abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:44 | Nová verze

    Byl vydán Mozilla Firefox 127.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání, poznámkách k vydání pro firmy a na stránce věnované vývojářům. Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 127 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 15:11 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 9.5 z Debianu vycházející linuxové distribuce DietPi pro (nejenom) jednodeskové počítače. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 11:44 | IT novinky

    Společnost Raspberry Pi dnes vstoupila na Londýnskou burzu jako Raspberry Pi Holdings plc (investor).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:22 | IT novinky

    Do 17. června do 19:00 běží na Steamu přehlídka nadcházejících her Festival Steam Next | červen 2024 doplněná demoverzemi, přenosy a dalšími aktivitami. Demoverze lze hrát zdarma.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:33 | IT novinky

    Apple na své vývojářské konferenci WWDC24 (Worldwide Developers Conference, keynote) představil řadu novinek: svou umělou inteligenci pojmenovanou jednoduše Apple Intelligence, iOS 18, visionOS 2, macOS Sequoia, iPadOS 18, watchOS 11, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 21:44 | Nová verze

    Vyšla nová verze XMPP (Jabber) klienta Gajim, která přidává podporu reakcí pomocí emoji (XEP-0444: Message Reactions) a citace zpráv (XEP-0461: Message Replies). Přehled dalších vylepšení je k dispozici na oficiálních stránkách.

    sonicpp | Komentářů: 1
    včera 15:00 | Nová verze

    Po po téměř roce vývoje od vydání verze 5.38 byla vydána nová stabilní verze 5.40 programovacího jazyka Perl (Wikipedie). Do vývoje se zapojilo 75 vývojářů. Změněno bylo přibližně 160 tisíc řádků v 1 500 souborech. Přehled novinek a změn v podrobném seznamu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    včera 12:00 | Zajímavý článek

    Uroš Popović popisuje, jak si nastavit Linux na desce jako Raspberry Pi Zero, aby je šlo používat jako USB „flešku“.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 1
    včera 08:44 | Zajímavý software

    Andreas Kling oznámil, že jelikož už se nevěnuje nezávislému operačnímu systému SerenityOS, ale výhradně jeho webovému prohlížeči Ladybird, přičemž vyvíjí primárně na Linuxu, SerenityOS opustí a Ladybird bude nově samostatný projekt (nový web, repozitář na GitHubu).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 2
    včera 02:22 | Nová verze

    Po dvou měsících vývoje byla vydána nová verze 0.13.0 programovacího jazyka Zig (GitHub, Wikipedie). Přispělo 73 vývojářů. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník


    Vložit další komentář
    17.2.2003 09:36 pb
    Rozbalit Rozbalit vše Preklad ;-)
    Veta: 'Pokud PnP bude povolovat fyzické odstranění, když operační systém běží, může být zarovnán.' nedava smysl. Co je to zarovnani operacniho systemu? http://www.slovnik.cz/bin/ecd?ecd_il=1&ecd_vcb=justify&ecd_trn_dir=0
    17.2.2003 10:15 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Preklad ;-)
    ja vim, me zase nedaval smysl ten originalni text. proto jsem tam dal i odstavec s originalnim textem, treba bude mit nekdo presnejsi preklad ..
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    17.2.2003 10:31 pb
    Rozbalit Rozbalit vše Preklad ;-)
    No proto jsem tam daval ten link na slovnik. Cili: Pokud PnP povoli fyzike odstraneni kdyz je OS HOT, muze byt volani ide_unregister opodstatnene.
    17.2.2003 11:02 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Preklad ;-)
    diky
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    18.2.2003 00:47 CrONiN
    Rozbalit Rozbalit vše Perl: ano ci nie?
    K diskusii o Perle by som chcel len poukazat na krok vyvojarov FreeBSD, ktory vo verzii 5.0 odstranili Perl zo zakladneho systemu, aby sa tak zbavili jednej velkej zavislosti; nelutovali prepis peknych par programov z Perl-u do C. Vas nazor?
    18.2.2003 07:01 Honza
    Rozbalit Rozbalit vše Perl: ano ci nie?
    Nekde jsem cetl, ze scriptovaci jazyky byly puvodne vymysleny, aby se dalo neco rychle naprogramovat a odzkouset. Kdyz se scripty po analyticke strance odladily, prepisovaly se do C. Podobny pohled mam i na Perl. Dobra vec na zjednoduzseni si zivota, ale prekladat jadro pomoci perlovych scriptu mi prijde trochu prastene.
    18.2.2003 23:37 BoodOk
    Rozbalit Rozbalit vše Perl: ano ci nie?
    No mozna z pohledu konzervativniho je to prastene, nicmene pokud misto casu straveneho prepisovanim .pl do .c a ladenim novych chyb budou moci pracovat na novych vecech, bude to uzitecnejsi, nemyslis?
    19.2.2003 08:15 i4o
    Rozbalit Rozbalit vše Perl: ano ci nie?
    Treba zobrat do uvahy, ze FreeBSD nie je iba kernel, ale ale aj userland programy ako openssh, openssl, ftpd, perl a mnoho dalsich. Ak dalsie userland programy pouzivali perl, stalo urcite usilie udrzivat tieto programy v synchronizacii. Co sa ukazalo byt pracnejsie, ako sa na prvy pohlad zda. Pracnejsia ako prepisat par programov, ktore ho pouzivali. A kedze uz dlhsie bola snaha prepisat skripty z perlu do shellu a v niektorych jednoduchsich pripadoch do C, stalo sa. Aj tak si ten perl nainstalujete, lebo vacsina portov ho ma ako zavislost, ale aspon si vyberiem verziu sam. Systemovy perl v 4.7 bol 5.0053 ak sa nemylim. Vela novsich modulov chcelo aspon 5.6 a tak sa to cele komplikovalo aj pre uzivatela.
    19.2.2003 15:02 CrONiN
    Rozbalit Rozbalit vše Perl: ano ci nie?
    "...fbsd nie je iba kernel, ale aj userland..." - A to sa mi prave na fbsd paci: GNU/Linux je iba kernel, vsetko ostatne je distribucia. Kazdy z linuxov je s prepacenim za vyraz "zlepenec", viac ci menej podareny. Zatial filozofia fbsd je vyvyjat cely system ako celok. Btw, existuje nejaka distribucia Linuxu, ktora by bola tvorena systemom "iba stable verzie programov vyssie ako 1.0", t.j. ziadne beta baliky, ziadne verzie 0.x, iba odskusany soft?
    20.2.2003 13:14 Masay
    Rozbalit Rozbalit vše Perl: ano ci nie?
    no, mozna jsem to nepochopil, ale podle toho, co tvrdi na gnu.org se to ma trochu jinak: "Linux is the kernel: the program in the system that allocates the machine's resources to the other programs that you run. The kernel is an essential part of an operating system, but useless by itself; it can only function in the context of a complete operating system. Linux is normally used in a combination with the GNU operating system: the whole system is basically GNU, with Linux functioning as its kernel." ... takze mi z toho vychazi, ze Linux je (samozrejme) jenom jadro, ale GNU/Linux je OS ... nebo ne? distribuce ja pak prelozeny GNU/Linux OS s instalatorem a podobne ...
    20.2.2003 15:58 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Perl: ano ci nie?
    mate sice pravdu, ale pokud vim, tak ten uryvek je z textu, ktery napsal r. stallman... a RMS je az legracne haklivy na to, kdyz nekdo zapomene pred 'linux' strcit jeste 'gnu/'. samozrejme, ze kernel sam o sobe je vlastne k nicemu, ale ten text vznikl proto, ze RMS nemuze prekousnout, ze si lidi vice pamatuji slovo 'linux' nez 'gnu'. -- a to pritom nikdo 'gnu' zasluhy neupira, jen proste samotne 'linux' zni/vypada lepe nez politicky spravny nazev 'gnu/linux'.
    23.2.2003 19:19 Masay
    Rozbalit Rozbalit vše Perl: ano ci nie?
    souhlas, reagoval jsem na vetu "GNU/Linux je iba kernel, vsetko ostatne je distribucia".

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.