Spotify prostřednictvím svého FOSS fondu rozdělilo 70 000 eur mezi tři open source projekty: FFmpeg obdržel 30 000 eur, Mock Service Worker (MSW) obdržel 15 000 eur a Xiph.Org Foundation obdržela 25 000 eur.
Nazdar! je open source počítačová hra běžící také na Linuxu. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu. Autorem je Michal Škoula.
Po více než třech letech od vydání verze 1.4.0 byla vydána nová verze 1.5.0 správce balíčků GNU Guix a na něm postavené stejnojmenné distribuci GNU Guix. S init systémem a správcem služeb GNU Shepherd. S experimentální podporou jádra GNU Hurd. Na vývoji se podílelo 744 vývojářů. Přibylo 12 525 nových balíčků. Jejich aktuální počet je 30 011. Aktualizována byla také dokumentace.
Na adrese gravit.huan.cz se objevila prezentace minimalistického redakčního systému GravIT. CMS je napsaný ve FastAPI a charakterizuje se především rychlým načítáním a jednoduchým ukládáním obsahu do textových souborů se syntaxí Markdown a YAML místo klasické databáze. GravIT cílí na uživatele, kteří preferují CMS s nízkými nároky, snadným verzováním (např. přes Git) a možností jednoduchého rozšiřování pomocí modulů. Redakční
… více »Tým Qwen (Alibaba Cloud) uvolnil jako open-source své modely Qwen3‑TTS pro převádění textu na řeč. Sada obsahuje modely VoiceDesign (tvorba hlasu dle popisu), CustomVoice (stylizace) a Base (klonování hlasu). Modely podporují syntézu deseti různých jazyků (čeština a slovenština chybí). Stránka projektu na GitHubu, natrénované modely jsou dostupné na Hugging Face. Distribuováno pod licencí Apache‑2.0.
Svobodný citační manažer Zotero (Wikipedie, GitHub) byl vydán v nové major verzi 8. Přehled novinek v příspěvku na blogu.
Byla vydána verze 1.93.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.
Svobodný operační systém ReactOS (Wikipedie), jehož cílem je kompletní binární kompatibilita s aplikacemi a ovladači pro Windows, slaví 30. narozeniny.
Společnost Raspberry Pi má nově v nabídce flash disky Raspberry Pi Flash Drive: 128 GB za 30 dolarů a 256 GB za 55 dolarů.
Technologie Skip pro multiplatformní mobilní vývoj, která umožňuje vývojářům vytvářet iOS a Android aplikace z jediné Swift a SwiftUI kódové základny, se s vydáním verze 1.7 stala open source.
Loading 2.6.13............................................
A konec. Kernel 2.6.13 jsem překládal sám někdy v září, od té doby jsem ho používal až do dneška. Asi po pěti minutách čekání jsem zmáčkl reset a v lilu vybral původní distribuční kernel 2.6.11 (Slamd64 10.1), počítač normálně naběhl, všecko OK.
Nevíte někdo, proč něco, co tři měsíce fungovalo, najednou nefunguje?
PS.: Pokud někoho napadá jiný titulek, tak to klidně přepíšu.
Poškozený snad není, dá se zkopírovat, jiná metoda ověření mě nenapadla.
Disk by měl být v pořádku, výpis z dmesg |grep sda:
SCSI device sda: 390721968 512-byte hdwr sectors (200050 MB)
SCSI device sda: drive cache: write back
SCSI device sda: 390721968 512-byte hdwr sectors (200050 MB)
SCSI device sda: drive cache: write back
sda: sda1 sda2 sda3
Attached scsi disk sda at scsi2, channel 0, id 0, lun 0
ReiserFS: sda1: found reiserfs format "3.6" with standard journal
ReiserFS: sda1: using ordered data mode
ReiserFS: sda1: journal params: device sda1, size 8192, journal first block 18, max trans len 1024, max batch 900, max commit age 30, max trans age 30
ReiserFS: sda1: checking transaction log (sda1)
ReiserFS: sda1: Using r5 hash to sort names
Adding 2097136k swap on /dev/sda2. Priority:-1 extents:1
ReiserFS: sda3: found reiserfs format "3.6" with standard journal
ReiserFS: sda3: using ordered data mode
ReiserFS: sda3: journal params: device sda3, size 8192, journal first block 18, max trans len 1024, max batch 900, max commit age 30, max trans age 30
ReiserFS: sda3: checking transaction log (sda3)
ReiserFS: sda3: Using r5 hash to sort names
/dev/sda1 je /; /dev/sda2 je swap a /dev/sda3 je /home
Překompilovat jádro jsem nezkoušel, ale našel jsem dokonce i starý config, takže to zkusím odpoledne.
Tiskni
Sdílej: