Desktopové prostředí LXQt (Lightweight Qt Desktop Environment, Wikipedie) vzniklé sloučením projektů Razor-qt a LXDE bylo vydáno ve verzi 2.3.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání.
Organizace Open Container Initiative (OCI) (Wikipedie), projekt nadace Linux Foundation, vydala Runtime Specification 1.3 (pdf), tj. novou verzi specifikace kontejnerového běhového prostředí. Hlavní novinkou je podpora FreeBSD.
Nový open source router Turris Omnia NG je v prodeji. Aktuálně na Allegro, Alternetivo, Discomp, i4wifi a WiFiShop.
Na YouTube a nově také na VHSky byly zveřejněny sestříhané videozáznamy přednášek z letošního OpenAltu.
Jednou za rok otevírá společnost SUSE dveře svých kanceláří široké veřejnosti. Letos je pro vás otevře 26. listopadu v 16 hodin v pražském Karlíně. Vítáni jsou všichni, kdo se chtějí dozvědět více o práci vývojářů, prostředí ve kterém pracují a o místní firemní kultuře. Můžete se těšit na krátké prezentace, které vám přiblíží, na čem inženýři v Praze pracují, jak spolupracují se zákazníky, partnery i studenty, proč mají rádi open source a co
… více »Na čem pracují vývojáři webového prohlížeče Ladybird (GitHub)? Byl publikován přehled vývoje za říjen (YouTube).
Jeff Quast otestoval současné emulátory terminálu. Zaměřil se na podporu Unicode a výkon. Vítězným emulátorem terminálu je Ghostty.
Amazon bude poskytovat cloudové služby OpenAI. Cloudová divize Amazon Web Services (AWS) uzavřela s OpenAI víceletou smlouvu za 38 miliard USD (803,1 miliardy Kč), která poskytne majiteli chatovacího robota s umělou inteligencí (AI) ChatGPT přístup ke stovkám tisíc grafických procesů Nvidia. Ty bude moci využívat k trénování a provozování svých modelů AI. Firmy to oznámily v dnešní tiskové zprávě. Společnost OpenAI také nedávno
… více »Konference Prague PostgreSQL Developer Day 2026 (P2D2) se koná 27. a 28. ledna 2026. Konference je zaměřena na témata zajímavá pro uživatele a vývojáře. Příjem přednášek a workshopů je otevřen do 14. listopadu. Vítáme témata související s PostgreSQL či s databázemi obecně, a mohou být v češtině či angličtině.
Byl vydán Devuan 6 Excalibur. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Kódové jméno Excalibur bylo vybráno podle planetky 9499 Excalibur. Devuan (Wikipedie) je fork Debianu bez systemd. Devuan 6 Excalibur vychází z Debianu 13 Trixie. Devuan 7 ponese kódové jméno Freia.
Video z digi-foťáku konvertuji v Avidemux do Xvid/mp3(LAME). Občas se mi ale stává, že někdy výstup na TV je zpomalený (není trhavý). Přehrával jsem jak z vypáleného DVD, tak z SD-karty na přehrávači Philips. V počítači ve VLC-přehrávači to běží normálně.
Které jsou klíčové parametry v nastavení kodeku Xvid? Co mi doporučíte změnit vůči defaultnímu nastavení? Nebo mám používat jiný kodek?
Jedná se o digi Casio Exilim EX-P505 a nastaveni má HD (mpeg4) se 30 snímky/sekunda. TV je Philips CRT 100Hz. Zkusím změnit bitrate.
Spíš jsem hledal radu jak nejlépe univerzálně a současně perspektivně archivovat video-záznamy. MPEG-2 DVD je asi univerzální, ale myslím, že už se s ním moc nepočítá.
Až dnes mohu uvést výpis AVI Casio Exilim EX-P505 z Avidemux:
Video
Codec 4CC: M4S2
Image Size: 640x480
Aspect Ratio: 1:1
Frame Ratio: 29,969 fps
Frame Count: 706 frames
Doinstaloval jsem z přiloženého CD program Ulead Movie Wizard SE VCD a světe div se on vůbec neumí MPEG-4, což je FourCC (microsoftí MPEG-4), jak výše uvádí J. M. Přiložený Ulead Movie Wizard umí jen MPEG-1 a MPEG-2, jak uvádí v dokumentaci (foťák jsem koupil z druhé ruky, je dobrý pro moji potřebu, a tak reklamece po třech letech asi nemá význam).
Může mě J. M. nebo někdo jiný poradit nějaký dobrý odkaz na formát Matroska, abych ho vyzkoušel? A půjdeme mi v standardních přehrávačích pro TV, které umí Divx?
Co ve skutečnosti ten přehrávač umí je přehrávat AVI soubory s MPEG-4 videem (MPEG-4 není FourCC, MPEG-4 je multimediální standard). To, že tomu spousta lidí říká DivX (včetně výrobců těch přehrávačů, kteří to dělají z obchodních důvodů, protože ví, že lidi jsou DivX propagandou zblblí, tak se jim podřizují, aby se ty přehrávače prodávaly), je způsobeno právě těmi zakořeněnými zmatky mezi pojmy formát, kodek a FourCC a taky marketingovými praktikami. Které praktikuje např. právě DivX, což je pouze firma a značka výrobků této firmy (a přehrávače neumí přehrávat ani firmu, ani značku, nýbrž video).
Nicméně i když je zvláštní, že dodávají program, který neumí editovat video ve formátu, s kterým přístroj pracuje (i když, určitě to neumí? Snad by stačilo, pokud by uměl editovat AVI soubory, na internetu jsem o tomto programu nic moc nenašel, ani Ulead jej už na svých stránkách nenabízí...), lze naštěstí s tímto formátem pracovat v jiných programech.
Provedl jsem příkaz
mencoder -ovc copy -oac copy -ffourcc DX50 vstup.avi -o vystup.avi
ale nejde mi v TV zvuk, protože je dle výpisu:
audio codec not supported
Zvuk je IMA ADPCM a DVD-přehrávač Philips ho nepodporuje.IMA ADPCM
Lze příkaz modifikovat na převod zvuku mp3?
Tudíž zatím nemohu posoudit, zda už obraz není zpomalený a vše je OK.
Tiskni
Sdílej: