V březnu loňského roku přestal být Redis svobodný. Společnost Redis Labs jej přelicencovala z licence BSD na nesvobodné licence Redis Source Available License (RSALv2) a Server Side Public License (SSPLv1). Hned o pár dní později vznikly svobodné forky Redisu s názvy Valkey a Redict. Dnes bylo oznámeno, že Redis je opět svobodný. S nejnovější verzí 8 je k dispozici také pod licencí AGPLv3.
Oficiální ceny Raspberry Pi Compute Modulů 4 klesly o 5 dolarů (4 GB varianty), respektive o 10 dolarů (8 GB varianty).
Byla vydána beta verze openSUSE Leap 16. Ve výchozím nastavení s novým instalátorem Agama.
Devadesátková hra Brány Skeldalu prošla portací a je dostupná na platformě Steam. Vyšel i parádní blog autora o portaci na moderní systémy a platformy včetně Linuxu.
Lidi dělají divné věci. Například spouští Linux v Excelu. Využít je emulátor RISC-V mini-rv32ima sestavený jako knihovna DLL, která je volaná z makra VBA (Visual Basic for Applications).
Revolut nabídne neomezený mobilní tarif za 12,50 eur (312 Kč). Aktuálně startuje ve Velké Británii a Německu.
Společnost Amazon miliardáře Jeffa Bezose vypustila na oběžnou dráhu první várku družic svého projektu Kuiper, který má z vesmíru poskytovat vysokorychlostní internetové připojení po celém světě a snažit se konkurovat nyní dominantnímu Starlinku nejbohatšího muže planety Elona Muska.
Poslední aktualizací začal model GPT-4o uživatelům příliš podlézat. OpenAI jej tak vrátila k předchozí verzi.
Google Chrome 136 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 136.0.7103.59 přináší řadu novinek z hlediska uživatelů i vývojářů. Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 8 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.
Homebrew (Wikipedie), správce balíčků pro macOS a od verze 2.0.0 také pro Linux, byl vydán ve verzi 4.5.0. Na stránce Homebrew Formulae lze procházet seznamem balíčků. K dispozici jsou také různé statistiky.
ldapsearch -D "cn=Directory manager" -w heslo -b "dc=example,dc=cz" cn=user*Výstup, kdy mám několik uživatelů s cn=user*. přidávám částečný výpis jednoho ze záznamů. Vypíší se samozřejmě všechny, na které mám pravomoce.
version: 1 dn: uid=user1,ou=People,o=ABC,o=VISDomainsRoot,o=Business,dc=example,dc=cz sn: tester cn: user1 tester uid: user1 ...Takovéto příklady i s podrobnějším popisem budou v přístím článku.
Budem stručný! Vlastnosti článku - forma: vynikajúca
; obsah: priveľmi faktografický
.
Kritika - Pre človeka, ktorý o LDAP nepočul je to nezrozumiteľné. Pre človeka, ktorý o LDAP počul referenčná príručka. Tento článok s kómy nikoho nedostane, ale inak je veľmi užitočný.
velice vitam clanek o LDAP chystam se jej nasadit pro overovani samby i nahrazeni /etc/passwdS OpenLDAP se jedná o relativně snadnou věc, směle do toho. Výstupní manuál bude jistě žádán.
Odkazy jsou v odkazech, respektive odkazované zdroje obsahují hromadu odkazů na RFC, manuály, články atd.k clanku: - chybi odkazy
- je to strohe a jako uvod mne to prijde prilis heslovite, cekal bych spis vypichnuti vyhodVýpichování výhod je věnována celá podkapitola, což je rozsahu článku IMHO odpovídající.
- ke klientum pridam www.jxplorer.orgAno vím, byl jsem upozorněn těsně před vydáním. Do seznamu odkazů jsem tento kvalitní SW již přidal alespoň u sebe.
- k dispozici je nove Fedora/Redhat Directory server (puvodni netscape - http://directory.fedora.redhat.com/wiki/Main_Page ) uvital bych v ramci serialu nejake porovnani trebaJES DS je produktem vycházející z directory serveru firmy Netscape s názvem iPlanet. Jak jsem zběžně koukal na zmíněný odkaz, zdá se, že se vycházelo ze stejného zdroje.
No nevim, ale rekl bych ze pravdu mate oba, podle meho nazoru LDAP uz v dobe sveho vzniku neumel vsechno co umel protokol X.500, odtud tedy jeho nazev - Lightweight Directory Adress Protocol.
Prislo mi, ze na ABCLinuxu vychazely clanky ve stylu "Jak udelam xyz" o coz se Lukas Cirkva snazi, nakonec jinak by asi nebyl v sekci Navody . Pokud ale po autorovi pozadujete vsechny souvisejici informace, ve sve podstate po nem chcete napsat novou knihu pomerne rozsahleho formatu. Do jednoho clanku to proste nelze vmestnat protoze byste tech min. 5-7 obrazovek textu asi sotva cetl, stejne jako souvisejici RFC. Uprimne, mate vsechna RFC souvisejici s protokolem LDAP prectena? Velkym problemem je urcit miru znalosti ctenaru, pro jedny je to jen par poznamek, jini by zase potrebovali zakladni kurz informatiky, ktery by jim vysvetlil co je co a k cemu to slouzi a jak ziskat rozhled po svete IT, ktery se omezil napr. na "jak zkompilovat jadro".
Pokud chcete podrobnosti k protokolu X.500 klidne si jej za prislusny poplatek prectete, nejsou zdarma k nahlednuti jako je tomu u RFC. Rozhodne doporucuji precist Understanding and Deploying LDAP Directory Services, Second Edition, LDAP System Administration, LDAP Directories Explained: An Introduction and Analysis ale podle Vasi reakce bych tipoval ze jste mozna neco takoveho cetl.
Autor o tom ze OpenLDAP je referencni implementaci protokolu LDAP vi, protoze jsme spolu o tom diskutovali a taky zna muj nazor na OpenLDAP, ktery neni z nejrychlejsich a neimplementuje uplne vsechno spravne resp. alespon neimplementoval v dobe, kdy jsem to potreboval a psal o LDAPu diplomku.
Nezbyva mi konstatovat nez to, ze jsem rad, ze jsem podobny clanek nevydal ja ale Lukas. Reakce typu "LDAPem jsem se zabyval .... dni ...", "... kde sehnat informace? ..." nebo naopak "neuvedl jste XXXXX", "proc jste se nezminil o YYYY", "autor zapomel na ZZZZ" apod. me docela hodne linuxovou komunitu znechucuji, bohuzel se s nimi setkavam cim dal casteji .
Linuxova komunita nemuze za nektere jedince, kteri utoci aniz by si clanek poradne precetli. Vzdy je to o konkretnich lidech.Nezbyva mi konstatovat nez to, ze jsem rad, ze jsem podobny clanek nevydal ja ale Lukas. Reakce typu "LDAPem jsem se zabyval .... dni ...", "... kde sehnat informace? ..." nebo naopak "neuvedl jste XXXXX", "proc jste se nezminil o YYYY", "autor zapomel na ZZZZ" apod. me docela hodne linuxovou komunitu znechucuji, bohuzel se s nimi setkavam cim dal casteji
.
V tom s vami moc nesouhlasim. Vysvetleni zakladnich pojmuje myslim pomerne dulezite a kdyz nekde prezentuji priklad, mel by ten, komu je prezentovano byt schopen jasne pochopit o co v prikladu jde.Vycerpavajici osvetleni zakladnich pojmu u LDAPu zabere minimalne desitky stranek. Presne k tomu jsou velmi kvalitne sepsane publikace a pokud jste je cetl, tak jiste vite, ze jsou i velmi obsahle.
Navic vysvetlovat moznosti aniz by bylo zrejme odkud se vzaly, proc to tak je je dle meho nazoru takove 'microsofti' pojeti.K microsoftimu pojeti a podobnym utokum se nehodlam vyjadrovat nekomu, kdo se nedokaze ani podepsat.
V postu neslo o to, abyste vysvetloval jak se registruje OID. pouze jsem si posteskl nad tim, ze to co jsem od takoveho clanku cekal se nekonalo. Tim myslim, vzit skutecne adresarove sluzby jako adresarove sluzby, ne jako SUN directory. Kdyz uz nic jineho, LDAP neni jednodussi alternativou X.500 DAP protokolu. LDAP vznikl puvodne jako protokol pro pristup k X.500 nad TCP/IP. X.500 totiz pracovala nad protokoly OSI.Tak tady pisete polopravdy nebo vylozene nesmysly. - V postu jste psal, ze vam chybi uvod a jako priklady jste uvedl veci, ktere se vztahuji pouze a jenom k jedinemu tematu, ktere jako takove je jedno z mnoha a IMHO neni zakladni nutnou znalosti. Takze nesouhlasim. - Sun directory server jsem napsal jako priklad SW, na kterem budu prezentovat pouziti, jinak se na nej jsem v teto casti nic nevztahoval. Jsou dokonce vyjmenovany i ostatni SW alternativy. Sun directory server je adresarova sluzba (coz take jineho), ktera splnuje RFC + nekolik funkcionalit navic, ktere uz mi zde nekdo vytknul, ze jsem je nevypichnul. Takze opet nepravda z vasi strany. - LDAP znamena Lightweight DAP, jak je jiz z nazvu patrne, je! zjednoduseni X.500. Doporucuji vam si skutecne precist RFC, ze kterych to to vyplyva. V nekterych publikacich je to i napsano zcela jasne. Takze opet nemate pravdu.
- LDAP znamena Lightweight DAP, jak je jiz z nazvu patrne, je! zjednoduseni X.500. Doporucuji vam si skutecne precist RFC, ze kterych to to vyplyva. V nekterych publikacich je to i napsano zcela jasne. Takze opet nemate pravdu.Asi ne. Snad jen dve poznamky. 1. X.500 neni protokol. Protokol nad OSI je DAP. 2. Toto je abstract z RFC 1777 Lightweight Directory Access Protocol
The protocol described in this document is designed to provide access
to the X.500 Directory while not incurring the resource requirements
of the Directory Access Protocol (DAP). This protocol is specifically
targeted at simple management applications and browser applications
that provide simple read/write interactive access to the X.500
Directory, and is intended to be a complement to the DAP itself.
pokud umim dobre cist, pise se tam, ze je doplnenim, ne zjednodusenim nebo nahrazenim DAP.
muzete podotknout, ze RFC je stare, ale RFC 2251 (Lightweight Directory Access Protocol (v3)) rika v podstate to same. Lightweight Directory Access Protocol je standardizovaný protokol pro přístup k adresářovým službám, definuje komunikaci mezi serverem a klientem. Zprávy obsahují také příslušná data a informace o jejich formátu. Protokol běží nad internetovými transportními protokoly jako je TCP/IP. LDAP je jednodušší alternativou k protokolu X.500 Directory Access Protocol (DAP), přičemž slouží i jako brána pro přístup k tomuto protokolu.Za kazdym slovem si stojim, neni treba nic menit. Vse je napsano a vypliva z mnoha publikacich napriklad z RFC. Chytani za slovicka vam nepomuze zmenit skutecnost, taktez vytahovani jen urciteho odstavce odkudkoli. Kritika je vitana, ovsem kontruktivni, zalozena na faktech a ne dojmech a ne podlozena impertinentnimi utoky. Coz take vsichni neanonymni diskutujici splnili, za coz jim dekuji.
Tiskni
Sdílej: