Po 8. květnu 2026 už na Instagramu nebudou podporované zprávy opatřené koncovým šifrováním. V chatech, kterých se bude změna týkat, se objeví pokyny o tom, jak si média nebo zprávy z nich stáhnout, pokud si je chcete ponechat.
V lednu byla ve veřejné betě obnovena sociální síť Digg (Wikipedie). Dnes bylo oznámeno její ukončení (Hard Reset). Společnost Digg propouští velkou část týmu a přiznává, že se nepodařilo najít správné místo na trhu. Důvody jsou masivní problém s boty a silná konkurence. Společnost Digg nekončí, malý tým pokračuje v práci na zcela novém přístupu. Cílem je vybudovat platformu, kde lze důvěřovat obsahu i lidem za ním. Od dubna se do Diggu na plný úvazek vrací Kevin Rose, zakladatel Diggu z roku 2004.
MALUS je kontroverzní proprietarní nástroj, který svým zákazníkům umožňuje nechat AI, která dle tvrzení provozovatelů nikdy neviděla původní zdrojový kód, analyzovat dokumentaci, API a veřejná rozhraní jakéhokoliv open-source projektu a následně úplně od píky vygenerovat funkčně ekvivalentní software, ovšem pod libovolnou licencí.
Příspěvek na blogu Ubuntu upozorňuje na několik zranitelností v rozšíření Linuxu o mandatorní řízení přístupu AppArmor. Společně jsou označovány jako CrackArmor. Objevila je společnost Qualys (technické detaily). Neprivilegovaný lokální uživatel se může stát rootem. Chyba existuje od roku 2017. Doporučuje se okamžitá aktualizace. Problém se týká Ubuntu, Debianu nebo SUSE. Red Hat nebo Fedora pro mandatorní řízení přístupu používají SELinux.
Byla vydána nová verze 19 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. Podrobný přehled novinek v changelogu.
Bitwig Studio (Wikipedie) bylo vydáno ve verzi 6. Jedná se o proprietární multiplatformní (macOS, Windows, Linux) digitální pracovní stanici pro práci s audiem (DAW).
Společnost Igalia představila novou linuxovou distribuci (framework) s názvem Moonforge. Jedná se o distribuci určenou pro vestavěné systémy. Vychází z projektů Yocto a OpenEmbedded.
Google Chrome 146 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 146.0.7680.71 přináší řadu novinek z hlediska uživatelů i vývojářů. Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 29 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.
D7VK byl vydán ve verzi 1.5. Jedná se o fork DXVK implementující překlad volání Direct3D 3 (novinka), 5, 6 a 7 na Vulkan. DXVK zvládá Direct3D 8, 9, 10 a 11.
Bylo vydáno Eclipse IDE 2026-03 aneb Eclipse 4.39. Představení novinek tohoto integrovaného vývojového prostředí také na YouTube.
včera jsem si stahl nějaky RPM k 586 (mam nainstalovanou 64b verzi), takže to hlasilo nějake chyby. Jelikož cooker a ostatni zdroje neumím používat - naše vesnice je linuxem pole neoráno, takže jsem to neměl od koho odkoukat; vždy, když taková instalace hodí nějakou chybu, dávám od toho ruce pryč, protože se mi ještě ani jednou nepodařilo doinstalovat správné závislosti. O kompilaci ani nemluvě. Proto jsem se vždy spol0hal na koupi nove verze, ale nyní, když bych měl opět dávat 700 Kč za opravy a rozšíření toho, co už mám doma, to je trochu drahý špás. Stažení nové verze z nějakého zrcadla nepřicházi v úvahu z důvodu "obrovské" rychlosti našeho internetu.
No, co, kvůli vypálení DVD si můžu odskočit do win do Nera.
Je to sice mimo dotaz, ale dělá někdo nějaké školení speciálně na Mandrivu např. přímo v SM kraji?
Dikvčera jsem si stahl nějaky RPM k 586 (mam nainstalovanou 64b verzi), takže to hlasilo nějake chybyTo je prekvapko
Proc stahujete i586, kdyz mate 64b verzi?
No, co, kvůli vypálení DVD si můžu odskočit do win do Nera.Nechapu, v Mandrive mate deset dalsich vypalovacich programu (vcetne k3b, i kdyz starsi verze)... ???
No, co, kvůli vypálení DVD si můžu odskočit do win do Nera.Existuje i Nero pro Linux
Existuje i Nero pro Linux
Mam dojem, ze ne pro mandrivuTo vam ta Mandriva bezi na BSD?
Jak to je s jadrem, to nevim, na to si netroufam.
Tiskni
Sdílej: