Byla vydána nová verze 2.4.68 svobodného multiplatformního webového serveru Apache (httpd). Řešeno je mimo jiné 13 zranitelností.
Apple na své vývojářské konferenci WWDC26 (Worldwide Developers Conference, keynote) představil řadu novinek. Vypíchnout lze novou generaci Apple Intelligence a zbrusu novou Siri, která dostala název Siri AI. Kvůli Aktu o digitálních trzích (DMA) však funkce Siri AI nebudou v systémech iOS 27 a iPadOS 27 k dispozici uživatelům v Evropské unii.
Byla vydána nová verze 1.18.0 distribučního frameworku Flatpak (Wikipedie), tj. technologie umožňující distribuovat aplikace v podobě jednoho instalačního souboru na různé linuxové distribuce a jejich různá vydání. Přehled novinek na GitHubu. Vypíchnout lze podporu rozhraní /dev/kfd pro výpočty na kartách AMD (AMDKFD).
aMule (Wikipedie), tj. multiplatformní klient pro peer-to-peer sdílení souborů pro sítě eD2k and Kademlia, byl po více než pěti letech od vydání poslední verze 2.3.3, vydán v nové major verzi 3.0.0 (GitHub). S novou webovou stránkou a dokumentací.
Byly vyhlášeni vítězové a zveřejněny vítězné zdrojové kódy (YouTube, GitHub) již 29. ročníku soutěže International Obfuscated C Code Contest (IOCCC), tj. soutěže o nejnepřehlednější (nejobfuskovanější) zdrojový kód v jazyce C.
Evropská komise předložila evropský balíček pro technologickou suverenitu, tedy soubor opatření, která mají posílit kapacity EU v oblasti polovodičů, umělé inteligence, cloudu a open source. To Evropě pomůže stát se lídrem v oblasti umělé inteligence, posílit její digitální autonomii a vytvářet podmínky pro udržitelnější digitální budoucnost.
OpenCV (Open Source Computer Vision, Wikipedie), tj. open source multiplatformní knihovna pro zpracování obrazu a počítačové vidění, byla vydána v nové major verzi 5.
Byla vydána nová verze 9.7 multiplatformní digitální pracovní stanice pro práci s audiem (DAW) Ardour. Přehled novinek, vylepšení a oprav v poznámkách k vydání.
Vývojáři webového prohlížeče Ladybird dnes oznámili, že mění způsob vývoje. S blížícím se vydáním alfa verze přestávají přijímat veřejné pull requesty. Všechny otevřené veřejné pull requesty budou uzavřeny. Tým nedokáže garantovat bezpečnost AI generovaných pull requestů.
OpenLogi (GitHub) je open source náhrada aplikace Logi Options+ pro přizpůsobení myší od společnosti Logitech. Zatím běží pouze na macOS.
Ubuntu 5.04 Hoary Hedgehog Linux 2.6.10-5-686
ubuntu-desktop a mělo by to přestat.
To je ovšem dosti děsivé, nemyslíte?
s/íte/íš/
Proč?
This package depends on all of the packages in the Ubuntu desktop system It is safe to remove this package if some of the desktop system packages are not desired. However, it is recommended that you keep it installed, because it is used to carry out certain upgrade transitions (such as adding new packages to the system).Já ho mám odinstalovanej, protože hal v systému fakt mít nemusím (dělá mi bordel v mountech) a když se čas od času podívám, na čem ten *-desktop závisí, tak o nic nepřijdu.
Odeber balíček ubuntu-desktop a mělo by to přestat.
To jsem samozřejmě zkoušel, ale Ubuntu si ho doinstaluje zpět. Procházel jsem služby, který "hlídač" má toto nasvědomí, ale na nic jsem nepřišel...
base-config, který se zavede vždy po startu systému.
Jak se ho zbavit?
base-configu je to OK.
Projel jsem všechny logy a zjistil jsem, že instalace neproběhla v pořádku, a tím pádem se po startu systému vždy natáhl base-config a dožadoval se nesmyslného dokončení instalace hláškou "pro návrat zadejte exit". (Nutno dodat, že po zadání exit se nic nestalo.)
Jó, jsou to věci...
Každopádně díky za rady.
sudo mv /etc/inittab.real /etc/inittab
Také by asi bylo dobré dokončit přerušenou instalaci:
sudo /usr/lib/base-config/menu/finish new
Tiskni
Sdílej: