Nazdar! je open source počítačová hra běžící také na Linuxu. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu. Autorem je Michal Škoula.
Po více než třech letech od vydání verze 1.4.0 byla vydána nová verze 1.5.0 správce balíčků GNU Guix a na něm postavené stejnojmenné distribuci GNU Guix. S init systémem a správcem služeb GNU Shepherd. S experimentální podporou jádra GNU Hurd. Na vývoji se podílelo 744 vývojářů. Přibylo 12 525 nových balíčků. Jejich aktuální počet je 30 011. Aktualizována byla také dokumentace.
Na adrese gravit.huan.cz se objevila prezentace minimalistického redakčního systému GravIT. CMS je napsaný ve FastAPI a charakterizuje se především rychlým načítáním a jednoduchým ukládáním obsahu do textových souborů se syntaxí Markdown a YAML místo klasické databáze. GravIT cílí na uživatele, kteří preferují CMS s nízkými nároky, snadným verzováním (např. přes Git) a možností jednoduchého rozšiřování pomocí modulů. Redakční
… více »Tým Qwen (Alibaba Cloud) uvolnil jako open-source své modely Qwen3‑TTS pro převádění textu na řeč. Sada obsahuje modely VoiceDesign (tvorba hlasu dle popisu), CustomVoice (stylizace) a Base (klonování hlasu). Modely podporují syntézu deseti různých jazyků (čeština a slovenština chybí). Stránka projektu na GitHubu, natrénované modely jsou dostupné na Hugging Face. Distribuováno pod licencí Apache‑2.0.
Svobodný citační manažer Zotero (Wikipedie, GitHub) byl vydán v nové major verzi 8. Přehled novinek v příspěvku na blogu.
Byla vydána verze 1.93.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.
Svobodný operační systém ReactOS (Wikipedie), jehož cílem je kompletní binární kompatibilita s aplikacemi a ovladači pro Windows, slaví 30. narozeniny.
Společnost Raspberry Pi má nově v nabídce flash disky Raspberry Pi Flash Drive: 128 GB za 30 dolarů a 256 GB za 55 dolarů.
Technologie Skip pro multiplatformní mobilní vývoj, která umožňuje vývojářům vytvářet iOS a Android aplikace z jediné Swift a SwiftUI kódové základny, se s vydáním verze 1.7 stala open source.
Na GitHubu byl zveřejněn algoritmus "Pro vás" sociální sítě 𝕏.
Zdravím čtenáře abíčka,
má otázka sice nesouvisí přímo s Linuxem, ale trochu s bezpečností dat, tak snad nepobouří
Lehké nastínění problému: Nedávno jsem změnil heslo v internetovém bankovnictví a protože jsem po Vánocích nechal účet chvíli v klidu a vlezl na něj až teď a heslo neměl zažité - samozřejmě jsem ho zapomněl (teda spíš mě to nenechalo vyzkoušet všechny varianty, které jsem chtěl). Protože se mi zaminulý týden povedlo něco podobného ještě asi 2x - usuzuji, že je čas něco s tím udělat.
Do minulého roku mi stačilo heslo k e-mailu (dobře, tak ke dvěma
, ICQ, a PIN k mobilu a bankomatkartě. Pak přišlo ADSL domů i do práce a služby na internetu začly být použitelné
. Ale k tomu taky heslo k modemu, heslo k APčku, internetbanking, registrace na pár e-shopu, aukro, last.fm, registrace na pár diskuzních serverů - zkrátka jsem si udělal takový malý seznam a vychází mi, že za měsíc použiji tak 15 služeb + hesel. Dalších 25 potřebuji tak 1x-2x za půlrok.
Samozřejmě některá hesla jsou stejná nebo vytvořená na stejném základě - takže reálně si jich musím pamatovat tak 10. To není problém. Problém je se změnami hesel. Většinou měním heslo, pokud jsem zrovna připojen k dané službu, tj. u každé služby změním heslo jindy a jinak často. Svá hesla tvořím podle určitého systému. V podstatě heslo nezapomenu - jen nevím, které je aktuální a než je vyzkouším, tak mi třeba služba zablokuje přístup. Takže dumám, jak udělat systém, abych si pamatoval jestli jsem heslo změnil na novější nebo ne? Nebo měnit hesla u všech 40 služeb pravidelně každé 3 měsíce? To abych celý den jenom měnil hesla.
)
Ďěňďák
Mám heslá, ktoré som nemenil už mnoho rokov. Záleží ako silné sú a ako a kde ich používaš. Skôr mám tendenciu používať silné heslo (moje najdlhšie heslo má niekoľko desiatok znakov
)dlhšiu dobu než meniť často.
Dalsi - mene elegantni - moznosti je napsat si to na zlute lepive papirky a hodit je do slupliku k ostatnimu bordelu. Nalezeni trva sice nejakou dobu, ale utocnik to radeji vzda, nez by se mel prohrabovat tim zlutym slepencem prohazenym s kabely, sroubky, konektory a radoby dulezitymi papiry
)
posledni moznost prosim nebrat vazne
Má smysl měnit hesla a jak často je měníte?Nemá, pokud zvolíš vhodný.
Já jsem měnil, když mi někdo švihl emaily a tak.
Tiskni
Sdílej: