abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 6
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 34
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (8%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 816 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Televize

    21.8.2017 12:27 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Televize
    Přečteno: 1820×
    Plánuji nákup nové televize (po více než 15 letech), a nijak se v televizich moc nevyznám. Vzhledem k tomu že ji patrně zase nebudu dlouho měnit, tak se chci zeptat na názor: Téměř jsem se již rozhodl, že by to bylae 4K televize. Je to právě s pohledem do budoucna, teď v signálu věci spíše z netu v této kvalitě a pak možná v budoucnu i přímé vysílání. Otázky které mne napadly:
    1. Jsou nějaké klíčové parametry, na které bych si měl dát pozor? Očekávám, že požadavek na DLNA, DBV-T2 a HEVC splní všechny. Ale je něco kritického dalšího?
    2. Má smysl něco co nabízejí jako HDR, HDR Pro, HbbTV, MHL, CI+,
    3. Sony má Motionflow XT (což má vkládat mezisnímky), Panasonic má BMR (Backlight Motion Rate) a tvrdí 800Hz a narazil jsem i na motion-compensated frame interpolation (MCFI) a black frame insertion (BFI). Ale stejně snad ten panel má pořád 60HZ
    4. Další nerozhodné místo je jestli v tuhle dobu má cenu něco jako HTPC, tedy zařízení, které by tu televizi krmilo signálem. Nebo by stačilo DLNA a nebo mountnutí nějaké složky na serveru a puštěním souboru odtud. A pokud HTPC (a na něm Kodi) tak je otázka, jaký výkon je potřeba na kvalitní krmení 4K signálu. Jestli stačí malé krabičky na urovni RPi nebo obdobných, nebo je dobré použít skutečně grafickou kartu. Kamarád mi ukazoval, za při zapnutém 3D procesingu AMD karty mu VLC dá významně lepší výsledek v pocitu z filmu než bez něj.
    5. Poslední otázka je má li smysl řešit operační systém. Co jsem našel jsou Android, Tizen, Firefox, WebOS a Opera (a pak nějaké brutal proprietarní jako "My home Screen" u panasoniku).Jak je to u jednotlivých s reporty pro "volání domů" a jestli by němělo smysl se na "smart" zcela vykašlat a příjem řešit před HTPC.
    díky za názory. v TV jsem tedy celkem dost laik.

    Řešení dotazu:


    Odpovědi

    21.8.2017 14:44 NN
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Televize
    Jses si fakt jistej, ze to vsechno vyuzijes? Osobne, na TV se nedivam a zbytek vyuziva vestaveny TVB-C tuner = bez STB + filmy nahrane na USB(bohuzel nepodporuje vetsi spektrum formatu/rychlosti/FPS). FullHD dostatecne. Tzn. zadna dalsi periferie, zadne nahravani, zadne smart menu nic..
    21.8.2017 17:38 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Televize
    no po pravdě nejsem, ale když se na televizi nedíváš tak asi nejsi ten správný partner na radu. Zbytek většinou akceptuje, co je, pokud o technologii nemá vysloveně zájem.
    Blaazen avatar 21.8.2017 16:37 Blaazen | skóre: 24 | blog: BL
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Televize
    Hlavně nepočítej s tím, že ti televize, co dneska koupíš, vydrží patnáct let :(.
    21.8.2017 17:11 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Televize
    no to je možný, i když nevím, co by tam tak odešlo, kromě asi změny barevných filtrů nad pixely, a asi může lehnout nějaký obvod. Na drhou stranu pořád mám IPS monitor z roku 05 s 1600x1200 a sice už není na práci s fotkami, ale pořád dobrý na běžnou práci.
    21.8.2017 20:21 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Televize
    Co by tam odislo? Kondenzatory, NAND flash, spoje pod BGA, LCD panel.

    Dalej pocitaj s tym, ze akekolvek "smart" funkcie budu nepouzitelne - ak nie hned, tak po par rokoch.
    21.8.2017 20:48 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Televize
    Ok. Nebudu to rozporovat, sice tomu nevěřím, protože z asi 70 monitorů a asi 15 televizí, o kterých mám detailní znalost, za posledních 7-8 let neodešel ani jeden kus (ani ta kterou měním není mrtvá) (na rozdíl od disků kterých odešlo spousty), ale tohle pro mne není podstatné, pokud odejde, tak bude mrtvá. Měl jsem pár otázek a zatím nula příspěvků s jakoukoli odpovědí a mimochodem smart funkce jsou v těch otázkách v podstatě také. No asi se tu televizím nikdo nevěnuje.
    22.8.2017 08:35 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Televize
    A este som zabudol na jedno kurvitko, ktore sa v starsich TV nevyskytuje: LED podsvietenie. To sa serie velmi ochotne.
    22.8.2017 17:40 Jimmy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Televize
    Téměř 10 let jsem navrhoval televize Panasonic (a to i přímo v Japonsku). Pořád jsou navrhované tak, aby fyzicky vydrželi 20-30let a pak pokud možno odešli "tiše" tj. aby jednoho dne televize nešla zapnout a ne aby tam něco chytlo a zapálilo byt. Sony to dle máho názoru bude navrhovat podobně, ale u Samsungu bych na to už moc nesázel. V každém případě z chytrých funkcí bude za 5 let nefungovat tak 1/3 a po 10 letech nepůjde ani půlka, takže doporučuji na rozšířené funkce moc nehledět a do budoucna je vyřešit nějakým HTPC. Nicméně ani nekupovat nějaké moc levné základní modely. Ty vyšší řady mají lepší obraz a nějaké chytré funkce pak jsou k tomu jako příjemný bonus.
    22.8.2017 22:48 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Televize
    Díky, za odborné potvrzení mého laického dojmu, že fyzická životnost není kritický parametr. Zatím se mi jeví, že jako důležitý parametr je vlastní fyzická refresh rychlost panelu, která by měla být alepoň 100Hz a lepší mají 200Hz. a všichni lžou a do svého prezentovaného čísla započítají kde co, a jsou pak někde údaje 1000Hz nebo i 1600Hz a je to čím víc proužků, tím víc adidas. Vzpoměl jsem si na site flatpanels.dk, kde jsem před cca 12 lety hledával na jakém panelu je postaven konkrétní monitor, takže uvidíme jestli tam najdu informace podobné k televizím. Tehdy se tomu hoši hodně věnovali.

    Na Smart funkce moc nehledím. Nicméně to HDR vypadá zase jako souboj formátů (Dolby Vision vs. HDR10) a ještě něco co UHD aliance markuje jako UHD Premium. Takže si něco musím načíst, ale na otázky se již odpovědi vyjasnili. podstatné je vlastní refresh panelu a možná HDR ostatní jsou jen blbosti, očekávat řešení s HTPC ne s interním řešením a díky tomu OS televize je nepodstatný. Díky těm co se ozvali a bych bych bral jako uzavřený.
    22.8.2017 05:52 Gringo | skóre: 2 | Trojanovice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Televize
    Tohle neni server zamereny primarne na televize, ale zkusim aspon neco zodpovedet.

    Planujes-li televizi na dalsich X let dopredu, tak urcite ma smysl 4k. Casem bude nejspise DVB-T3, tomu se nevyhnes, ale muzes si poridit STB a frcet dal takto. Hlavne at to ma dost vstupu.

    HDR/HDR Pro vypada dobre (mozna znas HDR z fotaku), pekne se na to diva, ale jako "must have" bych to nedefinoval.

    CI+ je uprimne k nicemu :-D

    Panel bude mit realne 120Hz (60 uz je spise vyjimka), ty dalsi Hertze jsou pak otazkou marketingu, jakoze napriklad 's nasim adaptivnim podsvetlenim a video procesorem to vypada jakoby televizor mel 240Hz', ale pokud bys telku rozkuchal, vygoogloval datasheet k displeji, furt tam bude 120Hz.

    Osobne bych asi volil HTPC jako zdroj vseho signalu - da se snadno upgradovat a vymenit a da se hlidat, ze nic "neposila domu". Souvisi s tim i ty SMART funkce - jednu dobu byl velky hit, ze se telka umela napojit na net a mohls koukat videa primo z youtube. No ale pak youtube zarizlo podporu flashe (jede se na HTML5) a tim padem je konec. Vsichni "my nic, my muzikanti" a ty mas doma DUMB televizi. Takze tak nejak podobne s HbbTV (dneska uzasne, zitra?) a podobne. Nikdo ti nezaruci, ze to bude 15 let podporovane a kdyz to utnou, "nikdo za to nebude odpovedny". Stejne tak nejaky operacni system, nejlepsi je zadny.

    Co se tyce poruchovosti, nevidel bych to tak drasticky. Nejvice na televizorech umiraji zdroje (zkusenost z fabriky i z oprav v domacnostech). Zdroj vetsinou neni tak narocny na opravu, pripadne se da nahradit - urcite vic jak treba nejaky ten video procesor. Kazdopadne se nejedna o nejaky sileny vypadek, je to spis o stesti/smule.

    Nenapsal jsi s jakym pocitas rozpoctem, pokud je neomezeny, tak dobre vyber a pokud mas nasetrenou urcitou castku, tak taky dobre vyber ;-)
    22.8.2017 08:22 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Televize
    Díky. Par info zajímavých DBV-T3 patrně bude, ale to je tak rok 2030 nejdříve. Nejdříve musí vytvořit kodec, který by byl významně lepší než H.265 a vzhledem k tomu, že H.264 je z roku 03 a H.265 z roku 13 a ani v odborném tisku je o práci na novém kodeku nepíše tak to moc rychle nebude. Smart funkce také vážně neberu, ta internetová část se dá poslat přes HTPC.

    Rozpočtem se chci pohybovat někde kolem 20k, max pokud by mě přesvedčilo načtení technologie samsungu QLED, že to má cenu tak výš, OLED je mimo. uhlopříčkou kolem 50 (43" min a 55" max)
    24.8.2017 14:08 HoP
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Televize
    Díky. Par info zajímavých DBV-T3 patrně bude, ale to je tak rok 2030 nejdříve. Nejdříve musí vytvořit kodec, který by byl významně lepší než H.265 a vzhledem k tomu, že H.264 je z roku 03 a H.265 z roku 13 a ani v odborném tisku je o práci na novém kodeku nepíše tak to moc rychle nebude.
    Jen upresneni: DVB-T2 je modulacni standard vysilaneho signalu, nema nci spolecneho s video kodekem H.265. DVB-T2 (mezi jinymi) nabizi vyssi datovy tok transportu, takze by proti standardu nebylo, kdyby se na DVB-T2 muxu provozovaly video sluzby s H.264, ci dokonce jen s MPEG2 kodekem.

    /Honza
    24.8.2017 14:18 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Televize
    takze by proti standardu nebylo, kdyby se na DVB-T2 muxu provozovaly video sluzby s H.264

    A někde (např. na Slovensku) se tak i vysílá. Dokonce se (aspoň částečné) použití H.264 někteří pokoušeli prosadit i u nás, ale naštěstí to neprošlo.

    24.8.2017 17:34 michal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Televize
    Bohužel to neprošlo.

    Podle zkoušek TV Nova je obraz kvůli zavedení H265 výrazně horší. Není to ale vinou kodeku samotného, ale pro H265 nevhodného technického zařízení, kterým televize disponují.

    Dle vyjádření TV Nova by tato musela do nového zařízení investovat cca 1 mld Kč, aby byl obraz s kodekem H265 kvalitní.
    24.8.2017 17:40 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Televize
    Vzhledem k tomu, jak se Nova chovala při přechodu na DVB-T a jak to teď s ještě větší intenzitou opakuje při přechodu na DVB-T2, nevidím jediný důvod, proč bych měl jakékoli jejich tvrzení na toto téma brát vážně.
    24.8.2017 19:32 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Televize
    Tedy já nevím, jak to chlapci počítají, ale připadá, že navrhnout procesor, který má linku vstupu a na výstupu vyrobí H.265 v potřebném rozlišení, on line a s dostatečnou výkonovou rezervou, nemůže být tak astronomicky drahé. Uvnitř by to samezřejmě běželo v kódováná, které umí a ven do správného kanálu by se provedlo překódování. Nevím kolik nová má kanálů? 8? 10?
    Petr Tomášek avatar 25.8.2017 08:07 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Televize
    Otázka ovšem zní, v čem to vyrábějí a archivují a tedy z čeho to do H.265 překódovávají. Jestli tohle mají optimalizovaný na H.264, tak ti nepomůže ani sebelepší procesor...
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    25.8.2017 17:13 Zadejte vaše jméno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Televize
    odpoved zni: xdcam, coz je takovej mpeg2 se samejma i snimkama. drive fyzicke nosice, tedka uz umi vsechny tv digital delivery takze se jim to zabali do mxf a nahraje na ftp/pres webksicht a ani se to nemusi nosit na vyjeti na placicku.
    24.8.2017 19:20 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Televize
    Souhlasím, ale na druhou stranu celkový cíl je dostat do stejného frekvečního pásma více signálu, ať již v počtu kanálů nebo ve kvalitě. A tomu významně pomáhá právě kvalitnější komprese. DVB-T neznamená jen jinou modulaci, ale i nižší kompresi.
    Petr Tomášek avatar 24.8.2017 19:29 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Televize
    AV1 zcela jistě _podstatně_ lepší než H.265 bude, samozřejmě je ale zřejmé, že se ho vlastníci patentových práv k H.265 budou snažit vyšachovat ze hry...
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    24.8.2017 19:40 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Televize
    Uvidíme. Myslím, že dokud se nedostane na alespoň 60% datového toku při stejné kvalitě, TV to neakceptují.
    Petr Tomášek avatar 25.8.2017 08:11 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Televize
    Až na to, že není vůbec triviální říct, co je stejná kvalita a co je o 60% lepší. Už jen proto, že existují různé metriky a každá se hodí pro různý kodek. A ani subjektivní testování není o moc lepší, např. H.265 za určitých okolností rozmazává detaily, což se u určitého materiálu může subjektivně jevit jako lepší kvalita, nicméně detaily jsou v prdeli...
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    22.8.2017 22:31 S.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Televize

    Přidám své zkušenosti s naší poslední TV za posledních cca 5 let.

    TV jako takovou celkem sledujeme, aktuálně přijímáme jen DVB-T. DVB-T2 sice televize umí taky, ale už ne HEVC, takže v budoucnu máme smůlu. Obrazovka je Full HD, ale z cca 25 dostupných programů jsou FHD jen tři. DVB-S/S2 tuner je k dispozici i nějaký CI slot, satelitní nabídky mě ale nijak neoslovily. Obrazně řečeno, volně bych měl jiné tři nebo čtyři FHD programy nebo za několik stovek měsíčně extra balíček dalších 15 FHD programů, z nich mě 13 nezajímá. To už se mi víc líbí nejmenovaná IPTV se všemi CZ programy ve FHD a se záznamem týden nazpět - tohle je ale silně subjektivní. Stejně jako to, že po 21. hodině se sledování TV mění v zoufalé přepínání kanálů tam a zpět a s přirůstajícím věkem navíc marné vzpomínání, jak dlouho trvá si uvědomit, že to nemá smysl. To už jsem ale dost odbočil...

    Smart funkce jsme využívali, dokud fungovaly, jak už zmiňovali jiní, třeba YouTube. Hbb ještě občas jde a je příjemné ho využívat přímo v TV. Nahrávání a Time Shift se nepodařilo nikdy rozchodit pořádně. Kvůli autorskému zákonu TV záznam šifruje, aby nešel přehrát na jiné TV, jenže procesor to jaksi nestíhá a USB 2.0 tomu taky nepřidá. Nahrávání na NAS je zjevně Mission Impossible. Navíc TV nahrává automaticky celý MUX ihned po zapnutí, aby byl případně záznam k dispozici ihned po stisku nahrávacího tlačítka a ne s prodlevou. Jak šetrné k USB nebo SSD diskům...

    S DLNA jsem měl od začátku velké plány, a hodně rychle jsem vystřízlivěl. Z podporovaných formátů polovina nefunguje, pouze přes USB. Titulky? Ani přes USB. Řešení - v mém případě Raspberry Pi s OpenELEC, to přehraje vše FHD včetně 3D i z NAS přes SMB nebo NFS, i když je to obstarožní B+. Pro zmiňovaný lepší filmový požitek by to ale chtělo něco svižnějšího. Nakonec využíváme i doplňky, které nahradí Hbb nebo přehrají videa z YouTube.

    Z doplňkových funkcí je velmi příjemný Ambilight, a teď už je tedy jasné, co za hrůzu jsme si to před pěti lety pořídili...

    Pokud máte dostatečné využití pro 4K a jste si jistý, že dokážete 4K obsah do TV patřičně dostat a přehrát, jděte do toho. Subjektivně si myslím, že ale nakonec stejně budete muset využít nějaké HTPC, takže bych se tomu nebránil. Rozhodně se vám bude snadněji spravovat, aktualizovat, dle potřeby rozšiřovat atp. DLNA pro mne bylo jednoznačně největší zklamání.

    Petr Tomášek avatar 25.8.2017 08:13 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Televize
    satelitní nabídky mě ale nijak neoslovily
    To fakt nechápu, to jako vážně sleduješ TV jen v češtině? Nechápu, kdo si s takhle dementním jazykem vystačí :-)
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 22.8.2017 23:19 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Televize
    U televize bych se v prvé řadě zaměřil na podání barev, nemalé rozdíly jsou i ve zvuku. Ano, je to neuvěřitelné, ale i dnes lze pořád koupit fialová chrastítka. Možná s tím počítáš jako ze samozřejmostí, ale krom RJ45 bych požadoval už i WiFi. Ne každá to má jako samozřejmost. Co se týče OS, tak třebaže výrobci televize prezentují jako chytré, tak je to útopie. Je třeba si jí vyzkoušet a zjistit, jak moc je OS osekaný, co všechno výrobce zakázal a naopak, s čím tě chce na internetu propojit (jejich obchody a aplikace) Mnohdy už i internetový prohlížeč stojí za starou bačkoru. Případně vybrat model, do kterého lze nahrát alternativní firmware. Co se týče HTPC, tak raději plnokrevné. Krabičky jsou jen jakýmsi kompromisem.
    23.8.2017 09:30 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Televize
    Před asi 8 lety jsem byt prodrátoval gigabitem. za místem pro TV je dvojzásuvka. nikdy ji přenášet si myslím že nebudu, a když tak, tak v každé místnosti mám 4-6 UTP zásuvek. Pro mne drát je drát, na wifi stačí fouknout, třeba tím, že bych paralelně z notebooku dělal zálohu do serveru. Z hlediska HTPC směřuji k tomu, že základ bude APU které umí vyrobit 4K na 60Hz s portem asi HDMI 2.0a, nebo DP dostatečné verze, ale to televize mají méně.
    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 23.8.2017 10:38 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Televize
    V žádném případě jsem to nemyslel tak, aby televize měla absenci Ethernetu, ale aby jako doplněk síťového rozhraní měla i WiFi, třeba pro rychlé spojení s telefonem a promítnutí fotografií.
    23.8.2017 10:47 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Televize
    Promiňte mou ignoranci (smartphone nemám a nechci), ale to se ten telefon nemůže připojit na AP (což váš telefon doma stejně nejspíš bude) a s televizí se domluvit přes něj?
    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 23.8.2017 11:17 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Televize
    Ano, lze se domluvit i přes AP, ty fotky byl jen příklad. Myšleno je to tak, že dvě síťová rozhraní jsou více, než jedno. Bude chyba na jednom rozhraní, dá se to diagnostikovat přes druhé. Pochopitelně se dá dokoupit i externí do USB portu televize, leč musí být kompatibilní. Ale proč si raději nedat pozor, aby to tam už bylo od výroby, no ne?
    Petr Tomášek avatar 24.8.2017 17:50 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Televize
    Nevím, nevím, podle mě je wifi u televize naprostá zbytečnost.

    I když, z mého pohledu je zbytečnost i ta televize :-D
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    23.8.2017 08:18 hw | skóre: 23 | blog: Digital Design
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Televize
    Jenom pár poznámek k některým komentářům tady. I když TV kromě sportu skoro nesleduji, mám asi 6 let nějaký Panasonic, přesný typ si nepamatuji. Nebyla rozhodně levná, ale zato jsem se nikdy nesetkal s problémy zmíněnými v některých komentářích. Youtube mi normálně funguje, DLNA taky. Přehrává mi ze serveru vše včetně titulků. Za tu dobu jsem měl problém asi s jedním videem, které jsem nakonec na serveru překódoval do jiného formátu.

    Někdo tu zmiňoval, že je kromě RJ45 dobré i WiFi. Já bych to formuloval právě opačně. Mám dojem, že WiFi mají snad všechny TV, zato RJ45 jenom některé. Při přehrávání videa z DLNA serveru se ale může stát, že WiFi připojení je moc pomalé na datový tok některých souborů. Stávalo se mi to občas u některých 3D filmů ve vyšším rozlišení s menší kompresí. Připojení do sítě kabelem to řeší.
    23.8.2017 17:21 Jimmy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Televize
    Zatím máte štěstí, užívejte si to. Až se zas Google uráčí změnit API pro Youtube, tak vás Panasonic hodí přes palubu (a nelze se mu úplně divit). Už se to totiž stalo:

    Některé starší aplikace YouTube nejsou podporovány

    Mám TX-P50VT30E, což byla druhá nejvyšší řada v roce 2011 a Youtube mě od 20.dubna 2015 po té co Google vypnul podporu pro starší API nejde. Ta televize v obchodě stála cca 70 000Kč.

    Aplikací které mě z menu za těch pár let zmizelo není úplně málo, takže Youtube není jediná služba co může skončit s podporou.
    23.8.2017 10:44 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Televize

    Něco přes rok mám Samsung UE55JU6072 (55" 4K), pořídil jsem ji za ~21K (díky výraznému zlevnění před uvedením nové modelové řady) a nemám pocit, že bych udělal chybu. Pár (ryze subjektivních) postřehů:

    • Poslední dobou sleduji živé TV vysílání minimálně, spíš filmy/seriály buď z BD/DVD nebo přes DLNA. Smart funkce nepoužívám prakticky vůbec. To jen jako varování, že mé preference mohou být odlišné od vašich.
    • 4K je fajn na prohlížení fotek nebo prezentace z počítače, ale k jeho využití pro filmy jsem spíš skeptický; i s tou 55" bych musel sedět 2.2 m před obrazovkou, abych se dostal na hranici rozlišovací schopnosti zdravého lidského oka při FullHD; spíš to vidím jako "nice to have" než "must have".
    • Zvuk není pochopitelně nic extra, ale na běžné sledování televize (nebo pouštění večerníčku) bohatě stačí. Když si pouštím film/seriál přes DLNA, pouštím stejně zvuk přes ARC do receiveru (BD/DVD přehrávač je tam připojený přímo).
    • Je to LCD s LED podsvícením, takže za tmy černá samozřejmě není úplně černá. Ne že bych z toho skákal nadšením, ale abych si kvůli tomu pořizoval OLED za několikanásobek ceny (a ještě značkou LG) nebo plazmu, která má zase jiné neduhy, tak zase ne.
    • Za interpolaci na víc než 25 fps jsem docela rád, ale estéti na to s oblibou nadávají. Ve víc než 50/60 fps už moc smyslu nevidím.
    • DLNA funguje výborně (používám minidlna), víceméně jediná drobnost, na kterou jsem narazil, je to, že přehrávač sice umí ukazovat v seznamech přiřazené obrázky (ikonky) u jednotlivých videí, ale bohužel ne u adresářů.
    • Díky funkčnímu DLNA jsem přestal řešit externí krabičky typu HTPC. Ty, které se dají sehnat hotové, mne moc neoslovily a skládat (a programovat) si vlastní se mi moc nechtělo.
    • Rozhodně ethernet; wi-fi bych u stacionární televize viděl jen jako nouzové řešení pro případ, že tam ethernet fakt nejde dostat. Rychlost by většinou stačila, ale spolehlivost a latence jsou někde jinde.
    • Životnost/spolehlivost, to je samozřejmě kus od kusu. Ke každé značce se najdou spousty "znalců" na fórech, kteří vám vysvětlí, jaký je to šmejd (a jiní, kteří ji vychválí do nebe). Určitě bych nevěřil prohlášením, jak to všechno stojí za houby a že televize nemůže vydržet deset let. Minulou televizi (Samsung LE32R86) jsem dával pryč po devíti a půl letech provozu, když mne přestalo bavit čekat, jestli se neuráčí odejít, abych měl záminku pořídit si větší a modernější. (Kdyby měl někdo zájem, přenechám za odvoz, je pořád plně funkční.) A jako že už slyším "no jo, tenkrát se to ještě dělalo pořádně, teď už je to něco úplně jiného": to bych si nesměl pamatovat, že přesně stejný typ lidí přesně totéž prohlašoval i před těmi deseti lety (starší i před dvaceti).
    • Nahrávky na externím USB jsou bohužel nepřenosné, ale to je dneska bohužel spíš standard. Nakonec to moc neřeším, v našich komerčních televizích toho stejně není moc, co bych si chtěl archivovat (a nedalo se to najít jinde), a ČT má většinu na iVysílání, kde funguje youtube-dl (což je vzhledem k mizernému signálu Pařízkovy RS7 stejně u některých pořadů moje preferovaná forma sledování).
    23.8.2017 19:48 jiný michal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Televize
    Nahrávky na externím USB jsou bohužel nepřenosné, ale to je dneska bohužel spíš standard.

    Není to standard, ale spíš výjimka. Mimochodem, to už se tady řešilo.

    Max avatar 24.8.2017 08:36 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Televize
    Zaměřil bych se na kvalitu displeje, podporu DVB-T2 s HEVC, podporu DLNA a podporu HDMI-CEC.
    Víc nemá smysl řešit, protože je to stejné jako s telefony, za dva roky už neuvidíš žádný update do TV.
    Kvalitní display je základ. Podpora DVB-T2 ti dá hafec let bez externí krabičky. Kompatibilní dlna ti zajistí stream z PC apod. a HDMI-CEC jako výhledovka do budoucna (ovládání zařízení připojeného přes HDMI pomocí stejného ovladače k TV, třeba nějaký mini PC s kodi, co taktéž podporuje HDMI-CEC).
    Osobně bych šel do Samsungu. Ještě bych možná přemýšlel nad LG kvůli tomu jejich dálkovému ovladači magic motion. Každopádně ten ovladač lze částečně nahradit produktem třetích stran (TV už podporuje klasické usbhid).
    Jinak u levných 4k TV se setkáš v některých případech s cukáním obrazu.
    Jop, a 55" je podle mně dnes minimum, stojí to za to.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    30.8.2017 21:30 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Televize
    Tak mám několik finalistů, o kterých uvožuji.

    Varianta 55" v ceně 22k-26k.

    Sony specifikace

    Panasonic specifikace

    Samsung specifikace

    LG specifikace

    Tady mě připadá, že LG má lepší panel alza uvádí nativních 200Hz a display uvádí 120Hz. V každém případě všichni ostatní mají 60. Taky má větší dosažitelný jas. Na druhou stranu Samsung má PLS a Sony VA panel což jim dává větší kontrast než IPS panely. (proč si každý výrobce nazývá HDMI CEC nejakou jinou blbostí.) A samsung 89% a LG 84% mají uvedeno pokrytí barevného prostoru DCI P3.

    No a pak jsou tu ještě čínani s specifikací a recenzí i německou
    k3dAR avatar 30.8.2017 22:15 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Televize
    i kdyz je to jina rada, mam "LG 43UH6507", kdyby te neco zajimalo z praxe, nebo co vyzkouset :)
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    30.8.2017 22:56 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Televize
    určitě zajímalo.
    k3dAR avatar 1.9.2017 01:07 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Televize
    tak se ptej :) nemyslel sem ze mam konretni veci co bych ti sdelil :) teda mozna, ze obraz je vybornej a zvuk (pro me) nepotrebuje zadne externi zesik/bedny, lze snadno zrcadlit Android telefon nebo Windows NB, bohuzel s Linuxem sem nepochodil, nejake projekty jsou ale bud nefungujou nebo sem se malo snazil :) webOS mile prekvapil, jako dlouholetej uzivatel webOS na telefonech a tabletu sem se bal ze to bude zprasene, ale ovlada se to dobre, rychle a prehledne (a to ani nemam ten Magic ovladac), aplikaci sem dotahnul z repositaru pro SledovaniTV (cz poskytovatel IPTV) a obcas pouziju, je dobre integrovana a rozumi si s ovladacem, ve WWW prohlizeci jdou poustet nejake online videa z ruznych stranek... je pravda ze RPi s Kodi by udelalo stejnou a otevrenejsi sluzbu, ale dokud je webOS podporovanej a aktualizovanej tak je to v poho pouzitelne :)

    pokud mas vylozene konkretni otazky, tak pis, klidne tam neco otestuju, nainstaluju aplikaci apod :)
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    1.9.2017 15:53 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Televize
    Díky. Už tohle má pro mne cenu. Nějak se tě nemohu zeptat, protože na to vytvořit otázku, musel bych trochu znát prostředí, co se v televizích děje, a to zatím neznám. Právě proto jsem nahodil tento dotaz, abych řekněme v základu zjistil, jaké věci jsou důležité a které podružné. Což už se mi trochu podařilo. Mírně jsi mne přiklonil směrem LG, v tom smyslu, že k rychlému kvalitnímu panelu to může mít i použitelný OS. To že v nějakém čase k tomu budu nějaké HTPC je téměř jisté, Z toho co zatím vím tak RPi neupočítá 4K a bude to muset být něco výkonnějšího. (nebo pozdější malina).

    Požádat o nějaké testy to netuším jaké jsou možné.
    Petr Tomášek avatar 24.8.2017 17:45 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Televize
    Jestli jsi se rozhodl pro TV, tak ti to asi nemá cenu vyvracet. ;-) Já bych touto cestou rozhodně nešel. Naopak osvědčilo se mi mít projektor (už jej mám pár let, takže je "jen" Full-HD a přitom naprosto dostačuje).

    Už jenom kvůli duševní hygieně, protože vzhledem k životnosti lampy člověk projektor nenechá jen tak běžet do nekonečně, jak k tomu člověka svádí TV, ale je to taková menší domácí událost, když se se ženou domluvíme, že si "uděláme kino". Samozřejmě pustit tam TV vysílání není problém, když o to člověk stojí (typicky tak jednou do roka nějaká událost).
    Další nerozhodné místo je jestli v tuhle dobu má cenu něco jako HTPC, tedy zařízení, které by tu televizi krmilo signálem. Nebo by stačilo DLNA a nebo mountnutí nějaké složky na serveru a puštěním souboru odtud.
    Já bych zcela jistě šel do HTPC, TV trpí většinou nemocí jednoúčelových zařízení (nepodporované kodeky a formáty; prasácky napsaný firmware - včetně špatné podpory údajně podporovaných kodeků a formátů; bezpečnostní díry - pokud jsou připojeny do sítě; šmírování člověka, co na tom dělá - až třeba ke šmírování toho, které TV-programy kdy sleduješ či které soubory přehráváš či jestli přeskakuješ reklamy; nemožnost si věc upravit k obrazu svému; nutnost strpět aplikace, které nejdou odinstalovat; automatické updaty firmware při připojení do sítě; nutnost strpět, že ti automatický update nainstaluje kdejakou píčovinu - mnohdy i neodinstalovatelnou; nutnost strpět, že ti automatický update rozmrdá tvoje nastavení, se kterým jsi strávil hodiny času; naprosto neergonomické a nelogické ovládání a nastavování, např. co se týče ladění kanálů a nastavení jejich pořadí). Naproti tomu je nějaký kus PC s KODI ideální...

    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    25.8.2017 13:15 and_i | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Televize
    Pri pouziti jako monitor muze byt dulezita struktura pixelu.

    viz toto: http://technet.idnes.cz/4k-tv-uhd-falesne-4k-televize-televizor-rgbw-fkr-/tec_video.aspx?c=A160405_142820_tec_video_nyv
    31.8.2017 16:59 Javeline
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Televize
    Sdílím názor s příspěvkem 22.8. 22:31 S. A to v kompletním znění. TV je zobrazovač s audio modulem. Co si do něj pustíš, za kolik , s jakou kvalitou, jakou složitostí a jakou trvanlivostí - to si urči sám/+rodina/blízcí... Hrát na dlouhou technologickou životnost podle mne nemá význam. Kondíky a odpory u nich stejně rozhodnou za Tebe... Hodně štěstí při výběru...
    4.9.2017 10:00 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Televize
    Dlouhodobě provozuju twin-tuner DVB-T PVR a k němu TV jenom jako zobrazovadlo. Ještě letos na jaře byl tím hloupým displejem cca 20" Thomson CRT (analog).

    Až se rozsvítí T2, pořídím si opět twin-tuner PVR, něco s enigma-based firmwarem. Takové přístroje jsou už dnes dostupné, ale nemám důvod v tuto chvíli něco koupit.

    Protože mi ten starý Thomson v některých ohledech už nevyhovoval (přestože dál funguje), rozhodl jsem se provést upgrade. Popravdě už nějakou dobu jsem čekal, až budou v akci full-HD televize bez podpory T2/HEVC - a spíš psychologicky na mě ta chvíle dolehla začátkem léta. (Mám pocit, že koupit full-HD placku bez T2/HEVC už pomalu nejde.) Koukal jsem původně po něčem značkovějším, ale došel jsem k závěru, že prodejci drží ceny moc vysoko a relevantní značkové modely jsou "naschvál ořezané" o běžné vstupy. Takže jsem nakonec pořídil asi za 6500,- 40" Gogena a vcelku spokojenost. Má to SCART, 2x HDMI, tuším i VGA... NENÍ TO ZBYTEČNĚ SMART, moc to nežere, je to lehoučké a placaté, děcka se okamžitě naučily připojit si počítač. Uvítal bych pasivní výstup na vnější repro a sluchátkovou zdířku zepředu, ale to bych si asi opravdu hodně vymejšlel, to dnešní televize prostě nemají. (Možná si to časem přidám pomocí vrtačky a páječky, za cenu ztráty záruky.) Oproti tomu starému Thomsonu to nejde zapínat skrz SCART, ale to se vědělo předem. Jde k tomu připojit počítač a vypnout dotyčnému vstupu všechna kurvítka. V krámě mě nechali překontrolovat vypnutí overscanu a pár testovacích obrazců na "gamut", za což si vysloužili skromné dýžko. Ve vzduchu dál svítí v našem krajském městě pouze DVB-T, takže můžu hrát SDčkový materiál přímo na televizi nebo skrz PVR (a SCART). Trochu legrační je, že SD materiál vypadá "normálněji" skrz to PVRko, než přímo na televizi, která se zřejmě u digitálně přijatého SD snaží o nějaké zdůraznění hran nebo čeho, a výsledek je, že hrany "vyskakují a zase mizí"... Ale nestojí mi to ani za to, abych se prohrabal v menu a našel, které nastavení to vypne.

    Nemyslím si, že tu v dohledné době bude dostupný 4k materiál. Popravdě bude překvápko, pokud bude ze vzduchu v T2 chytatelné aspoň něco ve full HD. 4k si možná časem pořídím na stůl na práci, jako displej k počítači.
    [:wq]
    4.9.2017 12:00 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Televize
    Gogen bude nejaky turecky Vestel alebo este nieco horsie. Dufaj, ze podsvietenie vydrzi aspon tri roky.
    4.9.2017 12:22 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Televize
    U nás v práci od té doby, co mají displeje LED backlight, přestali jsme řešit vyšumělé podsvícení. Ale věřím tomu, že soudruzi v Asii (a Turecku) dokážou životnost patřičně nadimenzovat i LEDkám. Uvidíme. Popravdě netuším, zda se LEDky dají vyměnit. Tak jako se s trochou sebezapření dají vyměnit trubice. Ale spíš než o LEDky bych se bál o elyty na "motherboardu". A ty se dají vyměnit poměrně snadno. Asi se zvědavostí neudržím a podívám se dovnitř šroubovákem :-) To moje PVRko je taky od Vestelu a taky už má elyty vyměněné.
    [:wq]
    4.9.2017 16:12 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Televize
    LEDky sa daju vymenit. Ale cim vacsi LCD panel, tym je vacsi problem ho rozobrat tak, aby sklo neprasklo.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.