abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
    dnes 01:22 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:55 | Zajímavý projekt

PyXL je koncept procesora, ktorý dokáže priamo spúštat Python kód bez nutnosti prekladu ci Micropythonu. Podľa testov autora je pri 100 MHz približne 30x rýchlejší pri riadeni GPIO nez Micropython na Pyboard taktovanej na 168 MHz.

vlk | Komentářů: 0
    včera 19:44 | Nová verze

Grafana (Wikipedie), tj. open source nástroj pro vizualizaci různých metrik a s ní související dotazování, upozorňování a lepší porozumění, byla vydána ve verzi 12.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:33 | Nová verze

Raspberry Pi OS, oficiální operační systém pro Raspberry Pi, byl vydán v nové verzi 2025-05-06. Přehled novinek v příspěvku na blogu Raspberry Pi a poznámkách k vydání. Pravděpodobně se jedná o poslední verzi postavenou na Debianu 12 Bookworm. Následující verze by již měla být postavena na Debianu 13 Trixie.

včera 05:33 | Komunita

Richard Stallman dnes v Liberci přednáší o svobodném softwaru a svobodě v digitální společnosti. Od 16:30 v aule budovy G na Technické univerzitě v Liberci. V anglickém jazyce s automaticky generovanými českými titulky. Vstup je zdarma i pro širokou veřejnost.

Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 03:55 | Komunita

sudo-rs, tj. sudo a su přepsáné do programovacího jazyka Rust, nahradí v Ubuntu 25.10 klasické sudo. V plánu je také přechod od klasických coreutils k uutils coreutils napsaných v Rustu.

6.5. 22:11 | Nasazení Linuxu

Fedora se stala oficiální distribucí WSL (Windows Subsystem for Linux).

Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    6.5. 13:22 | IT novinky

Společnost IBM představila server IBM LinuxONE Emperor 5 poháněný procesorem IBM Telum II.

Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    6.5. 04:55 | Nová verze

Byla vydána verze 4.0 multiplatformního integrovaného vývojového prostředí (IDE) pro rychlý vývoj aplikaci (RAD) ve Free Pascalu Lazarus (Wikipedie). Přehled novinek v poznámkách k vydání. Využíván je Free Pascal Compiler (FPC) 3.2.2.

Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    6.5. 00:33 | Komunita

Podpora Windows 10 končí 14. října 2025. Připravovaná kampaň Konec desítek (End of 10) může uživatelům pomoci s přechodem na Linux.

Ladislav Hagara | Komentářů: 32
    Jaký filesystém primárně používáte?
     (57%)
     (1%)
     (8%)
     (22%)
     (4%)
     (2%)
     (3%)
     (1%)
     (1%)
     (3%)
    Celkem 549 hlasů
     Komentářů: 25, poslední včera 20:12
    Rozcestník

Dotaz: Vysledek make modules?

30.10.2004 22:29 PorGr | skóre: 16
    Vysledek make modules?
    Přečteno: 453×
    DD, omlouvam se za dotaz, ktery zrejme kazdy dokaze zodpovedet, lkrome me, tedy :-). Potrebuji zkompilovat dva moduly. Mam jadro 2.6.8. Pokud tedy v adresari /usr/src/linux zadam make menuconfig , vyberu oba moduly, a pak zadam prikaz make modules , obdrzim tyto moduly? Kde tyto zkompilovane moduly najdu? Nebude naruseno moje jadro, ktere ted pouzivam? Pokud tedy zadane moduly obdrzim, staci je zkopirovat mezi moduly a pak spustit prikaz depmod -a ?

Diky.

(Odpoved bude zrejme jasna, protoze jsem ji v zadnem z clanku, popisujicich kompilaci jadra nenasel:-).

Odpovědi

30.10.2004 22:32 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vysledek make modules?
    Jo. Vyber moduly, zkompiluj, nainstaluj moduly (to řeší otázku, kde se objeví ;-) depmod.
    30.10.2004 22:49 PorGr | skóre: 16
    Ahoj a diky zas odpoved.

Kdyz moduly primo nainstaluji (make modules install), tak mi prepisou ty puvodni moduly, ktere tam mam, nebo ne? uz jsem se jednou spalil pri kompilaci a nemam cas davat si to doporadku :-(.

Navrhujete tedy vykonat toto: v /usr/src/linux: make menuconfig, make modules_install, depmod -a?

Q: Nemel bych treba nejak to mnou kompuilovane jadro nazvat, aby se ty moduly nainstalovaly do /lib/modules/mojejadro?
    30.10.2004 23:08 pasmen | skóre: 45 | blog: glob | Praha

Jiste ze se puvodni moduly premazou, k cemu vic kopii? Kdyz je chces zalohovat (taky nevim k cemu, kdyztak je prekompilujes znova ne?), musis rucne.

Mezi make menuconfig a make modules_install chybi make modules ne? (vlastni kompilace modulu, nebo ty dva budes kompilovat separe?).

Jadro si nazvy jak chces, ale moduly pujdou vzdycky do /lib/modules/2.X.X (teda po instalaci pres make modules_install. Navic, at si ho pojmenujes jak chces, jadro je tam vzdycky bude hledat.

30.10.2004 23:16 Martin Tůma | skóre: 39 | blog: RTFM | Praha

Trošku problémy jsou s "nejadernejma" modulama (moduly co nejsou součástí zdrojáků jádra), například s ovladačema pro nvidii, lirc... Ty po provedení make modules_install opravdu zmizí...

Každý má právo na můj názor!
    31.10.2004 07:26 PorGr | skóre: 16
    DD, tak jsem (jako zatim pokazde) neuspel. V make menuconfig jsem si oznacil lirc jako moduly. Pak jsem spustil make modules, ale zadne lirc moduly se mi nevytvorily. Poradite mi, kde jsem udelal chybu?
    31.10.2004 08:29 PorGr | skóre: 16
    Pripojuji aktualni vypis z .config, ze ktereho jasne plyne, ze lirc je vybran. Pri kompilaci jsou moduly lirc nejakym zpusobem preskoceny.

