Byl vydán Debian 13 s kódovým názvem Trixie. Přehled novinek v poznámkách k vydání.
WLED je open-source firmware pro ESP8266/ESP32, který umožňuje Wi-Fi ovládání adresovatelných LED pásků se stovkami efektů, synchronizací, audioreaktivním módem a Home-Assistant integrací. Je založen na Arduino frameworku.
Open source platforma Home Assistant (Demo, GitHub, Wikipedie) pro monitorování a řízení inteligentní domácnosti byla vydána v nové verzi 2025.8.
Herní studio Hangar 13 vydalo novou Mafii. Mafia: Domovina je zasazena do krutého sicilského podsvětí na začátku 20. století. Na ProtonDB je zatím bez záznamu.
Operátor O2 má opět problémy. Jako omluvu za pondělní zhoršenou dostupnost služeb dal všem zákazníkům poukaz v hodnotě 300 Kč na nákup telefonu nebo příslušenství.
Společnost OpenAI představila GPT-5 (YouTube).
Byla vydána (𝕏) červencová aktualizace aneb nová verze 1.103 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a videi v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.103 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.
Americký prezident Donald Trump vyzval nového generálního ředitele firmy na výrobu čipů Intel, aby odstoupil. Prezident to zdůvodnil vazbami nového šéfa Lip-Bu Tana na čínské firmy.
Bylo vydáno Ubuntu 24.04.3 LTS, tj. třetí opravné vydání Ubuntu 24.04 LTS s kódovým názvem Noble Numbat. Přehled novinek a oprav na Discourse.
Byla vydána verze 1.89.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.
Zdravím čtenáře abíčka,
má otázka sice nesouvisí přímo s Linuxem, ale trochu s bezpečností dat, tak snad nepobouří
Do minulého roku mi stačilo heslo k e-mailu (dobře, tak ke dvěma, ICQ, a PIN k mobilu a bankomatkartě. Pak přišlo ADSL domů i do práce a služby na internetu začly být použitelné
. Ale k tomu taky heslo k modemu, heslo k APčku, internetbanking, registrace na pár e-shopu, aukro, last.fm, registrace na pár diskuzních serverů - zkrátka jsem si udělal takový malý seznam a vychází mi, že za měsíc použiji tak 15 služeb + hesel. Dalších 25 potřebuji tak 1x-2x za půlrok.
Samozřejmě některá hesla jsou stejná nebo vytvořená na stejném základě - takže reálně si jich musím pamatovat tak 10. To není problém. Problém je se změnami hesel. Většinou měním heslo, pokud jsem zrovna připojen k dané službu, tj. u každé služby změním heslo jindy a jinak často. Svá hesla tvořím podle určitého systému. V podstatě heslo nezapomenu - jen nevím, které je aktuální a než je vyzkouším, tak mi třeba služba zablokuje přístup. Takže dumám, jak udělat systém, abych si pamatoval jestli jsem heslo změnil na novější nebo ne? Nebo měnit hesla u všech 40 služeb pravidelně každé 3 měsíce? To abych celý den jenom měnil hesla.
Mám heslá, ktoré som nemenil už mnoho rokov. Záleží ako silné sú a ako a kde ich používaš. Skôr mám tendenciu používať silné heslo (moje najdlhšie heslo má niekoľko desiatok znakov )dlhšiu dobu než meniť často.
Má smysl měnit hesla a jak často je měníte?Nemá, pokud zvolíš vhodný.
Tiskni
Sdílej: