abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:33 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 24.7 open source firewallové a routovací platformy OPNsense (Wikipedie). Jedná se o fork pfSense postavený na FreeBSD. Kódový název OPNsense 24.7 je Thriving Tiger. Přehled novinek v příspěvku na fóru.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:11 | Bezpečnostní upozornění

    Binarly REsearch upozorňuje na bezpečnostní problém PKFail (YouTube) v ekosystému UEFI. Stovky modelů zařízení používají pro Secure Boot testovací Platform Key vygenerovaný American Megatrends International (AMI) a jeho privátní část byla při úniku dat prozrazena. Do milionů zařízení (seznam v pdf) po celém světě tak útočníci mohou do Secure Bootu vložit podepsaný malware. Otestovat firmware si lze na stránce pk.fail. Ukázka PoC na Linuxu na Windows na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 02:22 | Nová verze

    Mobilní operační systém /e/OS (Wikipedie) založený na Androidu / LineageOS, ale bez aplikací a služeb od Googlu, byl vydán ve verzi 2.2 (Mastodon, 𝕏). Přehled novinek na GitLabu. Vypíchnuta je rodičovská kontrola.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 01:22 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila vyhledávač SearchGPT propojující OpenAI modely umělé inteligence a informace z webů v reálném čase. Zatím jako prototyp pro vybrané uživatele. Zapsat se lze do pořadníku čekatelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Distribuce Linux Mint 22 „Wilma“ byla vydána. Je založená na Ubuntu 24.04 LTS, ale s desktopovým prostředím Cinnamon (aktuálně verze 6.2), příp. MATE nebo Xfce, balíkem aplikací XApp, integrací balíčků Flatpak a dalšími změnami. Více v přehledu novinekpoznámkách k vydání.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 2
    25.7. 17:44 | Zajímavý článek Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    25.7. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. Podrobný přehled novinek v cgitu. Vypíchnout lze podporu rozšíření v Lua.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 17:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.80.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 14:11 | IT novinky

    Apple oznámil, že v beta verzi spustil své Apple Maps na webu. Podporován je také webový prohlížeč Chrome. Ne však na Linuxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    25.7. 13:11 | IT novinky

    Portál Stack Overflow po roce opět vyzpovídal své uživatele, jedná se především o vývojáře softwaru, a zveřejnil detailní výsledky průzkumu. Průzkumu se letos zúčastnilo více než 65 tisíc vývojářů. Z Česka jich bylo 710. Ze Slovenska 246.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Dotaz: Defragmentace linuxoveho FS

    28.2.2006 21:20 petr
    Defragmentace linuxoveho FS
    Přečteno: 618×
    Zdravim,
    chtel bych se zeptat jak je to s defragmentaci linuxovych FS, v mem pripade Ext3. Nekde jsem cetl ze se tyto filesystemy defragmentuji nejak sami, je to pravda ? Chtel bych aspon nejak zjistit kolik % je fragmentovanych, prip nejaky nastroj na defragmentaci, pokud neco takoveho existuje.
    diky za odpovedi.

    Odpovědi

    David Watzke avatar 28.2.2006 21:29 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Defragmentace linuxoveho FS
    Ne, nedefragmentují se sami. Nefragmentují -> nepotřebují defragmentaci. Tohle (defragmentaci) znáš z Windows, co? :-)
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    28.2.2006 22:00 petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Defragmentace linuxoveho FS
    jj, byl jsem na to zvykly z win, ale neni me jasne jaktoze Ext3 nepotrebuje defragmentaci, vzdyt pokud se system normalne pouziva tak se na disk nahravaji a mazou data tzn. se FS musi fragmentovat a zpomalovat tim nacitani souboru...
    1.3.2006 09:05 Martin Beránek | skóre: 33 | blog: mousehouse | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Defragmentace linuxoveho FS
    pokud se system normalne pouziva tak se na disk nahravaji a mazou data tzn. se FS musi fragmentovat
    ne ze bych byl odbornik na FS, ale za timhle si opravdu stojite? (asi jste propadl propagande ze strany jedne nejmenovane firmy)

    rekl bych ze tady neni rozhodujici fragmentuje/nefragmentuje, ale mira fragmentace, ktera je treba na FAT - casem - neunosna
    never use rm after eight
    1.3.2006 13:12 barney
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Defragmentace linuxoveho FS
    laický výklad:

    celý proces fragmentácie file-systému vzniká pri výbere "vhodného" voľného bloku. windos vyberú prvý voľný, t.j, zapĺňajú priestor od začiatku. ext2 (ext3, reiser, ...) plánuje súbory tak, že ich primárne rozhadzuje rovnomerne na celú veľkosť filesystému, a teda majú pri zápise vyššiu pravdepodobnosť toho, že další požadovaný blok je pri bloku predchádzajúcom.

    jeden z princípov ext3:
    povedzme si, že priemerná veľkosť súboru je 5 MB. Takže rozdelíme file-systém na 5 MB veľké zóny (skupiny blokov) a každému novému súboru priradíme jednu zónu. pokiaľ bude na file-systéme neobsadená zóna, fragmentácia v zóne nenastane.

    fragmentácia (a to i výrazná) vzniká aj na ext3, postačuje pracovať pri zaplnenosti filesystému okolo 90%

    ďaľšou odlišnosťou je spôsob ukladania použitých blokov. tam, kde windos používa štruktúru linked-list, tak klasický unixový filesystém používa pole.

    28.2.2006 21:35 Cyphr0
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Defragmentace linuxoveho FS
    No tak to je v celku zbytečné, když tam nic moc nenahráváš a nemažeš tak se moc nefragmentuje. Jinak... OO Defrag: http://www.oo-software.com/en/products/oodlinux/index.html
    Tu je diskuse na živě: http://forum.zive.cz/viewtopic.php?p=170497
    No já tenhle problém neřeším, spíš mám v systému totální bordel a nějak mi ten bordel narůstá...snad existuje i čistička :-)
    1.3.2006 12:49 Pmx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Defragmentace linuxoveho FS
    Úplnou defragmentaci provedeš tak, že všechny soubory z oddílu přesuneš na jiný (oddíl nebo disk) a pak zpět :-D
    David Watzke avatar 1.3.2006 15:57 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Defragmentace linuxoveho FS
    To už bych to rovnou i naformátoval (před vrácením dat na ten disk a před smazáním zálohy to bude asi nejvhodnější :-))
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    1.3.2006 13:44 Luboš Luňák | skóre: 19 | blog: Seli
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Defragmentace linuxoveho FS
    Mira fragmentace se da zjistit z fsck (musi probehnout, takze kdyztak -f). Vzhledem k tomu, ze ext2/3 resi fragmentaci lepe nez FAT, tak z tohohle duvodu nema moc smysl se tim obtezovat.

    Nicmene, to ze Linux vubec zadnou defragmentaci nepotrebuje neni tak uplne pravda a patri to spis do te velke sbirku Linuxovych mytu, ktere kazdy opakuje.

    Uplne jednoduchy priklad: KDE mi tady dokaze nastartovat za 5 sekund. Nebo za 25 sekund. Uplne to same nastaveni. Vsechno zalezi na tom, jestli se cte z disku nebo jestli uz to bylo precteno a kernel to ma v cache. Mam tu docela rychly disk, v pohode da 50MB/s, takze rekneme teoreticky by uplne vsechno co KDE potrebuje mel nacist do 2 sekund, vic nez 100MB dat to urcite nebude. Jenze to netrva sekundy 2 ale 20, protoze kernel to zoufale lovi po ruznych castech disku. Proti idealnimu pripadu se tak ten start zhruba trikrat prodlouzi. Takze evidentne tu je misto pro zlepseni, i kdyz by to nebyla ani tak defragmentace jako spis inteligentnejsi usporadani dat na disku (mimochodem, nejaky dobrovolnik :) ? ).
    1.3.2006 13:53 Tom K | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Defragmentace linuxoveho FS
    Disk mozna da 50MiB/s, ale jen v blokovem cteni a predpokladam, ze u teb e nema kde konfiguraky v jednom dlouhem souboru, takze se musi pohybovat hlavicka a s tim si neporadi sebelepsi FS (leda mit soubory poskladane presne v poradi v jakem jsou cteny pri startu KDE).
    Defragmentovat (neboli reorganizovat) data samozrejme lze, ale zalezi na tom jestli dotycny FS ma takove nastroje. Stejne, jako by mel byt nastroj na dump FS samozrejmosti, tak i nastroj na "defragmentaci" se obcas hodi. U XFS je to xfs_fsr, u ostatnich FS nevim. Nepouzivam je prave proto ze pro ne nejsou takto samozrejme nastroje (zalohovat data z FS pomoci dd opravdu nehodlam).
    Jo a mytus, ze se FS v linuxu nemusi defragmentovat. Ono to mozna vzniklo z toho, ze to sice lze, ale vykonostne je to vetsinou dost k nicemu.
    echo -n "u48" | sha1sum | head -c3; echo
    1.3.2006 17:44 Luboš Luňák | skóre: 19 | blog: Seli
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Defragmentace linuxoveho FS
    > takze se musi pohybovat hlavicka a s tim si neporadi sebelepsi FS (leda mit soubory poskladane presne v poradi v jakem jsou cteny pri startu KDE)

    Coz je prekvapive presne ta myslenka. Navic to nemusi byt nutne presne v tom poradi, stacilo by mit je blizko a cist to naraz. A argumentovat tim, ze tak se to nedela, je drobet mimo, jednak proto, ze to neni zadny duvod, jednak Windows si tak udajne pripravuji data pro boot uz od W2k(?). Linux je na tom v tomhle ohledu az tak skvele, ze vyvojari desktopu se snazi si to nejak udelat sami :-/.

    > Jo a mytus, ze se FS v linuxu nemusi defragmentovat. Ono to mozna vzniklo z toho, ze to sice lze, ale vykonostne je to vetsinou dost k nicemu.

    Defragmentovat - asi. Inteligentne usporadat a cist - myslim, ze ten priklad s KDE mluvi sam za sebe.
    1.3.2006 18:35 Tyfus
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Defragmentace linuxoveho FS
    myslim, ze ten priklad s KDE mluvi sam za sebe.

    Ja myslim, ze ne. Kdyz tu pred nejakou dobou byl ve zpravickach odkaz na analyzu rychlosti/pomalosti startu gnome, tak v clanku bylo, ze vetsinu diskoveho zpozdeni zpusobilo spatne vymyslene nacitani knihoven pres mmap.

    Pokud si pred prvnim spustenim kde udelas `cat ${vsechno_potrebne} > /dev/null`, tak ti nastartuje za 5s. Jinak ti nepomuze ani defragmentace.

    Si myslim.
    1.3.2006 23:42 Luboš Luňák | skóre: 19 | blog: Seli
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Defragmentace linuxoveho FS
    > tak v clanku bylo, ze vetsinu diskoveho zpozdeni zpusobilo spatne vymyslene nacitani knihoven pres mmap.

    Ne, tohle tvrzeni je nesmysl. Mozna tam psali, ze pouziti madvise pro nahravani knihoven by to zrychlilo. Coz je pravda, v SUSE se to uz nejakou dobu pouziva. Ale to stejne nebyla ta hlavni cast ceny toho nahravani.

    > Pokud si pred prvnim spustenim kde udelas `cat ${vsechno_potrebne} > /dev/null`, tak ti nastartuje za 5s.

    No jiste (v SUSE tomu rikame preload). Az na to, ze ten cat bude trvat tech 20s. Jaky je pak rozdil?

    > Si myslim.

    Ja vim. Plati me za to.
    1.3.2006 19:02 barney
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Defragmentace linuxoveho FS
    uff, to je čo za blbosť?

    KDE je len user aplikácia, dokonca si ju každý potenciálny user môže nakonfigurovať sám podľa chuti, a každý používa aj systémovú aj vlastnú konfiguráciu.

    nejaký iný návrh?

    1.3.2006 19:37 secido | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Defragmentace linuxoveho FS
    filefrag
    1.3.2006 19:51 secido | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Defragmentace linuxoveho FS
    A po chvilke hladania aj skript, ktory prejde cely filesystem. Neskusal som.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.