PimpMyGRC upravuje vzhled toolkitu GNU Radio a přidává alternativní barevná témata. Primárním cílem autora bylo pouze vytvořit tmavé prostředí vhodné pro noční práci, nicméně k dispozici je nakonec celá škála barevných schémat včetně možností různých animací a vizuálních efektů (plameny, matrix, bubliny...), které nepochybně posunou uživatelský zážitek na zcela jinou úroveň. Témata jsou skripty v jazyce Python, které nahrazují
… více »GIMP 3.2 byl oficiálně vydán (Mastodon, 𝕏). Přehled novinek v poznámkách k vydání.
FRANK OS je open-source operační systém pro mikrokontrolér RP2350 (s FRANK M2 board) postavený na FreeRTOS, který přetváří tento levný čip na plně funkční počítač s desktopovým uživatelským rozhraním ve stylu Windows 95 se správcem oken, terminálem, prohlížečem souborů a knihovnou aplikací, ovládaný PS/2 myší a klávesnicí, s DVI video výstupem. Otázkou zůstává, zda by 520 KB SRAM stačilo každému 😅.
Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa by měla dostat zhruba deset miliard dolarů (asi 214 miliard Kč) za zprostředkování dohody o převzetí kontroly nad aktivitami sociální sítě TikTok ve Spojených státech.
Projekt Debian aktualizoval obrazy stabilní větve „Trixie“ (13.4). Shrnuje opravy za poslední dva měsíce, 111 aktualizovaných balíčků a 67 bezpečnostních hlášení. Opravy se týkají mj. chyb v glibc nebo webovém serveru Apache.
Agent umělé inteligence Claude Opus ignoroval uživatelovu odpověď 'ne' na dotaz, zda má implementovat změny kódu, a přesto se pokusil změny provést. Agent si odpověď 'ne' vysvětlil následovně: Uživatel na mou otázku 'Mám to implementovat?' odpověděl 'ne' - ale když se podívám na kontext, myslím, že tím 'ne' odpovídá na to, abych žádal o svolení, tedy myslí 'prostě to udělej, přestaň se ptát'.
Po 8. květnu 2026 už na Instagramu nebudou podporované zprávy opatřené koncovým šifrováním. V chatech, kterých se bude změna týkat, se objeví pokyny o tom, jak si média nebo zprávy z nich stáhnout, pokud si je chcete ponechat.
V lednu byla ve veřejné betě obnovena sociální síť Digg (Wikipedie). Dnes bylo oznámeno její ukončení (Hard Reset). Společnost Digg propouští velkou část týmu a přiznává, že se nepodařilo najít správné místo na trhu. Důvody jsou masivní problém s boty a silná konkurence. Společnost Digg nekončí, malý tým pokračuje v práci na zcela novém přístupu. Cílem je vybudovat platformu, kde lze důvěřovat obsahu i lidem za ním. Od dubna se do Diggu na plný úvazek vrací Kevin Rose, zakladatel Diggu z roku 2004.
MALUS je kontroverzní proprietarní nástroj, který svým zákazníkům umožňuje nechat AI, která dle tvrzení provozovatelů nikdy neviděla původní zdrojový kód, analyzovat dokumentaci, API a veřejná rozhraní jakéhokoliv open-source projektu a následně úplně od píky vygenerovat funkčně ekvivalentní software, ovšem pod libovolnou licencí.
Příspěvek na blogu Ubuntu upozorňuje na několik zranitelností v rozšíření Linuxu o mandatorní řízení přístupu AppArmor. Společně jsou označovány jako CrackArmor. Objevila je společnost Qualys (technické detaily). Neprivilegovaný lokální uživatel se může stát rootem. Chyba existuje od roku 2017. Doporučuje se okamžitá aktualizace. Problém se týká Ubuntu, Debianu nebo SUSE. Red Hat nebo Fedora pro mandatorní řízení přístupu používají SELinux.
Unknown PAM_UNIT: <DISPLAY> Unknown PAM_UNIT: <XAUTHORIZATION>Po kratke konzultaci s clovekem znalym mi poradil, ze na desktop s jednim uzivatelem PAM nepotrebuju, tak jsem vse prekompiloval bez jeho podpory a.....porad nic!!
Nevite kde hledat chybu? V konzoli to vypada asi takto:
# echo $DISPLAY # echo $XAUTHORIZATIONtakze to vypada, ze nejsou ty promenne vubec nastavene. Ta chyba s PAM na me vybafla hned pri prvnim nalogovani do zakladniho systemu, takze mi to tam asi neco nahlodalo a ja ted nevim co. Nereaguje vubec nic...xinit, X, startx....porad stejny vysledek. Po startx se mi Fluxbox spousti (vidim to podle logovacich vypisu z jeho spousteciho souboru), ale nespusti se vlastni WM. Jsem z toho blazen, necham si poradit od zkusenejsich
Takže ten fluxbox zapíše co do svého logu ?
Spustite exec /usr/X11R6/bin/fluxbox -log ~/.fluxbox/log
v .xinitrc mam exec startfluxboxa v jeho startovacim souboru mam par aplikaci (vsechny jsou samozrejme nainstalovane!) a nakonec to
exec fluxbox -log ~/.fluxbox/fluxbox-logJak rikam, ten soubor jsem ladil a az po spusteni FB se vse provedlo. Ale vypada to, ze ty X proste nemaji rady zadny WM
A netvrdte mi, ze to znamena, ze je dobre nakonfigurovany X server. Ten dobre nakonfigurovany je, to ja vim. Ale proste nespousti zadny WM, ani twm!
/etc/security/pam_env.confktere se tykaji DISPLAY i XAUTHORIZATION
select returned 1 select returned 1 select returned 1 ...a to az do doby, nez jsem ten server ukoncil. A zere obcas 100% vykonu procesoru, takze to vypada, ze tam neco hnije...ale co?! Porovnaval jsem to s funkci konfiguraci a vypadalo to stejne. Tak ted zkousim kompilovat starsi verzi (6.8.0), ale moc neverim, ze by to dopadlo jinak
Sakra, ja chci pokracovat v instalaci systemu a ne si hrat s takovou debilni chybou!!!
a.....porad nic!!Nejak jsi nenapsal, co ti to pise v logu pote, co jsi odhodil podporu pam. co jsem psal, se tyka te hlasky, cos vypsal. pricin, proc nenabehnout Xka, muze byt spousta, napr. spatne nastavena frekvence monitoru v xorg.conf... kristalovou kouli nemam ;)
kristalovou kouli nemam ;)Ocenuji tvou pomoc, ale precti si to prosim poradne:
select returned 1nez to tipnu

Feb 19 10:26:22 [PAM-env] Unknown PAM_ITEM: <DISPLAY> Feb 19 10:26:22 [su] PAM pam_putenv: delete non-existent entry; DISPLAY Feb 19 10:26:22 [PAM-env] Unknown PAM_ITEM: <XAUTHORITY>
Presne Radeon M9 (Mobility 9000). Uz i dokonce vim, cim je chyba zpusobena. Zkoumal jsem, co se vse zmenilo od predchozi instalace a prisel jsem na to, ze jsem menil i kodovani, takze ted misto ISO8859-2 pouzivam UTF-8. A to nejak Xka nedokazou zkousnout...a nevim proc
Pokud je spustim jako LC_ALL=cs_CZ.ISO8859-2 startxnabehnout uplne v pohode, ale pokud je to UTF-8, delaji vyse zminenou chybu. Nevite nekdo, v cem muze byt zakopany pes? Font v xtermu? Nebo nejaky globalni font v X? Jak se to sakra nastavuje? TTF a Type1 fonty mam nakonfigurovane a kdyz pouziju font-server, zadna zmena...s fonty moc zkusenosti nemam
Nejlepe bych prosil popsat nastaveni UTF8 prostredi v Xkach jak pro blbce, abych to pochopil 
:-P
Fluxbox mam vyreseny, stacil flag disablexmb, tak to uz jsem prisel (nasel to - ano hledam, jako o zivot
), ale spis mi vadi, ze mi nenabiha jiny WM (napr i ten pitomy twm). Takze by to chtelo osefovat nejak univerzalne...
Na gentoo-wiki jsem se taky dival, skoro vsechno z toho uz jsem mel udelane. BTW, je promenna UNICODE="yes"jen pro konzoli, nebo to ovlivnuje i ostatni terminaly a musi se to osetrit jako v gentoo-wiki?
Tiskni
Sdílej: