abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 775 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Supravodivost a topologické izolátory

    10. 1. 2020 | Redakce | Různé | 2660×

    Jak poskládat kvantové bity v křemíku. Google dál vylepšuje algoritmy pro diagnózu rakoviny. Digitálně vylepšené jídlo. Urychlovače na čipu. Proč led klouže. Sopky na Venuši.

    Urychlovač částic na čipu rozběhne elektrony až na 94 % rychlosti světla

    Do křemíku jsou vyvrtány dutiny v rozměrech nanometrů a v těchto dutinách vytvořeno vakuum. Elektrony se při pohybu v dutinách urychlují pomocí infračerveného laseru. Do konce letošního roku chtějí autoři výzkumu dosáhnout energií 1 MeV, aniž by velikost čipu překročila 1 cm.

    Proč led klouže? Nová studie pomůže rozluštit fyzikální hádanku

    Podle některých názorů může za nízkou hodnotu koeficientu tření tenká vrstva kapalné vody, která se tvoří mezi ledem a klouzajícím objektem. Při tření vzniká teplo, v důsledku kterého se část ledu roztaví a vytvoří se vrstvička kapalné vody. Tato hypotéza má však řadu nezodpovězených otázek.

    Umělá inteligence Googlu překonala lékaře při diagnóze rakoviny prsu

    Nově představený model byl vyškolen na mamogramech, tj. rentgenových snímcích pacientek. S využitím 76 000 snímků z Velké Británie a 15 000 z USA pak umělá inteligence dokázala z hlediska úspěšnosti překonat diagnózu stanovenou specializovanými lékaři. Vědci z divize Google Health navrhují, aby se podobné programy začaly brzy využívat i v praxi jako druhý hlas.

    Čeští vědci hledají materiály pro bezztrátový přenos signálu

    Studie, která se zabývala charakterizací vlastností topologických izolátorů (materiálů, které vedou elektrický proud pouze na povrchu a jinak se chovají jako izolanty), může mít vztah i k vývoji kvantových počítačů. Odborníci z Německa, Rakouska a ČR ověřovali vlastnosti telluridu bismutu s příměsí manganu. Právě mangan změnil díky svému magnetismu strukturu látky, která se pak chová jako supravodič.

    Qubity v křemíku dokáží komunikovat i na delší vzdálenost

    Výzkumy v oblasti kvantových počítačů se stále více soustředí nikoliv na samotné qubity, ale na celkovou architekturu systému, možnosti jeho řízení a škálování. Jeden ze zásadních problémů až dosud představovala komunikace mezi jednotlivými qubity. Přenos informace se alespoň u spinových qubitů v křemíku až dosud realizoval pouze mezi bezprostředními sousedy.

    Krátce

    DNA drží při sobě spíše hydrofobní interakce než vodíkové můstky. Ke smotání DNA má stačit prostě to, že příslušné části molekul kolem vodíkových bází jsou hydrofóbní, takže se ve vodném prostředí snaží dostat dovnitř molekuly.

    Záhada husího hejna ve tvaru V: matematika v pozadí. Co hejno nutí zaujmout tento tvar? (úryvek z knihy Ian Stewart: Kufřík matematických záhad profesora Stewarta)

    Reaktory na FJFI: VR-1 Vrabec má 30 let. Největší událost světa částicové fyziky – konference ICHEP (International Conference on High Energy Physics) – poprvé v historii zavítá v roce 2020 do Prahy.

    Planety z cukrové vaty. Mnoho podobných planet je nafouknutých, ale tyto tři opravdu hodně.

    Venuše je možná stále vulkanicky aktivní. Proudy lávy na povrchu Venuše mohou být údajně staré jen několik let, což by znamenalo, že Venuše je vedle Země jedinou vulkanicky aktivní planetou Sluneční soustavy.

    Mozek jako uživatelské rozhraní a Internet smyslů. Do roku 2030 nám prý technologie umožní manipulovat s chutí a digitálně vylepšit jídlo, které jíme (výsledky průzkumu, co uživatelé očekávají od vývoje technologií).

    Jak kořeny rostlin reagují na gravitaci? Jemněji a přesněji. Klíčovými hráči v tomto procesu jsou rostlinný hormon auxin a bílkoviny, které ho přenášejí mezi buňkami.

    Objev neustálé eroze a regenerace slunečních erupcí. Sluneční aktivita: nově objevený typ rekonexe vede k podivným změnám magnetických propojení.

    V Evropě budou letos spuštěny 4 nové jaderné bloky. Letos poprvé od roku 2007 posílí evropskou energetiku nové jaderné bloky, a to rovnou čtyři. Svět by si měl polepšit o dalších třináct bloků.

    Poprvé zaznamenáno, že nástroje používají i mořští ptáci – papuchalkové. Za génie ptačí říše se obvykle považují krkavcovití ptáci a papoušci. Inteligenci mořských ptáků jsme možná až dosud trochu podceňovali.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.