Byl publikován přehled vývoje renderovacího jádra webového prohlížeče Servo (Wikipedie) za uplynulé dva měsíce. Servo zvládne už i Gmail. Zakázány jsou příspěvky generované pomocí AI.
Raspberry Pi Connect, tj. oficiální služba Raspberry Pi pro vzdálený přístup k jednodeskovým počítačům Raspberry Pi z webového prohlížeče, byla vydána v nové verzi 2.5. Nejedná se už o beta verzi.
Google zveřejnil seznam 1272 projektů (vývojářů) od 185 organizací přijatých do letošního, již jednadvacátého, Google Summer of Code. Plánovaným vylepšením v grafických a multimediálních aplikacích se věnuje článek na Libre Arts.
Byla vydána (𝕏) dubnová aktualizace aneb nová verze 1.100 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a videi v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.100 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.
Open source platforma Home Assistant (Demo, GitHub, Wikipedie) pro monitorování a řízení inteligentní domácnosti byla vydána v nové verzi 2025.5.
OpenSearch (Wikipedie) byl vydán ve verzi 3.0. Podrobnosti v poznámkách k vydání. Jedná se o fork projektů Elasticsearch a Kibana.
PyXL je koncept procesora, ktorý dokáže priamo spúštat Python kód bez nutnosti prekladu ci Micropythonu. Podľa testov autora je pri 100 MHz približne 30x rýchlejší pri riadeni GPIO nez Micropython na Pyboard taktovanej na 168 MHz.
Grafana (Wikipedie), tj. open source nástroj pro vizualizaci různých metrik a s ní související dotazování, upozorňování a lepší porozumění, byla vydána ve verzi 12.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci.
Raspberry Pi OS, oficiální operační systém pro Raspberry Pi, byl vydán v nové verzi 2025-05-06. Přehled novinek v příspěvku na blogu Raspberry Pi a poznámkách k vydání. Pravděpodobně se jedná o poslední verzi postavenou na Debianu 12 Bookworm. Následující verze by již měla být postavena na Debianu 13 Trixie.
Richard Stallman dnes v Liberci přednáší o svobodném softwaru a svobodě v digitální společnosti. Od 16:30 v aule budovy G na Technické univerzitě v Liberci. V anglickém jazyce s automaticky generovanými českými titulky. Vstup je zdarma i pro širokou veřejnost.
title Windows rootnoverify (hd0,4) makeactive chainloader +1tim by se ti mela pridat polozka do menu ktera spusti zavadec windowsu (psal jsem to z hlavy, tak omluv pripadnou nefunkcnost)
Disk /dev/hda: 120.0 GB, 120034123776 bytes 255 heads, 63 sectors/track, 14593 cylinders Units = cylindry of 16065 * 512 = 8225280 bytes Zařízení Boot Start End Blocks Id System /dev/hda1 * 1 1337 10739421 83 Linux /dev/hda2 1338 14592 106470787+ f W95 Ext'd (LBA) /dev/hda5 1338 7711 51199123+ 7 HPFS/NTFS /dev/hda6 7712 14592 55271601 7 HPFS/NTFS
doporucuje spravit malu 1. primarnu particiu Zbytecne, dnes vetsinou neni potreba. Delalo se to na starych systemech,Mozna neni nutne, ale kdyz mas pak vice distribuci muzes sdilet /boot nezavisle na distribuci - a kdyz je prave tam instalace GRUBU, tak mas jistotu, ze at delas s jednim OS co chces, vzdycky nabootujes do nejakeho jineho. Plati i pro dualboot s Windows nebo trial :) s FBSD. Prave nez se clovek usadi a experimentuje, bych takovou zvlastni malou primarni partici /boot velice doporucil. Maximalne se mi osvedcila a nenapada me nejaka nevyhoda.
protoze je tam nainstalovan GRUB Osobne davam grub treba do mbr. Jakou ma souvislost pojmenovani souboru s jadrem s tim ze mam samostatnou partisnu?
ls /boot/grub device.map jfs_stage1_5 pxegrub stage2.old e2fs_stage1_5 mbr.hda.2547 reiserfs_stage1_5 usage.txt fat_stage1_5 menu.lst splash.xpm.gz vstafs_stage1_5 ffs_stage1_5 menu.lst.old.2547 stage1 xfs_stage1_5 grub.conf minix_stage1_5 stage2 grub.conf.sample nbgrub stage2.netboottohle se vam veslo do mbr? :) dale mam v /boot napr. tohle:
kernel-2.6.10-gentoo-r4 kernel-2.6.9-gentoo-r13kdyz treba zkousim nove jadro, tak nejakou dobu pouzivam dualboot (staci pridat par radku do /boot/grub/menu.lst):
title Gentoo Linux 2.6.10-r4 root (hd0,1) kernel /kernel-2.6.10-gentoo-r4 root=/dev/hdc7kdyz budu chtit pridat slackware tak si pridam treba
kernel /kernel-2.6.10-slackware root=/dev/hdc15kdyz se rozhodnu gentoo zlikvidovat (vsechno na hdc7, zbyde mi /boot s jadrem slackware a GRUB neporuseny ... pouze nepujde bootovat do gentoo. totez kdybych chtel formatovat znovu vsechny logicke partice - zustane mi boot s GRUB a moznost bootovat do windows na hda1 i do freebsd na hda3 (neboli hd0,2,a podle GRUB). Nemusim tak pred zmenou GRUB kopirovat a prepisovat jeho umisteni. Nehlede na to, za mam linux na druhem harddisku, ktery taky muzu odstranit.
Jak jen to vzacne misto v tabulce disku vyuzit... Jakkoliv, bohuzel casto narazim na zaplacanou tabulku rozdeleni disku a clovek pak musi slozite presouvat a mazat oddily.Prave z tohoto duvodu je podle me lepsi mit 4 primarni partice definovany uz od pocatku. Do jedne dam Windows, do druhe FreeBSD, do treti /boot a ctvrta pak obsahne vsechny logicke, kam muze prijit linuxu kolik se zlibi ... ta treti je tam jinak navic a nevyuzita. I kdyz se jiste da vyuzit pro nejaky dalsi exoticky OS, /boot mi tam momentalne rozhodne misto nezabira.
A jak se taková malá 1. primární particie vlastně udělá ?
Mimochodem, mám k dispozici několik pozvánek na Gmail. Nechce někdo nějakou ?Zařízení Boot Start End Blocks Id System /dev/hda1 * 1 1337 10739421 83 Linux /dev/hda2 1338 14592 106470787+ f W95 Ext'd (LBA) /dev/hda5 1338 7711 51199123+ 7 HPFS/NTFS /dev/hda6 7712 14592 55271601 7 HPFS/NTFSPři instalaci WIN XP jsem jej rozdělil na 3 části. C,D a F. Tj. hda1, hda5, hda6 Už tam mi zbylé oddíly C a D označoval instalátor jako hda5 a hda6. Tudiz F bylo hda1. Při ruční úpravě oddílů jsem smazal oddíl F. Nebo-li hda1, pod Windows oznaceny pravdepobne jako C. Nadeje umira posledni: Primountujte si hda5 a hda6 a podivejte se, co na nich je. Jestli mezi nimi najdete vas oddil s Windows, pridejte si jej do GRUBU, tak jak radil uz nekdo prede mnou. Pokud Windows nenejdete, muzete si zacit sypat popel na hlavu, nebo udelat neco moc oskliveho instalatoru Fedory.
title Windows rootnoverify (hd0,4) makeactive chainloader +1což mi ostatně udělal i instalátor Fedory, ale nefunguje to. Už jsem tu popisoval co se stane, když se pokusím WIN XP přes Grub spustit. Sekne se to. Může mi prosím někdo vysvětlit příkaz
rootnoverify (hd0,4). Jak to že mi každý radí uvést v něm
hd0, když WIN mám na hda5. A proč se vlastně uvádí
hd0,4.
Zařízení Boot Start End Blocks Id System /dev/hda1 * 1 1337 10739421 83 Linux /dev/hda2 1338 14592 106470787+ f W95 Ext'd /dev/hda5 * 1338 7711 51199123+ 7 HPFS/NTFS /dev/hda6 * 7712 14592 55271601 7 HPFS/NTFS???
OB# grub.conf generated by anaconda # # Note that you do not have to rerun grub after making changes to this file # NOTICE: You do not have a /boot partition. This means that # all kernel and initrd paths are relative to /, eg. # root (hd0,0) # kernel /boot/vmlinuz-version ro root=/dev/hda1 # initrd /boot/initrd-version.img #boot=/dev/hda default=1 timeout=5 splashimage=(hd0,0)/boot/grub/splash.xpm.gz hiddenmenu title Fedora Core (2.6.9-1.667) root (hd0,0) kernel /boot/vmlinuz-2.6.9-1.667 ro root=LABEL=/ rhgb quiet initrd /boot/initrd-2.6.9-1.667.img title Win XP map (hd0) (hd1) map (hd1) (hd0) rootnoverify (hd1,4) chainloader +1Předem díky za jakékoliv rady.
# grub.conf generated by anaconda # # Note that you do not have to rerun grub after making changes to this file # NOTICE: You do not have a /boot partition. This means that # all kernel and initrd paths are relative to /, eg. # root (hd0,0) # kernel /boot/vmlinuz-version ro root=/dev/hda1 # initrd /boot/initrd-version.img #boot=/dev/hda default=1 timeout=5 splashimage=(hd0,0)/boot/grub/splash.xpm.gz hiddenmenu title Fedora Core (2.6.9-1.667) root (hd0,0) kernel /boot/vmlinuz-2.6.9-1.667 ro root=LABEL=/ rhgb quiet initrd /boot/initrd-2.6.9-1.667.img title Win XP rootnoverify (hd1,4) makeactive chainloader +1
Tak na kterem disku jsou vlastne ty Windows?! Na patem oddile druheho disku???title Win XP rootnoverify (hd1,4)
rootnoverify (hd1,4)je samozřejmně blbost, která mi tam zůstala po mém zkoušení. Ale i když to opravím na
rootnoverify (hd0,4)problém zůstává dál. Omlouvám se, ale zapomněl jsem to přepsat na správnou hodnotu, když jsem to dával sem na diskusi.
geometry (hd0)a to by melo ukazat rozdeleni disku ala grub. Najdete v nem vasi windows oblast a zkuste (porad na konzoli)
rootnoverify (hd0,???) makeactive chainloader +1 bootPokud to nepujde, tak jsete zkuste schovat vsechny linuxovy oblasti prikazem hide (hd0,???). Mimochodem, rootnoverify dela to samy jako root (nastavi z ktery oblasti se bude bootovat), ale nepokusi se ji namountovat. Az (jestli) se povede, tak to prepiste to grub.conf.
default=0 timeout=10 splashimage=(hd0,1)/grub/splash.xpm.gz title Fedora Core (2.6.10-1.12_FC2) root (hd0,1) kernel /vmlinuz-2.6.10-1.12_FC2 ro root=LABEL=/ rhgb initrd /initrd-2.6.10-1.12_FC2.img title W2000 map (hd0,0) (hd1,0) map (hd1,0) (hd0,0) rootnoverify (hd1,0) chainloader +1
makeactive
?
Tiskni
Sdílej: