abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
    dnes 15:00 | Komunita

Canonical Launchpad vypíná systém správy verzí Bazaar. Vývojáři mohou své repozitáře do 1. září přemigrovat na Git.

Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 13:22 | Nová verze

Byla vydána nová verze 2.53.21 svobodného multiplatformního balíku internetových aplikací SeaMonkey (Wikipedie). Přehled novinek v poznámkách k vydání.

Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 12:33 | Komunita Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    dnes 11:22 | Komunita

Na Indiegogo byla spuštěna kampaň na podporu linuxového telefonu Liberux NEXX s osmijádrovým procesorem Rockchip RK3588S, 32 GB LPDDR4x RAM a 6.34″ 2400×1080 OLED displejem. Cena telefonu je 1 310 eur.

dnes 11:11 | Komunita

Miro Hrončok vyhrál volby do Fedora Council. Mezi sedmi kandidáty, kteří se ucházeli o dvě křesla, nakonec získal nejvíce hlasů - 1089. Česká komunita má tak po delší době opět zástupce v nejvyšším orgánu Fedory.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Zajímavý software

Redox OS (Wikipedie), tj. mikrokernelový unixový operační systém naprogramovaný v programovacím jazyce Rust, nově podporuje X11 a GTK 3.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 02:55 | IT novinky

Dnes po celém světě startuje prodej herní konzole Nintendo Switch 2.

Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 14:33 | Zajímavý článek

Stovky Indů předstíraly, že jsou neuronová síť. Vzestup a pád Builder.ai.

Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 13:33 | Komunita

Při operaci Pavučina, tj. rozsáhlé diverzní akci ukrajinských bezpečnostních sil, provedené 1. června 2025, při které byly bezpilotními kvadrokoptérami napadeny ruské strategické letecké základny hluboko na území Ruské federace, byl použít [𝕏] svobodný software ArduPilot (Wikipedie). Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu pod licencí GNU GPLv3.

Ladislav Hagara | Komentářů: 28
    včera 10:44 | Zajímavý článek

V polovině května uplynul jeden rok od spuštění aukcí CZ domén, které provozuje sdružení CZ.NIC. Hlavním cílem bylo zpřístupnit uvolňované domény z registru (po expiraci nebo smazání) většímu okruhu zájemců. Před spuštěním aukcí se totiž k takovým doménám dostávalo jen několik málo subjektů, které uvolňované domény „odchytávaly“ s velkou úspěšností díky automatizovaným systémům k tomu připraveným. Běžný zájemce neměl reálnou šanci

… více »
    Jaký je váš oblíbený skriptovací jazyk?
     (55%)
     (33%)
     (7%)
     (2%)
     (0%)
     (0%)
     (3%)
    Celkem 209 hlasů
     Komentářů: 14, poslední 2.6. 08:30
    Rozcestník

Dotaz: X.org "nenajede" uplne

Ku8aZ avatar 18.2.2005 22:51 Ku8aZ | skóre: 17
    X.org "nenajede" uplne
    Přečteno: 187×
    Vim, ze je jako problem hned o vlakno niz, ale nikdo tam nesdelil zadnou konstruktivni odpoved, navic je ten problem trosku jiny. Takze:

OS: Gentoo, cerstve kompilovane podle navodu. Zkompiloval jsem posledni xorg-x11-6.8.2 a zkusil je spustit. Nakopiroval jsem tam konfiguraky z predchozi (funkcni) instalace a zkusil spustit. Xka nabehla, ale jen do cerne obrazovky s kurzorem. Zadna chyba, v logu vubec nic. Ve /var/log/messages jsem potom zjistit neco na zpusob
    Unknown PAM_UNIT: <DISPLAY>
    Unknown PAM_UNIT: <XAUTHORIZATION>

Po kratke konzultaci s clovekem znalym mi poradil, ze na desktop s jednim uzivatelem PAM nepotrebuju, tak jsem vse prekompiloval bez jeho podpory a.....porad nic!! :-( Nevite kde hledat chybu? V konzoli to vypada asi takto:
    # echo $DISPLAY

# echo $XAUTHORIZATION

takze to vypada, ze nejsou ty promenne vubec nastavene. Ta chyba s PAM na me vybafla hned pri prvnim nalogovani do zakladniho systemu, takze mi to tam asi neco nahlodalo a ja ted nevim co. Nereaguje vubec nic...xinit, X, startx....porad stejny vysledek. Po startx se mi Fluxbox spousti (vidim to podle logovacich vypisu z jeho spousteciho souboru), ale nespusti se vlastni WM.

Jsem z toho blazen, necham si poradit od zkusenejsich :-)
    Čeho se vlastně člověk bojí, když se bojí tmy...? jabber: ku8az AT jabbim.cz

Odpovědi

18.2.2005 23:48 Petr Šobáň | skóre: 80 | blog: soban | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: X.org "nenajede" uplne
    Pokud je černá obrazovka s kurzorem tak asi X ka běží no a teď v nich musíte něco spustit tj nějakej WM :-)

Takže ten fluxbox zapíše co do svého logu ? Spustite exec /usr/X11R6/bin/fluxbox -log ~/.fluxbox/log :-)
    Ku8aZ avatar 18.2.2005 23:54 Ku8aZ | skóre: 17
    Blbej zase nejsem :-D v .xinitrc mam
    exec startfluxbox
    a v jeho startovacim souboru mam par aplikaci (vsechny jsou samozrejme nainstalovane!) a nakonec to
    exec fluxbox -log ~/.fluxbox/fluxbox-log
    Jak rikam, ten soubor jsem ladil a az po spusteni FB se vse provedlo. Ale vypada to, ze ty X proste nemaji rady zadny WM :-(

A netvrdte mi, ze to znamena, ze je dobre nakonfigurovany X server. Ten dobre nakonfigurovany je, to ja vim. Ale proste nespousti zadny WM, ani twm!
    Ku8aZ avatar 18.2.2005 23:58 Ku8aZ | skóre: 17
    Fluxbox nema v logu NIC! Rekl bych, ze to bude mit nejakou souvislost s tou promennou DISPLAY a XAUTHORITY. Nebo pred spustenim X tyto promenne nastavene nejsou? :-/
    19.2.2005 00:03 Michal Marek (twofish) | skóre: 55 | blog: { display: blog; } | Praha
    Ty proměnné nastavuje xinit, .xinitrc je za normálních okolností zdědí. Před startem X nastavené nejsou.
    19.2.2005 00:06 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    zkus si zakomentovat radky v
    /etc/security/pam_env.conf

ktere se tykaji DISPLAY i XAUTHORIZATION
    19.2.2005 00:13 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    XAUTHORITY, sorry ... vubec, zakomentuj tam vsecko :)
    Ku8aZ avatar 19.2.2005 00:25 Ku8aZ | skóre: 17
    Bohuzel, tohle nepujde...jak uz jsem napsal, vse je zkompilovano bez podpory PAM a PAM jsem unmergnul do vecnych lovist... Ted jsem taky zjistil, ze jsou ty promenne nastavovany az potom. A ve velice ukecanem logu se mi objevovalo toto:
    select returned 1
    select returned 1
    select returned 1
    ...

a to az do doby, nez jsem ten server ukoncil. A zere obcas 100% vykonu procesoru, takze to vypada, ze tam neco hnije...ale co?! Porovnaval jsem to s funkci konfiguraci a vypadalo to stejne. Tak ted zkousim kompilovat starsi verzi (6.8.0), ale moc neverim, ze by to dopadlo jinak :-( Sakra, ja chci pokracovat v instalaci systemu a ne si hrat s takovou debilni chybou!!!
    19.2.2005 00:36 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    a.....porad nic!!
    Nejak jsi nenapsal, co ti to pise v logu pote, co jsi odhodil podporu pam. co jsem psal, se tyka te hlasky, cos vypsal. pricin, proc nenabehnout Xka, muze byt spousta, napr. spatne nastavena frekvence monitoru v xorg.conf... kristalovou kouli nemam ;)
    Ku8aZ avatar 19.2.2005 00:45 Ku8aZ | skóre: 17
    kristalovou kouli nemam ;)
    Ocenuji tvou pomoc, ale precti si to prosim poradne:
  • konfigurace je spravna - overena, fungovala pred naformatovanim disku bez jedineho steku
  • X do logu nezapisou vubec nic (krome nejakych (WW) o spatne ceste k nejakym fontum, ale to psalo vzdycky, tim to nebude). Jen pri vyssim verbose je tam vyse uvedene
    select returned 1
    nez to tipnu
  • zmena oproti PAM je ta, ze mi to pouze nepise vyse zminenou chybu po startu do logu
  • a Xka nabehnou!! Ale potom nic jineho...WM, programy...proste nic :-(
  • Čeho se vlastně člověk bojí, když se bojí tmy...? jabber: ku8az AT jabbim.cz
    19.2.2005 01:24 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    co graficka karta, posledni ovladac nvidia-kernel je tak trochu buggy, psal jsem to na gentoo.cz ... nejlip kdyz seberes svoje udaje (xorg verze, graficka karta, ovladace, chybovou hlasku...) a zahledas na forums.gentoo.org? Taky bych to mohl udelat, ale jednak netusim, co mas za sestavu a jednak mam lepsi veci na praci :)

ten problem s PAM jsem mel taky, s timhle treba pomuze nekdo jinej ... ale doporucuju sem pripadne napsat vic konkretnich udaju, takhle je to tapani v mlze.
    19.2.2005 02:04 lada
    presne tohle mi xorgy delaly taky, pomohl az jedine downgrade nvidia-kernel a nvidia-glx na verze -6111-r1. s touto verzi driveru mi vse bezi ok. mnoho zdaru !!
    19.2.2005 10:43 misterlister | skóre: 12 | blog: aiyyo
    Ahoj,

měl jsem podobný problém - totiž že Xka (XFree86 i X.org) naběhla, ale objevila se pouze černá obrazovka. Na vině byl špatný ovladač NVIDIA. Bohužel nepíšete nic o verzi jádra a Vaší grafické kartě, nicméně u mě to byl problém s jádrem 2.6.10 a ovladačem 6629. Pomohlo až toto. A co se PAMu týče, nemyslím, že si s ním musíte lámat hlavu:
    Feb 19 10:26:22 [PAM-env] Unknown PAM_ITEM: <DISPLAY>
    Feb 19 10:26:22 [su] PAM pam_putenv: delete non-existent entry; DISPLAY
    Feb 19 10:26:22 [PAM-env] Unknown PAM_ITEM: <XAUTHORITY>

;-)
    Ku8aZ avatar 19.2.2005 11:29 Ku8aZ | skóre: 17
    Diky za podnetne navrhy, ale... mam Radeon :-) Presne Radeon M9 (Mobility 9000). Uz i dokonce vim, cim je chyba zpusobena. Zkoumal jsem, co se vse zmenilo od predchozi instalace a prisel jsem na to, ze jsem menil i kodovani, takze ted misto ISO8859-2 pouzivam UTF-8. A to nejak Xka nedokazou zkousnout...a nevim proc :-(

Pokud je spustim jako
    LC_ALL=cs_CZ.ISO8859-2 startx
    nabehnout uplne v pohode, ale pokud je to UTF-8, delaji vyse zminenou chybu. Nevite nekdo, v cem muze byt zakopany pes? Font v xtermu? Nebo nejaky globalni font v X? Jak se to sakra nastavuje? TTF a Type1 fonty mam nakonfigurovane a kdyz pouziju font-server, zadna zmena...s fonty moc zkusenosti nemam :-(

Nejlepe bych prosil popsat nastaveni UTF8 prostredi v Xkach jak pro blbce, abych to pochopil :-D;-)
    19.2.2005 13:17 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    jo, to jsou ty "presne stejne konfigurace", to uz znam :P

nebude mit problem spis Fluxbox nez Xka? viz

http://gentoo-wiki.com/HOWTO_Make_your_system_use_unicode/utf-8 http://fluxmod.berlios.de/modules.php?name=News&file=article&sid=11

Pro zajimavost, hledals vubec nekde? :)
    Ku8aZ avatar 19.2.2005 13:34 Ku8aZ | skóre: 17
    No dobre, konfigurace je jina, ale systemu, Xka maji stejnou :-D :-P

Fluxbox mam vyreseny, stacil flag disablexmb, tak to uz jsem prisel (nasel to - ano hledam, jako o zivot ;-)), ale spis mi vadi, ze mi nenabiha jiny WM (napr i ten pitomy twm). Takze by to chtelo osefovat nejak univerzalne...

Na gentoo-wiki jsem se taky dival, skoro vsechno z toho uz jsem mel udelane. BTW, je promenna
    UNICODE="yes"
    jen pro konzoli, nebo to ovlivnuje i ostatni terminaly a musi se to osetrit jako v gentoo-wiki?

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.