abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
    dnes 13:22 | IT novinky

Společnost IBM představila server IBM LinuxONE Emperor 5 poháněný procesorem IBM Telum II.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

Byla vydána verze 4.0 multiplatformního integrovaného vývojového prostředí (IDE) pro rychlý vývoj aplikaci (RAD) ve Free Pascalu Lazarus (Wikipedie). Přehled novinek v poznámkách k vydání. Využíván je Free Pascal Compiler (FPC) 3.2.2.

Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 00:33 | Komunita

Podpora Windows 10 končí 14. října 2025. Připravovaná kampaň Konec desítek (End of 10) může uživatelům pomoci s přechodem na Linux.

Ladislav Hagara | Komentářů: 18
    včera 23:22 | Pozvánky

Již tuto středu proběhne 50. Virtuální Bastlírna, tedy dle římského číslování L. Bude L značit velikost, tedy více diskutujících než obvykle, či délku, neboť díky svátku lze diskutovat dlouho do noci? Bude i příští Virtuální Bastlírna virtuální nebo reálná? Nejen to se dozvíte, když dorazíte na diskuzní večer o elektronice, softwaru, ale technice obecně, který si můžete představit jako virtuální posezení u piva spojené s učenou

… více »
    bkralik | Komentářů: 0
    včera 22:33 | IT novinky

Dle plánu dnes končí služba Skype. Uživatelé mohou pokračovat v Microsoft Teams.

včera 21:44 | IT novinky

Český statistický úřad rozšiřuje Statistický geoportál o Datový portál GIS s otevřenými geografickými daty. Ten umožňuje stahování datových sad podle potřeb uživatelů i jejich prohlížení v mapě a přináší nové možnosti v oblasti analýzy a využití statistických dat.

včera 12:33 | Zajímavý projekt

Kevin Lin zkouší využívat chytré brýle Mentra při hraní na piano. Vytváří aplikaci AugmentedChords, pomocí které si do brýlí posílá notový zápis (YouTube). Uvnitř brýlí běží AugmentOS (GitHub), tj. open source operační systém pro chytré brýle.

včera 12:11 | Pozvánky

Jarní konference EurOpen.cz 2025 proběhne 26. až 28. května v Brandýse nad Labem. Věnována je programovacím jazykům, vývoji softwaru a programovacím technikám.

4.5. 21:44 | Komunita

Na čem aktuálně pracují vývojáři GNOME a KDE Plasma? Pravidelný přehled novinek v Týden v GNOME a Týden v KDE Plasma.

4.5. 14:22 | IT novinky

Před 25 lety zaplavil celý svět virus ILOVEYOU. Virus se šířil e-mailem, jenž nesl přílohu s názvem I Love You. Příjemci, zvědavému, kdo se do něj zamiloval, pak program spuštěný otevřením přílohy načetl z adresáře e-mailové adresy a na ně pak „milostný vzkaz“ poslal dál. Škody vznikaly jak zahlcením e-mailových serverů, tak i druhou činností viru, kterou bylo přemazání souborů uložených v napadeném počítači.

Ladislav Hagara | Komentářů: 33
    Jaký filesystém primárně používáte?
     (57%)
     (1%)
     (8%)
     (22%)
     (4%)
     (2%)
     (2%)
     (1%)
     (1%)
     (3%)
    Celkem 534 hlasů
     Komentářů: 22, poslední včera 10:06
    Rozcestník

Vložit další komentář
    Prcek avatar 22.1.2007 01:15 Prcek | skóre: 43 | Jindřichův Hradec / Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 3/2007
    Jen tak ze zvedavosti jsem kliknul na bug #1, protoze jsem chtel vedet jaktoze vyvojari jeste neodstranili prvni nahlaseny bug a dobre jsem se pobavil :-D.
    Člověk je takový, jak vypadá... A já vypadám jako pravá, nefalšovaná děvka!!!
    LFCIB avatar 22.1.2007 10:25 LFCIB | skóre: 19 | blog: LFCIB | /home/lfcib
    Taky jsem zvědav když už to konečně opraví :-D
    -=:L:i:N:u:X:=-<=>-=:4:e:V:e:R:=- Vyhovuje mi Debian GNU/Linux
    22.1.2007 13:45 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    V tomto bugu lide z celeho sveta popisuji, jak to u nich vypada (bohate zeme prodavaji jen Windows a casto zakaznikovi nedovoli koupit stroj be OS; nebohate zeme prodavaji stroje s ruznymi free nahrazkami, ktere nejsou ani nastavene, protoze se predpoklada, ze zakaznik si Windows upirati a chude zeme nemaji pocitace vubec).

Me prekvapil tento komentar z Barmy:
    I am able to reprodce it in Burma --- a South-East Asia country known for its main opposition leader and Nobel laureate, Daw Aung San Suu Kyi.

Our country has refused to sign the international copyright and patent laws up to now. So it is perfectly legal to use pirated software!(Mostly MS Windows and related products) Even MS, with its enormous legal team, cannot sue us!

There is almost no software industry here. PC clones are assembled and sold with pirated Windows, and any popular software you name, pre-installed by hardware vendors, who also undertake the responsibility of Windows help desk. All other software maintenance is done by users themseves by using manuals (pirated copies again!) and learning from private software courses.

However, things must change sooner or later. At the time when the International IP laws come into effective here, all computers in Burma would grind to a halt since very few would be able to afford license fees.

Who would help us to boot our computers at that time? Ubuntu, I hope.
    22.1.2007 09:29 Tanis
    Když už byl zmíněn DSL Linux, chtěl jsem se zeptat je možné do této distribuce nějak dostat českou lokalizaci + českou klávesnici? Děkuji
    22.1.2007 12:55 Michal
    Jsem jen zvědavý, když už na našich humnách prorazí do popředí PCLinuxOS. Po vyzkoušení Suse i Ubuntu jsem zakotvil právě u tohoto distra. Je vynikající. Jeden repozitář obsahující vše na co si vzpomenete, žádné dodatečné nastavování, prostě OS tak jak si ho může nainstalovat i naprostý linuxový začátečník. Koncem ledna má vyjít finální verze PCLinux2007, ale už nad betou pějí recenzenti ódy. Ubuntu se může jít schovat, o Suse ani nemluvě. V současnosti je PCLinux na distrowatch třetí.
    cezz avatar 22.1.2007 13:40 cezz | skóre: 24 | blog: dm6
    No uz screenshoty na PCLOS stranke ma dost odradili.. Nemam rad distribucie, ktore sa za kazdu cenu snazia podobat na windows.. Na pozadi zelena luka, vlavo dole podivne zlto-zeleno-cerveno-modre (o aka nahoda) logo. Navyse ako tak pozeram popis, tak je to mlada distribucia, ktora len nedavno presla na APT a v podstate jedinou vyhodou oproti napriklad (k)ubuntu je, ze ma kodeky priamo v hlavnej repository a nie v universe.. To naozaj IMHO ako vyhodu nevidim.
    Computers are not intelligent. They only think they are.
    23.1.2007 09:13 Michal
    Kdyby sis ten můj příspěvek dobře přečetl, tak bys pochopil, v čem je obrovská přednost PCLinuxOS,a to ,že je skutečně "připraven k užívání" i naprostými linuxovými začátečníky. A o to snad jde: aby se linuxová distra staly přístupnější i pro širší pole uživatelů. Většina jiných dister včetně opěvovaného Ubuntu (i když tam je skvělé fórum a nápovědy pana Svobody) více či méně vyžaduje od uživatele "dodělej si sám". U některých je to jako když budeš chtít maso na řízky a řezník Tě vezme na dvorek, aby sis prasátko sám píchnul, u některých je už prasátko píchnuté, ale musíš ho rozporcovat. U PCLinuxu už dostanu řízečky zabalené v úhledném balíčku a doma si je už jen obalíma osmažím. Pro lidi, kteří nepotřebují PC k hraní her, je to plnohodnotná náhrada za Windows.
    23.1.2007 13:28 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Nechceš tím, doufám, tvrdit, že Windows jsou po instalaci připravené k práci?
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    23.1.2007 13:50 Michal
    Jednak tu nic takového netvrdím a za druhé hovořím o PCLinuxOS jako velmi vhodném distru pro lidi zvyklé na prostředí Windows a neznalé specifických odlišností linuxu. Nevyvolávám žádnou polemiku ke srovnávání jednotlivých platforem a jejich "připravenosti" k práci po jejich instalaci.
    23.1.2007 18:59 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Windows jsou po instalaci připravené, aby na nich člověk začal pracovat. Pracovat na něčem jako např. pracovat na knize; neplést s pracovat na něčem = pracovat s něčím :-)
    24.1.2007 07:24 Jan Olšan
    Rozbalit Rozbalit vše řeznické metafory
    lol!!

Ale já si svoje jídlo rád zabíjím sám!!!! hahaha!!! uaarg! Ťuťuňu, poď k Honzíkovi...
    Beetljuice avatar 23.1.2007 09:53 Beetljuice | skóre: 26 | blog: BeetljuiceBlog | Bílina
    Jak to vypadá s lokalizací?
    Aj dont spík ÍÍngliš :-(
    23.1.2007 10:58 Michal
    český local je v repozitáři, takže já mám PCLinux počeštěný vyjma názvů jednotlivých oddílů v"start menu" a PCLinux OS Control Centra, kde se provádí výchozí nastavení a názvů nastavení v KDE Centru. Ty základní anglické termíny určitě zvládáš. Podívej se na screeny: http://img261.imageshack.us/my.php?image=soubor6zn.jpg a http://img440.imageshack.us/my.php?image=soubor20mc.jpg
    Beetljuice avatar 23.1.2007 11:13 Beetljuice | skóre: 26 | blog: BeetljuiceBlog | Bílina
    Jo, dík. Šlo mi hlavně o to, když se k tomu dostane nepříliš (vůbec) anglicky znalý uživatel. Znáš to, přechází z Windows, nabídneš mu začátečnicky přívětivou distribuci, ale když nebude umět anglicky, tak na to kouká jak puk a je z toho kyselej.
    23.1.2007 11:59 Michal
    Tak zkus Ubuntu,to budeš mít v češtině hned od začátku, ale budeš muset trošku na forum, a načerpat info, co a jak upravit po instalaci, aby vše běželo.
    Beetljuice avatar 23.1.2007 12:21 Beetljuice | skóre: 26 | blog: BeetljuiceBlog | Bílina
    Hehe, já nemluvil o sobě, já už jedu "nějakej" ten pátek na linuxu (Ubuntu) :-D
    23.1.2007 13:31 Michal
    JJ,Tys zkoušel,co ze mne vypadne ? Tak to jo. No já mám na vedlejší partišně Ubuntu taktéž. Tak můžu porovnávat a musím říct, že začátečníci by to, i přes české prostředí, měli bez péče pana Svobody někdy dost těžké. Kdežto v PCLinuxu ta pomocná ruka není tak potřebná. Mluvím o korektním a nenáročném zprovoznění systému po instalaci.
    Beetljuice avatar 23.1.2007 13:49 Beetljuice | skóre: 26 | blog: BeetljuiceBlog | Bílina
    JJ,Tys zkoušel,co ze mne vypadne ?
    Chraň bůh. Já ten web prolít rychlým okem a lokalizace byla první nápad ohledně Windows User friendly přestupu, kdybych jí někomu nabízel, nebo instaloval. Mluvil jsi o ní zasvěceně. Tak proto. ;-)
    23.1.2007 14:08 Michal
    Nejsem žádný expert, ale naprostý linuxový začátečník, který odzkoušel pár distribucí pro běžný provoz na single PC a PCLinuxOS je prostě "fantastic polished distro" Doporučuji přečíst recenze ohledně PCLinuxOS Beta2 zde http://www.seopher.com/articles/a_picture_heavy_review_of_pclinuxos_2007_beta2 a hlavně zde http://www.tuxmachines.org/node/12764
    23.1.2007 14:10 Michal
    opr. PCLinuxOS 2007 Beta2
    23.1.2007 16:06 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    PCLinuxOS je pro mě další nesympatická distribuce, která nepřináší nic převratného, jenom kýčovitou podopru nesvobodných kodeků a ovladačů v základním balení (stejně jako Mepis, Xandros, Linpire, nebo LinuxMint), případně nové logo a barvičky. Na tom není nic fantastického.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    22.1.2007 18:41 Petr Slansky | skóre: 30 | blog: slansky
    Rozbalit Rozbalit vše FreeBSD diskoteka
    Zkusil jsem FreeBSD 6.2. Po nainstalovani zakladniho systemu z CD1 jsem chtel pridat Firefox. A zacala diskoteka. Vloz CD2, firefox. Vloz CD1, perl. Vloz CD2, glib. Vloz CD1, expat. Vloz CD2, cairo. Vloz CD1, libXft. atd. Mame 21 stoleti a jediny komentar ktery me k takovemu pristupu napada je "trapne, zastarale". Proc je to tak hloupe udelano, proc si instalator nevytvori seznam balicku ktere potrebuje nainstalovat a nestahne si vse najednou z CD1 a teprve pak nepozada o CD2? S timto pristupem chteji porazit konkurenci?? It is not a bug, it is a design... :-(
    22.1.2007 19:46 repli
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FreeBSD diskoteka
    it is a feature. :) Jedno se mi stalo neco podobnyho, fakt nepotěší.
    24.1.2007 11:12 Jirka
    hloupa otazka - urcite nejde FBSD nastavit tak aby si co potrebuje natahal sam z Inetu ? Jirka
    25.1.2007 13:15 dymbeel
    ano, možné to je. navyše, keď ma niekto radšej vážnu hudbu než diskotéku, tak si môže obsah oboch CD skopírovať na disk a inštalovať balíky z toho.
    22.1.2007 22:10 dymbeel
    Zoznam sa vytvori, ale baliky su zoradene podla toho, ako na sebe zavisia. Nemyslim si, ze ta diskoteka bola az tak divoka ako je tu popisovane. Ked mam mnozinu balikov a rozdelujem ju na dve CD, asi to nespravim len tak nahodne, nie? Pravda je, ze FreeBSD nema v plane bojovat o titul "najviac-user-friendly-instalacia-operacneho-systemu", existuju totiz ovela dolezitejsie priority. Pokial je pre Vas problematicke si poradit s instalatorom FreeBSD, tak ten system samotny pre Vas asi nebude moc urceny. Skuste napriklad pc-bsd.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 22.1.2007 22:15 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Je tak divoká, sám jsem ji zažil pod VMware. Bylo to příšerné.
    22.1.2007 22:26 dymbeel
    Mozno je to zamerne tak, aby clovek pri tej instalacii nezaspal na klavesnici a potom neodklepol nieco, co by sam nechcel ;)
    23.1.2007 13:33 me
    Bylo to tak divoke, ze jsem to nakonec vzdal. Kvuli teto drobnosti mi zustanou skvosty FreeBSD jeste nejakou dobu ukryty. To dnes uz ani DJ na diskozce nemeni cedecka tak casto... ;-)

Neverite a chcete si to overit? Snadne. Nainstalujte FreeBSD 6.2 z CD. A pak chtejte do temer cisteho systemu pridat Firefox. Nevim zda je to rozumne, ale je to legalni pozadavek a garantuji vam, ze pokud firefox nainstalujete aniz si aspon jednou neskrabnete CD, tak jste fakt dobry a mate bozskou trpelivost...

Co se tyka user-friendly instalace, tak tam nastavuje PC-BSD 1.3 (odvozene s FreeBSD 6.1) latku hodne vysoko, prave jsem si to nainstaloval a byl jsem mile prekvapen. Jen mi tam chybi nektere specialni programky ktere jsou snad v FreeBSD dostupne, treba Kismet, GeneWeb, atd. Treba pujdou nejakym krkolomnejsim zpusobem doinstalovat, je treba precist dokomentaci...

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.