Open source platforma Home Assistant (Demo, GitHub, Wikipedie) pro monitorování a řízení inteligentní domácnosti byla vydána v nové verzi 2025.8.
Herní studio Hangar 13 vydalo novou Mafii. Mafia: Domovina je zasazena do krutého sicilského podsvětí na začátku 20. století. Na ProtonDB je zatím bez záznamu.
Operátor O2 má opět problémy. Jako omluvu za pondělní zhoršenou dostupnost služeb dal všem zákazníkům poukaz v hodnotě 300 Kč na nákup telefonu nebo příslušenství.
Společnost OpenAI představila GPT-5 (YouTube).
Byla vydána (𝕏) červencová aktualizace aneb nová verze 1.103 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a videi v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.103 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.
Americký prezident Donald Trump vyzval nového generálního ředitele firmy na výrobu čipů Intel, aby odstoupil. Prezident to zdůvodnil vazbami nového šéfa Lip-Bu Tana na čínské firmy.
Bylo vydáno Ubuntu 24.04.3 LTS, tj. třetí opravné vydání Ubuntu 24.04 LTS s kódovým názvem Noble Numbat. Přehled novinek a oprav na Discourse.
Byla vydána verze 1.89.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.
Americká technologická společnost Apple uskuteční v USA další investice ve výši sta miliard dolarů (2,1 bilionu korun). Oznámil to ve středu šéf firmy Tim Cook při setkání v Bílém domě s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Trump zároveň oznámil záměr zavést stoprocentní clo na polovodiče z dovozu.
Zálohovací server Proxmox Backup Server byl vydán v nové stabilní verzi 4.0. Založen je na Debianu 13 Trixie.
Video z digi-foťáku konvertuji v Avidemux do Xvid/mp3(LAME). Občas se mi ale stává, že někdy výstup na TV je zpomalený (není trhavý). Přehrával jsem jak z vypáleného DVD, tak z SD-karty na přehrávači Philips. V počítači ve VLC-přehrávači to běží normálně.
Které jsou klíčové parametry v nastavení kodeku Xvid? Co mi doporučíte změnit vůči defaultnímu nastavení? Nebo mám používat jiný kodek?
Jedná se o digi Casio Exilim EX-P505 a nastaveni má HD (mpeg4) se 30 snímky/sekunda. TV je Philips CRT 100Hz. Zkusím změnit bitrate.
Spíš jsem hledal radu jak nejlépe univerzálně a současně perspektivně archivovat video-záznamy. MPEG-2 DVD je asi univerzální, ale myslím, že už se s ním moc nepočítá.
Až dnes mohu uvést výpis AVI Casio Exilim EX-P505 z Avidemux:
Video
Codec 4CC: M4S2
Image Size: 640x480
Aspect Ratio: 1:1
Frame Ratio: 29,969 fps
Frame Count: 706 frames
Doinstaloval jsem z přiloženého CD program Ulead Movie Wizard SE VCD a světe div se on vůbec neumí MPEG-4, což je FourCC (microsoftí MPEG-4), jak výše uvádí J. M. Přiložený Ulead Movie Wizard umí jen MPEG-1 a MPEG-2, jak uvádí v dokumentaci (foťák jsem koupil z druhé ruky, je dobrý pro moji potřebu, a tak reklamece po třech letech asi nemá význam).
Může mě J. M. nebo někdo jiný poradit nějaký dobrý odkaz na formát Matroska, abych ho vyzkoušel? A půjdeme mi v standardních přehrávačích pro TV, které umí Divx?
Provedl jsem příkaz
mencoder -ovc copy -oac copy -ffourcc DX50 vstup.avi -o vystup.avi
ale nejde mi v TV zvuk, protože je dle výpisu:
audio codec not supported
Zvuk je IMA ADPCM a DVD-přehrávač Philips ho nepodporuje.IMA ADPCM
Lze příkaz modifikovat na převod zvuku mp3?
Tudíž zatím nemohu posoudit, zda už obraz není zpomalený a vše je OK.
Tiskni
Sdílej: