abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:33 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 24.7 open source firewallové a routovací platformy OPNsense (Wikipedie). Jedná se o fork pfSense postavený na FreeBSD. Kódový název OPNsense 24.7 je Thriving Tiger. Přehled novinek v příspěvku na fóru.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:11 | Bezpečnostní upozornění

    Binarly REsearch upozorňuje na bezpečnostní problém PKFail (YouTube) v ekosystému UEFI. Stovky modelů zařízení používají pro Secure Boot testovací Platform Key vygenerovaný American Megatrends International (AMI) a jeho privátní část byla při úniku dat prozrazena. Do milionů zařízení (seznam v pdf) po celém světě tak útočníci mohou do Secure Bootu vložit podepsaný malware. Otestovat firmware si lze na stránce pk.fail. Ukázka PoC na Linuxu na Windows na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 02:22 | Nová verze

    Mobilní operační systém /e/OS (Wikipedie) založený na Androidu / LineageOS, ale bez aplikací a služeb od Googlu, byl vydán ve verzi 2.2 (Mastodon, 𝕏). Přehled novinek na GitLabu. Vypíchnuta je rodičovská kontrola.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 01:22 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila vyhledávač SearchGPT propojující OpenAI modely umělé inteligence a informace z webů v reálném čase. Zatím jako prototyp pro vybrané uživatele. Zapsat se lze do pořadníku čekatelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Distribuce Linux Mint 22 „Wilma“ byla vydána. Je založená na Ubuntu 24.04 LTS, ale s desktopovým prostředím Cinnamon (aktuálně verze 6.2), příp. MATE nebo Xfce, balíkem aplikací XApp, integrací balíčků Flatpak a dalšími změnami. Více v přehledu novinekpoznámkách k vydání.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 2
    25.7. 17:44 | Zajímavý článek Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    25.7. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. Podrobný přehled novinek v cgitu. Vypíchnout lze podporu rozšíření v Lua.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 17:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.80.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 14:11 | IT novinky

    Apple oznámil, že v beta verzi spustil své Apple Maps na webu. Podporován je také webový prohlížeč Chrome. Ne však na Linuxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    25.7. 13:11 | IT novinky

    Portál Stack Overflow po roce opět vyzpovídal své uživatele, jedná se především o vývojáře softwaru, a zveřejnil detailní výsledky průzkumu. Průzkumu se letos zúčastnilo více než 65 tisíc vývojářů. Z Česka jich bylo 710. Ze Slovenska 246.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Dotaz: Výběr nového PC

    4.11.2012 10:34 tom66
    Výběr nového PC
    Přečteno: 605×
    Jelikož můj starší počítač pomalu přestává dostačovat, rozhodl jsem se pro koupi nového.

    Počítač používám zejména k:
    • úpravám fotek v Corel AfterShot Pro,
    • modelování v Autodesk Inventor (ve Windows ve VirtualBoxu)
    • výpočtům v Matlabu
    • kancelářskou práci (Office, TeX)
    Momentálně mám vybráno toto. Budu rád za každou radu.

    V nové beta verzi AfterShot Pro jsem zahlédl možnost použití OpenCL. Nemáte s tím někdo zkušenosti, zejména co se týče podporovaných grafických karet?

    Jaká je v současné době situace kolem podpory grafických karet v Linuxu? Nechci žádné podrobné srovnání výkonu apod., jde mi zejména o to, zda nějaký výrobce nabízí něco navíc. Funguje kalibrace monitoru (např. pomocí DispcalGUI) u všech grafických karet?

    Můžete mi prosím říct také nějaké zkušenost s uspáváním (s2ram) na desktopu? Na noteboocích jsem s tím nikdy problém neměl, na desktopu jsem to zkoušel jednou a to neúspěšně (počítač se neprobudil).

    Má někdo zkušenost s akcelerací ve VirtualBoxu? Jinak než do virtuálního PC Windows instalovat nechci, ale kvůli Inventoru bych rád co největší výkon.

    Odpovědi

    Max avatar 5.11.2012 14:30 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr nového PC
    Ač jsem lehkým příznivcem ATI, tak bych do ní nešel (hlavně kvůli driverům, ale dlouho jsem to nezkoušel, třeba se něco změnilo).
    Jinak pasivní chlazení je na nic. vzal bych něco s velkým aktivním větrákem. Většinou je krásně regulován, neposere se jako malý tintítítko s velkýma otáčkama a je také relativně tichý. Nejhorší je aktivní jednoslotový chlazení. Malý tintítko má velký otáčky, řve to jak kráva, pasiv se časem ucpe prachem a grafika se začne přehřívat, až se dostane do stavu, kdy začne blbnout a bude nevratně poškozena.

    Pokud jde o case, tak je to měkký plech, takže vibrace bude tlumit opravdu minimálně, ale myslím si, že pro většinu nenáročných uživatelů to je ok. Možná bych si za ty dva větráky, co ti budou dělat tunel v case, trochu připlatil a šel do o trochu lepší kvality.

    Jinak já mám skoro všude Phenom II X4 či X6 + nvidia grafiky s binárním driverem a s uspáváním už nemívám žádný problém (základní desky též od gigabyte).

    Jinak 2TB dat je 2TB dat, takže bych nezapomínal na zálohování.

    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    5.11.2012 18:47 tom66
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr nového PC
    Díky, vyměním tedy raději za nVidii. Před mnoha (cca 6) lety jsem měl s nVidií na Linuxu problém (zejména po připojení dvou monitorů) a ATI fungovala naopak bez problému, ale přeci jen už je to dávno.

    Zálohování samozřejmě vyřešené mám, zálohuji na NAS.
    Punny avatar 8.11.2012 08:35 Punny | skóre: 28 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr nového PC
    Chlazeni s pasivem je opravdu na nic jak jiz pise predemnou...ATI meli drive problem, ale ted bych tvrdil, ze jsou na tom s podporou na slusne urovni pokud nevezmes uplne absolutni novinku. NVidie ma ted v planu uvolnit novy ovladac, ktery vykon vylepsi. Jinak CPU pokud chces usetrit tak urcite AMD, taky jsem jeho spokojeny uzivatel :)
    Punny
    5.11.2012 14:45 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr nového PC
    No už tady byla připomínka k bedně, bude rezonovat a za mě má ty divné díry v bočnici místo aby nasávala z čela :).
    SSD Disk mi přijde za ty peníze divný jestli je popis správný, třeba tento je za stejné peníze….
    Grafika, krom toho že to je Radeon, které mám nerad, tak naopak chválím pasivní chlazení, ale jen spolu s dobře chlazenou skříní! (Důvod je prostý, je to tiší a ventilátory, i větší, na grafikách stojí za prd a vydrží taky prd a důležité je mít v bedně chladno, než tam honit horký vduch)
    To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
    Max avatar 5.11.2012 21:36 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr nového PC
    Musím nesouhlasit s větrákem na GPU. Pokud se jedná o velký větrák, tak chlazení je parádní a větrák neodchází, páč se ani moc netočí a žebra se nezanáší prachem, páč jsou víc od sebe oproti jednoslotovému chlazení. Dokonce i OC verze gigabyte grafik se dvěma větráky je oproti jednoslotovému chlazení sakra tichá záležitost a teploty jsou dost nízko.
    Pokud jde o pasivně chlazené karty, tak mám převážně negativní zkušenosti. Osobně mám rád všude dostatečné rezervy a to i ty teplotní. S pasivně chlazenou grafikou a tunelem v case to není moc velká výhra.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    AraxoN avatar 6.11.2012 00:59 AraxoN | skóre: 47 | blog: slon_v_porcelane | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr nového PC
    Proti zanášaniu prachom veľmi výrazne pomáha vháňať vzduch do bedne cez prachový filter. Väčšina PC skriniek na to má pripravené miesto dole medzi prednou stenou a diskami. Keď sa vzduch do bedne nevháňa zvlášť ventilátorom, ale sa len nechá vyfukovať zozadu, tak potom skrinka nasáva vzduch (a prach) všetkými otvormi a škárami. Prach potom vnútri PC ďalšie ventilátory roznesú kade-tade po povrchu chladičov, konektorov a elektroniky.
    6.11.2012 08:25 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr nového PC
    Věděl jsem a stále vím, že to není moc populární názor (ten můj), ale GK dávám a používám, kdykoliv je to možné, výhradně s pasivem. Pokud to možné není, vybírám takovou, kde lze ventilátor sundat a je tam dostatečný pasiv a chlazení lze s 120mm či 92mm dodělat.
    Takové řešení vydrží i více než 5 let, u běžných „horších“ dodávaných chlazení je to v 70 % tak 2 roky u lepších tak 3. Ale samozřejmě vývoj jde neustále kupředu, nicméně „hučení vzduchu“ u těch dvou-slotových řešení je vyšší, než ventilátor umístnění dále a 120mm ventilátor s otáčkami 400-500 uchladí běžnou zátěž a slyšet není vůbec a i při zvýšení zátěže a při otáčkách 1100 je hodně tichý.
    Zrovna u odkazovaného řešení (netvrdím že u tohoto konkrétního modelu), se uvaří ložiska s motorkem, toto řešení nemám rád, ale holt už se tak dělají skoro všechny (ventilátor středem natvrdo položen na pasivu).

    Svoji bednu mám samozřejmě s filtrem a prach se tam téměř nedostane a už 300 let tam nebyla grafika s výrobcem dodávaným aktivním chladičem…
    To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
    Max avatar 6.11.2012 08:55 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr nového PC
    Proč by se měly ložiska uvařit? Ten pasiv je hodně vlažnej (pokud se jedná o low end a střední třídu, s big grafikami nevím, jaké jsou tam teplotní rezervy na pasivu), to není jak pasivně chlazená grafika, že na tom neudržíš ruku :).
    Tunel musíš(měl bys) mít vždycky, ať máš pasivně chlazenou grafiku, nebo ne a je tedy jasné, že jeden větrák proti 0 větráku bude vždy hlučnější.

    Také záleží na tom, jaký máš pasiv na grafice, pokud je to ten, co je pomocí heatpipe vyveden nad grafiku, tak tam se ten vzduch podstatně více hýbe, i když žebrování bývá většinou v nepěkném směru :-/.
    Nicméně, jak už jsem řekl, mám rád rezervy a s pasivně chlazenou grafikou jede člověk na doraz (horké léto + burn a grafika už má hodně malou rezervu ke kritickým teplotám a tunel to nezachrání).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    6.11.2012 10:40 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr nového PC
    Proč by se měly ložiska uvařit?
    Protože pod ložiskem je výrazně vyšší teplota, protože tam neproudí vzduch a často je ten ventilátor položený přesně oproti GPU, tedy v místě největšího zdroje tepla.
    Jestli myslíš ty tunely z boku na grafiku či na CPU, tak ty někdy dokonce zvedají teplotu (experimentálně opakovaně ověřeno, při chlazení CPU), pro sebe si někdy dělám svoje, ale jinak je nikdy nepoužívám a bočnice obvykle musí být plná, jinak proudění přestává fungovat.
    Osvědčil se mi způsob z čela dovnitř 1-2 nízko-otáčkové ventilátory (120mm), dle počtu HDD a zadem ven, zdroj nahoře + přídavný ventilátor (1×120, nebo 2×92 pro zajištění redundance) + přídavný ventilátor na pasivní grafiku, případně s nějakým usměrněním + ventilátor na CPU. Pak sestava není skoro slyšet i v plné zátěži (s nějakými izolacemi a pružným uchycení HDD), a je studená.
    Chlazení vzduchem/plynem funguje téměř vždy lépe když se saje, ne tlačí a to bohužel většina chladičů ignoruje.
    (horké léto + burn a grafika už má hodně malou rezervu ke kritickým teplotám a tunel to nezachrání).
    V životě k něčemu takovému nedošlo na spoustě PC co jsem skládal/odhlučňoval, ale na spoustě jiných PC odešly ventilátory na grafice, uvařily se ložiska a odešly GK jako takové, nemluvě o „muzikálním zážitku“ (bavím se o low end a střední třída, jak je tam nějaké dělo za 12k, tak se do toho nepletu).
    Suverénně nejčastější závady: ventilátor na grafice případně i grafika nebo zdroj v háji.
    To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
    Max avatar 6.11.2012 15:28 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr nového PC
    Já mám pocit, že ty stále před očima vidíš jednoslotové chlazení/grafiku, kde to tak opravdu je, ale já se bavím o dvouslotovém chlazení/grafice a tam opravdu pod ložiskama/větrákem vzduch normálně proudí.

    Tunel každopádně myslím zepředu dozadu. Boční tunely jsou na nic, stejně jako otevřený case.

    Takže nejdřív preferuješ pasivní grafiky a pak k nim stejně přidáváš větrák? :)

    Osobně jsem se také setkal s hafo odvařenými grafikami s aktivem, ale jak už jsem psal několikrát, vždy se jednalo o jednoslotové chlazení/grafiku.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    6.11.2012 16:24 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr nového PC
    Já mám pocit, že ty stále před očima vidíš jednoslotové chlazení/grafiku
    je to možné a je pravděpodobné, že dvou-slotové nemají důvod, tak být udělané žádné.
    Takže nejdřív preferuješ pasivní grafiky a pak k nim stejně přidáváš větrák? :)
    Ano :), ty úplně low-end jej vůbec nepotřebují (nebo jen něco 500ot pro dobrý pocit), a ty výš ofukuju, ale kontrolovaně v rámci proudění ve skříni a „normálním“ ventilátorem.
    S pevně přidělaným ventilátorem na GK, je proudění více méně před-připravené a je „udušené“ vzduch letí 10mm jedním směrem, pak má zahnout, z části vyletí ven, z části se chaoticky roztočí v bedně - žádná kultura proudění…
    To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
    6.11.2012 20:51 nyan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr nového PC
    Takže nejdřív preferuješ pasivní grafiky a pak k nim stejně přidáváš větrák? :)
    Nooo... ono je to nakonec o neco drazsi, ale taky o neco lepsi. Kdysi jsem mel Gigabyte silent 5770, a kdyz jsem na to pripevnil levnej a tichej 12cm vetrak (tremi kousky dratu :-D ), tak to melo v 100% zatezi 42 stupnu stabilne a temer nulovej hluk :-) ani hi-end karty nemaji lepsi chlazeni, leda kdyz si clovek dokoupi arctic cooling / alpenfohn chladic za 2 litry... a ta gigabyte + 12 cm chladic byli snad o 5 stovek drazsi nez bezne 5770ky..
    AraxoN avatar 5.11.2012 15:55 AraxoN | skóre: 47 | blog: slon_v_porcelane | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr nového PC
    Hodil by som cez palubu ten Fortron zdroj. Niekedy to možno bola značka, ale teraz je to šunt. Radšej zobrať Gigabyte 450W - 500W za rovnakú cenu, ako ten Fortron. Tú grafiku a procesor by to malo potiahnuť aj tak s veľkou rezervou.
    5.11.2012 16:37 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr nového PC
    Jé, já jsem věděl, že jsem chtěl napsat ještě něco jiného, taky mám výhrady k Fortron-u, jen bych volil asi Seasonic…
    To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
    5.11.2012 23:44 nyan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr nového PC
    +1 na Seasonic
    5.11.2012 17:48 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr nového PC
    zvolil bych chladič s větším větrákem a velmi dobrý za dobrou cenu je Gelid Solution Tranquillo rev.2. SSD má značně malou hodnotu na write. Zdroje kupuji až asi 8 let Enermax a mají tu výhodu, že vydrží jednu až dvě upgrade střev a tím pádem se jejich cena rozpočte na dlouhé období. Krabici bych také koupil lepší tak, aby tlumila a dlouho vydržela. Proti AMD nic nemám ani co se týká grafiky, ale pokud popis chápu dobře, tak obě graficky intenzivní aplikace (Corel AfterShot Pro, Autodesk) jsou ve virtualboxu, a pak pracují s virtualizovanou grafikou a ne přímo s HW tím pádem nemohou využít plnou sílu grafické karty. Uvažoval bych o levnějším grafickém řešení, pokud jinde není potřeba.
    5.11.2012 18:53 tom66
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr nového PC
    SSD jsem vybral na základě této diskuse, přičemž jsem tedy vybral 64 GB, ale nakonec asi vyměním za 128 GB variantu.

    AfterShot je pro Linux a v nové beta verzi přibyla možnost akcelerace pomocí OpenCL, což bych (mimo jiné) právě rád využil. Navíc nevylučuji, že si Windows kvůli Inventoru nakonec nebudu muset nainstalovat přímo na disk, uvidí se až podle toho, jak dobře bude ve VirtualBoxu na novém PC chodit.
    5.11.2012 18:59 tom66
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr nového PC
    Díky všem za rady! Výběr jsem na základě jejich přečtení a prostudování dalších recenzí poněkud upravil (rychlejší procesor, vetší SSD, jiný zdroj, skříň a grafika).
    5.11.2012 19:07 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr nového PC
    U SSD, rychlost zápisu je velmi špatná (výkon/cena)!
    To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
    5.11.2012 20:47 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr nového PC
    SSD disk jiný. volil bych buď Intel nebo OCZ Vertex. Ten chladič je proti Gelid Tranquillo jen drahý a neúčinný krám. viz jejich přímý test. Ještě byl jeden web (http://www.cttl.cz) s velmi kvalitními testy chladičů na fyzikálním základě, ale již není s námi. A test Gelidu se dá najít v archivu internetu ale bohužel dostupnost je jen Národní knihovně. zde. hlavní důvod je velmi kvalitní provedení základny s precizně zpracovaným rovným měděným blokem a tím pádem kvalitním přenosem tepla.

    Ale pokud skutečně by nebyl potřeba velký grafický výkon tak řešení na platformě Intel i5 2500K s během na grafickou kartu v procesoru uřídí 2 full HD monitory a je ve většině úloh levnější a výkonnější.
    6.11.2012 00:05 nyan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr nového PC
    Sorry, ale dnesni Intel SSD jsou nic vic nez prumer - Intel delal prvni 2 nebo 3 generace SSD sve vlastni kontrollery, ale dnes jen lepi soucastky jako 99% ostatnich vyrobcu. Bledej prumer, a jeste prodrazenej vzhledem k vykonu...

    OCZ Vertex 4 je dobra volba.

    Jinak co se tyce SSD, doporucuji se podivat na dve veci:
    • Jakou ma rychlost s nekomprimovatelnymi daty (kdyz budete pouzivat sifrovanou linux partition na tom SSD, todle je podstatne)
    • Jak dela "garbage collection" - nektere SSD to delaji hned pri zapisu (pak maji ale pomalejsi zapis), nektere to odlozi na dobu necinnosti - coz muze byt problem kdyz zapisujete hodne naraz
    Petr Bravenec avatar 5.11.2012 19:08 Petr Bravenec | skóre: 43 | blog: Bravenec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr nového PC
    K větráku bych řekl asi toto: některé větráky mohou být příliš nízko a nevlezou se pod ně paměti, zvlášť pak, pokud je paměť s chladičem. I když tyhle paměti na to nevypadají a hodláte tam strčit je dvě, někdy jde fakt o milimetry. Předem to nedovedete odhadnout. A jednou se může ukázat, že 16G je málo a přikoupíte další...

    Do skládaček s procesory FX kupuju poslední dobou tohle:

    http://interlink.tsbohemia.cz/_d47442.html

    Ten chladič se dá otočit libovolným směrem, takže se může pamětem přizpůsobit. Jinak je prakticky totožný s tím, co jste vybral.

    Kdysi se mi podařilou koupit nějaký Gelid, který je trochu šikmo a fouká i na paměti, ale v obchodech už jsem jej rok neviděl...
    Petr Bravenec - Hobrasoft s.r.o.
    6.11.2012 11:51 tom66
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr nového PC
    Dotaz Maxe ohledně zálohování mi vnuknul nápad, že investuji do dvou disků a dám je do RAID1. Na webu jsem našel, že se doporučuje použít dva úplně stejné disky. Na druhou stranu jsem i našel, že se naopak doporučuje použít disky různé (stejné velikosti samozřejmě). Mohou nastat nějaké problémy, pokud použiji disky jiné? Samozřejmě počítám s tím, že rychlost zápisu bude omezená pomalejším z nich.
    6.11.2012 12:31 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr nového PC
    Pokud do Raid1 určitě jiné, RAID1 jedna se chráníte proti zklamání jednoho a dva stejné mají více předpokladů zklamat současně.
    Stejná velikost zvláště na desktop nemusí být nutnou podmínkou (můžete mít 500Mb + 1GB a 500MB v RAID1 a 500MB „temp“ na pokusy ) - ale né, že bych to to doporučoval… PS: RAID1 nemá nic společného se zálohováním a pokud budou v RAID1 celé disky, nechte tam trochu místo, disk odejde, koupíte jiný a zjistíte, že je trochu jiný a malinko menší.
    To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
    6.11.2012 12:45 tom66
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr nového PC
    Díky za radu. Kolik je to "trochu místo", tj. o kolik se tak můžou lišit? Plánuji na obou discích kromě RAID1 (/home) mít i cca 5 GB swap, to by pak snad mělo být ok.

    Zálohovat samozřejmě budu dále na NAS.
    6.11.2012 12:56 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr nového PC
    Nevím, to se sebe taky vždy ptám… - „trochu“. Swap-u nevadí, spíše prospívá, že je taky na RAID-u, minimálně v případě špatné funkce jednoho disku to nesletí. Nevím jak je to fčul s uspáváním na disk, ale není proto třeba minimálně tolik swapu, kolik je paměti?
    To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
    8.11.2012 08:56 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Výběr nového PC

    Každé má svoje. Když použijete stejné disky, tak budou stejně velké (i když ani to není úplně jisté, navíc je potřeba počítat s tím, že časem budete muset některý vyměnit a úplně stejný už neseženete) a je šance, že budou i stejně rychlé. Na druhou stranu se vám pak může stát, že budou mít i stejnou životnost - jednou se mi takhle stalo, že mi dva disky v mirroru odešly po více než roce provozu s odstupem menším než týden.

    Takže bych asi spíš doporučil různé disky (třeba i různých značek (což už dnes není tak snadné)) a záměrně nevyužít celou velikost, ale udělat pole o něco menší.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.