přičemž její výměnu nebylo možné ovlivnit. Olomoučtí vědci proto zvolili teleportaci ve skupině tří uživatelů, z nichž libovolný vždy rozhoduje o tom, zda teleportace kvantového stavu – a tím i informace mezi dvěma zbylými uživateli – bude, či nebude provedena.

    Kdyby věda nevznikla ve starém Řecku…

    Alternativní dějiny, Egypt vs. Mezopotámie a kacířský faraon Achnaton. Egyptolog Assmann tvrdí, že prosazování slunečního boha Atona by v případě úspěchu nevedlo ke vzniku monoteismu židovského typu, ale spíše jakéhosi univerzálního přírodního náboženství, z něhož by mohla vzejít i věda podobná té řecké.

    Šroubovicový materiál obsahuje dosud neznámé kvazičástice

    Rarita-Schwingerovy fermiony, chiralita a čtyřnásobné topologické Fermiho oblouky. Ve švýcarském Paul Scherrer Institute připravili materiál s hned několika exotickými (zejména) elektromagnetickými vlastnostmi.

    Proč Mars přišel o vodu? Nemusí to být tak jednoduché

    Prý za to může nejen nižší gravitace, ale i protáhlejší oběžná dráha planety. Ke štěpení molekul vody by na Marsu mělo docházet až ve vrchním vrstvách atmosféry. Na Zemi voda tak vysoko téměř vůbec nevystoupá, nepřekoná vrstvu mezi troposférou a stratosférou – když nic jiného, tak proto, že je zde už tak nízká teplota, že se změní v led.

    Feromagnetický polovodič z vanadu

    Polovodičů, které jsou současně feromagnetické, známe dosud velmi málo, víceméně jde o pouze o sloučeniny chrómu. Nyní se ukázalo, že tuto vlastnost by měl mít i polovodič jodid vanaditý. Navíc bychom mohli pracovat s jeho 2D podobou, která může mít vlastnosti topologického materiálu…

    Krátce

    Okolo dvou hvězd současně obíhají tři planety. Říká se jim Tatooine podle slavné planety z Hvězdných válek. Odborně jsou to cirkumbinární planety.

    Psi a vědomí sebe sama. Psi a zrcadlo, pes a rozpoznání vlastního pachu.

    Jak se zbavit jmelí. Princip nové metody: jmelí je stálezelený keř, zatímco hostitelské dřeviny, na nichž parazituje, jsou zpravidla opadavé listnaté stromy…

    I v hlubinách ryby asi vidí barevně – jak to dělají? Modrozelený svět hlubokomořských ryb má svá specifika, snižuje se světelná intenzita a zužuje barevné spektrum.

    Astrofoto: zajímavá planetární mlhovina. Titul Česká astrofotografie měsíce za duben 2019 obdržel snímek Planetární mlhovina PuWe1.

    Stromy ve městě rostou rychle a umírají mladé. Městské dřeviny přirůstají, pokud jde o průměry jejich kmenů, téměř čtyřikrát rychleji…

    Prg.ai, nové centrum pro umělou inteligenci. Praha se má do pěti let stát centrem umělé inteligence. Zaslouží se o to iniciativa prg.ai, kterou tvoří akademické instituce, magistrát i české firmy.

    Mise PLATO – první přímá česká účast na výzkumu exoplanet. Očekává se, že mize objeví tisíce planet kolem jasných hvězd a několik desítek planet podobných naší Zemi.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.