abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    dnes 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    KDE Plasma 6
     (71%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 689 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Jak to nainstalovat...

    11.3.2007 13:37 Pepa
    Jak to nainstalovat...
    Přečteno: 213×
    Stahl jsem si Mandrivu Free 2007 zatim se mi moc libi a zacinavam se uz v tom trosku oriotovat ale porad jsem neprisel na to jak nastaluji nakej balicek ktery jsem si stahl. Stahl jsem si Wine ale proste nevim jak to nainstalovat. Byl bych vdecny kdyby mi nekdo pomohl jo a abych nezapomel napiste te mi to tak aby to pochopil zacatecnik dikes.

    Odpovědi

    11.3.2007 13:55 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak to nainstalovat...
    Vizte zdejší učebnici – Balíčkovací systémy a instalace softwaru. Pro Mandrivu se jedná o příkaz urpmi.
    multi avatar 11.3.2007 14:58 multi | skóre: 38 | blog: JaNejsemOdsut
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak to nainstalovat...
    wine slouzi ke spousteni widlackych binarek
    rpm balicek naistalujes prikazem urpmi nazev balicku
    Jinak to jde instalovat i pres grafiku.Tam si muzes naklikat i zdroje balicku, pak je to stahuje za tebe a vyresi zatebe i zavislosti.
    11.3.2007 17:53 hank | skóre: 19
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak to nainstalovat...
    Nejprve si přečti český návod k Mandriva2007, který je ke stažení zde: ftp://mandrake.contactel.cz/people/bibri/doc/manual-mdv-2007cz_Instalacni_a_uzivatelska_prirucka.pdf

    Ale i tak napíšu návod. :-)

    Mandriva jako i ostatní distribuce používá tzv. zdroje software (repozitáře). Těmi může být např. DVD nebo CD médium, ale častěji nějaký server na internetu. Samozřejmě ne všechny programy jsou takto k dispozici, ale vždy by se člověk měl nejprve pokusit nainstalovat balíček z repozitáře. Je to nejsnadnější způsob.

    Pak stačí např. pro instalaci programu wine zadat jako uživatel root v konzoli příkaz: urpmi wine A balíček wine i všechny na něm závislé se samy stáhnou a nainstalují.

    Aby výše uvedené fungovalo a člověk nebyl odkázán jen na zdroj, který bývá automaticky nastaven po instalaci -- tj. DVD médium, tak je poprve potřeba tyto repozitáře v Mandrivě nastavit. Postup je následující:

    1) Spustit program konsole (v KDE např. stisknout Alt-F2 a napsat konsole a stisknout ENTER).

    2) Přepnout se na uživatele s administratorským oprávněním, tzv. uživatele root, pomocí příkazu su. Takže do konzoly zapiš

    su

    a stiskni ENTER. Budeš dotázán na heslo uživatele root.

    3) Zkopíruj všechny následující řádky do schránky a vlož do konzoly (Úpravy - Vložit). A stiskni ENTER.

    urpmi.addmedia main ftp://ftp.mandrivauser.cz/Mandrivalinux/official/2007.0/i586/media/main/release with media_info/synthesis.hdlist.cz urpmi.addmedia --update main_updates ftp://ftp.mandrivauser.cz/Mandrivalinux/official/2007.0/i586/media/main/updates with media_info/synthesis.hdlist.cz urpmi.addmedia contrib ftp://ftp.mandrivauser.cz/Mandrivalinux/official/2007.0/i586/media/contrib/release with media_info/synthesis.hdlist.cz urpmi.addmedia --update contrib_updates ftp://ftp.mandrivauser.cz/Mandrivalinux/official/2007.0/i586/media/contrib/updates with media_info/synthesis.hdlist.cz urpmi.addmedia plf-free ftp://ftp.mandrivauser.cz/plf/mandriva/2007.0/free/release/binary/i586/ with synthesis.hdlist.cz urpmi.addmedia plf-nonfree ftp://ftp.mandrivauser.cz/plf/mandriva/2007.0/non-free/release/binary/i586/ with synthesis.hdlist.cz

    Bude to asi nějakou chvilku trvat v závislosti na rychlosti připojení.

    Pak ještě není na závadu vypnout zdroj DVD, např. přes grafické klikátko Systém -- Nastavení -- Nastavit váš počítač -- Správa software -- Výběr lokality ze které se stahují balíčky.

    A teď už musí jít balíčky instalovat, aniž by je člověk musel ručně shánět na internetu.

    Takže např. výše zmíněné urpmi jméno_balíčku nebo přes grafické klikátko Systém -- Nastavení -- Nastavit váš počítač -- Správa software -- Přehled software k instalaci.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.