# Linux InfraRed Controller # CONFIG_LIRC_SUPPORT=m

CONFIG_LIRC_MAX_DEV=8

CONFIG_LIRC_I2C=m

CONFIG_LIRC_GPIO=m

CONFIG_LIRC_BT829=m

CONFIG_LIRC_IT87=m

CONFIG_LIRC_ATIUSB=m

# CONFIG_LIRC_MCEUSB is not set

# CONFIG_LIRC_PARALLEL is not set

CONFIG_LIRC_SERIAL=m

# CONFIG_LIRC_HOMEBREW is not set

# CONFIG_LIRC_SERIAL_ANIMAX is not set

CONFIG_LIRC_SERIAL_IRDEO=y

# CONFIG_LIRC_SERIAL_IRDEO_REMOTE is not set

CONFIG_LIRC_SERIAL_TRANSMITTER=y

CONFIG_LIRC_SERIAL_SOFTCARRIER=y

# CONFIG_LIRC_SERIAL_IGOR is not set

CONFIG_LIRC_SERIAL_COM1=y

# CONFIG_LIRC_SERIAL_COM2 is not set

# CONFIG_LIRC_SERIAL_COM3 is not set

# CONFIG_LIRC_SERIAL_COM4 is not set

# CONFIG_LIRC_SERIAL_OTHER is not set

CONFIG_LIRC_PORT_SERIAL=0x3f8

CONFIG_LIRC_IRQ_SERIAL=0x4

CONFIG_LIRC_SIR=m

# CONFIG_LIRC_ON_SA1100 is not set

CONFIG_LIRC_SIR_IRDA=y

# CONFIG_LIRC_SIR_TEKRAM is not set

# CONFIG_LIRC_SIR_ACTISYS_ACT200L is not set

CONFIG_LIRC_SIR_COM1=y

# CONFIG_LIRC_SIR_COM2 is not set

# CONFIG_LIRC_SIR_COM3 is not set

# CONFIG_LIRC_SIR_COM4 is not set

# CONFIG_LIRC_SIR_OTHER is not set

CONFIG_LIRC_PORT_SIR=0x3f8

CONFIG_LIRC_IRQ_SIR=0x4

CONFIG_LUFS=m

CONFIG_QC_USB=m

CONFIG_DFG1394=m
    31.10.2004 09:24 pasmen | skóre: 45 | blog: glob | Praha
    A kde jsi je hledal, ze se ti zda ze se nevytvorily?
    31.10.2004 09:34 PorGr | skóre: 16
    Ahoj, po provedeni make modules jsem v mc prohledal disk na vyskyt *lirc* - moduly lirc_dev a lirc_gpio nebyly nalezeny. Take jsem sledoval vypisy pri kompilace - lirc byl v sekci 3rd party jaksi preskocen.
    31.10.2004 09:41 pasmen | skóre: 45 | blog: glob | Praha
    Aha, tak to je jina. Co presne je v tom vypisu? Pise to proc je to preskocilo?
    31.10.2004 09:47 PorGr | skóre: 16
    Tezko rict - byl to jen vypis na obrazovce. Myslim, ze se dokonce slovo lirc vubec nevyskytlo, proste tam nebylo. Je to zvlastni. Pitome na cele situaci je to, ze lirc z www.lirc.org na mandrake proste zkompilovat nejde.

Kdyz pouziji make modules, ocekavam, ze se zkompilovane moduly budou nachazet nekde v /usr/src, je to spravne? - vychazim z kompilace "normalnich" programu.
    31.10.2004 09:52 jm
    Tyhle moduly jsou pouze v CVS verzi 0.7.x. To, co je normalne na jejich webu, s jadry 2.6 zkompilovat nejde. Ten projekt vubec vypada tak nejak, jako ze asi brzo chcipne.
    31.10.2004 09:59 PorGr | skóre: 16
    Ahoj. Jeste jadro z minuleho mandrake 10.0 (2.6.3) v sobe melo tyto moduly zkompilovane uz od distributora, takze nejak to jit musi. Zdrojove soubory v /usr/src/ jsou k dispozici. Rikate tedy, ze to musel mandrakesoft nejakym zpusobem patchovat?

Mrtvy projekt: LIRC snad nezajde, protoze zadny jiny projekt na dalkova ovladani pro linux asi neni (i kdyz lirc prilis aktivni neni).
    31.10.2004 10:05 jm
    Ano, rozhodne je to patchovano. Zkuste tu CVS verzi, treba budete mit vic stesti.
    31.10.2004 10:07 PorGr | skóre: 16
    Uz jsem ji stahl, drzte mi palce :-). Nicmene to nevysvetluje, proc se moduly pro lirc nezkompilovaly pri make modules.
    31.10.2004 10:18 Martin Tůma | skóre: 39 | blog: RTFM | Praha

Nezbývá, než znovu zopakovat, že LIRC je víc než rozumný si zkompilovat z originálních zdrojových kódů projektu. Různý "distribuční" verze jsou většinou víc než podivný ( Problémy se vyskytly minimálně u Gentoo a Mandraku). Při použití "originální" verze a vanilla jádra jsem naproti tomu ještě nenarazil na jedinej problém a to jak u řady 2.4 tak u řady 2.6...

P.S: Při pohledu na tu konfiguraci opravdu nechápu, k čemu všemu hodláte lirc používat..., přečtení LIRC manuálu by asi neuškodilo.

Každý má právo na můj názor!
    31.10.2004 10:21 PorGr | skóre: 16
    Ahoj, na konfiguraci lirc_dev a lirc_gpio nevidim nic zvlastniho - proste dalkove ovladani k televizni karte.
    31.10.2004 10:31 jm
    No a to je to ovladani pripojene pres COM, USB a FireWire soucasne nebo jak? To musi byt teda strojovna, ta TV karta! :-)
    31.10.2004 10:38 PorGr | skóre: 16
    Ne, TV karta ma infracervene "ocko" a celkem standardni dalkovy ovladac. Prave proto potrebuji ty dva moduly pro lirc.

P.S. Jak jste prisel na pripojeni pres COM, USB a FireWire soucasne? Vyplynulo to z meho dotazu?
    31.10.2004 10:40 jm
    CONFIG_LUFS=m

CONFIG_QC_USB=m

CONFIG_DFG1394=m

31.10.2004 10:43 PorGr | skóre: 16
    A jo....:-)) Ja jsem je tam nechal vicemene z lenosti. Na spatny vysledek to vliv ale nema, ne?
    1.11.2004 08:17 Ferda
    Aspoň je to obecně. Člověk nikdy neví, co ho najednou napadne a zbastlí si něco na sériák... :-)
    Josef Kufner avatar 31.10.2004 11:26 Josef Kufner | skóre: 70
    Tezko rict - byl to jen vypis na obrazovce.

$ make modules modules_install 2>&1 | tee kopie_vypisu _na_obrazovce
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    31.10.2004 10:35 PorGr | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše LIRC CVS - problem
    Po stazeni cvs verze se objevil nasledujici problem pri ./setup.sh (configure):

checking how to run the C++ preprocessor... /lib/cpp configure: error: C++ preprocessor "/lib/cpp" fails sanity check See `config.log' for more details.

vypis z config.log (alespon kousek):

| Syntax error

configure:5353: /lib/cpp conftest.cc

cpp: installation problem, cannot exec `cc1plus': No such file or directory

configure:5359: $? = 1

configure: failed program was:

| /* confdefs.h. */

| | #define PACKAGE_NAME ""

| #define PACKAGE_TARNAME ""

| #define PACKAGE_VERSION ""

| #define PACKAGE_STRING ""

| #define PACKAGE_BUGREPORT ""

| #define PACKAGE "lirc"

| #define VERSION "0.7.0-CVS"

| #define STDC_HEADERS 1

| #define HAVE_SYS_TYPES_H 1

| #define HAVE_SYS_STAT_H 1

| #define HAVE_STDLIB_H 1

| #define HAVE_STRING_H 1

| #define HAVE_MEMORY_H 1

| #define HAVE_STRINGS_H 1

| #define HAVE_INTTYPES_H 1

| #define HAVE_STDINT_H 1

| #define HAVE_UNISTD_H 1

| #define HAVE_DLFCN_H 1

| #ifdef __cplusplus

| void exit (int);

| #endif

| /* end confdefs.h. */

| #ifdef __STDC__

| # include LEVA ZAVORKA limits.h>

| #else

| # include LEVA ZAVORKA assert.h>

| #endif

| Syntax error

configure:5428: error: C++ preprocessor "/lib/cpp" fails sanity check

See `config.log' for more details.
    31.10.2004 10:39 jm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LIRC CVS - problem
    Nainstalovat gcc-c++ ? ;-)
    31.10.2004 10:46 PorGr | skóre: 16
    Mam nainstalovano gcc-c++ 3.41 a soucasne i 2.96 (balicky).
    31.10.2004 11:01 jm
    Zkusit aktualni autoconf, automake a libtool, jinak me nenapada nic. At zije MDK. :-(
    31.10.2004 11:10 PorGr | skóre: 16
    Jo jo....at zije :-(. Autoconf, automake a libconf mam ve verzich, ktere jsou pozadovany na strance www.lirc.org/cvs.html.

uz drive jsem absenci modulu pro lirc hlasil jako bug na mandrake.cz - rikali, ze Mandrakesoft ztratil vyvojare pro jadro a dlouhou dobu hledali nekoho noveho; veri, ze snad v pristich verzich uz to bude OK.

Mandrake mi absolutne sedi, az na tyhle drobnosti.
    31.10.2004 11:18 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Auto* na to nemá vliv (ani vůbec je nemusíš mít), dokud se nesnažíš znovu vygenerovat configure, Makefile.in, etc. Což stejně nedělej.
    31.10.2004 11:17 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Začni používat pre tag, ať se to dá číst. Napsat < namísto LEVA ZAVORKA je taky snažší a dává ten správný výsledek...

