abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 11:44 | IT novinky

    Společnost Raspberry Pi dnes vstoupila na Londýnskou burzu jako Raspberry Pi Holdings plc (investor).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:22 | IT novinky

    Do 17. června do 19:00 běží na Steamu přehlídka nadcházejících her Festival Steam Next | červen 2024 doplněná demoverzemi, přenosy a dalšími aktivitami. Demoverze lze hrát zdarma.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:33 | IT novinky

    Apple na své vývojářské konferenci WWDC24 (Worldwide Developers Conference, keynote) představil řadu novinek: svou umělou inteligenci pojmenovanou jednoduše Apple Intelligence, iOS 18, visionOS 2, macOS Sequoia, iPadOS 18, watchOS 11, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 21:44 | Nová verze

    Vyšla nová verze XMPP (Jabber) klienta Gajim, která přidává podporu reakcí pomocí emoji (XEP-0444: Message Reactions) a citace zpráv (XEP-0461: Message Replies). Přehled dalších vylepšení je k dispozici na oficiálních stránkách.

    sonicpp | Komentářů: 0
    včera 15:00 | Nová verze

    Po po téměř roce vývoje od vydání verze 5.38 byla vydána nová stabilní verze 5.40 programovacího jazyka Perl (Wikipedie). Do vývoje se zapojilo 75 vývojářů. Změněno bylo přibližně 160 tisíc řádků v 1 500 souborech. Přehled novinek a změn v podrobném seznamu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    včera 12:00 | Zajímavý článek

    Uroš Popović popisuje, jak si nastavit Linux na desce jako Raspberry Pi Zero, aby je šlo používat jako USB „flešku“.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 1
    včera 08:44 | Zajímavý software

    Andreas Kling oznámil, že jelikož už se nevěnuje nezávislému operačnímu systému SerenityOS, ale výhradně jeho webovému prohlížeči Ladybird, přičemž vyvíjí primárně na Linuxu, SerenityOS opustí a Ladybird bude nově samostatný projekt (nový web, repozitář na GitHubu).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 2
    včera 02:22 | Nová verze

    Po dvou měsících vývoje byla vydána nová verze 0.13.0 programovacího jazyka Zig (GitHub, Wikipedie). Přispělo 73 vývojářů. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.6. 17:55 | Komunita

    Na čem aktuálně pracují vývojáři GNOME a KDE? Pravidelný přehled novinek v Týden v GNOME a Týden v KDE.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    7.6. 14:55 | IT novinky

    Před 70 lety, 7. června 1954, ve věku 41 let, zemřel Alan Turing, britský matematik, logik, kryptoanalytik a zakladatel moderní informatiky.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 28
    Rozcestník

    Jaderné noviny 204

    17. 2. 2003 | Leoš Literák | Jaderné noviny | 2820×

    IDE míří k podpoře hotplug. Stav SquashFS. Perl v konfiguračním systému jádra. Jaderná ironie.

    Do konference přišlo celkem 1130 emailů, nejvíce jich poslali Alan Cox, John Bradford, Martin Schwidefsky.

    IDE míří k podpoře hotplug, 9 e-mailů

    Adam Belay zaslal patch a vysvětlil, že upravuje ovladač IDE vůči posledním změnám v PnP. Adam nemá takový hardware, takže testoval jen kompilaci. Zároveň přidal do ide.h funkci ide_unregister, protože ji potřeboval během konverze ovladače. Požádal o vyjádření, zda je to správné API pro odregistrování IDE zařízení.

    Andre Hedrick napsal:

    ide_unregister je volán pouze při fyzickém odstranění řadiče. Pokud PnP povolí fyzické odstranění, když je OS HOT, může být volání ide_unregister opodstatněné. To by mohlo vést k díře ve zbytku ovladače a vygenerovat OOPS. IDE-CS vždy pojišťovalo řazení.

    Adam pokračoval:

    Aspoň teoreticky, každé PnP zařízení může být vyměněno za běhu [hotplugged]. Samozřejmě to závisí na protokolu IDE jednotky. ISAPnP je úplně statické, zatímco PnPB a potenciálně v budoucnosti i ACPI podporuje dokovací stanice a jiné odstranitelné PnP zařízení. Podpora pro výměnu za běhu PnP je v tuto chvíli velmi omezená, nicméně bude nejlepší navrhnout ovladače kolem této vlastnosti už teď, abychom neměli zmetek, až bude hotplugging konečně používáno.

    Navíc pokud bude PnP protokol v odstranitelném formátu modulu, protokol může chtít odpojit svá zařízení při svém vypnutí [unload]. Jsou zde jiné hotpluggable IDE zařízení a pokud ano, jak jsou řízeny?

    Alan Cox poznamenal, že IDE vrstvu v tuto chvíli vůbec neřeší hotplugging a že je nutné udělat spoustu věcí, než se tak stane. Adam se zeptal:

    Doporučuješ odstranit ide_unregister a umístit zde chybovou hlášku, pokud by jej někdo zavolal nebo to mám nechat zde? Rád bych dokončil tento patch brzy, ať mohou uživatele těžit z jeho výhod. Protože PnP zatím nepodporuje hotplugging, nevěřím, že by zde byly nějaké problémy.

    Alan doporučil ponechat patch tak, jak je, IDE vrstva jednou bude mít podporu výměny za běhu, už teď dětskými krůčky kráčí tímto směrem.

    Stav SquashFS, 2 e-maily

    Nicolas Turro požádal o doporučení dobrého komprimovaného souborového systému pro zálohy. Má běžet na hardwarovém RAID a umožnit administrátorovi přidávat soubory do archivu, což vylučuje SquashFS, které je pouze ke čtení. Phillip Lougher však odpověděl:

    Právě pracuji na možnosti připojování do Squashfs. Až to bude hotovo, budete moci přidávat nové soubory či adresáře do adresáře nejvyšší úrovně dříve vytvořeného souborového systému. Protože mksquashfs provádí kontrolu duplikátních souborů, bude to znamenat druh inkrementálního archivačního souborového systému. První verze by mohla být hotova během týdne či dvou (v závislosti na volném čase).

    Perl v konfiguračním systému jádra, 22 e-mailů

    Pete Zaitcev se zeptal na email, ve kterém Konrad Eisele zaslal patch obsahující perl v Makefile. V původní diskusi byl proti použití perlu, neboť jej nemá nainstalován na svém stroji, takže by si nebyl schopen sám zkompilovat kernel. Uznal ale, že rozhodnutí nezáleží na něm, už jednou Linus povolil Python v toolchain. Nyní se tedy zeptal Kaie Germaschewskiho na jeho názor. Kai odpověděl:

    Obecně se snažíme neudělat perl nutnou podmínkou pro kompilaci kernelu a rád bych to tak zachoval. Perl se používá pro volitelné věci jako "make checkconfig" (který je stejně zastaralý a měl by být odstraněn) a generování firmwaru (je možné použít předem generované soubory).

    Jeff Garzik napsal, že snaha držet perl pryč z jádra, je v tuto chvíli nemožná, neboť klibc bude brzy začleněno a má závislost na perlu. Ve skutečnosti perl bude požadován pro kompilaci na všech platformách ..

    To se však většině vývojářů nelíbilo. J.A. Magallon celou věc rozebral:

    Ve stručnosti, vývojáři kernelu

    • nechtějí perl při kompilaci jádra
    • dovolí QT zaneřádit jádro, aby měli hezký konfigurační nástroj
    • musí přepsat polovinu vlastností perlu do C
    • přesto bude perl nutný

    misto aby

    • udělali veškeré parsování v perlu, což je činnost, na kterou je perl určen
    • udělali backend konfigurace v perlu
    • a GUI v perl-XXX, takže bychom měli perl-GTK, perl-GTK2, perl-QT nebo perl-Tk či dokonce perl-Xaw

    Tomu vážně nerozumím ...

    Jeff Garzik odpověděl:

    klibc používá perl pro manipulaci textů, což je jedna z jeho uznávaných silných stránek. To není o výběru oblíbeného skriptovacího jazyka, nýbrž o volbě správného nástroje pro práci. At už si myslíte, že perl je náhodný šum :-) nebo ne, z technického hlediska je perl jasně nadřazený sed+awk v tomto případě.

    Takže jakýkoliv přepis tohoto skriptu do C nebo shellu by znamenal výběr méně optimálního řešení pro tento účel. Když vezmete v úvahu, že většina strojů stejně má perl nainstalován, takový přepis z perlu do C by byl naprosto nepraktický.

    H. Peter Anvin pokračoval:

    Chtěl bych více zdůraznit, že perl je

    1. dobrý v manipulaci textů
    2. dostupný na všech vývojových strojích
    3. není závislý na platformě či stroji

    Proto nevidím použití perlu jako problém a vyzývám ostatní, ať najdou stroj, na kterém pravidelně kompilují kernel, který nemá perl. Ať se vám to líbí či ne, perl je dnes stejně univerzální Unixu jako sed či awk.

    Jaderná ironie, 2 e-maily

    Jeff Garzik napsal:

    Definice ironie? Nastavení spořiče obrazovky na BSOD a o několik hodin později měl Linux kernel panic .. s Blue Screen of Death z Windows na obrazovce.

    Robert L. Harris kontroval:

    Pracoval jsem pro chlápka z významné pojišťovací společnosti v Denveru, který jednou zahlédl BSOD. Z dálky třiceti metrů se zastavil, podíval se na obrazovku a pak mi řekl: "Víš, asi sekundu jsem si myslel, že používáš Windows, ale pak jsem si všiml, že font je špatný .."

           

    Hodnocení: 0 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    17.2.2003 09:36 pb
    Rozbalit Rozbalit vše Preklad ;-)
    Veta: 'Pokud PnP bude povolovat fyzické odstranění, když operační systém běží, může být zarovnán.' nedava smysl. Co je to zarovnani operacniho systemu? http://www.slovnik.cz/bin/ecd?ecd_il=1&ecd_vcb=justify&ecd_trn_dir=0
    17.2.2003 10:15 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Preklad ;-)
    ja vim, me zase nedaval smysl ten originalni text. proto jsem tam dal i odstavec s originalnim textem, treba bude mit nekdo presnejsi preklad ..
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    17.2.2003 10:31 pb
    Rozbalit Rozbalit vše Preklad ;-)
    No proto jsem tam daval ten link na slovnik. Cili: Pokud PnP povoli fyzike odstraneni kdyz je OS HOT, muze byt volani ide_unregister opodstatnene.
    17.2.2003 11:02 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Preklad ;-)
    diky
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    18.2.2003 00:47 CrONiN
    Rozbalit Rozbalit vše Perl: ano ci nie?
    K diskusii o Perle by som chcel len poukazat na krok vyvojarov FreeBSD, ktory vo verzii 5.0 odstranili Perl zo zakladneho systemu, aby sa tak zbavili jednej velkej zavislosti; nelutovali prepis peknych par programov z Perl-u do C. Vas nazor?
    18.2.2003 07:01 Honza
    Rozbalit Rozbalit vše Perl: ano ci nie?
    Nekde jsem cetl, ze scriptovaci jazyky byly puvodne vymysleny, aby se dalo neco rychle naprogramovat a odzkouset. Kdyz se scripty po analyticke strance odladily, prepisovaly se do C. Podobny pohled mam i na Perl. Dobra vec na zjednoduzseni si zivota, ale prekladat jadro pomoci perlovych scriptu mi prijde trochu prastene.
    18.2.2003 23:37 BoodOk
    Rozbalit Rozbalit vše Perl: ano ci nie?
    No mozna z pohledu konzervativniho je to prastene, nicmene pokud misto casu straveneho prepisovanim .pl do .c a ladenim novych chyb budou moci pracovat na novych vecech, bude to uzitecnejsi, nemyslis?
    19.2.2003 08:15 i4o
    Rozbalit Rozbalit vše Perl: ano ci nie?
    Treba zobrat do uvahy, ze FreeBSD nie je iba kernel, ale ale aj userland programy ako openssh, openssl, ftpd, perl a mnoho dalsich. Ak dalsie userland programy pouzivali perl, stalo urcite usilie udrzivat tieto programy v synchronizacii. Co sa ukazalo byt pracnejsie, ako sa na prvy pohlad zda. Pracnejsia ako prepisat par programov, ktore ho pouzivali. A kedze uz dlhsie bola snaha prepisat skripty z perlu do shellu a v niektorych jednoduchsich pripadoch do C, stalo sa. Aj tak si ten perl nainstalujete, lebo vacsina portov ho ma ako zavislost, ale aspon si vyberiem verziu sam. Systemovy perl v 4.7 bol 5.0053 ak sa nemylim. Vela novsich modulov chcelo aspon 5.6 a tak sa to cele komplikovalo aj pre uzivatela.
    19.2.2003 15:02 CrONiN
    Rozbalit Rozbalit vše Perl: ano ci nie?
    "...fbsd nie je iba kernel, ale aj userland..." - A to sa mi prave na fbsd paci: GNU/Linux je iba kernel, vsetko ostatne je distribucia. Kazdy z linuxov je s prepacenim za vyraz "zlepenec", viac ci menej podareny. Zatial filozofia fbsd je vyvyjat cely system ako celok. Btw, existuje nejaka distribucia Linuxu, ktora by bola tvorena systemom "iba stable verzie programov vyssie ako 1.0", t.j. ziadne beta baliky, ziadne verzie 0.x, iba odskusany soft?
    20.2.2003 13:14 Masay
    Rozbalit Rozbalit vše Perl: ano ci nie?
    no, mozna jsem to nepochopil, ale podle toho, co tvrdi na gnu.org se to ma trochu jinak: "Linux is the kernel: the program in the system that allocates the machine's resources to the other programs that you run. The kernel is an essential part of an operating system, but useless by itself; it can only function in the context of a complete operating system. Linux is normally used in a combination with the GNU operating system: the whole system is basically GNU, with Linux functioning as its kernel." ... takze mi z toho vychazi, ze Linux je (samozrejme) jenom jadro, ale GNU/Linux je OS ... nebo ne? distribuce ja pak prelozeny GNU/Linux OS s instalatorem a podobne ...
    20.2.2003 15:58 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Perl: ano ci nie?
    mate sice pravdu, ale pokud vim, tak ten uryvek je z textu, ktery napsal r. stallman... a RMS je az legracne haklivy na to, kdyz nekdo zapomene pred 'linux' strcit jeste 'gnu/'. samozrejme, ze kernel sam o sobe je vlastne k nicemu, ale ten text vznikl proto, ze RMS nemuze prekousnout, ze si lidi vice pamatuji slovo 'linux' nez 'gnu'. -- a to pritom nikdo 'gnu' zasluhy neupira, jen proste samotne 'linux' zni/vypada lepe nez politicky spravny nazev 'gnu/linux'.
    23.2.2003 19:19 Masay
    Rozbalit Rozbalit vše Perl: ano ci nie?
    souhlas, reagoval jsem na vetu "GNU/Linux je iba kernel, vsetko ostatne je distribucia".

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.