abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
    dnes 15:00 | Zajímavý článek

Byl publikován přehled vývoje renderovacího jádra webového prohlížeče Servo (Wikipedie) za uplynulé dva měsíce. Servo zvládne už i Gmail. Zakázány jsou příspěvky generované pomocí AI.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:22 | Nová verze

Raspberry Pi Connect, tj. oficiální služba Raspberry Pi pro vzdálený přístup k jednodeskovým počítačům Raspberry Pi z webového prohlížeče, byla vydána v nové verzi 2.5. Nejedná se už o beta verzi.

včera 15:22 | Komunita

Google zveřejnil seznam 1272 projektů (vývojářů) od 185 organizací přijatých do letošního, již jednadvacátého, Google Summer of Code. Plánovaným vylepšením v grafických a multimediálních aplikacích se věnuje článek na Libre Arts.

8.5. 19:22 | Nová verze

Byla vydána (𝕏) dubnová aktualizace aneb nová verze 1.100 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a videi v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.100 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

8.5. 18:00 | Nová verze

Open source platforma Home Assistant (Demo, GitHub, Wikipedie) pro monitorování a řízení inteligentní domácnosti byla vydána v nové verzi 2025.5.

8.5. 01:22 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.5. 00:55 | Zajímavý projekt

PyXL je koncept procesora, ktorý dokáže priamo spúštat Python kód bez nutnosti prekladu ci Micropythonu. Podľa testov autora je pri 100 MHz približne 30x rýchlejší pri riadeni GPIO nez Micropython na Pyboard taktovanej na 168 MHz.

vlk | Komentářů: 0
    7.5. 19:44 | Nová verze

Grafana (Wikipedie), tj. open source nástroj pro vizualizaci různých metrik a s ní související dotazování, upozorňování a lepší porozumění, byla vydána ve verzi 12.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci.

7.5. 17:33 | Nová verze

Raspberry Pi OS, oficiální operační systém pro Raspberry Pi, byl vydán v nové verzi 2025-05-06. Přehled novinek v příspěvku na blogu Raspberry Pi a poznámkách k vydání. Pravděpodobně se jedná o poslední verzi postavenou na Debianu 12 Bookworm. Následující verze by již měla být postavena na Debianu 13 Trixie.

7.5. 05:33 | Komunita

Richard Stallman dnes v Liberci přednáší o svobodném softwaru a svobodě v digitální společnosti. Od 16:30 v aule budovy G na Technické univerzitě v Liberci. V anglickém jazyce s automaticky generovanými českými titulky. Vstup je zdarma i pro širokou veřejnost.

Ladislav Hagara | Komentářů: 17
    Jaký filesystém primárně používáte?
     (58%)
     (1%)
     (8%)
     (22%)
     (4%)
     (2%)
     (2%)
     (1%)
     (1%)
     (3%)
    Celkem 572 hlasů
     Komentářů: 26, poslední 8.5. 09:58
    Rozcestník

Dotaz: problem s grafikou

13.8.2006 12:45 Jakub Fojtl
    problem s grafikou
    Přečteno: 118×
    Pěkný den, mám problém, nainstaloval jsem si FC4, protože programuji v PHP už celkem profesionálně. Takže teď jsem se chtěl pustit do poznávání Linuxu, hlavně jakožto serveru. Nainstaloval jsem to na starší PC s Celeronem 2,7, 512MB RAM a grafikou ATI 9200SE 128MB 64bit. Na grafice mám Arctic coolin supersilent. Mám tam i windows a tam jede vše bez problému. Ale když nabootuje linux a nastartuje se Xwindow s GNOME, tak mi to asi po minutě okamžitě spadne...Resp. se vypne obrazovka a když ji zapnu, řekne mi, že není žádnej zdroj obrazu...V čem bude problém? Nevíte? V init 3 to jede v pohodě, takže problém bude asi u grafiky..

Odpovědi

kozzi avatar 13.8.2006 13:14 kozzi | skóre: 55 | blog: vse_o_vsem | Pacman (Bratrušov)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: problem s grafikou
    no řekl bych že to bude chyba nastaveni xorg a nebo ovladacu. Zkus nainstalovat fglrx
    Linux je jako mušketýři "jeden za všechny, všichni za jednoho"
    13.8.2006 15:14 Zdeněk Burda | skóre: 61 | blog: Zdendův blog | Praha
    Na radeon 9200 stačí driver "radeon" co je v Xkách, fglrx akorát zaneřádí systém...
    -- Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu.
    13.8.2006 16:00 Jakub Fojtl
    Jsem zkoušel stahnout z ati.com drivery Xorg a při rpm -i blabla to hlásí, že chybí soubory s .so. O tom jsem ještě neslyšel, kde to můžu sehnat?
    kozzi avatar 13.8.2006 16:08 kozzi | skóre: 55 | blog: vse_o_vsem | Pacman (Bratrušov)
    takto to nedělej zkus toto: takze zadej prikaz su (to te prihlasi jako root heslo si zadaval pri instalaci) potom zadej prikaz rpm -ivh http://rpm.livna.org/livna-release-5.rpm potom zadej yum install kmod-fglrx (pokud pouzivas jadro se SMP tak musis zadat yum install kmod-fglrx-smp) a melo by to byt nainstalovany mozna pak budes muset udelat par zmen v xorg.conf
    13.8.2006 16:25 Jakub Fojtl
    release-5? Nevím co to znamená, ael není to na FC5? Já mám FC4
    kozzi avatar 13.8.2006 16:30 kozzi | skóre: 55 | blog: vse_o_vsem | Pacman (Bratrušov)
    toho jsem si nevšiml tak misto 5 tam jdej 4
    13.8.2006 19:24 Jakub Fojtl
    Tak jsem to udělal, proleze to několik repozitářů a pak řekne nothing to do..takže asi není k dispozici.
    13.8.2006 20:53 Jakub Fojtl
    Super! Tak už mi to jede bez problemu. Nainstaloval jsem ten ovladač, stačilo místo kmod napsat kernel-module a hned našel vše potřebné a nainstaloval, xorg.conf jsem upravil a frekvenci nastavil na 60HZ a teď v klidu funguju! Díky všem!
    unknown_ avatar 13.8.2006 13:18 unknown_ | skóre: 30 | blog: blog
    Hodte sem log z /var/log/xorg nebo tak nak se to menuje jestli to neni problem X nebo hardwaru. Mozna si vzdycky kopnete do kabelu :-)
    13.8.2006 15:03 Jakub Fojtl
    http://ginnex.php5.cz/Xorg.log
    unknown_ avatar 13.8.2006 15:44 unknown_ | skóre: 30 | blog: blog
    Jeste prosim /etc/X11/xorg.conf ale IMHO to problem Xek asi nebude
    13.8.2006 15:56 Jakub Fojtl
    Podle ovladačů ve winech má karta podporovat max frekvenci 60HZ, ale fedora podle všeho jede na 85 (myslím), nedalo by se nějak v textovým režimu nastavit frekvence na 60?
    13.8.2006 20:45 Haaja | skóre: 25 | blog: haaja | Praha
    Tato grafická karta ma maximální frekvenci 60Hz? To se mi opravdu nezdá.

Jinak obnovovací frekvence, rozlišení a takové údaje se dají upravovat editací souboru /etc/X11/xorg.conf

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.