Vývojáři z Laboratoří CZ.NIC vydali nové verze aplikací Datovka (Datovka 4.29.0, Mobilní Datovka 2.6.2). V případě desktopové verze přibyly možnosti projít všechny uložené zprávy, zkontrolovat časy expirací časových razítek a přerazítkovat datové zprávy, které lze v ISDS přerazítkovat. Novinkou je také možnost vytahovat myší ze seznamu ZFO soubory datových zpráv, tento úkon jde udělat i pomocí tlačítek Ctrl+C. Nová verze Mobilní Datovky přináší jen drobné úpravy.
MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.28.0. Z novinek lze vypíchnout novou třídu machine.CAN.
Michael Meeks, CEO společnosti Collabora, na apríla oznámil, nebyl to ale apríl, že nadace The Document Foundation zastřešující vývoj kancelářského balíku LibreOffice vyloučila ze svých řad všechny zaměstnance a partnery společnosti Collabora, tj. více než třicet lidí, kteří po mnoho let přispívali do LibreOffice. Nadace The Document Foundation po několika dnech publikovala oficiální vyjádření. Přiznává pochybení při zakládání
… více »Protože je už po aprílu, můžou strahováci opět zveřejnit program další Virtuální Bastlírny, aniž by připravená témata působila dojmem, že jde o žert. Vězte tedy, že v úterý 14. dubna (změna!!!) od 20:00 proběhne VB, kde se setkají bastlíři, technici, učitelé i nadšenci do techniky a kde i vy se můžete zapojit do družného hovoru, jako by všichni seděli u pomyslného piva. Co mají bastlíři tento měsíc na srdci? Pravděpodobně by nás musel zasáhnout
… více »Byla vydána verze 26.1 aneb čtvrtletní aktualizace open source počítačového planetária Stellarium (Wikipedie, GitHub). Vyzkoušet lze webovou verzi Stellaria na Stellarium Web.
VOID (Video Object and Interaction Deletion) je nový open-source VLM model pro editaci videa, který dokáže z videí odstraňovat objekty včetně všech jejich fyzikálních interakcí v rámci scény (pády, kolize, stíny...) pomocí quadmaskingu (čtyřhodnotová maska, která člení pixely scény do čtyř kategorií: objekt určený k odstranění, překrývající se oblasti, objektem ovlivněné oblasti a pozadí scény) a dvoufázového inpaintingu. Za projektem stojí výzkumníci ze společnosti Netflix.
Design (GitHub) je 2D CAD pro GNOME. Instalovat lze i z Flathubu. Běží také ve webovém prohlížeči.
Příspěvek na blogu herního enginu Godot představuje aplikaci Xogot přinášející Godot na iPad a iPhone. Instalovat lze z App Storu. Za Xogotem stojí Miguel de Icaza (GitHub) a společnost Xibbon.
Na čem pracují vývojáři webového prohlížeče Ladybird (GitHub)? Byl publikován přehled vývoje za březen (YouTube).
ESP-IDF (Espressif IoT Development Framework), tj. oficiální vývojový framework pro vývoj aplikací na mikrokontrolérech řady ESP32, byl vydán v nové verzi 6.0. Detaily na portálu pro vývojáře.
Někdy se stránky nezobrazí, protože sis nastavil zákaz javy, flash... a ty stránky jsou přístupné jen přes to. Tohle ale, když nejde Google, asi nebude ten případ. Už si nevzpomínám přesně (používám jen Konqueror a Links), ale myslím, že ve Firefoxu šlo některé stránky (domény) blokovat. Reinstalování nepomůže, předvolby ti zůstanou. Projel bych si předvolby a podíval se, co je všechno povolené a povolil. Mohl jsi omylem odklepnout zákaz, když ti to zobrazilo varovaní, že vstupuješ na nešifrovanou stránku (jen hádám). Mandriva 2006 na také defoultně nastavený hodně paranoidní firewall.
Běžné stránky bez vyhledvačů to zobrazí?
Mám Konqueror 3.3.2. Já jsem přesel na Debian. Ale na Mandraku, Mandrive, Fedore, Knoppixu jsem měl spousty všech možnejch prohlížečů a tohle se mi nestalo. Stránka se mi pomršila jen při nastavení jiného fontu a nebo když jsem zakázal cookies, javu a spol. to je jasný. Tohle jsem nepotkal.
Co třeba ještě: napiš do konzole:
wget http://www.google.com/
To ti stahne stranku do adresaře. Pak ji otevři v Konqueroru a Firefoxu, bude se jmenovat asi index.html. A co ti to udělá. Případně jestli to nebude něco psát.
Jeste dej do konzole
ping google.com
Ale myslim, ze ti to napise totez. Jinak by to melo vypisovat spojeni.
# route # ifconfig
Směrovací tabulka v jádru pro IP
Adresát Brána Maska Přízn Metrik Odkaz Užt Rozhraní
10.0.0.0 * 255.255.255.0 U 10 0 0 eth0
default mygateway.ar7 0.0.0.0 UG 10 0 0 eth0
eth0 Link encap:Ethernet HWadr 00:40:33:53:53:C6
inet adr:10.0.0.1 Všesměr:10.0.0.255 Maska:255.255.255.0
inet6-adr: fe80::240:33ff:fe53:53c6/64 Rozsah:Linka
AKTIVOVÁNO VŠESMĚROVÉ_VYSÍLÁNÍ BĚŽÍ MULTICAST MTU:1500 Metrika:1
RX packets:33555 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:43061 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
kolizí:95 délka odchozí fronty:1000
RX bytes:15801459 (15.0 MiB) TX bytes:3829234 (3.6 MiB)
Přerušení:11 Vstupně/Výstupní port:0xe800
lo Link encap:Místní smyčka
inet adr:127.0.0.1 Maska:255.0.0.0
inet6-adr: ::1/128 Rozsah:Počítač
AKTIVOVÁNO SMYČKA BĚŽÍ MTU:16436 Metrika:1
RX packets:2642 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:2642 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
kolizí:0 délka odchozí fronty:0
RX bytes:153996 (150.3 KiB) TX bytes:153996 (150.3 KiB)
Tiskni
Sdílej: