Design (GitHub) je 2D CAD pro GNOME. Instalovat lze i z Flathubu. Běží také ve webovém prohlížeči.
Příspěvek na blogu herního enginu Godot představuje aplikaci Xogot přinášející Godot na iPad a iPhone. Instalovat lze z App Storu. Za Xogotem stojí Miguel de Icaza (GitHub) a společnost Xibbon.
Na čem pracují vývojáři webového prohlížeče Ladybird (GitHub)? Byl publikován přehled vývoje za březen (YouTube).
ESP-IDF (Espressif IoT Development Framework), tj. oficiální vývojový framework pro vývoj aplikací na mikrokontrolérech řady ESP32, byl vydán v nové verzi 6.0. Detaily na portálu pro vývojáře.
DeepMind (Alphabet) představila novou verzi svého multimodálního modelu, Gemma 4. Modely jsou volně k dispozici (Ollama, Hugging Face a další) ve velikostech 5-31 miliard parametrů, s kontextovým oknem 128k až 256k a v dense i MoE variantách. Modely zvládají text, obrázky a u menších verzí i audio. Modely jsou optimalizované pro běh na desktopových GPU i mobilních zařízeních, váhy všech těchto modelů jsou uvolněny pod licencí Apache 2.0. Návod na spuštění je už i na Unsloth.
Cursor (Wikipedie) od společnosti Anysphere byl vydán ve verzi 3. Jedná se o multiplatformní proprietární editor kódů s podporou AI (vibe coding).
Průkopnická firma FingerWorks kolem roku 2000 vyvinula vícedotykové trackpady s gesty a klávesnice jako TouchStream LP. V roce 2005 ji koupil Apple, výrobu těchto produktů ukončil a dotykové technologie využil při vývoji iPhone. Multiplatformní projekt Apple Magic TouchstreamLP nyní implementuje funkcionalitu TouchStream LP na současném Apple Magic Trackpad, resp. jejich dvojici. Diskuze k vydání probíhá na Redditu.
Byla vydána nová verze 10.3 sady aplikací pro SSH komunikaci OpenSSH. Přináší řadu bezpečnostních oprav, vylepšení funkcí a oprav chyb.
Cloudflare představil open source redakční systém EmDash. Jedná se o moderní náhradu WordPressu, která řeší bezpečnost pluginů. Administrátorské rozhraní lze vyzkoušet na EmDash Playground.
Bratislava OpenCamp 2026 zverejnil program a spustil registráciu. Štvrtý ročník komunitnej konferencie o otvorených technológiách prinesie 19 prednášok na rôzne technologické témy. Konferencia sa uskutoční v sobotu 25. apríla 2026 v priestoroch FIIT STU v Bratislave.
[ 38.913820] isapnp: Card 'Creative ViBRA16C PnP' [ 38.913857] isapnp: Card 'FM Radio Tuner'cat /proc/interrupts
CPU0
0: 11728298 XT-PIC timer
1: 20461 XT-PIC i8042
2: 0 XT-PIC cascade
4: 187281 XT-PIC serial
5: 21291 XT-PIC SoundBlaster
7: 1 XT-PIC parport0
8: 4 XT-PIC rtc
9: 1 XT-PIC acpi
11: 0 XT-PIC ohci_hcd:usb1
12: 14077 XT-PIC eth0
14: 19074 XT-PIC ide0
15: 219209 XT-PIC ide1
NMI: 0
LOC: 0
ERR: 0
MIS: 0
cat /proc/dma1: SoundBlaster - 8bit 3: parport0 4: cascade 5: SoundBlaster - 16bitmá někdo nějaký nápad? dík
Teď tam jdu hodit lepší půjčený procesor abych němel zpomalenou práci.
Jak jsem čet, tak Vibra16 NEMÁ stejné ovladače, jako soundblaster ... kouknu do dokumentace a dám vědět.
To, co jsem si myslel, že si pamatuju, jsem zatim nenašel. Nicméně doporučuji skouknout dokumentaci jádra - /usr/usr/linux/Documentation/sound/alsa/ALSA-Configuration.txt.
Oprava, samozřejmě, že je to cesta /usr/src/linux/Documentation/sound/alsa/ALSA-Configuration.txt.
JO! Už jsem to našel. Jestli Vám to ale pomůže ... zkuste si počíst i v /usr/src/linux/Documentation/sound/oss/VIBRA16. Taky mam v jednom kompu isu vibru16, šlo na ni snad i přidat wavetable syntézu ... asi v roce 1996 jsem ji kupoval. Jestli si s ní ještě budu někdy hrát, nevím. Před asi 6 týdny mi ji isapnp nedetekovalo.
Tiskni
Sdílej: