Příspěvek na blogu Ubuntu upozorňuje na několik zranitelnosti v rozšíření Linuxu o mandatorní řízení přístupu AppArmor. Společně jsou označovány jako CrackArmor. Objevila je společnost Qualys. Neprivilegovaný lokální uživatel se může stát rootem. Chyba existuje od roku 2017. Doporučuje se okamžitá aktualizace.
Byla vydána nová verze 19 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. Podrobný přehled novinek v changelogu.
Bitwig Studio (Wikipedie) bylo vydáno ve verzi 6. Jedná se o proprietární multiplatformní (macOS, Windows, Linux) digitální pracovní stanici pro práci s audiem (DAW).
Společnost Igalia představila novou linuxovou distribuci (framework) s názvem Moonforge. Jedná se o distribuci určenou pro vestavěné systémy. Vychází z projektů Yocto a OpenEmbedded.
Google Chrome 146 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 146.0.7680.71 přináší řadu novinek z hlediska uživatelů i vývojářů. Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 29 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.
D7VK byl vydán ve verzi 1.5. Jedná se o fork DXVK implementující překlad volání Direct3D 3 (novinka), 5, 6 a 7 na Vulkan. DXVK zvládá Direct3D 8, 9, 10 a 11.
Bylo vydáno Eclipse IDE 2026-03 aneb Eclipse 4.39. Představení novinek tohoto integrovaného vývojového prostředí také na YouTube.
Ze systému Slavia pojišťovny uniklo přibližně 150 gigabajtů citlivých dat. Jedná se například o pojistné dokumenty, lékařské záznamy nebo přímou komunikaci s klienty. Za únik může chyba dodavatelské společnosti.
Sněmovna propustila do dalšího kola projednávání vládní návrh zákona o digitální ekonomice, který má přinést bezpečnější on-line prostředí. Reaguje na evropské nařízení DSA o digitálních službách a upravuje třeba pravidla pro on-line tržiště nebo sociální sítě a má i víc chránit děti.
Meta převezme sociální síť pro umělou inteligenci (AI) Moltbook. Tvůrci Moltbooku – Matt Schlicht a Ben Parr – se díky dohodě stanou součástí Meta Superintelligence Labs (MSL). Meta MSL založila s cílem sjednotit své aktivity na poli AI a vyvinout takovou umělou inteligenci, která překoná lidské schopnosti v mnoha oblastech. Fungovat by měla ne jako centralizovaný nástroj, ale jako osobní asistent pro každého uživatele.
Pri aktualizácii prebehol aj upgrade jadra?
Aké bolo predtým...
Aké teraz....
Aké disky? PATA - SATA
V RAID, alebo nie...
Aké sú možné boot flagy pre nové jadro...
Určite som sa neopýtal na všetko.
Napr. Dá sa spustiť z grubu pôvodné jadro?
Možno scípli disky a overíš to spustením starého jadra..
No proste niekde treba začať.
Takto je to ako lotéria.
/dev/disk/by_uuid/.... doesn't exist, attempting to create it
ERROR: Faild to parse block device /dev/...
ERROR: Unable to create/detect root device dev/...
....
Měnit menu.lst nemá význam, alespoň u mě.. Když před bootem zadam původní /dev/sda3 a pak i jiné kombinace + změním fstab, skončím pořád u
"rootdelay=8" or higher to the kernel command-line
Pro mě, takového mírně pokročilého věčného začátečníka je to docela loterie zkoušet zda sda za hda a tak dokola.. Myslel jsem, že UUID čísla jsou jedinečná, někde jsem to tu i četl, proto jsem je dal do menu.lst a fstab hned zkraje používání Archlinuxu, mel jsem obdobný problém s kernel panic...
Chtě bych se zeptat, co se vlastně stalo a jak to pro mě trochu polopaticky řešit ?
. Když jsem si stím hrál abych objevil příčinu, tak to dopadlo tak že už nešlo vůbec nic. No nakonec jsme stáhl nový iso obraz (ještě není oznámen ale na ftp.archlinux.org/iso už je) a reinstalloval teď už vše jede, jinak právě vyšla nová verze mkinitcpio která možná danou chybu opravuje.
bohužel chvíli před odjezdem na kolej, takže jsem neměl čas to nějak moc řešit. Jen podotknu, že se mi problém vyskytl pouze na 32-bit Archu, ne na 64-bit stroji, ale nejsem si jist, zda u obou proběhla aktualizace stejných balíčků.
Z toho co jsem hledal v pondělí na netu, je možná trochu použitelné toto.
, protoze funguje jen nekdy a jen nekomu, nejlepsi reseni je nahrat novou verzi mkinitcpio ktera vysla vcera, pak uz funguje vse OK
Tiskni
Sdílej: