Poskytovatel hostingu svobodných/open-source projektů Codeberg po hlasování na valné hromadě vydal stanovisko k využívání LLM. Kvůli vytěžování infrastruktury a rostoucím cenám hardwaru, ale také hrozbám pro spolupráci v komunitě se k LLM staví kriticky. Nebude poskytovat hosting projektů vytvářených LLM agenty.
Jack Dorsey představil (𝕏) open source týmovou komunikační platformu Buzz (GitHub) s cílem snížit závislost na Slacku a GitHubu.
Poštovní klient Thunderbird byl vydán v nové verzi 153 s kódovým názvem Meadow. Jedná se o ESR (Extended Support Release) vydání. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Vylepšuje OAuth. Thundermail lze používat bez instalace doplňku.
AI tento rok naplno vtrhla do vývoje softwaru a výrazně ovlivňuje také open source projekty. Jiří Eischmann v příspěvku Jak mění AI open source na svém blogu rozebírá několik trendů, které v open source v poslední době v souvislosti s AI pozoruje, a jak tyto trendy svět otevřeného softwaru mění (Inflace projektů, Zahlcení kontroly, Klesající motivace zveřejňovat kód).
Evropská komise (EK) vyměřila americké internetové společnosti Google pokutu 890 milionů eur (21,5 miliardy Kč) za porušení unijního nařízení o digitálních trzích (DMA). Firma se podle unijní exekutivy provinila tím, že ve vyhledávači Google Search upřednostňovala vlastní služby a že podnikům ukládala omezení, která jim bránila nasměrovat spotřebitele k alternativním, často levnějším nákupním kanálům na platformě Google Play.
… více »Samsung na akci Galaxy Unpacked July 2026 (YouTube) představil své nové telefony Galaxy Z Fold8 Ultra, Fold8 a Flip8, hodinky Galaxy Watch Ultra2 a Watch9 a chytré brýle ve spolupráci s Gentle Monster a Warby Parker.
Po pěti letech vývoje vyšla česká počítačová hra Scarlet Deer Inn (ProtonDB). Scarlet Deer Inn je vyšívaná temná středověká pohádka. Zatímco život ve zdánlivě obyčejné vesnici se točí kolem běžných povinností a sousedských drbů, v podzemí se skrývají zlověstná tajemství.
Představen byl Raspberry Pi Touch Display 2 s uhlopříčkou 10 palců a rozlišením 1200 × 1920 pixelů. Cena je 80 dolarů.
RPCS3 (Wikipedie), tj. open source emulátor Sony PlayStation 3, snížil minimální požadavky. Nově jsou podporovány starší grafické karty ATI Radeon řady HD 2000, 3000 a 4000 z let 2007 až 2009. Na PC běží už 75 % všech her pro PlayStation 3. V budoucnu bude RPCS3 fungovat bez firmwaru z PS3. V RPCS3 byl implementován systémový modul cellSysmodule (𝕏).
Vyšel open-source nástroj winetop (MIT) — nativní CLI/TUI pro sledování a ukončování Wine, Proton, Lutris, Heroic a Bottles sezení. Seskupuje procesy podle WINEPREFIX / Steam AppId, umí bezpečně zabít jen hru (včetně Steam reaperu) a nabízí i skriptovatelné příkazy (list, kill, orphans, …). Balíčky jsou mimo jiné na crates.io, Copru (dnf copr enable kovariadam/winetop), PPA ppa:kovariadam/winetop a AUR (winetop-bin).
Po záhadě s kernel-based klientem pro ISATAP, kterou jsem nevyřešil (přesněji řečeno vzdal a nainstaloval Miredo) je tu další problém.
Mám server, který má přístup do IPv6 pomocí 6to4. Souží v lokální síti jako router ISATAP, aby se všichni z lokální IPv4 sítě mohli taky dostat na IPv6. (Vnitřní síť nemůže používat přímo IPv6, protože WiFi router to nepodporuje.)
Potud všechno funguje. Stránky typu http://www.ipv6.org/ jasně potvrzují, že ze serveru i z klientů za NATem se dá dostat na IPv6. (Až na to, že route vyprší za 1800 sekund a nelze to nastavit jinak. (Grrr!!!))
Pak ale nechápu, proč mi nefunguje ping6 ::1. Co může být špatně? Nevrací to žádnou chybovou hlášku. Pakety prostě někde mizí.
Nechci sem hned dávat sáhodlouhé výpisy filtrovacích tabulek a síťových zařízení. (Doplním je až na vyžádání, napadne-li někoho, čím by to mohlo být.) Používám iptables i ip6tables. V obou případech je icmp (resp. icmpv6) povolen. Pokud jsem to dobře pochopil, v iptables pro IPv4 stačí pouze propouštět protokol, ve kterém jsou IPv6 pakety tunelovány. Detaily už zařídí ip6tables, které pracují s virtuálními zařízeními. (Výjimkou je například lo.) Nenapadá mě žádný důvod, proč by ping na localhosta neměl fungovat. Jinak se chová normálně. Můžu pingnout adresy ostatních rozhraní i jiných počítačů, a to v IPv4 i IPv6.
Ne, ani takhle to nefungovalo. Ale teď už to naštěstí funguje na všechny možné způsoby. Vypnul jsem všechna rozhraní, vyčistil jsem routovací tabulky a když jsem dal ip -6 link set lo up, fungovalo to. Automaticky vygenerované záznamy v routovací tabulce, ke kterým se člověk dostane jedině přes route -A inet6 -n, ovšem vypadaly navlas stejně jako předtím. Strávil jsem zbytečně několik hodin nastavováním route, priorit a kdovíčeho ještě. Asi byl potřeba důslednější přístup...
Tiskni
Sdílej: