Na webu konference Den IPv6, která se konala 4. června v Národní technické knihovně v pražských Dejvicích, jsou nyní k dispozici všechny prezentace (v PDF) a jejich videozáznamy. Organizátory konference byly i letos sdružení CESNET, CZ.NIC a NIX.CZ.
Byla vydána nová verze 9.1.0 správce sbírky fotografií digiKam (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy v oficiálním oznámení (NEWS). Vypíchnout lze vylepšené vyhledávání nebo podporu Pixel Motion Photos. Nejnovější digiKam je ke stažení také jako balíček ve formátu AppImage. Stačí jej stáhnout, nastavit právo ke spuštění a spustit.
Přihlaste svou přednášku na další ročník konference LinuxDays, který proběhne 3. a 4. října na FIT ČVUT v pražských Dejvicích. Příjem témat poběží do konce prázdnin, pak proběhne veřejné hlasování a následně sestavení programu.
Byla vydána nová verze 2.4.68 svobodného multiplatformního webového serveru Apache (httpd). Řešeno je mimo jiné 13 zranitelností.
Apple na své vývojářské konferenci WWDC26 (Worldwide Developers Conference, keynote) představil řadu novinek. Vypíchnout lze novou generaci Apple Intelligence a zbrusu novou Siri, která dostala název Siri AI. Kvůli Aktu o digitálních trzích (DMA) však funkce Siri AI nebudou v systémech iOS 27 a iPadOS 27 k dispozici uživatelům v Evropské unii.
Byla vydána nová verze 1.18.0 distribučního frameworku Flatpak (Wikipedie), tj. technologie umožňující distribuovat aplikace v podobě jednoho instalačního souboru na různé linuxové distribuce a jejich různá vydání. Přehled novinek na GitHubu. Vypíchnout lze podporu rozhraní /dev/kfd pro výpočty na kartách AMD (AMDKFD).
aMule (Wikipedie), tj. multiplatformní klient pro peer-to-peer sdílení souborů pro sítě eD2k and Kademlia, byl po více než pěti letech od vydání poslední verze 2.3.3, vydán v nové major verzi 3.0.0 (GitHub). S novou webovou stránkou a dokumentací.
Byly vyhlášeni vítězové a zveřejněny vítězné zdrojové kódy (YouTube, GitHub) již 29. ročníku soutěže International Obfuscated C Code Contest (IOCCC), tj. soutěže o nejnepřehlednější (nejobfuskovanější) zdrojový kód v jazyce C.
Evropská komise předložila evropský balíček pro technologickou suverenitu, tedy soubor opatření, která mají posílit kapacity EU v oblasti polovodičů, umělé inteligence, cloudu a open source. To Evropě pomůže stát se lídrem v oblasti umělé inteligence, posílit její digitální autonomii a vytvářet podmínky pro udržitelnější digitální budoucnost.
OpenCV (Open Source Computer Vision, Wikipedie), tj. open source multiplatformní knihovna pro zpracování obrazu a počítačové vidění, byla vydána v nové major verzi 5.
mysql_query("SET NAMES kodovani") po pripojeni v kazdem skriptu, PHP je v tomhle hloupe, takze pokud to nekdo ve svem skriptu nema, je to tak trochu jeho vina...
default-character-set = kodovani v sekci [client] souboru my.cnf? Tohle kodovani mysql server nabizi klientovi (tak napr. command line klient pozna, jake kodovani ma prevzit). Takze ano, PHP je do jiste miry hloupe, ze nabizene kodovani nepouzije a je nutne mu to rici. Ale prave proto, ze se to o PHP vi mas pravdu, to ty lidi jsou hloupi, ze to ve skriptu nerikaji.
--with-charset=latin2
[client] default_character_set=utf8Ve svém houmu mám ~/.my.cnf, v něm třeba heslo nebo tak něco a krom toho řádek
!include /etc/my.cnftakže kódování se převezme z /etc. Tím je vyřešen příkaz mysql. Chtělo by to ještě podobnou věc ve skriptech v pythonu. Tam to jde takto:
#!/usr/bin/env python
#coding: utf-8
import MySQLdb
db = MySQLdb.connect(use_unicode = True, read_default_file="~/.my.cnf")
c = MySQLdb.cursors.DictCursor(db)
c.execute('show variables like "%character%"')
for row in c.fetchall():
print '%30s %30s' %(row['Variable_name'], row['Value'])
c.close()
db.close()
Komunikace probíhá v unicode, přičemž znaková sada se převezme z ~/.my.cnf a ten to zase přebere z /etc. Skript, který jsem uvedl, by měl vypsat
character_set_client utf8
character_set_connection utf8
character_set_database utf8
character_set_filesystem binary
character_set_results utf8
character_set_server utf8
character_set_system utf8
character_sets_dir /usr/share/mysql/charsets/
a doufám, že se tím zase na nějakou dobu zbavím problémů. Kdyby se správce (což jsem já) zbláznil a rozhodl se vrátit zpátky na latin2, tak překóduje celou databázi a změní něco v /etc. A mě jakožto uživateli bude všechno nadále fungovat aniž bych cokoli měnil.
use_unicode = True" podle mě nedělá nic jiného než "SET NAMES utf8", takže to nic neřeší. Já asi u databází Wordpressu a podobných podivností nastavím Latin1, aby to nedělalo konverzi kódování, a zbytek nechám. Nechce se mi kompilovat MySQL a řešit pak aktualizace ručně...
use_unicode = True dělá to, že textová data jsou na straně pythonu překonvertována na datový typ unicode. Jinak je použit datový typ str. Znakovou sadu to neovlivňuje.
default-character-set = kodovani v sekci [client] mozna nema vliv na kodovani jake klient prevezme. Ale nasel jsem jeste jednu vec: mohlo by pomoci toto
[mysqld] init_connect = "SET NAMES utf8";Vice je uvedeno v manualove strance
mysqld (8).
default-character-set = kodovani v sekci [client] v my.cnf podle mě má vliv na to, jaké kódování převezme klient (v tomto případě php). Lze ověřit např:
<?php
$link = mysql_connect('localhost', '', '' );
$result = mysql_query("show variables like '%character%'");
while ($row = mysql_fetch_row($result))
echo "$row[0] -> $row[1]\n";
mysql_close($link);
?>
před a po editaci my.cnf
init_connect by to mela byt tutovka.
[client] se predava _vsem_ klientum.
Tiskni
Sdílej: