Byl vydán Mozilla Firefox 145.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání a poznámkách k vydání pro vývojáře. Ukončena byla podpora 32bitového Firefoxu pro Linux. Přidána byla podpora Matrosky. Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 145 bude brzy k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.
Lidé.cz (Wikipedie) jsou zpět jako sociální síť s "ambicí stát se místem pro kultivované debaty a bezpečným online prostředím".
Byla vydána nová verze 4.4 multiplatformního integrovaného vývojového prostředí (IDE) pro rychlý vývoj aplikaci (RAD) ve Free Pascalu Lazarus (Wikipedie). Využíván je Free Pascal Compiler (FPC) 3.2.2.
ASUS má v nabídce komplexní řešení pro vývoj a nasazení AI: kompaktní stolní AI superpočítač ASUS Ascent GX10 poháněný superčipem NVIDIA GB10 Grace Blackwell a platformou NVIDIA DGX Spark. S operačním systémem NVIDIA DGX založeném na Ubuntu.
Desktopové prostredie Trinity Desktop vyšlo vo verzii R14.1.5. Je tu opravená chyba v tqt komponente spôsobujúca 100% vyťaženie cpu, dlaždice pre viac monitorov a nemenej dôležité su dizajnové zmeny v podobe ikon, pozadí atď. Pridaná bola podpora distribúcií Debian Trixie, Ubuntu Questing, RHEL 10 a OpenSUSE Leap 16.
Grafická aplikace Easy Effects (Flathub), původně PulseEffects, umožňující snadno povolovat a zakazovat různé audio efekty v aplikacích používajících multimediální server PipeWire, byla vydána ve verzi 8.0.0. Místo GTK 4 je nově postavená nad Qt, QML a Kirigami.
Na YouTube lze zhlédnout Godot Engine – 2025 Showreel s ukázkami toho nejlepšího letos vytvořeného v multiplatformním open source herním enginu Godot.
Blíží se konec roku a tím i všemožná vyhlášení slov roku 2025. Dle Collins English Dictionary je slovem roku vibe coding, dle Dictionary.com je to 6-7, …
Cloudflare Radar: podíl Linuxu na desktopu dosáhl v listopadu 6,2 %.
Chcete vědět, co se odehrálo ve světě techniky za poslední měsíc? Nebo si popovídat o tom, co zrovna bastlíte? Pak doražte na listopadovou Virtuální Bastlírnu s mikrofonem a kamerou, nalijte si něco k pití a ponořte se s strahovskými bastlíři do diskuze u virtuálního piva o technice i všem možném okolo. Mezi nejvýznamnější novinky patří Průšovo oznámení Core One L, zavedení RFID na filamentech, tisk silikonu nebo nový slicer. Dozvíte se ale i
… více »Někdy se stránky nezobrazí, protože sis nastavil zákaz javy, flash... a ty stránky jsou přístupné jen přes to. Tohle ale, když nejde Google, asi nebude ten případ. Už si nevzpomínám přesně (používám jen Konqueror a Links), ale myslím, že ve Firefoxu šlo některé stránky (domény) blokovat. Reinstalování nepomůže, předvolby ti zůstanou. Projel bych si předvolby a podíval se, co je všechno povolené a povolil. Mohl jsi omylem odklepnout zákaz, když ti to zobrazilo varovaní, že vstupuješ na nešifrovanou stránku (jen hádám). Mandriva 2006 na také defoultně nastavený hodně paranoidní firewall.
Běžné stránky bez vyhledvačů to zobrazí?
Mám Konqueror 3.3.2. Já jsem přesel na Debian. Ale na Mandraku, Mandrive, Fedore, Knoppixu jsem měl spousty všech možnejch prohlížečů a tohle se mi nestalo. Stránka se mi pomršila jen při nastavení jiného fontu a nebo když jsem zakázal cookies, javu a spol. to je jasný. Tohle jsem nepotkal.
Co třeba ještě: napiš do konzole:
wget http://www.google.com/
To ti stahne stranku do adresaře. Pak ji otevři v Konqueroru a Firefoxu, bude se jmenovat asi index.html. A co ti to udělá. Případně jestli to nebude něco psát.
Jeste dej do konzole
ping google.com
Ale myslim, ze ti to napise totez. Jinak by to melo vypisovat spojeni.
# route # ifconfig
Směrovací tabulka v jádru pro IP
Adresát Brána Maska Přízn Metrik Odkaz Užt Rozhraní
10.0.0.0 * 255.255.255.0 U 10 0 0 eth0
default mygateway.ar7 0.0.0.0 UG 10 0 0 eth0
eth0 Link encap:Ethernet HWadr 00:40:33:53:53:C6
inet adr:10.0.0.1 Všesměr:10.0.0.255 Maska:255.255.255.0
inet6-adr: fe80::240:33ff:fe53:53c6/64 Rozsah:Linka
AKTIVOVÁNO VŠESMĚROVÉ_VYSÍLÁNÍ BĚŽÍ MULTICAST MTU:1500 Metrika:1
RX packets:33555 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:43061 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
kolizí:95 délka odchozí fronty:1000
RX bytes:15801459 (15.0 MiB) TX bytes:3829234 (3.6 MiB)
Přerušení:11 Vstupně/Výstupní port:0xe800
lo Link encap:Místní smyčka
inet adr:127.0.0.1 Maska:255.0.0.0
inet6-adr: ::1/128 Rozsah:Počítač
AKTIVOVÁNO SMYČKA BĚŽÍ MTU:16436 Metrika:1
RX packets:2642 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:2642 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
kolizí:0 délka odchozí fronty:0
RX bytes:153996 (150.3 KiB) TX bytes:153996 (150.3 KiB)
Tiskni
Sdílej: