abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
    dnes 03:11 | Komunita

Linux Foundation zveřejnila Výroční zprávu za rok 2025 (pdf). Příjmy Linux Foundation byly 311 miliónů dolarů. Výdaje 285 miliónů dolarů. Na podporu linuxového jádra (Linux Kernel Project) šlo 8,4 miliónu dolarů. Linux Foundation podporuje téměř 1 500 open source projektů.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 02:11 | Zajímavý článek

Jean-Baptiste Mardelle se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 25.12.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení také na Flathubu.

dnes 02:00 | Nová verze

OpenZFS (Wikipedie), tj. implementace souborového systému ZFS pro Linux a FreeBSD, byl vydán ve verzi 2.4.0.

dnes 01:00 | IT novinky

Kriminalisté z NCTEKK společně s českými i zahraničními kolegy objasnili mimořádně rozsáhlou trestnou činnost z oblasti kybernetické kriminality. V rámci operací OCTOPUS a CONNECT ukončili činnost čtyř call center na Ukrajině. V prvním případě se jednalo o podvodné investice, v případě druhém o podvodné telefonáty, při kterých se zločinci vydávali za policisty a pod legendou napadeného bankovního účtu okrádali své oběti o vysoké finanční částky.

Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 14:44 | IT novinky

Na lepší pokrytí mobilním signálem a dostupnější mobilní internet se mohou těšit cestující v Pendolinech, railjetech a InterPanterech Českých drah. Konsorcium firem ČD - Telematika a.s. a Kontron Transportation s.r.o. dokončilo instalaci 5G opakovačů mobilního signálu do jednotek Pendolino a InterPanter. Tento krok navazuje na zavedení této technologie v jednotkách Railjet z letošního jara.

Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 12:22 | Bezpečnostní upozornění

Rozšíření webového prohlížeče Urban VPN Proxy a další rozšíření od stejného vydavatele (např. 1ClickVPN Proxy, Urban Browser Guard či Urban Ad Blocker) od července 2025 skrytě zachytávají a odesílají celé konverzace uživatelů s AI nástroji (včetně ChatGPT, Claude, Gemini, Copilot aj.), a to nezávisle na tom, zda je VPN aktivní. Sběr probíhá bez možnosti jej uživatelsky vypnout a zahrnuje plný obsah dotazů a odpovědí, metadata relací i

… více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 05:22 | Zajímavý software

QStudio, tj. nástroj pro práci s SQL podporující více než 30 databází (MySQL, PostgreSQL, DuckDB, QuestDB, kdb+, …), se stal s vydáním verze 5.0 open source. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu pod licencí Apache 2.0.

Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 04:55 | Nová verze

Byla vydána nová verze 259 správce systému a služeb systemd (Wikipedie, GitHub).

včera 02:55 | Zajímavý článek

Cloudflare Radar poskytuje aktuální informace o globálním internetovém provozu, útocích nebo trendech. Publikován byl celkový přehled za rok 2025. Globální internetový provoz vzrostl v roce 2025 o 19 %.

17.12. 15:22 | IT novinky

Správní rada americké mediální skupiny Warner Bros. Discovery (WBD) podle očekávání odmítla nepřátelskou nabídku na převzetí od firmy Paramount Skydance za 108,4 miliardy dolarů (2,25 bilionu Kč). Paramount podle ní neposkytl dostatečné finanční záruky. Akcionářům proto doporučuje nabídku od Netflixu.

Kdo vám letos nadělí dárek?
     (0%)
     (0%)
     (0%)
     (0%)
     (0%)
     (0%)
     (50%)
     (50%)
     (0%)
    Celkem 2 hlasů
     Komentářů: 5, poslední dnes 01:31
    Rozcestník

Vložit další komentář
    13.1.2005 08:44 b0dYn
    Rozbalit Rozbalit vše bodyn@kve.cz
    K tem licencim nase zakony take nedovoluji zvdat se dusevniho vlastnictvi a dokonce jej nemuze vlastnit ani firma ale pouze clovek ktery to vytvoril ;o)

b0
    13.1.2005 09:38 Pavel Francirek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: bodyn@kve.cz
    Mam pocit, ze firma ma copyright na praci sveho zamestnance. Ale uz je to dyl, co jsem to resil :-)
    13.1.2005 15:52 lubos
    Uplne plny myslim nema.
    13.1.2005 21:19 Jetty
    Copyright naše právo nezná :-) Ale autorem podle zákona je vždy autor :-), autorství se nelzve vzdát, a firma vykonává některá práva za vyplývající z autorského práva za své zaměstnance - např. licencování autorského díle (tj. prodej).
    13.1.2005 21:22 dawyd
    Autor-zamestnanec, pokud si pamatuju dobre, je stale drzitelem "copyrightu" (nic takoveho zakon nedefinuje :-)), ale vykon prav pripada zamestnavateli... totez plati pro autorske dilo vytvorene na zakazku, napr. smlouvou o dilo.
    13.1.2005 23:24 Petr Adamek
    Náš autorský zákon momentálně rozeznává jednak osobnostní autorská práva a jednak majetková autorská práva. Nositelem osobnostních autorských práv je vždy fyzická osoba která dílo vytvořila a tato práva nelze převést ani zcizit. Prakticky to znamená, že mám jako autor právo být označen za autora díla a kdykoliv mohu požádat soud, aby mé autorství potvrdil. Zároveň se za autora mého díla nemůže označit někdo jiný, a to ani tehdy, pokud bych mu to povolil. A samozřejmě se nemohu svého autorství vzdát.

Naopak majetková práva reprezentují všechna ostatní práva k dílu, tj. naříklad právo s dílem nakládat, licencovat jej, prodávat jej apod.

Pokud jsem dílo vytvořil jako soukromá osoba, držím majektová i osobnostní práva, ale pokud jsem jej vytvořil jako zaměstanec, jde o tzv. zaměstnanecké dílo a já držím pouze osobnostní práva, zatímco majetková práva drží můj zaměstnavatel. V této souvislosti je zajímavý také fakt, že pokud vytvořím dílo na zakázku, má toto dílo také charakter zaměstneckého díla a držitelem majetkových práv je ten, kdo si dané dílo objednal.

BTW, nejsem právník, ale takto jsem to pochopil při čtení zákona a několika souvisejících článků, takže snad nešířím bludy :-).
    14.1.2005 10:53 jm
    Rozbalit Rozbalit vše AZ
    Ano, takhle presne to je...
    13.1.2005 08:46 rastos | skóre: 63 | blog: rastos
    Rozbalit Rozbalit vše Toto ma dostalo
    Till Harbaum připojil akcelerometr do svého Palm Pilota a napsal hru, ve které kutálíš kuličkou pomocí naklánění dlaně, v níž Palm držíš. http://www. harbaum.org/till/palm/adxl202/index.html
    13.1.2005 13:23 ivdo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Toto ma dostalo
    a ještě jedno hodně zajímavé využití pro akcelerometry (ADXL202-EB) interface pro autopilota a Foto z testování Omlouvám se za trochu oftopic, ale nedalo mi to.

Takže někteří už čidlo už v notebooku mají :-)
    13.1.2005 15:53 lubos
    Rozbalit Rozbalit vše akcelerometry
    Podle uvedeneho pdfka od ibm to neni cidlo v HDD ale v notebooku ovsem HDD je asi nejak spec. upraven (zrejme firmware). Ta prvni veta z konference je matouci .. "Moderní ThinkPady mají v pevných discích akcelerometry"
    13.1.2005 16:37 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: akcelerometry
    No jo, v další zprávě už je to uvedeno na pravou míru. To už však v KT nebylo a mě nenapadlo to kontrolovat...
    14.1.2005 10:15 lubos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: akcelerometry
    To je v pohode. Chvili jsem si myslel, ze bych mohl snad koupit disk ibm(hitachi) a mit cidlo i v ne ibm notase :)

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.