abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
    včera 15:00 | Zajímavý článek

Byl publikován přehled vývoje renderovacího jádra webového prohlížeče Servo (Wikipedie) za uplynulé dva měsíce. Servo zvládne už i Gmail. Zakázány jsou příspěvky generované pomocí AI.

Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    9.5. 17:22 | Nová verze

Raspberry Pi Connect, tj. oficiální služba Raspberry Pi pro vzdálený přístup k jednodeskovým počítačům Raspberry Pi z webového prohlížeče, byla vydána v nové verzi 2.5. Nejedná se už o beta verzi.

Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    9.5. 15:22 | Komunita

Google zveřejnil seznam 1272 projektů (vývojářů) od 185 organizací přijatých do letošního, již jednadvacátého, Google Summer of Code. Plánovaným vylepšením v grafických a multimediálních aplikacích se věnuje článek na Libre Arts.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.5. 19:22 | Nová verze

Byla vydána (𝕏) dubnová aktualizace aneb nová verze 1.100 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a videi v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.100 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

8.5. 18:00 | Nová verze

Open source platforma Home Assistant (Demo, GitHub, Wikipedie) pro monitorování a řízení inteligentní domácnosti byla vydána v nové verzi 2025.5.

8.5. 01:22 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.5. 00:55 | Zajímavý projekt

PyXL je koncept procesora, ktorý dokáže priamo spúštat Python kód bez nutnosti prekladu ci Micropythonu. Podľa testov autora je pri 100 MHz približne 30x rýchlejší pri riadeni GPIO nez Micropython na Pyboard taktovanej na 168 MHz.

vlk | Komentářů: 0
    7.5. 19:44 | Nová verze

Grafana (Wikipedie), tj. open source nástroj pro vizualizaci různých metrik a s ní související dotazování, upozorňování a lepší porozumění, byla vydána ve verzi 12.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci.

7.5. 17:33 | Nová verze

Raspberry Pi OS, oficiální operační systém pro Raspberry Pi, byl vydán v nové verzi 2025-05-06. Přehled novinek v příspěvku na blogu Raspberry Pi a poznámkách k vydání. Pravděpodobně se jedná o poslední verzi postavenou na Debianu 12 Bookworm. Následující verze by již měla být postavena na Debianu 13 Trixie.

7.5. 05:33 | Komunita

Richard Stallman dnes v Liberci přednáší o svobodném softwaru a svobodě v digitální společnosti. Od 16:30 v aule budovy G na Technické univerzitě v Liberci. V anglickém jazyce s automaticky generovanými českými titulky. Vstup je zdarma i pro širokou veřejnost.

Ladislav Hagara | Komentářů: 17
    Jaký filesystém primárně používáte?
     (57%)
     (1%)
     (8%)
     (22%)
     (4%)
     (2%)
     (3%)
     (1%)
     (1%)
     (3%)
    Celkem 580 hlasů
     Komentářů: 26, poslední 8.5. 09:58
    Rozcestník

Dotaz: utf8 font v konzoli

5.2.2005 19:42 VORNER | skóre: 3 | Turnov
    utf8 font v konzoli
    Přečteno: 419×
    Nedávno mi došla trpělivost s podivnými znaky s háčky a jinými takovými věcmi. Proto sem začal nastavovat locales a dostal jsem se do celkem slušného stavu. Funguje mi kompletně celé grafické rozhraní (pokud pominu skype, který ale s linuxem má společné jen to, že v něm jde spustit). Problém nastane, když se přepnu do textového rozhraní. Mnou napsané znaky vypadají správně, ale znaky produkované např. ls -l jsou špatně. Místo např. ů se mi zobrazí dva divné znaky (jak vypadají záleží na zvoleném fontu). Nevíte někdo o fontu pro textový režim, který by správně zobrazoval české znaky, když mám nastavené locales na cs_CZ.utf8? (Mimochodem, anglicky mluvící programy mě vyhovují více, ale nepodařilo se mi přimět počítač k tomu, abych jé mohl psaát česky a on načetl anglické zprávy, ani LC_MESSAGES nastavené na angličtinu nepomohly) Děkuji
    Windows are like... windows - shiny at the begining, by time getting dirty, and fragile.

Odpovědi

5.2.2005 19:49 jm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: utf8 font v konzoli
    LatArCyrHeb-16
    Vašek Lorenc avatar 5.2.2005 20:34 Vašek Lorenc | skóre: 27
    LANG=en_US
    LC_CTYPE=cs_CZ
    LC_NUMERIC="en_US"
    LC_TIME="en_US"
    LC_COLLATE="en_US"
    LC_MONETARY="en_US"
    LC_MESSAGES="en_US"
    LC_PAPER="en_US"
    LC_NAME="en_US"
    LC_ADDRESS="en_US"
    LC_TELEPHONE="en_US"
    LC_MEASUREMENT="en_US"
    LC_IDENTIFICATION="en_US"
    LC_ALL=

-- psát se dá česky, ale systém jinak funguje anglicky..
    ...včetně majestátného loosa
    5.2.2005 21:28 Petr Šobáň | skóre: 80 | blog: soban | Olomouc
    Čeština UNICODE v RH - FC

SYSFONT="latarcyrheb-sun16"
    6.2.2005 11:07 VORNER | skóre: 3 | Turnov
    No, psal jsem, že mám nastavené cs_CZ.utf8. Tyhle fonty jsem již zkoušel a mají dva problémy: A) Vypadají divně, B) Píší uplně stejně špatné znaky jako např. lat2 nebo iso02 fonty. Ale to nastavení locales vypadá, že by mohlo fungovat. Děkuji.
    Windows are like... windows - shiny at the begining, by time getting dirty, and fragile.
    6.2.2005 11:11 jm
    Vyse uvedene nastaveni locales neni pro UTF-8. Fonty sice mozna vypada divne, ale funguje spravne, vlastni font si kvuli tomu vytvoret nebudu a zadny jiny pouzitelny jsem nenasel.
    6.2.2005 11:41 VORNER | skóre: 3 | Turnov
    Nevím, co tím myslíš, že není pro utf8. Pro co jin0ho by bylo locale "cs_CZ.utf8"? A to, že fungují není pravda. Když mám místo "ú" "|=", tak to nefunguje. Já jinými slovy sháním nějaký font, který by UTF8 uměl zobrazit v textovém režimu, nebo to nějak namapovat, ale to jen a pouze v textovém režimu, nikde jinde. terminál v xkách mi běhá bez problémů.
    6.2.2005 11:47 jm
    Ach jo, myslel jsem tento prispevek. A jinak me ten font v konzoli bez problemu funguje, cili zrejme spatne nastaveni.
    6.2.2005 23:57 Petr Šobáň | skóre: 80 | blog: soban | Olomouc
    Přepnuls konzoli do unicode ? Nahrát správný font ? Zavést správnou klávesovou mapu a zde je problém mapy nejsou v unicode takže tam musí být parametr -u ?

PS. Mě pod FC3 fungují všechny konzole pod unicode OK a font se mi nezdá být blbý.
    UNICODE_START(1)                                             UNICODE_START(1)

NAME
           unicode_start - put keyboard and console in unicode mode

SYNOPSIS
           unicode_start [font [umap]]

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.