Shellbeats je terminálový hudební přehrávač pro Linux a macOS, který umožňuje vyhledávat a streamovat hudbu z YouTube, stahovat odtud skladby a spravovat lokální playlisty. Pro stahování dat z YouTube využívá yt-dlp, pro práci s audiostreamy mpv. Je napsán v jazyce C a distribuován pod licencí GPL-3.0, rezpozitář projektu je na GitHubu.
Byla vydána nová verze 26.1.30 svobodného multiplatformního video editoru Shotcut (Wikipedie) postaveného nad multimediálním frameworkem MLT. S podporou hardwarového dekódování videa. Shotcut je vedle zdrojových kódů k dispozici také ve formátech AppImage, Flatpak a Snap.
LibrePCB, tj. svobodný multiplatformní softwarový nástroj pro návrh desek plošných spojů (PCB), byl po deseti měsících od vydání verze 1.3 vydán ve verzi 2.0.0. Přehled novinek v příspěvku na blogu a v aktualizované dokumentaci. Zdrojové kódy LibrePCB jsou k dispozici na GitHubu pod licencí GPLv3.
Guido van Rossum, tvůrce programovacího jazyka Python, oslavil 70. narozeniny. Narodil se 31. ledna 1956 v nizozemském Haarlemu.
OpenClaw je open-source AI asistent pro vykonávaní různých úkolů, ovládaný uživatelem prostřednictvím běžných chatovacích aplikací jako jsou například WhatsApp, Telegram nebo Discord. Asistent podporuje jak různé cloudové modely, tak i lokální, nicméně doporučován je pouze proprietární model Claude Opus 4.5 od firmy Anthropic v placené variantě. GitHubová stránka projektu OpenClaw.
Projekt VideoLAN a multimediální přehrávač VLC (Wikipedie) dnes slaví 25 let. Vlastní, tenkrát ještě studentský projekt, začal již v roce 1996 na vysoké škole École Centrale Paris. V první únorový den roku 2001 ale škola oficiálně povolila přelicencování zdrojových kódů na GPL a tím pádem umožnila používání VLC mimo akademickou půdu.
Moltbook je sociální síť podobná Redditu, ovšem pouze pro agenty umělé inteligence - lidé se mohou účastnit pouze jako pozorovatelé. Agenti tam například rozebírají podivné chování lidí, hledají chyby své vlastní sociální sítě, případně spolu filozofují o existenciálních otázkách 🤖.
scx_horoscope je „vědecky pochybný, kosmicky vtipný“ plně funkční plánovač CPU založený na sched_ext. Počítá s polohami Slunce a planet, fázemi měsíce a znameními zvěrokruhu. Upozornil na něj PC Gamer.
O víkendu probíhá v Bruselu konference FOSDEM 2026 (Free and Open source Software Developers’ European Meeting). Program konference je velice nabitý: 37 místností, 71 tracků, 1184 přednášejících, 1069 přednášek, prezentací a workshopů. Sledovat je lze i online. K dispozici budou jejich videozáznamy. Aktuální dění lze sledovat na sociálních sítích.
Společnost Nex Computer stojící za "notebooky bez procesorů a pamětí" NexDock představila telefon NexPhone, který může funguje jako desktop PC, stačí k němu připojit monitor, klávesnici a myš nebo NexDock. Telefon by měl být k dispozici ve třetím čtvrtletí letošního roku. Jeho cena by měla být 549 dolarů. Předobjednat jej lze s vratní zálohou 199 dolarů. V dual-bootu by měl být předinstalovaný Android s Linuxem (Debian) jako aplikací a Windows 11.
... a 4 portovou sťovku (třeba tady jí někdo nabízí za 1200 Kč).hm, to nevypadá zle; měl jsem zato, že je to cenově horší ... jen kdyby člověk vždycky věděl, co a kde hledat
... ovšem příspěvky v tom fóru mě příliš optimismem nenaplňují; navíc budu-li mít čtyři kabely v jedné kartě, co na to řekne PCI sběrnice? (možná se ptám hloupě, leč některé hw záležitosti jdou jaksi mimo mě)
Pak existují speciální boardy na router, ale to jsem tu neviděl prodávat.no to je ta kategorie 10 kKč ... proklikal jsem se na to nějak přes výrobce navazující na VIA, ale teď se mi to nechce znova hledat :-p
. 4x100MBps by ještě mělo normální PCI v pohodě zvládat.
S MB by asi byl problém...
PCI sběrnici je naprosto jedno jestli to je v jedné kartě nebo ve čtyřech, ta sběrnice je pořád jenom jednadobrá odpověď na blbý dotaz, přesně tohle jsem chtěl slyšet, dík
jinak ty vícesíťovkové krabičky jsem našel u fy DataPartner
Pokud to muze byt klasickej pocitac...ne, ten tam byl a má to spoustu problémů ... třeba spotřeba (čistě teoreticky, cenu Epie oproti bazarový P-III šunce ušetřím za rok a kousek provozu - ale to ukáže až čas, kolik nám to opravdu bere)
Pokud chces wrap tak proc ne, ale je to drahy.... Osobne si nemyslim ze by to nestihalo routovat, je to na to prece staveny. Kdyz to muze mit az 8 sitovek a 4 miniPCI (tak nejak briblizne, s pouzitim rozsirujiciho modulu) tak by to asi nenabizely kdyby to nezvladalo.to je imho hodně optimistický názor - dělá se spousta šmejdů, kde je záruka, že se Wrap bude chovat opravdu tak, jak očekávám? - tedy nechci říct, že Wrap je šmejd, ale pokud se třeba při návrhu nepočítalo, že to bude routovat opravdu všechno najednou, tak samotná přítomnost 8 síťovek jaksi nezaručuje, že to zvládne plný provoz na všech najednou ...
Odpovídám bez toho, že bych zkoumal příslušné desky, jejich ceny a podobné náležitosti. Pořiďte si to nejlevnější co existuje s jedním jediným síťovým rozhraním a k tomu nějaký switch, který podporuje 802.1q VLANy. Takový switch dneska koupíte pod 2 kKč. No a v tom okamžiku získáváte zařízení, které vám bude routovat mezi (N-1) porty, kde N je počet portů switche - ten jeden navíc bude tagovaný port vedoucí do onoho PC. Jediná nevýhoda je, že celková propustnost bude omezena oním trunkovým portem, kterým teče veškerý provoz "tam i zpět", tedy při 100Mbps trunku budete mít propustnost max 50 Mbps. (Nechytejte mě za slovo, záměrně zjednodušuju.)
Tiskni
Sdílej: