Dánské ministerstvo pro digitální záležitosti má v plánu přejít na Linux a LibreOffice [It's FOSS News].
V úterý Google vydal Android 16. Zdrojové kódy jsou k dispozici na AOSP (Android Open Source Project). Chybí (zatím?) ale zdrojové kódy specifické pro telefony Pixel od Googlu. Projekty jako CalyxOS a GrapheneOS řeší, jak tyto telefony nadále podporovat. Nejistá je podpora budoucích Pixelů. Souvisí to s hrozícím rozdělením Googlu (Google, Chrome, Android)?
Byla vydána (𝕏) květnová aktualizace aneb nová verze 1.101 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a videi v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.101 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.
V Brně na FIT VUT probíhá třídenní open source komunitní konference DevConf.CZ 2025. Vstup je zdarma, nutná je ale registrace. Na programu je celá řada zajímavých přednášek, lightning talků, meetupů a workshopů. Přednášky lze sledovat i online na YouTube kanálu konference. Aktuální dění lze sledovat na Matrixu, 𝕏 nebo Mastodonu.
Vyloučení technologií, které by mohly představovat bezpečnostní riziko pro stát, má umožnit zákon o kybernetické bezpečnosti, který včera Senát schválil spolu s novelami navazujících právních předpisů. Norma, kterou nyní dostane k podpisu prezident, počítá rovněž s prověřováním dodavatelů technologií pro stát. Normy mají nabýt účinnosti od třetího měsíce po jejich vyhlášení ve Sbírce zákonů.
Open source platforma Home Assistant (Demo, GitHub, Wikipedie) pro monitorování a řízení inteligentní domácnosti byla vydána v nové verzi 2025.6.
Po Red Hat Enterprise Linuxu a AlmaLinuxu byl v nové stabilní verzi 10.0 vydán také Rocky Linux. Přehled novinek v poznámkách k vydání.
Bylo vydáno Eclipse IDE 2025-06 aneb Eclipse 4.36. Představení novinek tohoto integrovaného vývojového prostředí také na YouTube.
Americká filmová studia Walt Disney a Universal Pictures podala žalobu na provozovatele populárního generátoru obrázků pomocí umělé inteligence (AI) Midjourney. Zdůvodňují to údajným porušováním autorských práv. V žalobě podané u federálního soudu v Los Angeles označují firmu za „bezednou jámu plagiátorství“, neboť podle nich bez povolení bezostyšně kopíruje a šíří postavy z filmů jako Star Wars, Ledové království nebo Já, padouch, aniž by do nich investovala jediný cent.
Ultra Ethernet Consortium (UEC), jehož cílem je optimalizace a další vývoj Ethernetu s důrazem na rostoucí síťové požadavky AI a HPC, vydalo specifikaci Ultra Ethernet 1.0 (pdf, YouTube).
... a 4 portovou sťovku (třeba tady jí někdo nabízí za 1200 Kč).hm, to nevypadá zle; měl jsem zato, že je to cenově horší ... jen kdyby člověk vždycky věděl, co a kde hledat
Pak existují speciální boardy na router, ale to jsem tu neviděl prodávat.no to je ta kategorie 10 kKč ... proklikal jsem se na to nějak přes výrobce navazující na VIA, ale teď se mi to nechce znova hledat :-p
PCI sběrnici je naprosto jedno jestli to je v jedné kartě nebo ve čtyřech, ta sběrnice je pořád jenom jednadobrá odpověď na blbý dotaz, přesně tohle jsem chtěl slyšet, dík
Pokud to muze byt klasickej pocitac...ne, ten tam byl a má to spoustu problémů ... třeba spotřeba (čistě teoreticky, cenu Epie oproti bazarový P-III šunce ušetřím za rok a kousek provozu - ale to ukáže až čas, kolik nám to opravdu bere)
Pokud chces wrap tak proc ne, ale je to drahy.... Osobne si nemyslim ze by to nestihalo routovat, je to na to prece staveny. Kdyz to muze mit az 8 sitovek a 4 miniPCI (tak nejak briblizne, s pouzitim rozsirujiciho modulu) tak by to asi nenabizely kdyby to nezvladalo.to je imho hodně optimistický názor - dělá se spousta šmejdů, kde je záruka, že se Wrap bude chovat opravdu tak, jak očekávám? - tedy nechci říct, že Wrap je šmejd, ale pokud se třeba při návrhu nepočítalo, že to bude routovat opravdu všechno najednou, tak samotná přítomnost 8 síťovek jaksi nezaručuje, že to zvládne plný provoz na všech najednou ...
Odpovídám bez toho, že bych zkoumal příslušné desky, jejich ceny a podobné náležitosti. Pořiďte si to nejlevnější co existuje s jedním jediným síťovým rozhraním a k tomu nějaký switch, který podporuje 802.1q VLANy. Takový switch dneska koupíte pod 2 kKč. No a v tom okamžiku získáváte zařízení, které vám bude routovat mezi (N-1) porty, kde N je počet portů switche - ten jeden navíc bude tagovaný port vedoucí do onoho PC. Jediná nevýhoda je, že celková propustnost bude omezena oním trunkovým portem, kterým teče veškerý provoz "tam i zpět", tedy při 100Mbps trunku budete mít propustnost max 50 Mbps. (Nechytejte mě za slovo, záměrně zjednodušuju.)
Tiskni
Sdílej: