abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
    včera 22:22 | Komunita

Na čem pracují vývojáři webového prohlížeče Ladybird (GitHub)? Byl publikován přehled vývoje za duben (YouTube).

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 19:11 | IT novinky

Provozovatel čínské sociální sítě TikTok dostal v Evropské unii pokutu 530 milionů eur (13,2 miliardy Kč) za nedostatky při ochraně osobních údajů. Ve svém oznámení to dnes uvedla irská Komise pro ochranu údajů (DPC), která jedná jménem EU. Zároveň TikToku nařídila, že pokud správu dat neuvede do šesti měsíců do souladu s požadavky, musí přestat posílat data o unijních uživatelích do Číny. TikTok uvedl, že se proti rozhodnutí odvolá.

Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 11:22 | Zajímavý projekt

Společnost JetBrains uvolnila Mellum, tj. svůj velký jazykový model (LLM) pro vývojáře, jako open source. Mellum podporuje programovací jazyky Java, Kotlin, Python, Go, PHP, C, C++, C#, JavaScript, TypeScript, CSS, HTML, Rust a Ruby.

Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 09:11 | Bezpečnostní upozornění

Vývojáři Kali Linuxu upozorňují na nový klíč pro podepisování balíčků. K původnímu klíči ztratili přístup.

1.5. 20:00 | Komunita

V březnu loňského roku přestal být Redis svobodný. Společnost Redis Labs jej přelicencovala z licence BSD na nesvobodné licence Redis Source Available License (RSALv2) a Server Side Public License (SSPLv1). Hned o pár dní později vznikly svobodné forky Redisu s názvy Valkey a Redict. Dnes bylo oznámeno, že Redis je opět svobodný. S nejnovější verzí 8 je k dispozici také pod licencí AGPLv3.

Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    1.5. 19:22 | IT novinky

Oficiální ceny Raspberry Pi Compute Modulů 4 klesly o 5 dolarů (4 GB varianty), respektive o 10 dolarů (8 GB varianty).

30.4. 22:33 | Nová verze

Byla vydána beta verze openSUSE Leap 16. Ve výchozím nastavení s novým instalátorem Agama.

30.4. 17:44 | Zajímavý článek

Devadesátková hra Brány Skeldalu prošla portací a je dostupná na platformě Steam. Vyšel i parádní blog autora o portaci na moderní systémy a platformy včetně Linuxu.

karkar | Komentářů: 0
    30.4. 12:11 | Humor

Lidi dělají divné věci. Například spouští Linux v Excelu. Využít je emulátor RISC-V mini-rv32ima sestavený jako knihovna DLL, která je volaná z makra VBA (Visual Basic for Applications).

Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    30.4. 10:44 | IT novinky

Revolut nabídne neomezený mobilní tarif za 12,50 eur (312 Kč). Aktuálně startuje ve Velké Británii a Německu.

Ladislav Hagara | Komentářů: 36
    Jaký filesystém primárně používáte?
     (58%)
     (1%)
     (9%)
     (21%)
     (4%)
     (1%)
     (2%)
     (0%)
     (1%)
     (3%)
    Celkem 506 hlasů
     Komentářů: 19, poslední 30.4. 11:32
    Rozcestník

Dotaz: Přestěhování Linuxu na jiný disk

Jardík avatar 21.11.2005 20:03 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Přestěhování Linuxu na jiný disk
    Přečteno: 1577×
    Po koupě nového většího 80GB disku jsem se rozhodl, že na něj přesunu svůj Arch linux. Nabootoval jsem Live CD s distribucí Slax, programem cfdisk jsem vytvořil dva oddíly. Na prvním oddílu jsem programem mkswap vytvořil swap oddíl a na druhém ext3 filesystém skriptem mkfs.ext3. Poté jsem přimountoval ext3 oddíl (logický) do adresáře /mnt/hdb5. Oddíl na starším disku do /mnt/hda6. Příkazem cd jsem přešel do adresáře hda6 a spustil příkaz "cp -r * /mnt/hdb5". Po dokončení kopírování jsem upravil fstab v adresáři /mnt/hdb5/etc a také menu.lst v adresáři /mnt/hdb5/boot/grub. Potom jsem přešel do adresáře /mnt a spustil příkaz "chroot /mnt/hdb5 /bin/bash". Teď jsem chtěl přeinstalovat grub příkazem "grub-install /dev/hdb5". Teď nastal problém - /dev/hdb5 prý neexistuje. Tak jsem restartoval systém a v bootovací nabídce starého grubu jsem stisknul "c". Napsal postupně příkazy "root (hd1,4)", "kernel /boot/vmlinuz26 ro root=/dev/hdb5 devfs=nomount vga=792" a "boot". Tím mi nabootoval arch z nového disku. Spustil jsem příkaz "grub-install /dev/hdb5". Ale nastala chyba. Psalo se něco o /dev/hdb5 a BIOSU a vůbec si s tím nevím rady. BIOS disk detekuje správně a je v nejnovější verzi. Ve windows funguje disk bez problémů.
    Věřím v jednoho Boha.

Odpovědi

Luboš Doležel (Doli) avatar 21.11.2005 20:29 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestěhování Linuxu na jiný disk
    Tím, že vlezete do chrootu se vám device nodes jako je /dev/hdb5 samy nevytvoří, musíte si je vytvořit ručně podle toho, jak je to v /dev toho LiveCD.
    21.11.2005 20:32 David Jež | skóre: 42 | blog: -djz | Brno
    Zdravím, on je problém ten, že BIOS vždy zajistí bootování z ,,prvního`` disku, bootloader si myslí, že je na prvním disku a jede dál, kvůli kompatibilitě. Tedy pokud bootuješ např. z disku (hd1), BIOS z něj nejprv z něj udělá disk (hd0) (resp. 0x81 a 0x80). Pokud tedy instaluješ grub-install /dev/hdb tak to není dobrý nápad, protože pak bude hledat další sektory na jiném disku a nebude to fungovat. Pro tebe štěstí, že ten grub-install ani neprojel :-). Osobně grub-install nepoužívám, doporučuji ti postup pustit ve svém systému (třeba chrootnutého) grub --device-map=/dev/null a v něm pak napíšeš např.:
    device (hd0) /dev/hdb
    root (hd0, 4)
    setup (hd0, 4)

Pak už ti to pojede. BTW proč nechceš grub do MBR?
    -djz
    "Yield to temptation; it may not pass your way again." -- R. A. Heinlein
    Jardík avatar 21.11.2005 20:41 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Já sem to splet v zápisu. Samozřejmě sem spouštěl grub-install /dev/hda
    Věřím v jednoho Boha.
    21.11.2005 20:41 Jaroslav Aster
    Ahoj, cp -r * neni dobry napad. Prijdes tim o informace o uzivatelich a skupinach. Postup by mohl byt nasledujici:
    1, pripoj si druhy disk do /mnt/hdb5
    2, bez do rootu cd /
    3, zadej prikaz tar zcvf /mnt/hdb5/system.tar.gz _zde_prijdou_vsechny_adresare_krome_proc_sys_mnt_
    4, bez do adresare /mnt/hdb5 a zadej prikaz tar zxvf system.tar.gz
    5, smaz system.tar.gz
    6, vytvor adresare mnt sys proc
    7, smaz soubor /mnt/hdb5/boot/grup/device.map
    8, zadej prikaz grub grub-install --root=/mnt/hdb5 --no-floppy /dev/hdb

Snad jsem na neco nezapomel :-).
    21.11.2005 21:38 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Místo bodů 3 a 4 se obvykle používá
      tar -cf - ... | tar -xf - -C /mnt/hdb5

Ušetříte tím místo na zbytečný mezisoubor a strojový čas na zbytečnou kompresi a dekompresi. Případně je možné použít
      star -copy -no-fsync ... /mnt/hdb5

21.11.2005 22:12 Jaroslav Aster
    Diky za tip. Ja se to naucil delat pres mezisoubor, protoze jsem potrebovat zkopirovat stroj, ktery byl odemne daleko. Clovek se pak nauci jedno reseni a nehleda jine :-).
    23.11.2005 14:29 barney
    osobne pouzivam nasledovne ...

find / -mount | cpio -pdamu /mnt/disk

na niektorych typoch komercnych unixov bolo treba pouzivat prepinac -xfs

22.11.2005 09:34 rastos | skóre: 63 | blog: rastos
    Misto tar | tar , ktoré zbytočne vec komplikujú, či miesto star, ktoré nie je všade, môžeš poučiť "cpio -pdm ...", ktoré je presne na to určené a všade je.
    22.11.2005 11:02 msk
    Mozem sa opytat, z akeho dovodu nepouzit cp -a namiesto tychto tarovych prisernosti?
    BTW: Rozumne sa da prekopirovat particia aj pomocou partimage.
    22.11.2005 18:47 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Asi takto: není to žádná příšernost, je to celkem normální řešení, které není o nic horší než pomocí cp. Každý má své oblíbené nástroje, kterým dává přednost. A pokud byste chtěl vědět, proč je to v mém případě tar, odpověď je celkem jednoduchá: ne všude je GNU cp a ani GNU cp neumí přepínač -a odjakživa…
    23.11.2005 14:33 barney

hmm ... skusme nasledovny priklad:

mam particie:
     /dev/hda1 (40G)  ... /
     /dev/hdb1 (200G) ... /home
     /dev/hdc1 (80G)  ... /mnt/novy_disk

akakolvek metoda, ktora neumozni vynechat /home a /mnt/novy_disk je nepouzitelna.

25.11.2005 07:34 Martin Lebeda | skóre: 22 | blog: Martinuv_blog | Plzeň

Výňatek z manuálových stránek tar(1):

-l, --one-file-system
                  stay in local file system when creating an archive

nebo rsync(1):
            -x, --one-file-system       don't cross filesystem boundaries

nebo cp(1):
           -x, --one-file-system
                  stay on this file system

nebo pro ty co používají FIND(1L):
           -xdev  Don't descend directories on other filesystems.

O dump/restore nemá cenu hovořit, tam to jaksi jinak ani nejde... Mojí osobní volbou je většinou tar ;-).
    21.11.2005 22:20 #Tom
    Osvědčilo se mi taky něco jako cp -avx /původní_strom/. /nový_strom. O neporušení atributů (někdy i včetně ACL) se postará -a, omezení na jeden souborový systém zařídí -x a pěkný výpis udělá -v.
    21.11.2005 22:45 Jaroslav Aster
    Hmm, asi bych si mel znova procist manove stranky. Man cp jsem neotevrel uz hodne dlouho. Diky za tipy.
    22.11.2005 01:57 trekker.dk | skóre: 72
    Taky přidám svojí trošku do mlýna:

rsync -avx --exclude=/mnt / /mnt/hdb5 nahradí body 2 - 5
    Quando omni flunkus moritati
    21.11.2005 22:42 lubo
    Bez live CD
    1. Nový HDD do PC ako hdb
    2. Boot zo stareho HDD 
    3. mount /dev/hdb5 /mnt/hdb5
    4. cd /mnt/hdb5
    5. dump -0 -f - / | restore -r -f -
    6. uprava fstab a lilo.conf prip grub
    7. halt
    8. Nový HDD ako hda
    9. rescue start potvrdenie lila, grubu
    10. reboot

Bod 5 skopiruje rootovsku particiu do aktuálneho adresára. Ďalšie partície dump -0 -f - /usr | restore -r -f - atď.
    22.11.2005 03:16 zacatecnik
    pomoci dd by to neslo?? dd if=/starydisk of=/novydisk a nakonec zapojit novy misto stareho........
    22.11.2005 08:34 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    To by musely ty disky být naprosto identické. A pozor, ani disky od téhož výrobce se stejným typovým označením nejsou obvykle zcela identické. Takže tohle bych raději nezkoušel.
    22.11.2005 16:49 #Tom
    Pokud se to udělá ne s disky, ale diskovými oddíly tak, že cílový bude nejméně tak velký jako zdrojový, tak to půjde.
    23.11.2005 01:09 matej
    Zhodou okolností som práve robil to isté a takisto mám Arch a použil som pri tom Slack ;-)

Takže, spravil som to takto:

0) zapojil som novú HW konfiguráciu + starý systémový disk

1) nainštaloval som si na nový disk Arch z CD (pritom som si rozdelil disk na partície a naformátoval); minimálna inštalácia; išlo mi iba o Grub, ktorý sa mi nejako nepodarilo predtým rozbehať

2) nabootoval som Slack - nový_disk=/mnt/hdb3 + /mnt/hdb1 , starý_disk=/mnt/hdd3 + /mnt/hdd1

3) vymazal som kompletne nový disk, aby bol čistý od starých neúspešných pokusov

4) rsync -avx --exclude=/mnt/hdb3/mnt/ /mnt/hdd3/ /mnt/hdb3/

5) chroot /mnt/hdb3/ /bin/bash

6)[chroot] ./etc/makedevs /dev/ all

7)[chroot] upravil som /boot/grub/menu.lst

8)[chroot] upravil som /etc/fstab

9) reboot

Momentálne už píšem z nového (vlastne starého ;-) ) systému, zatial nepozorujem žiadnu chybu, takže sa to podarilo :-) .

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.