V Praze probíhá Flock 2026, tj. konference pro přispěvatele a příznivce Fedory. Přednášky lze sledovat také na YouTube.
Node-RED (Wikipedie, GitHub), webová aplikace postavená na Node.js pro vizuální programování a propojování hardwarových zařízení, API a online služeb, byl vydán ve verzi 5.0. Přehled novinek v příspěvku na blogu.
Byla vydána nová verze 3.27.0 FreeRDP, tj. svobodné implementace protokolu RDP (Remote Desktop Protocol). Opraveno bylo 5 zranitelností.
Řídící výbor GCC schválil záměr do GCC začlenit backend WebAssembly.
Po 9 týdnech vývoje od vydání Linuxu 7.0 oznámil Linus Torvalds vydání Linuxu 7.1. Přehled novinek a vylepšení na LWN.net: první a druhá polovina začleňovacího okna a časem také na Linux Kernel Newbies.
Cheat Engine (Wikipedie) je s verzí 7.7 k dispozici už také pro Linux. Jedná se o proprietární skener/debugger paměti používaný především k cheatování v počítačových hrách.
Vláda USA nařídila společnosti Anthropic pozastavit přístup k modelům Fable 5 a Mythos 5 pro všechny cizince, včetně zaměstnanců Anthropicu.
Společnost Murena představila (YouTube) novou verzi 4.0 mobilního operačního systému /e/OS (Wikipedie) založeného na Androidu a LineageOS bez aplikací a služeb od Googlu.
V Arch User Repository (AUR) bylo kompromitováno přes 400 opomíjených balíčků (jejich seznam). Útočník do nich začlenil škodlivý npm balíček atomic-lockfile, který krade citlivá data uživatelů. Publikována byla předběžná analýza spouštěného malwaru deps.
Homebrew, správce balíčků nejen pro macOS, byl vydán ve verzi 6.0.0 (seznam změn). Hlavními novinkami jsou bezpečnostní mechanismus tap trust kvůli důvěryhodnosti závislostí, vylepšení sandboxingu na Linuxu, interní JSON API nebo zlepšení výkonu.
prostě jak tam budete chtít X tak potřebujete velký disk, anebo použít jakoukoliv distribuci a osekat ji použít třeba fluxbox, nepoužívat gnome nebo kde atd.....
Prostě investuj a sežeň větší disk 10G minimum nejlépe kup novou 160G nebo 200G HD.
PS mám v PC dva 120G disky a nějak to nestačí
Na 800MB (respektive <700MB, protože něco spolkne swap) by se s troškou dobré vůle měl vejít normální systém včetně KDE a možná i ty OOo. Zkusil bych třeba Debian, nejdřív úplný základ a pak přidávat software.Nemyslím si, že by se systém včetně KDE měl vejít na 700MB. Mám Debian na ~1.3GB (bez KDE). Určitě by se dal ještě zmenšit, ale já třeba netuším o co. Takže i ta velikost je podle mě závislá na tom, co člověk o systému ví...
Kdyz mi das odkaz na ten jednodussi zpusob(ai tu kompilaci), tak to mozna zvladnu. O "initrd" pisou ze se to nema pouzivat aby nebyly problemy...
Tiskni
Sdílej: