abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    23.4. 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    23.4. 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 24
    23.4. 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 29
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 726 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Qubity na bázi dvojic atomů

    10. 4. 2022 | Redakce | Různé | 2177×

    Odkud se bere voda na Měsíci a kde je uložena. Electron-Ion Collider a kondenzát barevného skla. Z nitra Země uniká helium-3. Vznik superhmotných černých děr a temná hmota. Kyslík v oceánech na Europě.

    Electron-Ion Collider: Co slibuje chystaný srážeč protonů a iontů

    Hustota (počet) gluonů uvnitř jader se při vysoké energii zvyšuje. Teorie, která vysvětluje interakce kvarků a gluonů, může toto zvýšení vysvětlit. Při extrémně vysokých energiích, které přesahují experimentálně prozkoumané hodnoty, však určitá základní pravidla příslušné teorie a fundamentální fyziky naznačují, že existuje limit pro to, kam až může hustota gluonů vzrůst. V takovém režimu se očekává vznik nového stavu nasycené gluonové hmoty, který se nazývá kondenzát barevného skla (color glass condensate, CGC).

    Asteroid Ryugu obsahuje hodně organických látek, může být zbytkem komety

    Na základě dat z Mise Hayabusa 2 se podařilo získat nové informace o fyzikálních vlastnostech planetky Ryugu, která podle tradiční teorie vznikla srážkou větších asteroidů. Nyní studie japonských vědců naznačuje, že Ryugu je ve skutečnosti bývalá kometa.

    Qubity na bázi dvojic atomů slibují stabilitu

    Fyzikové z MITu navrhli nový typ qubitů, který je složen z páru atomů. Má jít přitom o atomy jako celek patřící mezi fermiony (PH: tedy po započtení spinu všech protonů, neutronů a elektronů; většina známých atomů patří k bosonům; fermiony jsou neutrální atomy o lichém počtu neutronů). Pokud jsou dvojice těchto fermionů ochlazeny a zachyceny v optické mřížce, mohou oba atomy vytvořit superpozici. Vědci dokázali stav superpozice udržet mezi stovkami vibrujících párů fermionů po relativně dlouhou dobu.

    Odkud se bere voda na Měsíci a kde je uložena

    výsledky ukázaly, že se voda na Měsíci vyskytuje pravděpodobně v puklinách v oblastech kolem jeho pólů. Vzhledem k tomu, že se tam teplota pohybuje kolem -173 °C, tak se zde voda patrně ukládá v pevném skupenství, například ve formě permafrostu (dlouhodobě zmrzlé půdy). Zato ve větších hloubkách pod povrchem (zhruba 100-2000 metrů) by pak voda mohla existovat i v kapalném skupenství.

    Superhmotné černé díry mohly vznikat přímo v raném vesmíru

    Rané černé díry představují problém. Z pozorování vyplývá, že superhmotné černé díry vznikaly již velmi záhy, jenže současně to podle našich modelů vypadá, že na to prostě nemohlo být dost času. A jak to souvisí s temnou hmotou? Tu zase mohou tvořit ultralehké, přitom však opravdu obří „částice“, alespoň podle studie fyziků z Brookhaven National Laboratory.

    Unikající helium-3 má dokazovat, že Země vznikla uvnitř sluneční mlhoviny

    Podle nové studie uniká ze zemského jádra helium-3 – tedy vzácný izotop helia s jediným neutronem v jádře, na rozdíl od běžného He-4. Téměř všechno helium-3 pochází z doby krátce po velkém třesku. Z úniku plynu má dále vyplývat odpověď na dosud celkem diskutovanou otázku: zda se Země formovala uvnitř mlhoviny, z níž se vytvořila Sluneční soustava, nebo spíše v její vnější části.

    Krátce

    Za konec Vikingů v Grónsku prý nemohl mráz, ale sucho. „Všichni víme“, že osídlení Vikingů v Grónsku zaniklo někdy na počátku 15. století kvůli postupujícímu ochlazení. Nový výzkum tvrdí něco jiného…

    Páteř sondy Hera s českou stopou. Ve švýcarské čisté místnosti vzniká velmi důležitý díl vyrobený z uhlíkových vláken prosycených polymerem…

    Vznik a evoluce genetického kódu. Zdá se pravděpodobné, že ze dvaceti běžných aminokyselin se počátečního formování organického biosvěta účastnila asi jen polovina (úryvek z knihy Vladimir Rudajev: Příběh buňky. Od molekul ke vzniku života a prvním organismům)

    Bakterie a archea se oddělily opravdu dávno. Dělení na bakterie a archea stojí v samém jádru pozemského života. Proto předpokládáme, že k oddělení obou linií došlo už někdy na samém počátku…

    Oceán na Europě by mohl obsahovat kyslík. Slaná voda v ledovém plášti Jupiterova měsíce Europa může přenášet kyslík do podpovrchového oceánu kapalné vody. Oceán obsahující kyslík by samozřejmě umožňoval jinou biochemii…

    Tvary tajícího ledu závisejí na teplotě okolní vody. Tým matematiků a fyziků zjistil, jak jsou útvary z ledu utvářeny vnějšími silami, například teplotou vody. Led podle okolností může mít jak různý tvar, tak i „vzorkování“, tj. speciální podobu povrchu.

    Rostliny ostrovních stanovišť jsou lépe vybaveny pro přežití a regeneraci po narušení. „Ostrovy“ mohou být tak malé, že hostí jen několik jedinců od daného druhu a ty mohou lehce vymřít díky náhodným událostem nebo mohou mít nedostatek opylovačů…

    Chladicí čepice proti vypadávání vlasů při chemoterapii Při předepsané chemoterapeutické léčbě postihuje alopecie (vypadávání vlasů) více než 75 procent onkologických pacientů.

    První pacienti dostali dvoudutinový kardiostimulátor. Systém dvoudutinového stimulátoru, který se implantuje do srdeční komory i síně, vyvinula farmaceutická společnost Abbott.

    Některé části Evropy čelí invazi agresivních sršní asijských. Sršeň asijská loví letící včely podobným způsobem jako sršeň obecná, která ale včelařům zásadní ztráty nezpůsobuje.

    Tajemství genů určujících pohlaví rostlin. Výzkum podpořil tzv. dvougenovou hypotézu původu pohlavních chromozomů.

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.