abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
    dnes 01:22 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:55 | Zajímavý projekt

PyXL je koncept procesora, ktorý dokáže priamo spúštat Python kód bez nutnosti prekladu ci Micropythonu. Podľa testov autora je pri 100 MHz približne 30x rýchlejší pri riadeni GPIO nez Micropython na Pyboard taktovanej na 168 MHz.

vlk | Komentářů: 0
    včera 19:44 | Nová verze

Grafana (Wikipedie), tj. open source nástroj pro vizualizaci různých metrik a s ní související dotazování, upozorňování a lepší porozumění, byla vydána ve verzi 12.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:33 | Nová verze

Raspberry Pi OS, oficiální operační systém pro Raspberry Pi, byl vydán v nové verzi 2025-05-06. Přehled novinek v příspěvku na blogu Raspberry Pi a poznámkách k vydání. Pravděpodobně se jedná o poslední verzi postavenou na Debianu 12 Bookworm. Následující verze by již měla být postavena na Debianu 13 Trixie.

včera 05:33 | Komunita

Richard Stallman dnes v Liberci přednáší o svobodném softwaru a svobodě v digitální společnosti. Od 16:30 v aule budovy G na Technické univerzitě v Liberci. V anglickém jazyce s automaticky generovanými českými titulky. Vstup je zdarma i pro širokou veřejnost.

Ladislav Hagara | Komentářů: 15
    včera 03:55 | Komunita

sudo-rs, tj. sudo a su přepsáné do programovacího jazyka Rust, nahradí v Ubuntu 25.10 klasické sudo. V plánu je také přechod od klasických coreutils k uutils coreutils napsaných v Rustu.

6.5. 22:11 | Nasazení Linuxu

Fedora se stala oficiální distribucí WSL (Windows Subsystem for Linux).

Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    6.5. 13:22 | IT novinky

Společnost IBM představila server IBM LinuxONE Emperor 5 poháněný procesorem IBM Telum II.

Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    6.5. 04:55 | Nová verze

Byla vydána verze 4.0 multiplatformního integrovaného vývojového prostředí (IDE) pro rychlý vývoj aplikaci (RAD) ve Free Pascalu Lazarus (Wikipedie). Přehled novinek v poznámkách k vydání. Využíván je Free Pascal Compiler (FPC) 3.2.2.

Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    6.5. 00:33 | Komunita

Podpora Windows 10 končí 14. října 2025. Připravovaná kampaň Konec desítek (End of 10) může uživatelům pomoci s přechodem na Linux.

Ladislav Hagara | Komentářů: 32
    Jaký filesystém primárně používáte?
     (57%)
     (1%)
     (8%)
     (22%)
     (4%)
     (2%)
     (3%)
     (1%)
     (1%)
     (3%)
    Celkem 550 hlasů
     Komentářů: 26, poslední dnes 09:58
    Rozcestník

Dotaz: Špatné kódování v terminálu na FAT s UTF8

Blackhex avatar 30.10.2004 13:51 Blackhex | skóre: 16 | Brno, Frýdek-Místek
    Špatné kódování v terminálu na FAT s UTF8
    Přečteno: 755×
    Dobry den. Mám několik FAT oddílů s kódováním UTF8 a připojuju je ve fstab pomocí iocharset=utf8. V Gnome aplikacích typu Gedit mi kódování funguje ale v terminálech xterm, Eterm a Gnome-terminal a v Midnight Commanderu ne. Když přepišu fstab na iocharset=iso8859-2, tak je to zase naopak. Zajímalo by mě jestli by se to nedalo nějak sladit, třeba nastavením nějakých proměnných prostředí, nebo jestli neexistuje nástroj pro převedení FAT do iso8859-2. Dík.
    المفتاح المستعمل ﻻ يصدأ

Odpovědi

30.10.2004 16:22 Petr Šobáň | skóre: 80 | blog: soban | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Špatné kódování v terminálu na FAT s UTF8
    >Mám několik FAT oddílů s kódováním UTF8

Toto je nějaká blbost windows používájí UTF na fatce ????

>iocharset=utf8

Toto je správné pokud v linuxu používáte UTF

>ale v terminálech xterm, Eterm a Gnome-terminal a v Midnight Commanderu ne

Musíte jim nastavit správný font v tomto bude asi zrada. Jinak MC neumí unicode musí se nějak upravit mám dojem. V FC2 to funguje.
    Blackhex avatar 30.10.2004 16:31 Blackhex | skóre: 16 | Brno, Frýdek-Místek
    No já tu FAT formátoval v XP takže tam daly UTF8. No ve FC2 to je bez problemu, tohle je akorat v Debianu, googlil jsem nějake utf8 fonty, ale nic jsem nenašel. Nejlepši by to bylo převest na iso8859-2 ale ručně se mi to dělat nechce.
    المفتاح المستعمل ﻻ يصدأ
    30.10.2004 16:41 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    UTF-8 fonty jsou nesmysl. Unicode fonty (tj. fonty s kódováním ISO 10646-1), jsou už dneska kdejaké -- akorát tedy ne v Debian stable. Ten nepodoruje ani UTF-8 locale, takže by to byl vůbec boj.

Převod jmen souborů do jiného kódování lze udělat jednoduchým skriptem, netuším ovšem, co na to pak řeknou ta MS Windows...
    Blackhex avatar 30.10.2004 17:20 Blackhex | skóre: 16 | Brno, Frýdek-Místek
    Tak abych to trochu upřesnil:

Mam debian sarge, část fat disků jsem připojil jako utf8, čast jako iso8859-2, přes dpkg-reconfigure locales jsem nastavil do /etc/environment iso8859-2, nautilus zobrazuje názvy korektně v obou připadech, gnome-terminal apod. v obou případech ne. Nejake ty iso10646-1 fonty mam, ale když jsem se zkoušel nastavit tak taky nic.
    المفتاح المستعمل ﻻ يصدأ
    Blackhex avatar 30.10.2004 18:05 Blackhex | skóre: 16 | Brno, Frýdek-Místek
    Nejdivnější je ze při nastavení systému na iso8859-2 jsou vadné jenom ty názvy adresářů, jinak všechno ostatní je normální.
    المفتاح المستعمل ﻻ يصدأ
    Blackhex avatar 31.10.2004 01:53 Blackhex | skóre: 16 | Brno, Frýdek-Místek
    Po několikahodinovém zkoumání jsem přišel na to v čem bude problém. Zatímco celé X jedou s kódováním iso8859-2, při vytváření souborů se používá, jak na fat, tak na ext3, kódování utf8. V /etc/environment mám všechno nastaveno na iso8859-2. Matně si vzpomínám, že jsem při kompilaci jádra někde nastavoval jako default kódování utf8. Musím překompilovat jádro nebo to jde někde jinde nastavit?
    المفتاح المستعمل ﻻ يصدأ
    31.10.2004 09:46 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Zatímco celé X jedou s kódováním iso8859-2, při vytváření souborů se používá, jak na fat, tak na ext3, kódování utf8.

Tomuto tedy nerozumím.

Když spustím terminál s LC_ALL=cs_CZ.ISO-8859-2, tak v něm touch ěščřžýáíé vytvoří na ext2[*] soubor se jménem v ISO 8859-2.

Když spustím terminál s LC_ALL=cs_CZ.UTF-8, tak v něm touch ěščřžýáíé vytvoří na ext2[*] soubor se jménem v UTF-8.

Zkrátka v tom, co vypíše locale charmap.

[*] nebo libovolném normálním filesystému -- ext3, riserfs --, kde se neprovádí žádné další překódovávání. CONFIG_NLS_DEFAULT má vliv jen na ty divné filesystémy, kde se překódovává.
    31.10.2004 10:15 ZAH
    Máte vůbec dobře mountováno, musí být uvedeno jak kódování vstupu výstupu tak kódování disku.
    /dev/hdxx  /mnt/XXX   vfat  noauto,owner,iocharset=iso8859-2,codepage=utf8  0 0

31.10.2004 12:05 8an | skóre: 30
    Já používám codepage=cp852 (DOSovskou znakovou sadu), aby to bylo kompatibilní i s Windows (ostatně proč jinak používat FAT?). Ale podíval jsem se na image FAT disku, a ty názvy tam jsou v UTF16 (MS Unicode), takže je asi jedno co se nastaví.

Mám nastaveno iocharset=iso8859-2,codepage=cp852 a LC_CTYPE=cs_CZ (implicitně se používá iso8859-2) a funguje mi čeština na Windows partition bez problémů.
    If you build an operating system that even an idiot can use, only idiots will use it.
    Blackhex avatar 31.10.2004 12:14 Blackhex | skóre: 16 | Brno, Frýdek-Místek
    No nastavil jsem iocharset=iso8859-2,codepage=852 a názvy v teminálu jsou v pořádku, ale zase v Gnome aplikacích jsou názvy špatně, např. Z/341loha. A to i když dám všechno v /etc/environment na cs_CZ.iso8859-2 i na cs_CZ.UTF-8
    المفتاح المستعمل ﻻ يصدأ
    31.10.2004 12:43 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Zkoušej to raději přímo
    LC_ALL=cs_CZ.ISO-8859-2 gnome-cosi
    LC_ALL=cs_CZ.UTF-8 gnome-cosi

protože se ti to chová nějak záhadně.
    Blackhex avatar 31.10.2004 15:14 Blackhex | skóre: 16 | Brno, Frýdek-Místek
    Vyzkoušel jsem to s gedit, file-roller a ghex2, když dám Soubor/Otevřít tak v tom standartním dialogu pro výběr souborů jsou ty názvy typu Z/341loha. Aplikace co tenhle dialog nepoužívají jako např. gnome-find jsou vpořádku.
    المفتاح المستعمل ﻻ يصدأ
    Blackhex avatar 7.11.2004 12:49 Blackhex | skóre: 16 | Brno, Frýdek-Místek
    Porad to resim a nic. Nevi nekdo jestli se locale pro gnome nebo gtk nastavuje nekde zvlast?
    المفتاح المستعمل ﻻ يصدأ
    7.11.2004 21:43 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Ne, Gtk+ věci reagují na locale normálně -- tedy alespoň normálně. Tohle začíná vypadat jako bug, i když těžko říci v čem, nebo obskurní nastavení, které nikoho nenapadá...
    Blackhex avatar 8.11.2004 01:13 Blackhex | skóre: 16 | Brno, Frýdek-Místek
    Dokonce i Nautilus akčoliv v hlavním okně zobrazuje diakritiku normálně v adresním řádku (tedy v editboxu kde je zobrazena cesta k souboru) zobrazuje diakritiku zase pro změnu takhle Z%E1loha. Normálně by to zas tak nevadilo, ale kvůli tomu mi nefunguje třeba otevření pdf v gpdf když odentruju v okně Midnighc Commanderu, prtože ten pošle název souboru se správnou diakritikou a gpdf tomu "nerozumí"
    المفتاح المستعمل ﻻ يصدأ
    Stanislav Brabec avatar 8.11.2004 11:42 Stanislav Brabec | skóre: 45 | Praha
    iocharset se používá na nastavení dlouhých jmen souborů (VFAT), a pro česká jména na VFAT, JFFS, Joliet (a možná i další) je naprosto nezbytné ho mít správně. Tyto souborové systémy ukládají jména v UNICODE.

codepage se používá pouze pro krátká jména souborů (FAT). Při připojení jako vfat se změna nemusí projevit, ale může se projevit při připojení jako fat nebo v DOSu. Správná hodnota je cp852 (pokud nechcete DOSová jména podle Kamenických nebo v čistém ASCII).

Za stávajícího stavu není možné, aby na jednom VFAT svazku pracovali dva uživatelé, každý s jiným kódováním. To by vyžadovalo výrazné změny v glibc.
    Blackhex avatar 8.11.2004 12:33 Blackhex | skóre: 16 | Brno, Frýdek-Místek
    Diky za temer vycerpavajici odpoved. Bohuzel jsem nepochopil jak souvisi kodovani nazvu souboru v textovem rezimu s kodovanim nazvu souboru v nekterych gtk aplikacich, tedy jak ho nastavit.
    المفتاح المستعمل ﻻ يصدأ
    Stanislav Brabec avatar 8.11.2004 13:03 Stanislav Brabec | skóre: 45 | Praha
    GTK+ (verze 2, přesněji řečeno GLib) má složitější systém detekce kódování:

Primárně se kódování detekuje standardním způsobem z LANG, LC_CHARSET, LC_ALL. Ne však pro jména souborů. Zde se předpokládá UTF-8.

Proměnná G_BROKEN_FILENAMES=1 v glib < 2.4 definuje, že budou jména souborů podle locale (= broken) namísto v UTF-8 (tedy chování, jaké mají jiné aplikace).

Ve verzi glib ≥ 2.4 existuje ještě proměnná G_FILENAME_ENCODING. Nastavením G_FILENAME_ENCODING můžete definovat jiné kódování pro jména souborů. Pokud dojde k selhání, zkouši se další jméno ze seznamu. Příklad nastavení:
    export LANG=cs_CZ.UTF-8
    export G_BROKEN_FILENAMES=1
    export G_FILENAME_ENCODING=@locale,UTF-8,ISO-8859-2,CP1250

G_FILENAME_ENCODING. This environment variable can be set to a comma-separated list of character set names. GLib assumes that filenames are encoded in the first character set from that list rather than in UTF-8. The special token "@locale" can be used to specify the character set for the current locale.

G_BROKEN_FILENAMES. If this environment variable is set, GLib assumes that filenames are in the locale encoding rather than in UTF-8. G_FILENAME_ENCODING takes priority over G_BROKEN_FILENAMES.
    Blackhex avatar 8.11.2004 16:49 Blackhex | skóre: 16 | Brno, Frýdek-Místek
    Vrele diky, tohle bylo presne, co jsem potreboval vedet :-)
    المفتاح المستعمل ﻻ يصدأ

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.