K věci. gcc-2.96 neexistuje, to je redhatí blamáž... cc1plus má být v balíčku cpp (nejspíš), hlavně stejné verze, jaké máš kompilátor c++. Pokud máš cc1plus (tj. gcc-c++) ve stejné verzi jako cpp, opravdu tam je, tak bych se podíval, odkud se ho ksakru snaží cpp spouštět:
    strace -e trace=stat64 /lib/cpp -x c++ </dev/null
    i když v této fázi to už stejně znamená nějakou rozes..nou instalaci...
    31.10.2004 11:36 jm
    Ono vubec kdovi jak co se tam deje... To je MDK 10.1? Proc je tam jako defaultni gcc 3.4.1, ktere neuznali jako dostatecne stable pro x86 ani v Gentoo, to vazne nechapu. Patrne nejaky dalsi pokus na uzivatelich.
    31.10.2004 11:38 pasmen | skóre: 45 | blog: glob | Praha
    Zjevne si z Gentoo neberou priklad (ani nevim proc by meli).
    31.10.2004 11:42 jm
    Mozna proto, ze "tested on users" pristup se jiz nekolikrat neosvedcil.
    31.10.2004 11:42 PorGr | skóre: 16
    Diky za rady, vytky si vezmu k srdci.

Pomohlo odstraneni balicku gcc-2.96. Nyni je vse ve spravne verzi 3.4.1. Kompilace i instalace probehla v poradku, ALE je tu dalsi problem, a to tento:

FATAL: Error inserting lirc_gpio (/.......): Invalid module format.

Odtud uz zrejme cesta nevede, nebo ano?
    31.10.2004 11:46 jm
    Uff. Vylezly z toho vubec moduly pro 2.6? Jmenuje se ten soubor lirc_gpio.ko ?
    31.10.2004 11:50 PorGr | skóre: 16
    Ano, moduly maji spravny nazev s priponou .ko lirc_dev.ko a lirc_gpio.ko.
    31.10.2004 12:21 PorGr | skóre: 16
    Jeste mam jeden dotaz - nenapada te, proc se moduly pro lirc nezkompilovaly pri make modules? (kristalova koule :-)).
    31.10.2004 13:14 PorGr | skóre: 16
    Ne, opravdu neni mozne provozovat LIRC na mandrake 10.1. Po nabootovani s jadrem 2.6.3, ktere LIRC obsahuje se zase nevytvori zarizeni v /dev (v 10.0 se vytvarelo samo po modprobe lirc_gpio).
    31.10.2004 14:03 PorGr | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše FUNKCNI LIRC NA MDK 10.1 - omezeni
    Tak, rad bych uzavrel tuto velice dlouhou diskuzi navodem, jak zprovoznit LIRC na Mandrake 10.1.

1. S jadrem 2.6.8.1, dodavanym v distribuce se mi nepovedlo zkompilovat moduly lirc_dev a lirc_gpio.

2. Nebylo mozno ani uspesne zkompilovat CVS verzi LIRC ziskanou z webu lirc. Moduly nebylo mozno nahrat (FATAL: Error inserting lirc_gpio (/.......): Invalid module format).

3. Pouzil jsem tedy jadro z Mandrake 10.0 (2.6.3 - pouzivejte vzdy aktualni jadro z adresare updates), ktere obsahuje jiz zkompilovane moduly.

4. Z cookera jsem pouzil balicky lirc a liblirc (verze 0.6.6 -7).

5. Dale jsem postupoval podle drive vytvoreneho navodu. Bylo nutno pozmenit soubor /etc/sysconfig/lircd - viz bod 6.

6. Bylo nutno jeste vytvorit zarizeni pro LIRC (v mdk10.0 se vytvarelo automaticky pri nahravani modulu). Pouzil jsem prikaz "makedev lirc" - cesta k zarizeni, kterou je nutno zapsat do /etc/sysconfig/lircd, je pak /dev/lirc/lirc.

7. Dalsi postup jiz podle vyse uvedeneho odkazu na navod.

Je ovsem nutno rici, ze toto reseni nevidim jako systemove a bude treba najit takove, ktere ma zivotnost delsi nez je zivotnost Mandrake 10.0.

Na zaver bych rad podekoval vsem ucastnikum diskuze za jejich prispevky a rady.

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.