abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
    dnes 23:11 | IT novinky

Při úklidu na Utažské univerzitě se ve skladovacích prostorách náhodou podařilo nalézt magnetickou pásku s kopií Unixu V4. Páska byla zaslána do počítačového muzea, kde se z pásky úspěšně podařilo extrahovat data a Unix spustit. Je to patrně jediný známý dochovaný exemplář tohoto 52 let starého Unixu, prvního vůbec programovaného v jazyce C.

🇨🇽 | Komentářů: 0
    dnes 15:55 | Komunita

FFmpeg nechal kvůli porušení autorských práv odstranit z GitHubu jeden z repozitářů patřících čínské technologické firmě Rockchip. Důvodem bylo porušení LGPL ze strany Rockchipu. Rockchip byl FFmpegem na porušování LGPL upozorněn již téměř před dvěma roky.

🇨🇽 | Komentářů: 5
    dnes 15:44 | Zajímavý software

K dispozici je nový CLI nástroj witr sloužící k analýze běžících procesů. Název je zkratkou slov why-is-this-running, 'proč tohle běží'. Klade si za cíl v 'jediném, lidsky čitelném, výstupu vysvětlit odkud daný spuštěný proces pochází, jak byl spuštěn a jaký řetězec systémů je zodpovědný za to, že tento proces právě teď běží'. Witr je napsán v jazyce Go.

dnes 15:33 | Zajímavý software

Yazi je správce souborů běžící v terminálu. Napsán je v programovacím jazyce Rust. Podporuje asynchronní I/O operace. Vydán byl v nové verzi 25.12.29. Instalovat jej lze také ze Snapcraftu.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.12. 18:44 | Komunita

Od soboty do úterý probíhá v Hamburku konference 39C3 (Chaos Communication Congress) věnovaná také počítačové bezpečnosti nebo hardwaru. Program (jiná verze) slibuje řadu zajímavých přednášek. Streamy a záznamy budou k dispozici na media.ccc.de.

26.12. 13:22 | Zajímavý software

Byl představen nový Xserver Phoenix, kompletně od nuly vyvíjený v programovacím jazyce Zig. Projekt Phoenix si klade za cíl být moderní alternativou k X.Org serveru.

🇨🇽 | Komentářů: 7
    26.12. 13:11 | Nová verze

XLibre Xserver byl 21. prosince vydán ve verzi 25.1.0, 'winter solstice release'. Od založení tohoto forku X.Org serveru se jedná o vůbec první novou minor verzi (inkrementovalo se to druhé číslo v číselném kódu verze).

26.12. 03:33 | Nová verze

Wayback byl vydán ve verzi 0.3. Wayback je "tak akorát Waylandu, aby fungoval Xwayland". Jedná se o kompatibilní vrstvu umožňující běh plnohodnotných X11 desktopových prostředí s využitím komponent z Waylandu. Cílem je nakonec nahradit klasický server X.Org, a tím snížit zátěž údržby aplikací X11.

25.12. 14:44 | Nová verze

Byla vydána verze 4.0.0 programovacího jazyka Ruby (Wikipedie). S Ruby Box a ZJIT. Ruby lze vyzkoušet na webové stránce TryRuby. U příležitosti 30. narozenin, první veřejná verze Ruby 0.95 byla oznámena 21. prosince 1995, proběhl redesign webových stránek.

24.12. 02:11 | Komunita

Všem čtenářkám a čtenářům AbcLinuxu krásné Vánoce.

Ladislav Hagara | Komentářů: 30
    Kdo vám letos nadělí dárek?
     (33%)
     (1%)
     (22%)
     (1%)
     (1%)
     (1%)
     (12%)
     (12%)
     (16%)
    Celkem 171 hlasů
     Komentářů: 18, poslední 24.12. 15:29
    Rozcestník

Dotaz: jakým příkazem změnit atribut

2.5.2005 19:26 novak
    jakým příkazem změnit atribut
    Přečteno: 158×
    prosím jakým příkazem změnit v konsoli, nebo mc atribut adresáře, nebo souboru skrytý na neskrytý a naopak.

Odpovědi

2.5.2005 19:31 jm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: jakým příkazem změnit atribut
    To si asi pletete s FAT, nebo jsem neco nepochopil... :-)
    2.5.2005 19:50 novak
    s linuxem začínám tak se asi blbě ptám, zkrátka některé soubory a adresáře začínají tečkou, to je jak jsem si tady přečetl atribut skrytého souboru,nebo adresáře třeba /.thunderbird, nebo .office chtěl bych vědět jak je změnit na viditelné /thunderbird office. Jde to vůbec?? Když si vytvořím soubor, nebo adresář je vždy bez tečky tedy viditelný. Samoshřejmě v konsoli jsou vidět všechny, ale v konqueroru a v zálohovacím programu drakebackup jsou zobrazeny jen ty bez tečky.Proto bych to chtěl změnit jestli to jde...
    2.5.2005 20:00 Michal Marek (twofish) | skóre: 55 | blog: { display: blog; } | Praha
    Tečka není žádný "atribut", je to normální součást jména. Když soubo pojmenuješ s tečkou na začátku, budou ho programy brát jako skrytý.

Ale pokud nějaký program čte konfiguraci z ~/.cosi a ty přejmenuješ ~/.cosi na ~/cosi (bez tečky), tak už to ten program samozřejmě nenajde (~ = domácí adresář).
    2.5.2005 20:16 novak
    Moc díky za vysvětlení, už je mi to jasné. Promiňte mi takovej hloupej dotaz, ale ten linux je hrozně složitej proti Win. Táhne mi na padesát, tak mám delší vedení, ale určitě to nevzdám i když třetí týden po práci nic jiného nedělám, než zkoumám linux.Pár věcí jsem už pochopil a co jsem potřeboval to jsem rozchodil a vládne spokojenost.
    2.5.2005 20:21 Michal Marek (twofish) | skóre: 55 | blog: { display: blog; } | Praha
    Promiňte mi takovej hloupej dotaz, ale ten linux je hrozně složitej proti Win.

Unix is simple, but it takes a genius to understand the simplicity. -- Dennis Ritchie.

;-)
    Jesus Jimenez avatar 2.5.2005 20:06 Jesus Jimenez | skóre: 29
    jde to... prikaz mv ;) jenomze kdyz si takhle prejmenujes treba .thunderbird na thunderbird, tak si asi na 105% zrusis nastaveni toho programu
    Doaenův zákon průtahů: Čím pomaleji pracuješ, tím méně naděláš chyb. -- Murphy
    3.5.2005 16:50 Peter Golis | skóre: 65 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    alebo urobit link na dany subor. iba ze to potom zbytocne zabera miesto. i ked spustit ls s parametrom -a nie je najmensi problem ;-)
    Marián Kyral avatar 3.5.2005 21:08 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    V konqueroru je v menu "Pohled" volba "Ukázat skryté soubory". Drakebackup neznám, ale mohlo by to být někde v nastavení.
    2.5.2005 19:37 Jary | skóre: 30 | blog: Jary má blog | Dům
    "Skryté" bývají soubory s . před názvem, tedy .skrytý.soubor
    .sig virus 3.2_cz: Prosím, okopírujte tento text do vaší patičky. GitHub
    3.5.2005 19:27 fester
    mozno mislis citat zapisovat a tak ... to sa robi prikazom chmod ale radsej si o tom daco precitaj !!!

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.