abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 1
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 21
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 16
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 789 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Sčítačka z magnonů

    30. 10. 2020 | Redakce | Různé | 804×

    Elektronika na bázi magnonů zase o kousek blíž. Voda na Měsíci. Vodivost mědi lze vylepšit grafenem. Lov těžkých částic temné hmoty. Může být pravděpodobnost výskytu částice záporná? Dotek zlata změní strukturu krystalu. Věda a koronavirus.

    Sestrojili poloviční sčítačku z magnonů, stačily tři drátky

    Výzkumníkům se podařilo fyzicky zkonstruovat logický obvod fungující jako poloviční sčítačka (half adder). Funguje ovšem na bázi nikoliv hradel z tranzistorů, ale magnonů. Ve srovnání se současnými čipy na bázi CMOS vyžadují operace asi 10krát měně energie. Příslušný prvek je složen z 3 nanodrátků z křemičitanu yttria a železa (yttrium iron garnet). V běžných obvodech vyžaduje realizace poloviční sčítačky minimálně 14 tranzistorů a pomocné komponenty, zde stejná funkce vyžaduje méně prvků.

    Měď s grafenem vede elektřinu ještě lépe

    Zvýšení vodivosti měděných drátů o 5 % by do budoucna mohlo např. zefektivnit provoz elektromobilů Samotná směs mědi s grafenem byla z hlediska elektrických vlastností zkoumána už dříve, ale dosud se tímto způsobem daly vyrábět pouze speciální struktury, jako jsou tenké filmy nebo jejich vrstvy.

    Po záporné teplotě i záporná pravděpodobnost?

    V kvantové fyzice se pracuje s pravděpodobnostmi, amplitudami pravděpodobností apod. Je to často divné, ale může to být ještě divnější – vědci nově navrhují koncept kvantové negativity, kdy pravděpodobnost výskytu částice na daném místě může být i záporná.

    Jak se hledala černá díra v centru Mléčné dráhy

    Rotující hvězdy nemají sférickou symetrii, o možnosti jejich zhroucení do singularity se proto vedly spory. Roger Penrose zavedl termín „trapped surface“ (uzavřená hladina), který znamená, že všechny světelné paprsky kolmé k této hladině se v budoucnu sbíhají. Tato hladina se formuje v raných stadiích gravitačního kolapsu hvězdy. Jakmile je vytvořena, musí systém zkolabovat do singularity a posléze vytvořit černou díru. Penrose ukázal, že k tomuto procesu dochází bez ohledu na symetrii kolabujícího objektu. Ještě jednou letošní Nobelovy ceny.

    Miliarda kyvadélek pro lov těžkých částic temné hmoty

    Vědci z National Institute of Standards and Technology (NIST) přišli se zajímavým experimentem, který by zjistil přítomnost temné hmoty bez ohledu na další vlastnosti/povahu příslušných částic, čistě na základě jejich gravitačního působení. Posloužit by k tomu měla miliarda kyvadélek o rozměrech v řádu milimetru. Výhodou takového uspořádání má být, že by uměl zachytit relativně velké částice kolem miliardy miliard hmotností protonu (řádově jako zrníčko soli).

    NASA našla na Měsíci vodu v kráteru Clavius

    Nynější objev, právě publikovaný v Nature Astronomy, NASA avizovala dopředu, agentura ho tedy pokládá za významný. Ne že by šlo o první detekci vody na Měsíci, zajímavé však na tom je, že se ji nyní podařilo objevit na části povrchu ozařované Sluncem, nikoliv v zastíněných kráterech. Za těchto podmínek je voda samozřejmě nestabilní, takže musí existovat nějaký mechanismus, který ji sem dostal/dostává. Autoři studie uvažují o několika možnostech…

    Krátce

    Všudypřítomná voda: tekla i po povrchu planetky Bennu? Některé balvany na povrchu Bennu obsahují žilky uhličitanů – mateřské těleso, ze kterého vznikla planetka Bennu, mohlo mít hydrotermální aktivitu.

    Z dějin vědy: Brýle. Kolem roku 1000 n. l. už byly běžné „čtecí kameny“ – krystaly nebo segmenty skleněné koule, které položeny na text zvětšovaly písmena. (úryvek z knihy Clifford A. Pickover: Kniha o vědě. Od Darwina k temné hmotě: 250 milníků v dějinách přírodních věd)

    Synchronizace mezi druhy je pro stabilitu rostlinných společenstev důležitější než prostá druhová bohatost. Hlavní kritérium stability: Do jaké míry jsou reakce jednotlivých druhů na prostředí jsou na sobě nezávislé.

    Gigantické genomy rostlin: temná hmota v DNA. Celková délka molekul DNA v jádrech rostlinných buněk, tzv. genom, se mezi druhy liší více než 2000krát, nejde přitom o počet genů ani o složitost rostliny.

    Analyzovali 135 genomů hub, hřib smrkový i muchomůrku růžovku. Analýza genomu hub ukázala, že vzájemná závislost mezi rostlinami a houbami je velice silná.

    S ohromnou přesností zvážili planety v systému TRAPPIST-1. Oproti předešlé studii využili dalších 163 pozorování tranzitů, celkem tak měli k dispozici 447 tranzitů.

    Nanodiamanty sledují redoxní reakce v buňkách. Nitroxidy vykazují zvláštní magnetické chování.

    Galaxie Dragonfly 44 měla obsahovat 99,9 % temné hmoty. Nejspíš šlo ale prostě o omyl. Některé galaxie podle měření obsahují temné hmoty více, jiné méně. Rozdíly jsou přitom značné…

    Zlato jako kouzelná hůlka. Vědci dokázali strukturu krystalu SrTiO3 (perovskitu) změnit pouhým dotekem zlata a jak uvádějí, stejně by měly fungovat i další ušlechtilé kovy.

    Čolek je jako zemědělec… který na své pole zaseje více plodin s různými nároky na vodu a teplotu půdy. Pravděpodobnost, že něco sklidí, je vyšší, než když vsadí na monokulturu.

    Věda a koronavirus

    P2Rank: software hledá zranitelná místa koronaviru. Software dokáže najít aktivní místa na povrchu proteinu, kde se mohou vázat malé molekuly (ligandy).

    Koronavirus: šíření nákazy má mít fraktální povahu. Nový matematický model. Fraktální povaha (koronaviru, ale nejspíš epidemií obecně, a nejspíš i ještě řady jiných jevů) má vyplývat z toho, že na menším časovém i prostorovém měřítku zachytíme stejné vzory – nezávislost grafu, respektive „obrázku“ na měřítku je podstatnou vlastností fraktálů.

    Znovu: koronavirus a krevní skupiny. O tom, že v závislosti na krevní skupině mohou být lidé různě náchylní k onemocnění koronavirem, eventuálně má u nich choroba různě závažný účinek, se objevily první studie již na jaře. Následují dvě další analýzy.

    Léky na koronavirus: celosvětově probíhá na 200 klinických studií. Antivirotika (virostatika), přípravky buněčné terapie, přípravky genové terapie, imunomodulační přípravky… (analýza Asociace inovativního farmaceutického průmyslu)

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.