Telnet a ssh klient PuTTY postupně přechází na novou doménu putty.software.
Debian dnes slaví 32 let. Ian Murdock oznámil vydání "Debian Linux Release" 16. srpna 1993.
Policisté zadrželi odsouzeného drogového dealera Tomáše Jiřikovského, který daroval ministerstvu spravedlnosti za tehdejšího ministra Pavla Blažka (ODS) bitcoiny v miliardové hodnotě, a zajistili i darovanou kryproměnu. Zadržení Jiřikovského může být podle ministerstva důležité k rozuzlení kauzy, která vypukla koncem května a vedla ke konci Blažka. Zajištění daru podle úřadu potvrzuje závěry dříve publikovaných právních
… více »Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa jedná o možném převzetí podílu ve výrobci čipů Intel. Agentuře Bloomberg to řekly zdroje obeznámené se situací. Akcie Intelu v reakci na tuto zprávu výrazně posílily. Trump minulý týden označil Tana za konfliktní osobu, a to kvůli jeho vazbám na čínské společnosti, čímž vyvolal nejistotu ohledně dlouholetého úsilí Intelu o obrat v hospodaření. Po pondělní schůzce však prezident o šéfovi Intelu hovořil příznivě.
Společnost Purism stojící za linuxovými telefony a počítači Librem má nově v nabídce postkvantový šifrátor Librem PQC Encryptor.
VirtualBox, tj. multiplatformní virtualizační software, byl vydán v nové verzi 7.2. Přehled novinek v Changelogu. Vypíchnou lze vylepšené GUI.
Eric Migicovsky, zakladatel společnosti Pebble, v lednu oznámil, že má v plánu spustit výrobu nových hodinek Pebble s již open source PebbleOS. V březnu spustil předprodej hodinek Pebble Time 2 (tenkrát ještě pod názvem Core Time 2) za 225 dolarů s dodáním v prosinci. Včera představil jejich konečný vzhled (YouTube).
Byla oznámena nativní podpora protokolu ACME (Automated Certificate Management Environment) ve webovém serveru a reverzní proxy NGINX. Modul nginx-acme je zatím v preview verzi.
Vývojáři KDE oznámili vydání balíku aplikací KDE Gear 25.08. Přehled novinek i s náhledy a videi v oficiálním oznámení.
Společnost Perplexity AI působící v oblasti umělé inteligence (AI) podala nevyžádanou nabídku na převzetí webového prohlížeče Chrome internetové firmy Google za 34,5 miliardy dolarů (zhruba 723 miliard Kč). Informovala o tom včera agentura Reuters. Upozornila, že výše nabídky výrazně převyšuje hodnotu firmy Perplexity. Společnost Google se podle ní k nabídce zatím nevyjádřila.
mysql_query("SET NAMES kodovani")
po pripojeni v kazdem skriptu, PHP je v tomhle hloupe, takze pokud to nekdo ve svem skriptu nema, je to tak trochu jeho vina...
default-character-set = kodovani
v sekci [client]
souboru my.cnf
? Tohle kodovani mysql server nabizi klientovi (tak napr. command line klient pozna, jake kodovani ma prevzit). Takze ano, PHP je do jiste miry hloupe, ze nabizene kodovani nepouzije a je nutne mu to rici. Ale prave proto, ze se to o PHP vi mas pravdu, to ty lidi jsou hloupi, ze to ve skriptu nerikaji.
--with-charset=latin2
[client] default_character_set=utf8Ve svém houmu mám ~/.my.cnf, v něm třeba heslo nebo tak něco a krom toho řádek
!include /etc/my.cnftakže kódování se převezme z /etc. Tím je vyřešen příkaz mysql. Chtělo by to ještě podobnou věc ve skriptech v pythonu. Tam to jde takto:
#!/usr/bin/env python #coding: utf-8 import MySQLdb db = MySQLdb.connect(use_unicode = True, read_default_file="~/.my.cnf") c = MySQLdb.cursors.DictCursor(db) c.execute('show variables like "%character%"') for row in c.fetchall(): print '%30s %30s' %(row['Variable_name'], row['Value']) c.close() db.close()Komunikace probíhá v unicode, přičemž znaková sada se převezme z ~/.my.cnf a ten to zase přebere z /etc. Skript, který jsem uvedl, by měl vypsat
character_set_client utf8 character_set_connection utf8 character_set_database utf8 character_set_filesystem binary character_set_results utf8 character_set_server utf8 character_set_system utf8 character_sets_dir /usr/share/mysql/charsets/a doufám, že se tím zase na nějakou dobu zbavím problémů. Kdyby se správce (což jsem já) zbláznil a rozhodl se vrátit zpátky na latin2, tak překóduje celou databázi a změní něco v /etc. A mě jakožto uživateli bude všechno nadále fungovat aniž bych cokoli měnil.
use_unicode = True
" podle mě nedělá nic jiného než "SET NAMES utf8
", takže to nic neřeší. Já asi u databází Wordpressu a podobných podivností nastavím Latin1, aby to nedělalo konverzi kódování, a zbytek nechám. Nechce se mi kompilovat MySQL a řešit pak aktualizace ručně...
use_unicode = True
dělá to, že textová data jsou na straně pythonu překonvertována na datový typ unicode
. Jinak je použit datový typ str
. Znakovou sadu to neovlivňuje.
v sekci [client]
mozna nema vliv na kodovani jake klient prevezme. Ale nasel jsem jeste jednu vec: mohlo by pomoci toto
[mysqld] init_connect = "SET NAMES utf8";Vice je uvedeno v manualove strance
mysqld (8)
.
v sekci [client] v my.cnf podle mě má vliv na to, jaké kódování převezme klient (v tomto případě php). Lze ověřit např:
<?php $link = mysql_connect('localhost', '', '' ); $result = mysql_query("show variables like '%character%'"); while ($row = mysql_fetch_row($result)) echo "$row[0] -> $row[1]\n"; mysql_close($link); ?>před a po editaci my.cnf
init_connect
by to mela byt tutovka.
[client]
se predava _vsem_ klientum.
Tiskni
Sdílej: