abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
    dnes 00:44 | Zajímavý článek

Máirín Duffy a Brian Smith v článku pro Fedora Magazine ukazují použití LLM pro diagnostiku systému (Fedora Linuxu) přes Model Context Protocol od firmy Anthropic. I ukázkové výstupy v samotném článku obsahují AI vygenerované nesmysly, např. doporučení přeinstalovat balíček pomocí správce balíčků APT z Debianu místo DNF nativního na Fedoře.

|🇵🇸 | Komentářů: 2
    včera 04:55 | Zajímavý software

Projekt D7VK dospěl do verze 1.0. Jedná se o fork DXVK implementující překlad volání Direct3D 7 na Vulkan. DXVK zvládá Direct3D 8, 9, 10 a 11.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    12.12. 16:00 | Nová verze

Byla vydána nová verze 2025.4 linuxové distribuce navržené pro digitální forenzní analýzu a penetrační testování Kali Linux (Wikipedie). Přehled novinek se seznamem nových nástrojů v oficiálním oznámení na blogu.

Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    12.12. 12:44 | IT novinky

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) zveřejnil Národní politiku koordinovaného zveřejňování zranitelností (pdf), jejímž cílem je nejen zvyšování bezpečnosti produktů informačních a komunikačních technologií (ICT), ale také ochrana objevitelů zranitelností před negativními právními dopady. Součástí je rovněž vytvoření „koordinátora pro účely CVD“, jímž je podle nového zákona o kybernetické … více »

Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    12.12. 04:33 | Nová verze

Vývojáři KDE oznámili vydání balíku aplikací KDE Gear 25.12. Přehled novinek i s náhledy a videi v oficiálním oznámení.

12.12. 03:55 | Nová verze

Společnost System76 vydala Pop!_OS 24.04 LTS s desktopovým prostředím COSMIC. Videoukázky na YouTube.

12.12. 03:11 | Nová verze

Byla vydána verze 1.92.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

12.12. 01:33 | Komunita

Free Software Foundation zveřejnila ocenění Free Software Awards za rok 2024. Oceněni byli Andy Wingo, jeden ze správců GNU Guile, Alx Sa za příspěvky do Gimpu a Govdirectory jako společensky prospěšný projekt.

|🇵🇸 | Komentářů: 3
    11.12. 18:55 | Nová verze

Bylo vydáno Eclipse IDE 2025-12 aneb Eclipse 4.38. Představení novinek tohoto integrovaného vývojového prostředí také na YouTube.

11.12. 17:44 | Nová verze

U příležitosti oslav osmi let prací na debianím balíčku vyšlo GPXSee 15.6. Nová verze přináší především podporu pro geotagované MP4 soubory, včetně GoPro videí. Kdo nechce čekat, až nová verze dorazí do jeho distribuce, nalezne zdrojové kódy na GitHubu.

Martin Tůma | Komentářů: 15
    Jaké řešení používáte k vývoji / práci?
     (34%)
     (48%)
     (19%)
     (17%)
     (23%)
     (15%)
     (24%)
     (15%)
     (17%)
    Celkem 460 hlasů
     Komentářů: 19, poslední 11.12. 20:04
    Rozcestník

Dotaz: Log iptables a ne konzole

4.3.2005 11:55 iceman
    Log iptables a ne konzole
    Přečteno: 314×
    Zdravim, bylo to tu jiz nekolikrat ale nenasel jsem zatim to co by me mohlo nejak pomoct syslog.conf: # Send iptables LOGDROPs to /var/log/iptables kern.=debug /var/log/iptables ale zajimalo by me jak mam nastavit firewall aby me to logovalo jen do /var/log/messages a byl to vypis jen z firewallu kdyz nastavim ruzne stupne logu tk me to loguje a) do syslogu u do iptables b) tam mam i jine veci ktere nemaji s log iptables nic spolecneho napadlo me to udelat pomoci prefix nebo neceho podobneho ale nevim jak na to a jde mi predevsim o to aby k tomu nebylo potreba zadne graficke rozhrani aby se s tim dalo pracovat pouze na konzoli ale s logovanim do syslogu se pak neda vubec pracovat :( moc dekuji a verim ze mi nekdo z Vas zkusenych poradi

Odpovědi

4.3.2005 11:59 Michal Kubeček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Log iptables a ne konzole
    To dělá klogd, má nastavenou úroveň závažnosti, od které výš posílá všechno na terminál. U některých instalací (setkal jsem se s tím kdysi u Red Hatu) je tato hodnota nastavena nesmyslně nízko (warning?), takže pokrývá i defaultní hodnotu zpráv netfilteru. Najděte si, kde se startuje klogd a s jakými parametry a opravte to.
    4.3.2005 12:08 iceman
    Jedine co jsem nasel u whereis klogd bylo klogd: /sbin/klogd /usr/share/man/man8/klogd.8.gz pricemz /sbin/klogd mi zobrazilo same nemysli v podobne ctverecku jinak mam FC3
    4.3.2005 12:18 Michal Kubeček
    Ještě jednou: najděte si ve startovacích skriptech, kde se vám klogd spouští a s jakými parametry a příslušný parametr opravte. Howgh
    4.3.2005 13:16 iceman
    Uz jsem to udelal jsem tam nastavil log level 7 a uz to jde tak jak ma jen je mi zahadou proc to jde jen u 7cky nevite kde se tato uroven nastavuje? Take ve spoustecich skriptech?
    4.3.2005 17:31 zabza | skóre: 52 | blog: Nad_sklenkou_cerveneho
    [root@zero ~]# cat /proc/sys/kernel/printk
    3       4       1       7
    [root@zero ~]# echo 4 > /proc/sys/kernel/printk
    4       4       1       7
    [root@zero ~]# echo 6 > /proc/sys/kernel/printk
    6       4       1       7

4.3.2005 12:04 Peter S.
    Nestačilo by ti iba dodatočne "filtrovať" logovací súbor, teda použiť príkaz grep a vypísať si z logovacieho súboru iba riadky ktoré ťa zaujímajú?
    4.3.2005 12:09 iceman
    Jde o to ze v tom je opravdu velky zmatek a chaos a kdyz mi se mi v logu iptables ukazuji hlasky jadra tak to neni nic moc
    4.3.2005 13:43 Peter S.
    ja používam grep v rúre s príkazom cut, lebo logy iptables sú príliš dlhé a neprehľadné, takže si dávam vypísať len niektoré stĺpce - najmä ma zaujímajú IP adresa odosielateľa, jeho a môj port a čas.
    ale kedže to pre mňa nemá praktický význam - je to len taká kuriozitka, že kto má ako zavírený počítač, tak mi to stačí.
    4.3.2005 16:56 Petr Šobáň | skóre: 80 | blog: soban | Olomouc
    Však si to filtrujte.

/sbin/iptables -A OUTPUT -j LOG --log-prefix "OUTPUT drop posledni: " --log-level 6

Za --log-prefix si napište třeba firewall no a potom cat /var/log/messages | grep firewall :-)
    4.3.2005 17:57 iceman
    Nevim jak to mozne ale zapsal jsem pouze LOG level 7 a funguje to jak ma,nechapu jak je to mozne ze to jde jen u 7 ale alespon jsem stastny ze to jde :)
    4.3.2005 17:28 zabza | skóre: 52 | blog: Nad_sklenkou_cerveneho
    taky je moznost pouzivat syslog-ng a filtrovat to rovnou podle toho prefixu...
    5.3.2005 09:48 Jary | skóre: 30 | blog: Jary má blog | Dům
    Já jsem to jen tak proletěl, takže nevím jistě, jseti odpovídám na otázku, Ale hlášky iptables se dají logovat také pomocí --ulog a ulogd, takže se
    1. nepřipletou k messages
    2. budou se logovat tam, kam si to nastavíte v ulogd
    .sig virus 3.2_cz: Prosím, okopírujte tento text do vaší patičky. GitHub
    5.3.2005 10:26 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Ulogd je IMHO nejlepší řešení. Balíček pro FC3 je např. u mě.

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.