Společnost Proxmox Server Solutions stojící za virtualizační platformou Proxmox Virtual Environment věnovala 10 000 eur nadaci The Perl and Raku Foundation (TPRF).
Byla vydána nová verze 2.4.65 svobodného multiplatformního webového serveru Apache (httpd). Řešena je bezpečnostní chyba CVE-2025-54090.
Společnost Proton AG stojící za Proton Mailem a dalšími službami přidala do svého portfolia AI asistenta Lumo.
Amazon koupil společnost Bee zaměřenou na nositelnou osobní AI aktuálně nabízející náramek Pioneer (YouTube) s mikrofony zaznamenávající vše kolem [𝕏, LinkedIn].
Společnost Teufel nedávno představila svůj první open source Bluetooth reproduktor MYND.
Byla vydána verze 4.2 multiplatformního integrovaného vývojového prostředí (IDE) pro rychlý vývoj aplikaci (RAD) ve Free Pascalu Lazarus (Wikipedie). Využíván je Free Pascal Compiler (FPC) 3.2.2.
Anton Carniaux, právní zástupce Microsoft France, pod přísahou: Microsoft nemůže garantovat, že data z EU nepředá do USA bez EU souhlasu, musí dodržovat americké zákony.
Byl vydán Mozilla Firefox 141.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání a poznámkách k vydání pro vývojáře. Lokální AI umí uspořádat podobné panely do skupin. Firefox na Linuxu využívá méně paměti. Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 141 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.
NÚKIB upozorňuje na kritickou zranitelnost v SharePointu. Jedná se o kritickou zranitelnost typu RCE (remote code execution) – CVE-2025-53770, která umožňuje neautentizovaný vzdálený přístup a spuštění kódu, což může vést k úplnému převzetí kontroly nad serverem. Zranitelné verze jsou pouze on-premise verze a to konkrétně SharePoint Server 2016, 2019 a Subscription Edition. SharePoint Online (Microsoft 365) není touto zranitelností ohrožen.
Společnost Valve zpřísnila pravidla pro obsah, který je možné distribuovat ve službě Steam. Současně řadu her ze Steamu odstranila. V zásadách a pravidlech přibylo omezení 15: Obsah, který by mohl porušovat pravidla a normy stanovené zpracovateli plateb a souvisejícími sítěmi platebních karet a bankami nebo poskytovateli připojení k internetu. Sem spadají zejména určité druhy obsahu pouze pro dospělé.
HoPik ~ # lspci 00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Mobile 915GM/PM/GMS/910GML Express Processor to DRAM Controller (rev 03) 00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile 915GM/GMS/910GML Express Graphics Controller (rev 03) 00:02.1 Display controller: Intel Corporation Mobile 915GM/GMS/910GML Express Graphics Controller (rev 03)V pri konfiguraci jadra jsem nastavil toto:
Character devices ---> <*> /dev/agpgart (AGP Support) <*> Intel 440LX/BX/GX, I8xx and E7x05 chipset support < > Direct Rendering Manager (XFree86 4.1.0 and higher DRI support)Nainstaloval jsem balicek xorg-x11 a x11-drm. V souboru make .conf mam uvedeno toto: VIDEO_CARDS="i810 i915" xorg.conf obsahuje mimo jine toto:
Section "Module" ..... Load "dri" Load "glx" EndSection Section "Device" Identifier "videocard" Driver "i810" Screen 0 Option "VBERestore" Option "DPMS" Option "NoAccel" "false" Option "DRI" "true" VideoRam 32768 BusID "PCI:0:2:0" EndSection Section "DRI" Group 0 Mode 0666 EndSectionPouzival jsem xorg verze 6.8.2-r6 tam to s ovladacem i810 nenabehlo vubec, s ovladacem vesa to bezelo. Tak jsem zkusil nainstaloval xorg verze 6.8.99.15-r4, tam mi ovladac i810 funguje, ale pri vypisu glxinfo mam stale uvedeno Direct rendering: NO. Sekaji se mi i dvd filmy. Poradil by mi nekdo co s tim? Jak zprovoznit 3D akcelaraci? Dekuji za kazdou radu.
< > Direct Rendering Manager (XFree86 4.1.0 and higher DRI support)Tipuju, že toto bude první věc, kterou tam bude potřeba přidat.
(WW) I810(0): Bad V_BIOS checksum (WW) I810(0): /dev/agpgart is either not available, or no memory is available (WW) I810(0): VideoRAM reduced to 7932 kByte (limited to available sysmem) (WW) I810(0): config file hsync range 43.8857-48.5053kHz not within DDC hsync ranges. (WW) I810(0): Bad V_BIOS checksum/dev/agpgart tam mam, je to link na /dev/misc/agpgart. Prava byly nastaveny jen pro uzivatele root a skupinu root, tak jsem nastavil pravo cteni a zapisu i ostanim a v logu je stale stejna chyba, ani pod rootem to nebezi.
lspci 00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Mobile 915GM/PM/GMS/910GML Express Processor to DRAM Controller (rev 03) 00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile 915GM/GMS/910GML Express Graphics Controller (rev 03) 00:02.1 Display controller: Intel Corporation Mobile 915GM/GMS/910GML Express Graphics Controller (rev 03)
kernel 2.6.14-r2 config <*> /dev/agpgart (AGP Support) <*> Intel 440LX/BX/GX, I8xx and E7x05 chipset support <*> Direct Rendering Manager (XFree86 4.1.0 and higher DRI support) <*> Intel I810 <*> Intel 830M, 845G, 852GM, 855GM, 865G (i915 driver) --->tiez som to nevedel rozchodit, takze som sa nakoniec pustil do instalacie Xorg 6.8.99 lebo som na gentoo-wikipedii nasiel ze ovladac pre i915 je az v tej verzii. ale pred samotnym emergovanim som si to rozmyslel a rozhodol som sa radsej pre modular Xorg.
takze teraz mam emerge -pv xorg-x11 These are the packages that I would merge, in order: Calculating dependencies ...done! [ebuild R ] x11-base/xorg-x11-7.0.0_rc3 -xprint 0 kBpostup : http://gentoo-wiki.com/HOWTO_Modular_Xorg tuxracer ide paradne
Tiskni
Sdílej: