abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 15
    dnes 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 696 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník


    Vložit další komentář
    18.6.2003 08:09 Jáchym Čepický | skóre: 29 | blog: U_Jachyma
    Rozbalit Rozbalit vše ocalc
    Co mi na v porovnani s MS Excelem vadi (napr.) je funkce automatickeho doplnovani řad. V Excelu to máte pod pravým tlačítkem - roztáhnete, kliknete, doplníte a je to. V calcu chvíli trvalo, než jsem to našel :o( Je to někde v tahu v nějakém menu. A jeden dotaz - počítá calc taky v radianech, a když jo, da se to někde nastavit, aby počítal ve stupních? Hezký den Jáchym P.S. - aby snad nevznikla mýlka - OO.org mám a je to, podle toho - k čemu to je určené - skvělej soft.
    18.6.2003 22:40 Radim Gelner
    Rozbalit Rozbalit vše ocalc
    K prvni casti vaseho dotazu: Do prvni bunky zadate vychozi hodnotu, do druhe vychozi hodnotu plus prirustek, tedy napriklad 1 a 3, pokud chcete, aby rada pokracovala 5, 7, 9, ... Oznacite obe bunky blokem, "uchopite" za cerny ctverecek v pravem dolnim rohu bloku a tahnete. Po "upusteni" se bunky automaticky vyplni linearni posloupnosti s danym prirustkem. A k druhe: SIN(RADIANS(A1)) je-li A1=90 je 1, SIN(RADIANS(A1)) je-li A1=180 je 0. Analogicky, mate-li vysledek v radianech, pouzijte funkci DEGREES().
    19.6.2003 20:59 Jáchym Čepický | skóre: 29 | blog: U_Jachyma
    Rozbalit Rozbalit vše ocalc
    Add 1. - Děkuji - mám dojem, že jsem tenhle postup zkoušel v některé z minulých verzí a nyní (1.0.2) to funguje tak jak bych si představoval. Add. 2. - Takže počítá v radiánech a nastavit se to nedá. (Jako MS Excel). každopádně dík Jáchym
    18.6.2003 10:09 RandomVisitor
    Rozbalit Rozbalit vše Cílená recenze pro cílovou skupinu
    Uvedený mini seriál je užitečný pro někoho, kdo neví, k čemu je vůbec dobrý na tabulkový kalkulátor. Myslím si, že takových už je čím dál méně (spreashety jsou tady už 20let).Přínosnější by byla následující zacílení:¨ Buď na migranty z MS Office (co je v OO jinak a jak se to v OO udělá,)nebo co zatím v OO není oproti MS Office. Stačí stručný výčet, není to tutoriál. Nebo na programátory, kteří Calc chtějí volat z aplikací, psát makra, využívat DB ap. Tedy co nabízí OO oproti Visula Basicu na programování, jak se dá napojit na DB, jak se píší složitější systémy nad Calcem. Opět stručný výčet. Calc/Excel má v office balíku vždy specifické postavení - zdaleka nejvíce si jich všímají a využívají programátoři ve srovnání např.s Wordem/Writerem.
    18.6.2003 10:16 met | skóre: 9 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Cílená recenze pro cílovou skupinu
    Ja myslim, ze je treba tutorialu pro vsechny skupiny, ktere uvadite (a casem urcite vzniknou ;-)) a verim, ze mnozi jsou vdecni i za tento, i kdyz bych byl taky rad, kdyz by nekdo napsal to, co rikate vy.
    18.6.2003 11:32 RandomVisitor
    Rozbalit Rozbalit vše Cílená recenze pro cílovou skupinu
    Ono je to také o nikdy nekončící diskuzi jak je to dobré/špatné s Linuxem na pracovní stanici. I když by třeba nebyl OO tak dobře vybarvený a vybavený všemi zbytečnostmi, které nikdo v Officu nepoužívá, tak bude rozhodovat to jak si levně draho mohu něco doprogramovat/nechat si něco doprogramovat. Pak rozhodovat bude to, jak moc lidí bude pro Calc programovat. Pro malé podnikatele je Excel absolutně nejpoužívanější soft a nejvíc nového softu se pro něj i píše (koneckonců Excel je něco co se MS opravdu povedlo na rozdíl třeba od PowerPointu).Čili o procentu desktopových Linux aplikací bude právě rozhodovat to, jak si uživatel bude moci nechat od nějakých specialistů naprogramovat něco v calcu vers v Excelu. Tady se pak musí projevit drtivá převaha Linuxu,kde se stále ještě programuje. Podívejte se na WWW kolik za různé add-inns do Excelu ten chudák zaplatí ve Windows.
    18.6.2003 12:13 met | skóre: 9 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Cílená recenze pro cílovou skupinu
    Souhlasim, takove navody, o kterych mluvis bych taky uvital. Otazkou je, kdo je napise? Ono to je samozrejme mnohem tezsi :-(
    18.6.2003 10:51 kokot
    Rozbalit Rozbalit vše Cílená recenze pro cílovou skupinu
    no ja taky dnes pracoval po precteni serialu se spreadshitem poprve:-) celych tech 20 let jsem pouzival na vypocty awk... a asi budu i dal...
    18.6.2003 11:01 Autogen | skóre: 3 | blog: autogen
    Rozbalit Rozbalit vše Cílená recenze pro cílovou skupinu
    Myslim ze je to naozaj fajn serial pre niekoho kto tabulky vidim prvykrat. Ja osobne prevadzal dost velky a zlozity *.xls subor do OO a nebol tam vaznejsie problem.a dnes pracujem s OO a ani si to nejako neuvedomujem.Ked si pomyslim na cenu Excela a OO tak mi je nejako veselo na dusi . :-)
    18.6.2003 14:44 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Cílená recenze pro cílovou skupinu
    Prosím je né další Excel. To co se všechno dnes dělá v Excelu je příšerné. Myslím, že na tohle spreatsheet není určený. Dnes jsou v Excelu udělaný celé IS a za co to stojí asi víte. Nevíte? Včera do toho šlápne a dneska neví! Udělají si třeba v Calcu databázi a diví se, že k tomu nemůžou přistupovat všichni současně. Těžko se jim vysvětluje, ža na datbáze jsou databáze. Na účetnictví je účetnictví. Na tabulku, kde se mi spočítá pár hodnot je spreatsheet. Myslí, že se oprávněně na mě bude koukat většina jako na blázna, když pošlu obrázek v sxc, nebo xls, ale dělat komplexní IS v Excelu nikomu divné nepřipadá. Mimochodem, obrázek v .doc už jsem dostal mockrát od pracovníků jedné nejmenované banky.
    XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.
    18.6.2003 14:54 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Cílená recenze pro cílovou skupinu
    Jen bych upřesnil, že mám ověřené informace, že je naprosto běžné v několika českých bankách se přes Excelové tabulky přetahují několik MB tabulky, ve kterých se provádí od anlýzy trhu přes úspěšnost marketingových kampaní až po věrnost zákazníků. Nemluvě třeba o distribuční firmě s obratem 800MKč, přes 10k položek ceníku a několika desítkami meziskladů, která IS řeší přes Excelové tabulky. Tohle je myslím na válečný soud v Haagu.
    XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.
    19.6.2003 13:28 Jan Kubik
    Rozbalit Rozbalit vše Cílená recenze pro cílovou skupinu
    Predem dekuji za Vas prispevek. Byl jsem jiz velmi znepokojen predstavou, ze se svym nazorem o Excelu jako berlicce k zvysovani sebevedomi znacne casti lidstva teto zemekoule, stojim uplne sam. Nyni vidim, ze jeste existuji rozumni lide. Bohuzel je nas malo a pan Gates uz zblaznil lidstvo tak, ze se ta volovina vyucuje na skolach. Chapu, ze lekari, ekonomove nebo informatici pouzivaji excel a dokonce ho vychvaluji - s jejich vzdelanim me to ani neprekvapuje. Dnes uz to ale doslo tak daleko, ze se najdou jednotlive dokonce uz i STROJNI inzenyri, kteri praktikuji tento nesmysl. To zavani koncem civilizace.
    19.6.2003 09:25 RandomVisitor
    Rozbalit Rozbalit vše Cílená recenze pro cílovou skupinu
    Vážený kolego, znám jak velké IS v jednom z největších právě působím (1500 DB tabulek a 10mil. řádků zdrojového kódu, pokud to stačí) tak i situaci malých podnikatelů. I ty největší IS Excel masivně používají minimálně jako výstup z Datawarehousových a dataminigových aplikací, přenos dat z DB pro modelování - nepodceňujte prosím kontingenční tabulky. Koneckonců řada státních rozpočtů se i v EU dělá v Excelu (samozřejmě s programovou podporou, ale žádné IS to nejsou) a není to nic dehonestujícího, naopak přímo ideální pro rychlé zapracování pozměňovacích návrhů. Sekretářka malého podnikatele bez jednoduchých add-ins (doplňků) donekonečna dělá rukama stále tutéž rutinu. Excel musí používat proto, že žádný Linux guru se nesníží k tomu, aby napsal účetnictví nebo něco naprogramoval do Calcu, pak je Linux na desktopu na tom tak, jak je. Jestli někdo použije na výpočet cenu s DPH složitý DB systém a objektový program v Javě je to stejně hloupé - jen viděno z opačné strany.
    18.6.2003 13:02 Remenec Juraj
    Rozbalit Rozbalit vše Clanok
    Caute. Chcel by som len pripomenut, ze uvedeny serial je hlavne pre "zacinajucu" skupinu uzivatelov. Existuju totizto ludia, ktory OpenOfficu neveria a neverili az do vtedy, kym ho aspon nevideli v akcii (cuduj sa svetu - je ich viac nez myslite). Touto formou by som chcel aspon nejaku tu cast nalakat na tento program ;-). Aj ked netvrdim, ze zacat pouzivat OpenOffice je to naj. riesenie... . Navyse nezaoberam sa OpenOfficom az do takej miery, aby som zacal rozpisovat naozaj vsetko, co sa da s programom robit a ako bonus este pridat popis zdrojoveho kodu :-).
    21.6.2003 12:17 Ghuul
    Rozbalit Rozbalit vše CALC + DB ???
    OO se mi fakt líbí, je to zadarmo a k většině věcí, které potřebuji je plně dostačující (export do PDF v 1.1 je taky super). Co mě ale nyní trápí je jak propjit CALC s nějakou databází, tak abych nemusel na každém počítači kam tuto databázi spolu se spreadsheetem přinesu vytvářet nový zdroj dat směřující na tuto databázi. Je to nějak možné provázat ?? Předtím jsem používal 1-2-3 a tam jsem měl vždy slinkovaný .DBF soubor s .123 fajlem. Na OO jsem ještě nepřišel, jak tohle udělat. Poradí někdo třeba i jenom odkaz na nějakou stránku, kde se tohle řeší (ghuul@email.cz) ?? Díky.
    21.6.2003 15:33 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše CALC + DB ???
    nejsem si jisty, jestli je to prave to, co hledas, ale na linuxworld(.com) jsem zahledl clanek o MySQL, ODBC & OpenOffice.
    22.6.2003 15:28 Ghuul
    Rozbalit Rozbalit vše CALC + DB ???
    No to bohužel není ono. Jde mi o to mít pohromadě jak spreadsheetovej soubor tak lokalni databazi (např. ve formátu dBase), ale tak abych nemusel na každém počítači s openoffice definovat nový zdroj dat, ten je totiž svázán s daným počítačem (resp. OO). třeba v 1-2-3 jsem měl .123 soubor kterej cucal data přímo z .DBF - tyto soubory jsem měl pohromadě a kamkoliv jsem je zkopíroval a otevřel .123 fajl tak ten automaticky otevřel i příslušný .DBF a načetl z něj data. Zkoušel jsem něco podobného udělat na OO, ale obávám se, že tam něco takového asi zatím není možné (bude-li kdy..).
    2.7.2003 17:40 Dahli
    Rozbalit Rozbalit vše Spreasheet a Mysql
    Kombinácia týchto 2 programov je veľmi dôležitá. Ja som bohužiaľ nenašiel spôsob ako to rozchodiť. Aj keď sa mi to podarilo s Writerom a tak som mohol urobiť hromadnú korešpondeciu. Toto bola jediná oblasť, v ktorej som bol ako ex - excelovský užívateľ obmedzený Ooficom.
    3.7.2003 11:11 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Matice
    Umí Calc nebo nějaký jiný tabulkový tentononc pod Linuxem násobení matic ?????? Bez toho se prostě neobejdu :-(
    19.8.2005 08:13 Juraj S
    Rozbalit Rozbalit vše Makra???
    Vie mi niekto poradit, ako previest makra XLS na Oo? Nie som programator, ale na to co potrebujem si dokazem makra v XLS vytvorit. (A som rad, ze na to nepotrebujem programatora.) Zatial som nenasiel ziadnu prirucku na tvorbu makier v Oo. Existuje nejaky porovnavaci slovnik alebo nieco podobneho? (Dufam, ze niekoho neurazim, ak chcem od Oo to, co vyuzivam zatial v XLS)

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.