abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    23.4. 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    23.4. 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 24
    23.4. 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 29
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 725 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Jaderné noviny 202

    3. 2. 2003 | Leoš Literák | Jaderné noviny | 3038×

    Status řady 2.5 - dočkáme se řady 2.6? Bezpečná autentizace pro NFS. TTY nemá správce. Kompilace kernelu ne-gcc překladačem.

    Do konference přišlo celkem 2320 emailů, nejvíce jich poslali "Martin J. Bligh", William Lee Irwin III, Andrew Morton.

    Status řady 2.5, 202 e-mailů

    William Lee Irwin III si myslel, že řada 2.5 si vede dobře, takže nastal čas přeřadit na vyšší otáčky a vykopnout řadu 2.6 ven. Zeptal se, které problémy zdržují tento proces. Dave Jones odpověděl, že je zde plno modulů, které nejdou zkompilovat, tuny neportovaného kódu od jádra 2.4.18 a spousty triviálních patchů, které se zratily cestou. Podle něj jsme od jádra '2.6-test' velmi vzdáleni, ale přechod na tvrdší zmražení kódu by byl dobrý nápad. Alan Cox napsal vlastní seznam:

    IDE stále není v pořádku a oprava bude trvat aspoň tři měsíce, než vůbec můžeme začít s vylepšováním. Celé zamykání TTY je kompletně špatné a nikdo se ani nepokusil začít s jeho opravou. Prostě vyzkoušejte masivní paralelní aktivitu na tty/pty. Problémy byly už před tím, ale pre-empt jej zničil a pohřbil. Většina ovladačů není možné ani zkompilovat.

    Podle mně je důležité dostat se do stavu, kdy můžeme říci:

    • je možné jej zkompilovat
    • funguje to (aspoň v hlavních aspektech)
    • je nepravděpodobná ztáta dat
    • jede na jednoprocesorovém a SMP počítači s i bez pre-empt

    Jinak si všichni budou myslet, že ".0-pre" znamená ".0 jako ve Windows", což by znamenalo ztrátu základny testerů.

    Když vezmeme v úvahu, že nové věci je nutné začlenit, měl by Linus dostat dovnitř opravy z řady 2.4 a opravy chyb při kompilaci modulů a pokud by to nepomohlo, měl by být vyřazen.

    Prosím, už žádné přepisy "ISAPnP TNG" a modulů

    Ohledně posledního bodu panoval obecný souhlas a Jochen Friedrich přidal, že framebuffer je také smetí, stejně jako ISDN a (trochu méně) USB.

    Bezpečná autentizace pro NFS, 9 e-mailů

    Trond Myklebust implementoval části RFC 2203 a oznámil:

    Následujících šest patchů implementuje podporu bezpečnostního protokolu RPCSEC_GSS (pouze autentifikace) a bezpečnostního mechanismu Kerberos V5.

    RPCSEC_GSS je bezpečnostní mechanismus vyžadovaný pro všechny implementace NFSv4. Poskytuje protokol pro bezpečné přihlášení a přenos dat na bázi pro jednotlivé uživatele. Funguje takovým způsobem, že nezávisí na aktuálně použitém bezpečnostním mechanismu, ale podporuje jich širokou řadu. Mechanismy požadované RFC 3010 pro NFSv4 jsou Kerberos V5 (viz RFC 1964), SPKM-3 (RFC2025) a LIPKEY (RFC2847).

    Naší snahou je poskytnout základní kernelovou RPC klientskou podporu pro RPCSEC_GSS protokol a pro komunikaci s démonem, který provádí vlastní výměnu bezpečnostního kontextu s RPC serverem. Komunikace mezi kernelem a uživatelským prostorem se uskutečňuje skrze skupinu pojmenovaných rour [named pipe] v soukromém souborovém systému podobném ramfs.

    Dax Kelson odpověděl:

    Jako uživatel a administrátor jsem na toto čekal po DLOUHOU dobu. Standardní bezpečnost/autentizace NFS stojí za starou belu [sucks]. Bez této podpory NFS servery s domovskými adresáři jen čekají na vyloupení ze strany škodolibého (nebo kompromitovaného) roota na klientském počítači.

    NFSv4 s RPSEC_GSS je konečně nativní unixovské řešení sdílení souborů, za které se nestydím při konverzaci s administrátory těch ostatních operačních systémů.

    Paul Jakma poznamenal, že root z klienta může stále vyloupit server, ale Dax Kelson vysvětlil, že zlý root může s RPSEC_GSS přistupovat / měnit / mazat soubory na serveru jen uživatelům, kteří jsou na klientovi přihlášeni. Takže dobrým zvykem by mělo být odstranění cachovaných osobních údajů [credentials] při odhlášení. Trond však napsal, že pokud byl root kompromitován, hra skončila, takže je zbytečné se bát, co by mohl provést. Bezpečnostní model RPSEC_GSS není míněn jako ochrana před rootem, ale jako ochrana před třetí stranou podhazující RPC požadavky vašim jménem (silná autentifikace), poškozování či úpravě platných RPC požadavků (kryptografická kontrola integrity dat) nebo odposloucháváním komunikace mezi serverem a klientem (soukromí dat).

    TTY nemá správce, 1 e-mail

    Russell King zjevně dostával příliš hodně emailů týkajících se TTY a měl toho dost. Vysvětlil:

    Rád bych vyjasnil následující bod:

    Nejsem, opakuji nejsem správce TTY subsystému. Mám příliš mnoho jiných povinnosti na to, abych se jim stal.

    Nicméně, čas od času si prohlédnu patche z TTY vrstvy a poskytnu (doufám že) užitečný názor. Patche si však budu vybírat sám a bude to záležet na tom, čeho se týkají, jak jsou komplexní a jak moc jsem zaneprázdněn.

    A pro úplnost, neposílejte mi žádné záplaty pro TTY.

    Kompilace kernelu ne-gcc překladačem, 7 e-mailů

    Henrik Andersen se zeptal, zda je možné zkompilovat jádro překladačem C++ od Intelu. John Bradford o tom pochyboval, neboť Linux výrazně používá rozšíření GCC. Nicméně Jeff Garzik napsal, že zmíněný překladač funguje pěkně na jádru. Jun Nakajima to potvrdil. Ville Herva dodal, že Intel se snaží o maximální kompatibilitu s gcc.

           

    Hodnocení: 33 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.