abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:33 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 24.7 open source firewallové a routovací platformy OPNsense (Wikipedie). Jedná se o fork pfSense postavený na FreeBSD. Kódový název OPNsense 24.7 je Thriving Tiger. Přehled novinek v příspěvku na fóru.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:11 | Bezpečnostní upozornění

    Binarly REsearch upozorňuje na bezpečnostní problém PKFail (YouTube) v ekosystému UEFI. Stovky modelů zařízení používají pro Secure Boot testovací Platform Key vygenerovaný American Megatrends International (AMI) a jeho privátní část byla při úniku dat prozrazena. Do milionů zařízení (seznam v pdf) po celém světě tak útočníci mohou do Secure Bootu vložit podepsaný malware. Otestovat firmware si lze na stránce pk.fail. Ukázka PoC na Linuxu na Windows na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 02:22 | Nová verze

    Mobilní operační systém /e/OS (Wikipedie) založený na Androidu / LineageOS, ale bez aplikací a služeb od Googlu, byl vydán ve verzi 2.2 (Mastodon, 𝕏). Přehled novinek na GitLabu. Vypíchnuta je rodičovská kontrola.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 01:22 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila vyhledávač SearchGPT propojující OpenAI modely umělé inteligence a informace z webů v reálném čase. Zatím jako prototyp pro vybrané uživatele. Zapsat se lze do pořadníku čekatelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Distribuce Linux Mint 22 „Wilma“ byla vydána. Je založená na Ubuntu 24.04 LTS, ale s desktopovým prostředím Cinnamon (aktuálně verze 6.2), příp. MATE nebo Xfce, balíkem aplikací XApp, integrací balíčků Flatpak a dalšími změnami. Více v přehledu novinekpoznámkách k vydání.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 2
    25.7. 17:44 | Zajímavý článek Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    25.7. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. Podrobný přehled novinek v cgitu. Vypíchnout lze podporu rozšíření v Lua.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 17:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.80.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 14:11 | IT novinky

    Apple oznámil, že v beta verzi spustil své Apple Maps na webu. Podporován je také webový prohlížeč Chrome. Ne však na Linuxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    25.7. 13:11 | IT novinky

    Portál Stack Overflow po roce opět vyzpovídal své uživatele, jedná se především o vývojáře softwaru, a zveřejnil detailní výsledky průzkumu. Průzkumu se letos zúčastnilo více než 65 tisíc vývojářů. Z Česka jich bylo 710. Ze Slovenska 246.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Dotaz: MySQL se chova vice nez podivne

    15.10.2006 04:35 --==[FReeZ]==--
    MySQL se chova vice nez podivne
    Přečteno: 147×
    Zkompiloval jsem si mysql-5.0.26, downloadoval jsem ho z oficialnich stranek, vse probehlo uspesne, nainstalovalo se, pote jsem vytvoril skupinu mysql a do ni pridal uzivatele mysql a nastavil mu heslo (ktere uz nikde jinde po mne neni vyzadovano), dale jsem pracoval pod rootem a spustil mysql_install_db.

    Pokud si nastavim jakekoli heslo pro mysql spojeni, tak uz se nemohu pripojit k mysqld, ani pomoci skriptu, ani pres mysql_admin. Po dlouhem zjistovani jsem prisel na to, ze prestaly fungovat kratke zapisy parametru predavanych mysqladmin, cili:
    mysqladmin -u root -p stare_heslo password nove_heslo
    NEFUNGOVALO (user root, host localhost, using password: NO)
    mysqladmin --user=root --password=stare_heslo password nove_heslo
    FUNGOVALO (zmenil jsem heslo pro MySQL)

    nyni po ruznych pokusech uz funguje i kratka varianta (alespon je mi jasne, proc jsou vzdy 2 zpusoby, jak programu predat parametr), nicmene stale pretrvava problem s hesly, ktery spociva v tom, ze mysql_connect nebere ohled na jednotlive parametry, opet priklad:
    
    
    a php mi vrati toto:
    Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]:
     Access denied for user 'root'@'localhost' (using password: NO)
     in /usr/local/apache2/htdocs/shit.php on line 2
    1
    
    cili vubec se nepredava SQLku host, uzivatel, ani heslo, at delam cokoliv, stale se to pripojuje na localhost, s uzivatelem root a bez hesla.

    Mou otazkou je: v cem by mohl byt problem? Pouzivam nejnovejsi PHP, nejnovejsi Apache i nejnovejsi MySQL (hovorim o nejnovejsich stable verzich), nikde jsem nevygooglil podobny problem a instaloval jsem jak podle sebe, tak (castecne) podle manualu, obe metody selhaly.

    Uzivam SlackWare 11 final, GCC 4.1.1, CPU i686, kernel 2.6.18, drive jsem tu mel starsi verzi MySQL (5.xx) i starsi verzi PHP (4.xx) obe jsem odebral pomoci pkgtool.

    sql jsem spustil takto: "/usr/local/libexec/mysqld -u root" (neni to divne?)

    PS: Kdyz jsem minule naprosto stejnym zpusobem instaloval ty same verze Apache+PHP+MySQL, tak mi to fungovalo, ale to byl SlackWare 10.2 updatovany na SlackWare 11 RC5, nyni mam cistou instalaci Slacku 11 final

    Predem dekuji za Vase namety.

    Odpovědi

    15.10.2006 08:19 jen_zkousim:)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MySQL se chova vice nez podivne
    asi ti moc nepomohu, nebot netusim v cem je problem, ale spustit mysqld jako /usr/bin/mysqld_safe --datadir=/var/lib/mysql by nepomohlo? btw proc spoustis mysqld pod rootem a ne pod mysql userem?
    15.10.2006 18:17 --==[FReeZ]==--
    Rozbalit Rozbalit vše Re: MySQL se chova vice nez podivne

    Tusim ze standardne si MySQL najde umisteni databaze i bez me pomoci (mam ji v /usr/local/var), ale zkusil jsem tedy mysql_safe:

    /usr/local/bin/mysqld_safe --datadir=/usr/local/var Starting mysqld daemon with databases from /usr/local/var STOPPING server from pid file /usr/local/var/fr33z.pid 061015 17:58:20 mysqld ended

    pote znovu mysqld

    /usr/local/libexec/mysqld -u root --datadir=/usr/local/var
    061015 18:02:35 InnoDB: Started; log sequence number 0 43665
    061015 18:02:35 [Note] /usr/local/libexec/mysqld: ready for connections. Version: '5.0.26-log' socket: '/tmp/mysql.sock' port: 3306 Source distribution

    mysqld se spusti, nicmene stale zustava nepouzitelnym kvuli vyse popsanym problemum, zkusim jeste binarni distribuci MySQL, pro SlackWare vsak zadna neni, tak tedy pouziji balicek pro RedHat a pomoci rpm2tgz jej prevedu.

    Pod rootem to spoustim jen prozatim, az to bude fungovat, postaram se o bezpecnost

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.