Byla vydána nová verze 6.1 linuxové distribuce Lakka (Wikipedie), jež umožňuje transformovat podporované počítače v herní konzole. Nejnovější Lakka přichází s RetroArchem 1.22.2.
Matematický software GNU Octave byl vydán ve verzi 11.1.0. Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vedle menších změn rozhraní jsou jako obvykle zahrnuta také výkonnostní vylepšení a zlepšení kompatibility s Matlabem.
Weston, referenční implementace kompozitoru pro Wayland, byl vydán ve verzi 15.0.0. Přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti Collabora. Vypíchnout lze Lua shell umožňující psát správu oken v jazyce Lua.
Organizace Apache Software Foundation (ASF) vydala verzi 29 integrovaného vývojového prostředí a vývojové platformy napsané v Javě NetBeans (Wikipedie). Přehled novinek na GitHubu. Instalovat lze také ze Snapcraftu a Flathubu.
Ústavní soud na svých webových stránkách i v databázi NALUS (NÁLezy a USnesení Ústavního soudu) představil novou verzi chatbota využívajícího umělou inteligenci. Jeho posláním je usnadnit veřejnosti orientaci v rozsáhlé judikatuře Ústavního soudu a pomoci jí s vyhledáváním informací i na webových stránkách soudu, a to i v jiných jazycích. Jde o první nasazení umělé inteligence v rámci webových stránek a databází judikatury českých soudů.
Byla vydána nová verze 10.1 z Debianu vycházející linuxové distribuce DietPi pro (nejenom) jednodeskové počítače. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Vypíchnuta je podpora NanoPi Zero2 a balíček WhoDB.
Konference Otvorený softvér vo vzdelávaní, výskume a v IT riešeniach OSSConf 2026 proběhne od 1. do 3. července 2026 na Žilinské univerzita v Žilině: "Cieľom našej konferencie je poskytnúť priestor pre informovanie o novinkách vo vývoji otvoreného softvéru a otvorených technológií, o možnostiach využitia týchto nástrojov vo vede a vzdelávaní a taktiež poskytnúť priestor pre neformálne priateľské stretnutie užívateľov a priaznivcov
… více »Korespondenční seminář z programování (KSP) pražského Matfyzu pořádá i letos jarní soustředění pro začátečníky. Zváni jsou všichni středoškoláci a starší základoškoláci, kteří se chtějí naučit programovat, lépe uvažovat o informatických úlohách a poznat nové podobně smýšlející kamarády. Úplným začátečníkům bude určen kurz základů programování a kurz základních algoritmických dovedností, pokročilejším nabídneme různorodé
… více »Fedora je od 10. února dostupná v Sýrii. Sýrie vypadla ze seznamu embargovaných zemí a Fedora Infrastructure Team mohl odblokovat syrské IP adresy.
Ministerstvo zahraničí Spojených států amerických vyvíjí online portál Freedom.gov, který umožní nejenom uživatelům v Evropě přístup k obsahu blokovanému jejich vládami. Portál bude patrně obsahovat VPN funkci maskující uživatelský provoz tak, aby se jevil jako pocházející z USA. Projekt měl být původně představen již na letošní Mnichovské bezpečnostní konferenci, ale jeho spuštění bylo odloženo.
Někdy se stránky nezobrazí, protože sis nastavil zákaz javy, flash... a ty stránky jsou přístupné jen přes to. Tohle ale, když nejde Google, asi nebude ten případ. Už si nevzpomínám přesně (používám jen Konqueror a Links), ale myslím, že ve Firefoxu šlo některé stránky (domény) blokovat. Reinstalování nepomůže, předvolby ti zůstanou. Projel bych si předvolby a podíval se, co je všechno povolené a povolil. Mohl jsi omylem odklepnout zákaz, když ti to zobrazilo varovaní, že vstupuješ na nešifrovanou stránku (jen hádám). Mandriva 2006 na také defoultně nastavený hodně paranoidní firewall.
Běžné stránky bez vyhledvačů to zobrazí?
Mám Konqueror 3.3.2. Já jsem přesel na Debian. Ale na Mandraku, Mandrive, Fedore, Knoppixu jsem měl spousty všech možnejch prohlížečů a tohle se mi nestalo. Stránka se mi pomršila jen při nastavení jiného fontu a nebo když jsem zakázal cookies, javu a spol. to je jasný. Tohle jsem nepotkal.
Co třeba ještě: napiš do konzole:
wget http://www.google.com/
To ti stahne stranku do adresaře. Pak ji otevři v Konqueroru a Firefoxu, bude se jmenovat asi index.html. A co ti to udělá. Případně jestli to nebude něco psát.
Jeste dej do konzole
ping google.com
Ale myslim, ze ti to napise totez. Jinak by to melo vypisovat spojeni.
# route # ifconfig
Směrovací tabulka v jádru pro IP
Adresát Brána Maska Přízn Metrik Odkaz Užt Rozhraní
10.0.0.0 * 255.255.255.0 U 10 0 0 eth0
default mygateway.ar7 0.0.0.0 UG 10 0 0 eth0
eth0 Link encap:Ethernet HWadr 00:40:33:53:53:C6
inet adr:10.0.0.1 Všesměr:10.0.0.255 Maska:255.255.255.0
inet6-adr: fe80::240:33ff:fe53:53c6/64 Rozsah:Linka
AKTIVOVÁNO VŠESMĚROVÉ_VYSÍLÁNÍ BĚŽÍ MULTICAST MTU:1500 Metrika:1
RX packets:33555 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:43061 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
kolizí:95 délka odchozí fronty:1000
RX bytes:15801459 (15.0 MiB) TX bytes:3829234 (3.6 MiB)
Přerušení:11 Vstupně/Výstupní port:0xe800
lo Link encap:Místní smyčka
inet adr:127.0.0.1 Maska:255.0.0.0
inet6-adr: ::1/128 Rozsah:Počítač
AKTIVOVÁNO SMYČKA BĚŽÍ MTU:16436 Metrika:1
RX packets:2642 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:2642 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
kolizí:0 délka odchozí fronty:0
RX bytes:153996 (150.3 KiB) TX bytes:153996 (150.3 KiB)
Tiskni
Sdílej: