Byl představen editor MonoSketch, webová aplikace pro tvorbu diagramů, technických nákresů, flowchartů a různých dalších vizualizací, to vše jenom z ASCII znaků. Všechny operace běží pouze v prohlížeči uživatele a neprobíhá tedy žádné nahrávání dat na server. Zdrojový kód aplikace (drtivá většina Kotlin, žádné C#) je dostupný na GitHubu pod licencí Apache 2.0.
Byla vydána nová verze 3.7.0 multiplatformního svobodného frameworku pro zpracování obrazu G'MIC (GREYC's Magic for Image Computing, Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy nových filtrů na PIXLS.US.
Všem na AbcLinuxu vše nejlepší k Valentýnu aneb Dni lásky ke svobodnému softwaru (I love Free Software Day, Mastodon, 𝕏).
Eric Migicovsky představil Pebble Emulator, tj. emulátor hodinek Pebble (PebbleOS) běžící ve webovém prohlížeči. Za 6 hodin jej napsal Claude Code. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu.
Byla vydána nová verze 3.41 frameworku Flutter (Wikipedie) pro vývoj mobilních, webových i desktopových aplikací a nová verze 3.11 souvisejícího programovacího jazyka Dart (Wikipedie).
Rusko zcela zablokovalo komunikační platformu WhatsApp, řekl včera mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Aplikace, jejímž vlastníkem je americká společnost Meta Platforms a která má v Rusku na 100 milionů uživatelů, podle Peskova nedodržovala ruské zákony. Mluvčí zároveň lidem v Rusku doporučil, aby začali používat domácí aplikaci MAX. Kritici tvrdí, že tato aplikace ruské vládě umožňuje lidi sledovat, což úřady popírají.
Před 34 lety, ve čtvrtek 13. února 1992, se tehdejší Česká a Slovenská Federativní Republika oficiálně (a slavnostně) připojila k Internetu.
Agent umělé inteligence vytvořil 'útočný' článek o Scottu Shambaughovi, dobrovolném správci knihovny matplotlib, poté, co vývojář odmítl agentem navrženou změnu kódu (pull request). 'Uražený' agent autonomně sepsal a publikoval na svém blogu článek, který přisuzuje Shambaughovi smyšlené motivace, egoismus a strach z AI coby konkurence.
Bylo vydáno Ubuntu 24.04.4 LTS, tj. čtvrté opravné vydání Ubuntu 24.04 LTS s kódovým názvem Noble Numbat. Přehled novinek a oprav na Discourse.
V pátek 20. února 2026 se v pražské kanceláři SUSE v Karlíně uskuteční 6. Mobile Linux Hackday, komunitní setkání zaměřené na Linux na mobilních zařízeních, kernelový vývoj a uživatelský prostor. Akce proběhne od 10:00 do večera. Hackday je určen všem, kteří si chtějí prakticky vyzkoušet práci s linuxovým jádrem i uživatelským prostorem, od posílání patchů například pomocí nástroje b4, přes balíčkování a Flatpak až po drobné úpravy
… více »Jak jsem ti již psal na ICQ podle toho co jsem zjistil na to slouží .Xmodmap soubor v /etc/X11/xinit, který se pak spouští skriptem xinitrc (teda ve Slacku).
Jenže to jsem udělal a ono to nefunguje. Pokud ovšem spustím z xtermu xmodmap /etc/X11/xinit/.Xmodmap tak to funguje.
Jo do .Xmodmap se hodnoty zapisují stylem keycode XXX = FXX
Pokud se v tom někdo vyzná prosím poraďte proč mi zmiňovaný způsob nefunguje
nemůže být všechno bez chyby ..co dodat
ale snaha byla. Ale zasmál jsem se.
Fn + F1-F8 nastavení repeatu
Fn + F12 Keyboard lock on/off
Jinak tlačítka Power, Sleep a Wake up posílají kody, ale je možné že u některých kláves se musí zmáčknout s Fn kvůli nechtěnému stisknutí.
proto doporučuju způsob přes xmodmap.
Option "XkbModel" "scorpius"A klávesy reagují a vypisují své názvy (pomocí xev). Protože používám icewm, přiřazení akcí ke klávesám jsem udělal v souboru ~/.icewm/keys
key "XF86Standby" xmms --play-pauseNa klávese Standby to mám proto, že "normální" klávesa pro play/pause je na numerické 0 a musí se předtím přepnout pomocí další speciální klávesy do multimedálního módu aby fungovala. Což je brutálně nepohodlné. Pokud by byl zájem mohl bych napsat nějaký článeček, jak si nastavit svoji multimediální klávesnici.
keycode 222 (keysym 0x0, NoSymbol)což je mimochodem <I5E> kdyby to někdo chtěl dělat přes XKB 3. Použiji xmodmap
xmodmap -e 'keycode 222=F14'4. Když teď spustím xev, už dostanu
keycode 222 (keysym 0xffcb, F14)5. Spustím gvim a namapuji
:imap <F14> Foo!a od této chvíle stisknutí Fn+Power píše v gvimu ,Foo!`. To F14 jsem v tom příkazu už psal Ctrl-V Fn+Power, ale lze to myslím napsat i ručně. 6. Dopíšu do koniguráku Fvwm
Key F14 A N Exec rxvtRestartuji Fvwm (což lze on-the-fly) a od této chvíle mi stisknutí Fn+Power spouští rxvt --- Pokud dojdeš k 4. (5. a hlavně 6. nevím, jestli můžeš otestovat) a KDE se bude stále tvářit jakoby nic, je to IMHO bug v KDE.
(. U KDE se zminim (ve clanku) ze je v nem tahle vec (nechci byt sprosty) a jak to vypnout.
Kdyz se xmodmap ~/.Xmodmap spusti pri nabehnutem KDE tak vse funguje.
Kdesi jsme nasel ze muze pomoct nespoustem system-wide .Xmodmap, ale pouzit ten user-wide (~/.Xmodmap). Nefunguje ani jeden.
Zdenek
Tiskni
Sdílej: