Organizace Open Container Initiative (OCI) (Wikipedie), projekt nadace Linux Foundation, vydala Runtime Specification 1.3 (pdf), tj. novou verzi specifikace kontejnerového běhového prostředí. Hlavní novinkou je podpora FreeBSD.
Nový open source router Turris Omnia NG je v prodeji. Aktuálně na Allegro, Alternetivo, Discomp, i4wifi a WiFiShop.
Na YouTube a nově také na VHSky byly zveřejněny sestříhané videozáznamy přednášek z letošního OpenAltu.
Jednou za rok otevírá společnost SUSE dveře svých kanceláří široké veřejnosti. Letos je pro vás otevře 26. listopadu v 16 hodin v pražském Karlíně. Vítáni jsou všichni, kdo se chtějí dozvědět více o práci vývojářů, prostředí ve kterém pracují a o místní firemní kultuře. Můžete se těšit na krátké prezentace, které vám přiblíží, na čem inženýři v Praze pracují, jak spolupracují se zákazníky, partnery i studenty, proč mají rádi open source a co
… více »Na čem pracují vývojáři webového prohlížeče Ladybird (GitHub)? Byl publikován přehled vývoje za říjen (YouTube).
Jeff Quast otestoval současné emulátory terminálu. Zaměřil se na podporu Unicode a výkon. Vítězným emulátorem terminálu je Ghostty.
Amazon bude poskytovat cloudové služby OpenAI. Cloudová divize Amazon Web Services (AWS) uzavřela s OpenAI víceletou smlouvu za 38 miliard USD (803,1 miliardy Kč), která poskytne majiteli chatovacího robota s umělou inteligencí (AI) ChatGPT přístup ke stovkám tisíc grafických procesů Nvidia. Ty bude moci využívat k trénování a provozování svých modelů AI. Firmy to oznámily v dnešní tiskové zprávě. Společnost OpenAI také nedávno
… více »Konference Prague PostgreSQL Developer Day 2026 (P2D2) se koná 27. a 28. ledna 2026. Konference je zaměřena na témata zajímavá pro uživatele a vývojáře. Příjem přednášek a workshopů je otevřen do 14. listopadu. Vítáme témata související s PostgreSQL či s databázemi obecně, a mohou být v češtině či angličtině.
Byl vydán Devuan 6 Excalibur. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Kódové jméno Excalibur bylo vybráno podle planetky 9499 Excalibur. Devuan (Wikipedie) je fork Debianu bez systemd. Devuan 6 Excalibur vychází z Debianu 13 Trixie. Devuan 7 ponese kódové jméno Freia.
Společnost Valve aktualizovala přehled o hardwarovém a softwarovém vybavení uživatelů služby Steam. Podíl uživatelů Linuxu poprvé překročil 3 %, aktuálně 3,05 %. Nejčastěji používané linuxové distribuce jsou Arch Linux, Linux Mint a Ubuntu. Při výběru jenom Linuxu vede SteamOS Holo s 27,18 %. Procesor AMD používá 67,10 % hráčů na Linuxu.
Jak jsem ti již psal na ICQ podle toho co jsem zjistil na to slouží .Xmodmap soubor v /etc/X11/xinit, který se pak spouští skriptem xinitrc (teda ve Slacku).
Jenže to jsem udělal a ono to nefunguje. Pokud ovšem spustím z xtermu xmodmap /etc/X11/xinit/.Xmodmap tak to funguje.
Jo do .Xmodmap se hodnoty zapisují stylem keycode XXX = FXX
Pokud se v tom někdo vyzná prosím poraďte proč mi zmiňovaný způsob nefunguje
nemůže být všechno bez chyby ..co dodat
ale snaha byla. Ale zasmál jsem se.
Fn + F1-F8 nastavení repeatu
Fn + F12 Keyboard lock on/off
Jinak tlačítka Power, Sleep a Wake up posílají kody, ale je možné že u některých kláves se musí zmáčknout s Fn kvůli nechtěnému stisknutí.
proto doporučuju způsob přes xmodmap.
Option "XkbModel" "scorpius"A klávesy reagují a vypisují své názvy (pomocí xev). Protože používám icewm, přiřazení akcí ke klávesám jsem udělal v souboru ~/.icewm/keys
key "XF86Standby" xmms --play-pauseNa klávese Standby to mám proto, že "normální" klávesa pro play/pause je na numerické 0 a musí se předtím přepnout pomocí další speciální klávesy do multimedálního módu aby fungovala. Což je brutálně nepohodlné. Pokud by byl zájem mohl bych napsat nějaký článeček, jak si nastavit svoji multimediální klávesnici.
keycode 222 (keysym 0x0, NoSymbol)což je mimochodem <I5E> kdyby to někdo chtěl dělat přes XKB 3. Použiji xmodmap
xmodmap -e 'keycode 222=F14'4. Když teď spustím xev, už dostanu
keycode 222 (keysym 0xffcb, F14)5. Spustím gvim a namapuji
:imap <F14> Foo!a od této chvíle stisknutí Fn+Power píše v gvimu ,Foo!`. To F14 jsem v tom příkazu už psal Ctrl-V Fn+Power, ale lze to myslím napsat i ručně. 6. Dopíšu do koniguráku Fvwm
Key F14 A N Exec rxvtRestartuji Fvwm (což lze on-the-fly) a od této chvíle mi stisknutí Fn+Power spouští rxvt --- Pokud dojdeš k 4. (5. a hlavně 6. nevím, jestli můžeš otestovat) a KDE se bude stále tvářit jakoby nic, je to IMHO bug v KDE.
(. U KDE se zminim (ve clanku) ze je v nem tahle vec (nechci byt sprosty) a jak to vypnout.
Kdyz se xmodmap ~/.Xmodmap spusti pri nabehnutem KDE tak vse funguje.
Kdesi jsme nasel ze muze pomoct nespoustem system-wide .Xmodmap, ale pouzit ten user-wide (~/.Xmodmap). Nefunguje ani jeden.
Zdenek
Tiskni
Sdílej: