abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:33 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 24.7 open source firewallové a routovací platformy OPNsense (Wikipedie). Jedná se o fork pfSense postavený na FreeBSD. Kódový název OPNsense 24.7 je Thriving Tiger. Přehled novinek v příspěvku na fóru.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:11 | Bezpečnostní upozornění

    Binarly REsearch upozorňuje na bezpečnostní problém PKFail (YouTube) v ekosystému UEFI. Stovky modelů zařízení používají pro Secure Boot testovací Platform Key vygenerovaný American Megatrends International (AMI) a jeho privátní část byla při úniku dat prozrazena. Do milionů zařízení (seznam v pdf) po celém světě tak útočníci mohou do Secure Bootu vložit podepsaný malware. Otestovat firmware si lze na stránce pk.fail. Ukázka PoC na Linuxu na Windows na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 02:22 | Nová verze

    Mobilní operační systém /e/OS (Wikipedie) založený na Androidu / LineageOS, ale bez aplikací a služeb od Googlu, byl vydán ve verzi 2.2 (Mastodon, 𝕏). Přehled novinek na GitLabu. Vypíchnuta je rodičovská kontrola.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 01:22 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila vyhledávač SearchGPT propojující OpenAI modely umělé inteligence a informace z webů v reálném čase. Zatím jako prototyp pro vybrané uživatele. Zapsat se lze do pořadníku čekatelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Distribuce Linux Mint 22 „Wilma“ byla vydána. Je založená na Ubuntu 24.04 LTS, ale s desktopovým prostředím Cinnamon (aktuálně verze 6.2), příp. MATE nebo Xfce, balíkem aplikací XApp, integrací balíčků Flatpak a dalšími změnami. Více v přehledu novinekpoznámkách k vydání.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 2
    25.7. 17:44 | Zajímavý článek Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    25.7. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. Podrobný přehled novinek v cgitu. Vypíchnout lze podporu rozšíření v Lua.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 17:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.80.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 14:11 | IT novinky

    Apple oznámil, že v beta verzi spustil své Apple Maps na webu. Podporován je také webový prohlížeč Chrome. Ne však na Linuxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    25.7. 13:11 | IT novinky

    Portál Stack Overflow po roce opět vyzpovídal své uživatele, jedná se především o vývojáře softwaru, a zveřejnil detailní výsledky průzkumu. Průzkumu se letos zúčastnilo více než 65 tisíc vývojářů. Z Česka jich bylo 710. Ze Slovenska 246.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Dotaz: Wifi: Ako dosiahnuť dosah cc100m?

    17.3.2010 16:55 Stefan
    Wifi: Ako dosiahnuť dosah cc100m?
    Přečteno: 3744×

    Ahojte chcel by som sa spýtať ako zvýšiť dosah routra Asus RT-N16?

    Jednalo by sa o vzdialenosť medzi dvoma rodinnými domami(cca 100m)

    Pozeral som po nejakých anténach, ale nie som si istý či by mi to pomohlo.

    Vopred Ďakujem

    Odpovědi

    otasomil avatar 17.3.2010 21:14 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wifi: Ako dosiahnuť dosah cc100m?

    A smerovky se Vam nezdaji dostatecne nobl ?

    Ci antena z plechovky od dietnich parku.

    K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
    17.3.2010 22:06 Stefan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wifi: Ako dosiahnuť dosah cc100m?

    Neviem či by to uťiahli tie všesmerovky? ak by som musel kupovať smerove tak by som skôr použil tuto koli estetickemu vzhľadu neviem či by boli svokrovci radi keby že im na dom pripevnim 3 take obludy =D

    Takže otázka znie budu stačit 3x OvisLink 10dBi na 100m? Alebo stači na router kúpiť 1x smerovu antenu a ostatné nehať základné? Ďakujem
    18.3.2010 06:58 Lol Phirae | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wifi: Ako dosiahnuť dosah cc100m?
    A smerovky se Vam nezdaji dostatecne nobl ?
    Na 100m tuhle prisernost? Jezis, dyt to musi jet pomalu i na miniantenku co se dodava s AP, kdyz to pres pigtail strci za vokno.
    otasomil avatar 18.3.2010 15:58 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wifi: Ako dosiahnuť dosah cc100m?

    >>>Jezis, dyt to musi jet pomalu i na miniantenku co se dodava s AP, kdyz to pres pigtail strci za vokno.

    Pokud je to technicky mozne tak jednoznacne davat pro wifi spoj stacionarni anteny jez na sebe budou "videt".

    K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
    18.3.2010 16:37 Lol Phirae | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wifi: Ako dosiahnuť dosah cc100m?
    Technicky mozne neznamena, ze to dava smysl. Proc by si proboha nekdo kvuli "spoji" na 100 metru montoval na baraky takovehle nesmyslne monstrum?
    otasomil avatar 18.3.2010 17:22 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wifi: Ako dosiahnuť dosah cc100m?

    Mozna jsme si nerozumeli takze opravuji a nemel jsem na mysli presne odkazovane anteny, ale treba jen tercove (tyto anteny jsou velmi levne), ovsem pevne namontovane na budove a nasmerovane na sebe. Ant kabely tez co nejkratsi. Lepe vest navic 20m UTP nez 20m koaxialniho kabelu.Koax maximalne jednotky metru.

    Pokud clovek pouzije jen pendreky a da krabicku za okno tak s tim moc slavy nenadela a bude to tak akorat k zlosti.

    Toliko moje zkusenosti na wifi spoj cca 80m pres zahradu. Zajistit z pohledu VF mnohonasobne predimenzovany spoj je proste zaklad uspechu a na tom trvam.

    K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
    18.3.2010 19:45 Stefan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wifi: Ako dosiahnuť dosah cc100m?
    To by som ich k tomu AP musel pripojiť 3? Tiež by som radšej predimenzoval ten spoj ale nie za cenu "estetiky" mať na baráku 3 obludne anteny moja situacia nedovoluje ešte jedna by sa dala ale to neviem či by fungovalo kedže ten router ma 3x anteny a použiva MIMO či ako sa to vola nie so v tom moc zbehli preto som vdačny za každu radu. Ďakujem
    otasomil avatar 18.3.2010 20:06 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wifi: Ako dosiahnuť dosah cc100m?

    Venkovni antenu pripojite misto jednoho prutu.

    V nastaveni routeru zjistite, ktera to je.

    Vy prece potrebujete spoj jen s AP v druhem dome tzn totez jako natahnout UTP pres ulici.

    Proto Vam staci jedna antena na Vasem baraku a druha u souseda k jeho AP.

    K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
    18.3.2010 20:57 Stefan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wifi: Ako dosiahnuť dosah cc100m?
    No ja som to skor planoval tak že nasmerujem Antenu na barak a usb wifi napojim Pc? Mate skusenosti s alternatívnymi firmwerami? ja som sa rohodol pre tomato a ten ma v popise client že nedokaže širit wifi iba prijimat a tym padom by som musel tahat po baraku kable ? zatial vlastním iba jeden Asus nechcem zbytočne kupovať aj druhy pokial si nie som isty či to pojde, Ďakujem idem pozret do nastaveni tomato kde je odelenie na antenky.
    24.3.2010 08:53 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wifi: Ako dosiahnuť dosah cc100m?
    Pár poznámek:

    To APčko je 5gigové. To je fajn - pásmo 5 Ghz je (snad ještě i dneska) méně obsazené/zarušené než 2.4 GHz. Potažmo koukejte po anténách na 5 GHz. Vedlejší výhoda je ta, že 5GHz antény jsou menší (dáno kratší vlnovou délkou). Třeba ten parabolický mřížový reflektor v odkazech výše je na 2.4 GHz.

    Většina APček funguje se standardním firmwarem především jako AP, některá z nich i jako Client. Z alternativních firmwarů znám jenom OpenWRT, to umí oboje. Ale znám ho na jiném hardwaru.

    Doporučuju rozhodně režim AP/client, možná ještě AP+WDS na point-to-point spoji ("já pán - ty pán"), pokud potřebujete plnohodnotně bridgovat na obou koncích. K tomu ale potřebujete stand-alone APčko na obou stranách, nejlíp obě stejná, obě s podporou WDS. Pokud vím, režim AP+WDS+klienti není úplně běžně podporovaný.

    Jedna WiFi síťovka nemůže fungovat zároveň jako klient k nějakému dalšímu APčku a zároveň jako APčko pro lokální klienty. Z definice. Jedna WiFi síťovka jede na jediném rádiovém kanálu, a na něm už je APčko někdo jiný, já můžu být už jedině klient. Blíží se tomu režim "AP + WDS + obsluha klientů", ale ten jednak není úplně běžně podporovaný, druhak je to z hlediska chování v rádiovém spektru zřejmě dost prasárna, složité chování pokud se týče kolizí, bude to mít mizernou průchodnost a ztrátovost paketů => vyhnul bych se tomu. Pokud potřebujete krabičku, která bude z jedné strany klient na dálkový spoj, a z druhé strany APčko pro nějaké klienty blízko kolem, potřebujete v té krabičce dvě WiFi rozhraní (nastavená na různé rádiové kanály), a krabička by měla mezi nimi nejlíp routovat (protože klientské rozhraní tradičně neumí plnohodnotně bridgovat). Nebo dvě WiFi krabičky, na ethernetu zády k sobě, řekněme jedna jako WiFi client+router(NAT) a druhá jako AP+bridge.

    Mít na bezdrátovém spoji z jedné strany APčko se směrovou anténou a na druhém konci jenom USB stick na prodlužováku, to by asi taky šlo. Vysoce zisková směrová anténa na APčku je zisková v obou směrech (příjem i vysílání) - akorát na protějším baráku ozáříte malou plochu docela vysokým výkonem. Osobně bych se snažil ten USB wifi stick zasunout taky do nějakého reflektoru => zvednete zisk USB wifi, zúžíte "zorný úhel antény" pro příjem i vysílání a budete moci slézt s vysílacím výkonem na APčku. Možná vhodnější než USB stick by byla nějaká karta do PCMCIA se SMA konektorem pro externí anténu.

    Směrové antény mají tu výhodu, že "nevidí" vysílače v okolí (které Vás nezajímají) a zároveň Váš vysílač neruší přijímače v okolí (které nezajímáte Vy). Pokud je to jenom trochu možné, dal bych směrové antény na obě strany. Slézt s výkonem je rozumný nápad (ohleduplný přístup k okolí).

    Bastlit anténu na 5 GHz podle mých zkušeností moc nejde - potřebná přesnost je už moc vysoká. Prakticky jsem zkusil vyrobit "plechovku s límcem" (podloženou výpočtem, soustruženou z hliníku) a ozářit s ní 60cm ofsetový reflektor původně určený pro satelit, a nedopadlo to nijak slavně. Můžete si reprodukovatelnost zjednodušit volbou základní konstrukce, materiálů a pracovních postupů, ale pak zas musíte mít možnost si svůj design nasimulovat anténářským softwarem a/nebo oměřit příslušným vybavením - a jako běžný amatér nemáte k dispozici ani jedno ani druhé :-I
    [:wq]
    18.3.2010 21:10 Stefan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wifi: Ako dosiahnuť dosah cc100m?

    No tak toto ma potšilo !!

    Assuming that your Tomato client router receives the wireless signal, you should be able to browse the Internet from the wired PC. Despite claims to the contrary on some Web sites, you can connect more than one device to your client router.

    Niekde na webe maju že sa to neda(aby klient aj prijimal aj širil dalej signal) natrafil som asi na 2 stranky a tu pišu opak takže problem je vyriešený. Ďakujem za pomoc idem pokračovať v trapeni mountovania jffs na routri =D to je konečna ked chcete mat všetko podla predstav

    Ešte raz Ďakujem všetkym v diskusii
    Petr Tomášek avatar 20.3.2010 09:58 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wifi: Ako dosiahnuť dosah cc100m?
    To zalezi na tom, jak moc je to v okoli zaruseny...
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    21.3.2010 20:55 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wifi: Ako dosiahnuť dosah cc100m?
    Nezalezi, protoze kdyz si nekdo spoji dva baraky vsesmerovkama na plnej vykon, tak uz to hned zaruseny bude.

    Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    18.3.2010 19:12 Jupi | skóre: 19
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wifi: Ako dosiahnuť dosah cc100m?
    Davnejsie som uspesne riesil spojenie zhruba na 100 metrov pomocou anten RFE Micro 8 a dvoch D-Link AP. Spojenie sa chytilo na 54Mbit, vysledna prenosova rychlost bola samozrejme nizsia. Vyhoda tychto anten je, ze su dobre chranene krytom a ze sa v zime moc neobalia snehom a ladom.
    18.3.2010 19:55 Stefan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wifi: Ako dosiahnuť dosah cc100m?
    A to mate realizované tak že jede router Je AP a druhy je ako klient? Ja by som šiel tiež do takéhoto riešenia ale môj router Asus RT-n16 nevie v mode Client aj prijímať aj šíriť wifi. Neviem či je to nedostatkom Tomato Firmwaru alebo vecou hardwaru toho Asusu. Ta anténa je "nenápadná" =) tu by som použil ak by stačila 1 . Ďakujem
    19.3.2010 15:07 Jupi | skóre: 19
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wifi: Ako dosiahnuť dosah cc100m?
    Ano, jeden je client a druhy server. Tie Wifi AP som vyberal vtedy podla toho, aby mohli pracovat aj v client rezime. Len tak som si pozrel stranku D-Link a napr. DWL-2100AP 108 Mbit dokaze tiez rezim klient. Treba vyberat AP-cko podla poziadaviek, ktore su na neho kladene. Ale co sa tyka odporucanej znacky, radsej nech sa vyjadri niekto, kto ma s Wifi spojeniami vacsiu skusenost.
    19.3.2010 15:47 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wifi: Ako dosiahnuť dosah cc100m?
    Na 100m si tam poves kabel. Ethernet je tak do 100m. Pokud to chces delsi a mene videt tak optiku. do 5000 se vejdes a jses na tom cenove stejne a mas 100Mbit (Gbit vyjde jen o kousek draz).

    Pokud mermomoci trvas na wifi spoji, tak na 100m bych asi zkusil tohle:

    http://wifi.aspa.cz/nanobridge-m5-antena-2x-22dbi-outdoor-klient-mimo-5ghz-airmax-station-z101728

    Samozrehjme to musi na sebe primo videt bez jakekoliv prekazky a stahnout vykon uplne na minimum.

    Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    19.3.2010 17:06 Ash | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wifi: Ako dosiahnuť dosah cc100m?
    Na 100m si tam poves kabel. I kdyby na těch sto metrech čistě náhodou nekřížil komunikace, tak bych ven kabel fakt nevěšel :)
    21.3.2010 21:00 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wifi: Ako dosiahnuť dosah cc100m?
    A proc ne? S blbym vnitrnim ethernetem to vyjde mnohem levnejc, respektive za pakatel. Kdyz si spocitas cenu lanka a cenu venkovniho PE TP kabelu jsem na 2/3 ceny za optiku.

    Povesit tam ethernet nic nestoji a pak uz zalezi na sousedech a kde to visi jaka je pravdepodobnost ze to nekdo sunda.
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    21.3.2010 22:39 Lol Phirae | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wifi: Ako dosiahnuť dosah cc100m?
    Mno... jsou u vas casto bourky? :-D
    22.3.2010 14:27 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wifi: Ako dosiahnuť dosah cc100m?
    Za ty roky co mame ruzne poveseny ethernety mezi barakama nebo zakopany v zemi podel plotu si pamatuju 2 odejity porty.

    rozhodne vic odchazej po bource wifiny nez ethernety.

    A kdo se boji, pouzije optiku. 10Kc za metr kabelu, 900 nakrimplovani vsech 4 konektoru, 2x 50Kc za kotvy a 2x 500 za 100Mbit prevodniky. 3200Kc - stejne jak za wifinu. www.atlantis.cz

    Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    24.3.2010 11:12 Ash | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wifi: Ako dosiahnuť dosah cc100m?
    Povesit tam ethernet nic nestoji a pak uz zalezi na sousedech a kde to visi jaka je pravdepodobnost ze to nekdo sunda.

    Jo, typický arogantní blb. Jemu to nevadí, jeho to vyjde levnějc, kabel tam dá pro jistotu vnitřní a kdo by si troufnul mu do toho hrabat když v tom bude mít signál. Ale celkem pomáhá taková vedení před odstaňováním někde fiknout, značně se tím zjednoduší papírování a když už to je dole tak kdo by si stěžoval :)
    19.3.2010 16:38 PepaSFI
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wifi: Ako dosiahnuť dosah cc100m?
    anténa určitě pomůže, jakákoliv která se dá umístit tak aby viděla na protistanici. Klidně nějaká ta malá panelová, je to nenápadná plochá krabička. Jsou velmi levné ale levnější je si ji vyrobit. Pokud zvládáš základní práci s pájkou tak doporučuju. Návodů je na internetu dost. Já používám takzvaný quadro quad, ten název není správný ale je pod ním známá. Vyrobil jsem ji z toho co jsem našel v dílně, koupil jsem jen za 30 kč krabici na potraviny jako kryt proti dešti. Funguje to na cca 200m skrz dvě střechy, u poskytovatele je nějaká všesměrová tyč. Taky jsou oblíbené antény z plechovky.
    20.3.2010 00:30 Stefan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wifi: Ako dosiahnuť dosah cc100m?
    Tak tu antenu skusim za par korun to stoji ďakujem.
    21.3.2010 21:05 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wifi: Ako dosiahnuť dosah cc100m?
    Tohle radit v roce 2010 uz je na facku... I ja s kolegama jsme se neco anten spajeli, ale jedna navsteva u spektraku me dokonale vylecila.

    Staci to spajet o par mm krive a uz jde prizpusobeni do haje a zarusis si vlastni wifinu. Navic kdyz spickova kvalitni antena parametrama odpovidajici quadro quadu nebo plechovce stoji 500Kc vcetne drzaku, tak pajet se to proste nevyplati.

    Navic na 2.4Ghz palit antenou 14dB uz je mnohdy na zastreleni...

    Ja uz jsem to nahore psal, radil jsem NanoBridge jako zastupce hotovyho reseni za slusnou cenu. Jine reseni muze byt anteny ElboxRF 19dB (na 2.4 i 5Ghz, jen jsou anteny ruzne velke) a k tomu Bullety na vhodne frekvenci.

    Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    vencour avatar 21.3.2010 23:07 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wifi: Ako dosiahnuť dosah cc100m?

    Sám mam doma ještě jako pozůstatek asi 19 dB yaginu, snad proto mam pro ni slabost. Pokud umí AP regulovat výkon (tedy snížit o 8 dB), je u toho koax o délce metr a půl, tak jsem tuším byl na vysílaném výkonu cca 10dB (s jednotkama si už nejsem jistej) a hlavně jsem měl dost čistej příjem.

    Každopádně bych hledal víc info na odbornějším webu.

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    22.3.2010 18:34 PepaSFI
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wifi: Ako dosiahnuť dosah cc100m?
    tak si vem na spektrák nějakou tu hyper super profi koupenou anténu. Myslíš že to někdo ladí? Sekají to jak ten příslovečnej Baťa cvičky. No dneska spíš číňan. Tady kolem mají skoro všichni yaginy. Chtěl bych vidět jak je to přizpůsobené když to zmokne nebo namrzne. Asi bych to radši nechtěl vidět, mohlo by se mi udělat plócho páč o tom trošku vím. Ale to je profi a tak to musí být v pořádku že. Zatímco moje škatule na chleba která nenamrzá a nedrží na ní voda je fuj fuj bastl. Dělal jsem ji asi hodinu a vlastně na ni koupil jen tu škatuli za 30 kč, to se za pět stovek fakt nevyplatí.
    23.3.2010 09:08 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wifi: Ako dosiahnuť dosah cc100m?
    No to zalezi na tom jakou znacku beres. 90% vseho co kde koupis jsou totalni smejdy.

    Z tech kvalitnich predevsim: ElboxRF, tyhan, ProWAX, skeptik/zuska/admet, paraboly J&J, pak uz je toho poskrovnu. Samozrejme je to o cene. Nekde je asi duvod proc tyhle anteny stojej tolik kolik stojej...

    A o yaginach nechci ani sliset. Jak jsem to u jednoho cloveka videl tak jsem kolegum zakazal tu vec pouzit a jako odstrasujici priklad jsem si to vyfotil:

    http://www.gavanet.org/photos/scry/index.php?v=list&i=0&p=ostatni/antena_yagi_xp

    Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    23.3.2010 10:17 Petr Šobáň | skóre: 80 | blog: soban | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wifi: Ako dosiahnuť dosah cc100m?
    No není to tak špatné pokud ten nosný materiál není pěnový polystirén :-)

    Ovšem to přispůsobení kabelu na dipól je fakt kvalita :-)
    23.3.2010 12:40 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wifi: Ako dosiahnuť dosah cc100m?
    Byl to nejaky penovy plast (trochu podobny tem penovym cokoladam plnenych dusikem). Sice to drzelo tvar, ale slo by to lehce ohnout. Prusvih je samozrejme v tom dipolu, o tom asi zadny spor nebude. Direktory byly do toho plastu zastrkany (protoze to bylo penovy) jak to zrovna polakovi prislo pod ruku. Stipany to bylo stipackyma taky jak to zrovna chytnul. A o tom ze jeden reflektor za dipolem je ukrutne malo je asi jasny kazdymu...

    Kolega kdysi yaginy vyrabel na CNC stroji z hliniku a to byla piplacka aby tomu vychytal rozumny parametry. Bohuzel pohorel na symetrizaku, tak ho tam nedaval a yagina dle ocekavani pekne silhala...

    Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    23.3.2010 18:47 PepaSFI
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wifi: Ako dosiahnuť dosah cc100m?
    Ono to nejen šilhá, ono je to taky docela krutě nepřizpůsobený. Skládaný dipól má 300 ohm impedanci a koax má většinou 50 ohm.Ta symetrizace a přizpůsobení se dá řešit různýma způsobama. Ale pořád to bude yagina, sice skvělá, zisková ale na těchhle frekvencích skoro nevyrobitelná. Úzkopásmová a nervézní jak tisíc palestinců v ulicích. No ale popravdě řečeno, ono to nějak fungovat bude. A jeden reflektor za dipólem není málo, popravdě řečeno je to celkem obvyklé.
    24.3.2010 09:01 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wifi: Ako dosiahnuť dosah cc100m?
    Taky pisu "kdysi" a ... na konci. Samozrejme dnes uz vime ze to bylo mimo.

    Mechanicky vyrobitelna je jeste v pohode, ale proste parametry yagin jsou mizerny. 1/3 vykonu jde dozadu a bocni laloky jsou taky sileny. A je fakt ze co kus to original. Takova mala vsesmerovka.
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    24.3.2010 18:33 PepaSFI
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wifi: Ako dosiahnuť dosah cc100m?
    Parametry yagin jsou mizerný právě proto že si leckdo myslí že jsou v pohodě vyrobitelný. Nejsou! Když bude yagi dobře navržená tak bude nevyrobitelná protože na téhle frekvenci bude vyžadovat nesplnitelnou přesnost výroby, materiály a vůbec mechanické zpracování někde na úrovni hodinářství. Pokud je ale navržená jako snůška kompromisů aby to tak nějak chodilo a přitom to šlo udělat z drátu z plotu štípačkama, tak se to prostě bude chovat jako snůška kompromisů. Plechovka od párků nebo kousek plechu a dva čtverečky z drátu budou sloužit minimálně stejně a bez záludností.
    Dent avatar 22.3.2010 10:51 Dent | skóre: 21 | blog: Standovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wifi: Ako dosiahnuť dosah cc100m?
    Moc tomu nerozumím, ale nebylo by ke spojení bodu A a B lepší použít něco přímočarého? Jako třeba Ronju? Podle oficiálních stránek to vyjde na 6 stovek.
    22.3.2010 14:21 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wifi: Ako dosiahnuť dosah cc100m?
    No ronja se jeste pred par lety dala koupit kolem 6000. Dnes ti za 4000 necham velkou a za 3000 malej model, lezi mi to skladem.

    Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    23.3.2010 12:22 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wifi: Ako dosiahnuť dosah cc100m?
    Ronja byla před několika lety vcelku pěkná věc, ale dneska mi přenosová rychlost 10Mbps připadá poměrně málo.
    Quando omni flunkus moritati
    Dent avatar 23.3.2010 13:51 Dent | skóre: 21 | blog: Standovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wifi: Ako dosiahnuť dosah cc100m?
    Pokud jsem to správně pochopil, maximální přenosová rychlost je daná frekvencí blikání diody ve vysílači. Jelikož je Ronja opensource (dokonce snad pod GPL licencí), tak by se tohle omezení snad dalo odstranit, ne? Jsem původně strojař, takže do elektřiny moc nevidím, ale neřešila by to výměna nějakého řídícího "švába" na desce?

    Ronja mi totiž přijde mnohem sympatičtější, nemusím kvůli přenosu dat vysílat do širokého okolí, ale cílím na konkrétní bod. Nabízí se sice použití směrové wifi antény (jako radí výše), ale Ronja mi přijde víc "kůl" :))
    23.3.2010 20:52 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wifi: Ako dosiahnuť dosah cc100m?
    Když zkusíš hledat 100mbit Ronja, tak to nějaké výsledky najde, ale většina je poměrně stará a nevypadá to, že by to někdo dotáhl do konce...
    Quando omni flunkus moritati
    7.4.2010 21:16 JF | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wifi: Ako dosiahnuť dosah cc100m?
    http://www.crusader.eu/

    Tohle se da sehnat za 45000 a bezi to optikou duplexem na 100Mbit/s.

    Pry chteji vyrobit novou verzi, ktera se vejde do 25000Kc.
    7.4.2010 21:20 JF | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wifi: Ako dosiahnuť dosah cc100m?
    http://www.crusader.eu/

    Tohle se da sehnat za 45000 a bezi to optikou duplexem na 100Mbit/s.
    24.3.2010 08:58 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wifi: Ako dosiahnuť dosah cc100m?
    No ono to je mnohem slozitejsi. 10Mbit ethernet ma frekvenci 10Mhz, 100Mbit ethernet ma 60Mhz (jine kodovani).

    Donutit soucastky v ronje aby najednou tikali na 6x rychlejc tak trochu nejde, nejsou na to stavene. Jde to nekam na 25Mhz, ale cim do toho pak nacpes data uz je mnohem slozitejsi.

    Na 100Mbit varianty se pouzivaj uplne jiny soucastky. Bud ML6652 nebo RTL8305. Prvni je transciever z metaliky na optiku. Kodovani vhodne pro FSO prenos. Svaby se daj sehnat, schematka na netu vpodstate taky, ale spajet to uz vyzaduje urcitou zrucnost a nejvetsi problem je samozrejme mechanika. I kdyz na 100m by se to zbastlit dalo.

    Na 100m existuje (bohuzel jsem mel pred rokem v rucne predprodukcni vzorek a doted nic...) minipojitko kde je RTL8305, coz je ultralevnej svab od realteku co je v kazdym 5 port switchi. On totiz neni zas az tak uplne blbej jak by se mohlo zdat. Lze ho trochu nastavovat a udelat jednoduchej managed switch a umi jeden port prepnout na opticky kodovani. Takze v podstate staci koupit za 180Kc switch, za 10Kc seriovou EEPROM a optoprvky taky nebudou moc drahy. Problem je opet mechanika. I to co jsem videl bylo maly ja jednoduchy urceny do 150m, ale vyrabet si to jako jeden kus pro sebe je porad mimo...

    Ted uz se budu opakovat, ale preves timhle kabelem vyjde o dost levnejc.

    http://www.optickekabely.cz/Predkonektorovane_samsung_drop_trasy.aspx

    Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    Dent avatar 24.3.2010 10:08 Dent | skóre: 21 | blog: Standovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wifi: Ako dosiahnuť dosah cc100m?
    Díky moc za vysvětlení, jsem si říkal, že kdyby to bylo jen tak, tak už to dávno někdo udělal :))

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.