Byla vydána nová verze 9.13 z Debianu vycházející linuxové distribuce DietPi pro (nejenom) jednodeskové počítače. Přehled novinek v poznámkách k vydání.
Na čem aktuálně pracují vývojáři GNOME a KDE Plasma? Pravidelný přehled novinek v Týden v GNOME a Týden v KDE Plasma.
Byla vydána nová stabilní verze 3.22.0, tj. první z nové řady 3.22, minimalistické linuxové distribuce zaměřené na bezpečnost Alpine Linux (Wikipedie) postavené na standardní knihovně jazyka C musl libc a BusyBoxu. Přehled novinek v poznámkách k vydání.
FEL ČVUT vyvinula robotickou stavebnici pro mladé programátory. Stavebnice Brian byla navržená speciálně pro potřeby populární Robosoutěže. Jde ale také o samostatný produkt, který si může koupit každý fanoušek robotiky a programování od 10 let, ideální je i pro střední školy jako výuková pomůcka. Jádro stavebnice tvoří programovatelná řídicí jednotka, kterou vyvinul tým z FEL ČVUT ve spolupráci s průmyslovými partnery. Stavebnici
… více »Ubuntu bude pro testování nových verzí vydávat měsíční snapshoty. Dnes vyšel 1. snapshot Ubuntu 25.10 (Questing Quokka).
Společnost Netgate oznámila vydání nové verze 2.8.0 open source firewallové, routovací a VPN platformy pfSense (Wikipedie) postavené na FreeBSD. Přehled novinek v poznámkách k vydání.
Byla vydána nová verze 6.16 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Tor Browser byl povýšen na verzi 14.5.3. Linux na verzi 6.1.140. Další změny v příslušném seznamu.
Člověk odsouzený za obchod s drogami daroval letos ministerstvu spravedlnosti 468 kusů kryptoměny bitcoin, které pak resort v aukcích prodal za skoro miliardu korun. Darováním se zabývá policejní Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ). Deníku N to potvrdil přímo ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Podle resortu bylo nicméně vše v souladu s právem.
Svobodný a otevřený multiplatformní editor EPUB souborů Sigil (Wikipedie, GitHub) byl vydán ve verzi 2.5.0. Stejně tak doprovodný vizuální EPUB XHTML editor PageEdit (GitHub).
Na základě národního atribučního procesu vláda České republiky označila Čínskou lidovou republiku za zodpovědnou za škodlivou kybernetickou kampaň proti jedné z neutajovaných komunikačních sítí Ministerstva zahraničních věcí ČR. Tato škodlivá aktivita, která trvala od roku 2022 a zasáhla instituci zařazenou na seznam české kritické infrastruktury, byla provedena kyberšpionážní skupinou APT31, veřejně spojovanou se zpravodajskou službou Ministerstvo státní bezpečnosti (MSS).
Nemůžu souhlasit. Mám stejný problém na jednom počítači. 128MB připojím v pohodě, ale při připojování 1GB mi comp zatuhne.
Podle mého je to spíš v hardwaru...
Taky spolehlivě zatuhne copkoli postavené na starších Knoppixech (třeba DSL)
Jediné co můžu poradit, je mít tu flashku ve slotu při startu. Někdy se pak chytne...
Hodně štěstí
A podrobnosti? Zkuste pustit tail -f /var/log/messages
a strčit tam tu flashku.
dmesg
po vlozeni disku To je podle ovladače, zatim jsem zažil sdX
a ubX
, tedy po zasunutí bych zkusil ještě hledat, zda se nevytvořil nějakej dev ... tedy dal bych ls /dev/sd
a čekal, co se mi po zmáčknutí tabu
doplní (na příklad), u mne se většinou ukazuje něco jako
$ ls /dev/sd /dev/sda /dev/sda1
/dev/rda
nebo /dev/rda1
. Teda podle toho, co říkal.
fdisk -l
? (musíte být root)
/dev/sda1
ale (např.) /dev/sda
. Zkuste se podívat, jestli to není váš případ.
/dev/sdb, /dev/sdb1, /dev/sda/K tomu vlozeni USB pred startem systemu --to funguje, ale neni to zrovna OK
dmesg
, zde byste mel videt o jake zarizeni jde.
Jádro 2.4 obecně s USB nemá problémy. Hlavně pozdější verze.
- kliknout na Start
- kliknout na Ovládací panely
- kliknout na Nástroje pro správu
- kliknout na Správa počítače
- zde vybrat Správa disků
Flash disk by zde měl být jako vyměnitelné zařízení. Kliknout do pole pravýn tlačítkem a vybrat vytvořit oddíl a po jeho vytvoření vybrat formátování FAT32. Zformátovat a je hotovo! Převedení FAT32 např. na Ex3 už v Linuxu není problémem.
Smířil jsem se s tím, že některé věci prostě v Linuxu nejdou a nikdy nepůjdou.
Proto využívám Linux jen trochu a Windows převážně, podle toho co právě potřebuji. Pěknou hru si v Linuxu nezahraji, tam funguje jen pár debilních her, které se zpravidla dodávají s OS. Abych byl spravedlivý - tyto blbé hry jsou stejně debilní jako ty dodávané s OS Windows.
Pokud byl problém v tom, že disk nebyl naformátován, tak samosebou nemohl jít připojit. Nevidím důvod, proč by totéž (naformátování) nemohlo jít například pomocí fdisk
u i v linuxu.
PS: zvažte prosím nadužívání tučného písma. Ať už jste Zklamaný, či ne. :)
Tiskni
Sdílej: